A nyomok a rock and roll-hoz vezetnek. 20. rész. A Cash Box zenei magazin

Written by on 2021.08.15.

Heti rendszerességgel, folytatásokban közöljük Barcs Endre “A nyomok a Rock and Roll-hoz vezetnek” c. korábban eddig még ki nem adott rocktörténeti könyvét.

Barcs Endre

A Cash Box zenei magazin

A Cash Box (eredetileg így két szóba írva) 1942 júliusában jelenik meg először és heti rendszerességgel kerül az utcára, mindvégig az eredeti tulajdonos, George Albert szerkesztésében, egészen 1996. november 16-ig. ( Tíz évvel később Bruce Elrod és csapata újjáéleszti a lapot, ami Cashbox Magazine (USA) és Cashbox Canada néven jelenik meg, de ez a terület már vizsgálódásunkat nem érinti.)

A lap a „cash box”- ról, a negyvenes évek végétől hihetetlen gyorsasággal elterjedő zenegépek belsejében lévő „pénzes dobozról” kapja a nevét. Amikor a vásárlók bedobták a pénzüket a zenegépbe és kiválasztottak egy számot, akkor a pénz a doboz egy meghatározott pontjára esett. Ha más számot választottak, akkor egy másik pontjára, ennél fogva nagyjából követni lehetett, hogy egy lemezt hányszor játszottak le. Ha egy dal különösen kedvelt volt, akkor a doboznak azon a pontján több pénz halmozódott fel. Bár ez a megoldás nem volt pontos, az eredeti Cash Box Charts az innen kapott információk összegyűjtése alapján alakult ki.

Egy Rock-o-la típusú jukebox lejátszó eredeti „Cash Box-a”

A Cash Box az 1944. november 7-i számában vezeti be a legkelendőbb kislemezek listáját „The Cash Box Disc-Hits Box Score„- t. A listát a lap egyik szerkesztője, Jack „One-Spot” Tunnis állítja össze a zenegépeket üzemeltető cégektől kapott információk alapján, a feldolgozás lassú üteme miatt, az egy héttel korábbi lemezmeghallgatásokat összesítve, egészen 1945 augusztusáig, amikor a listahetet szinkronizálták a kiadás dátumával.

Olvasóink számára különösen izgalmas lehet, hogy a magazin az 1946. június 24-i számban „Hot In Harlem, N.Y.” címmel teszi közzé első R&B chartját. Ez az első lista, amely a Harlem környéki zenegépek 10 legnépszerűbb dalát állítja össze, igaz, csak címeket tartalmaz, előadót nem. Két héttel később, amikor még mindig ugyanazok a lemezek szerepelnek a Top 10-ben, a Cash Box minden cím alá hozzáadja az előadó nevét is. Az 1946. szeptember 23-i számban minden egyes lemez címkéje és száma is bekerült a listába.

1946 júniusától 1961 szeptemberéig a Cash Box a legkelendőbb kislemezek listáján kívül egy Juke Box chartot is közzétesz, ami egy jóval terjedelmesebb lista. Ez a lista a „Cash Box Top 100 elődje.”

A”The Cash Box Disc-Hits Box Score” (röviden Cash Box ) lista eredetileg 21 számot tartalmaz, míg a „Juke Box” lista ötvenet. A „Cash Box” lista újdonsága az, hogy minden egyes dalnak, ami a listán szerepel, valamennyi elérhető információját tartalmazza, e mellett minden egyes kiadási változatot ( egy dal több lemezkiadónál is megjelenik) követi, az előadó és a kiadó adatait minden egyes verzióhoz felsorolva, kiadó szerinti betűrendben, de anélkül, hogy jelezné, melyik verzió(k) keltek el a legnagyobb példányszámban.

Az 1947. augusztus 11-i héttől kezdődően a a Cash Box lista 40 számra bővül. Az 1951. október 13-i kiadással a lista 50 számra emelkedik, immár új névvel, a „The Nation’s Top 50 Best Selling Records” címszó alatt. Ekkor még mindig nem határozzák meg, mely verziók a legnépszerűbbek. Az 1952. október 25-i számban a Cash Box elkezdi megjelölni az egyes dalok változatát/változatait azáltal, hogy az előadó neve mellé egy csillagot helyez.

Az 1947. október 13-i számban a Cash Box egy újabb Top 10-es regionális „Hot” listát ad ki, „Hot On Chicago’s South Side” címmel. A következő néhány évben más helyek „Hot” chartjai is megjelennek, míg 1952 májusára összesen hat fő regionális lista (Harlem, Chicago, New Orleans, Dallas, Los Angeles és St. Louis), is napvilágot lát.
A Cash Box nemcsak a lemezek, de a zenegépek népszerűségéről is közöl listát, 1950 tavaszától kezdődően rövidebb zenegépi táblázatot is nyomtatott, amelyek konkrét előadói adatokat tartalmaztak, vagyis azt, hogy egyes kihelyezett zenegépeknek mekkora volt a forgalma. Ez sem volt elég, külön táblázatot készítettek a rádiós sugárzásra, vagyis külön követték, akárcsak a konkurens Billboard magazin, hogy egy adott dalt hányszor forgattak le a DJ-k. Ez hasonló volt a Billboard módszertanához 1958 augusztusa előtt, amikor a Billboard bemutatta a „Hot 100”-at, amely a népszerűség összes mérőszámát egyetlen átfogó chartban próbálja egyesíteni.

Az 1953. március 7-i számban a Cash Box bevezeti az országos R&B chartot, „The Nation’s Rhythm & Blues Top Ten” címmel. Az első néhány hétben az országos lista körülbelül ugyanolyan méretű, mint az egyes regionális listák; ezt követően azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az országos R&B lista az 1954. február 27-i számban a 10 helyezett daltól 15-re bővül, majd az 1956. október 27-i számtól kezdve 20-ra, az 1957. május 25-i számtól kezdve 25-re, az 1958. február 15-i számtól 30-ra, míg az 1958. szeptember 20-i számtól pedig 50 dalra.

Az 1956. augusztus 4-i számban a feliratot „The Cash Box Top 50 Best Selling Tunes on Records” feliratra változtatják. A lista az 1957. április 13-i héten 60 pozícióra, az 1958. június 21-i héten 75 pozícióra, végül az 1958. szeptember 13-i héten a Top 100-ra bővül. A Cash Box Top 100 továbbra is az eladásokon alapuló lista maradt egészen a 70-es évekig, amikor az airplay adatokat kezdték beépíteni.

1958 augusztusa újabb változást hoz a Cash Box listákban, elindítják külön a country és az R&B lsitát, amit 1960-ban, a Cash Box a március 5-i szám után megszüntetnek, de az egyre növekvő igény miatt a december 17-i számban újraindítják.

A lemezkiadás 1958-ban a hordozható lemezjátszók elterjedésével lehetővé vált az 1949 óta piacon lévő kislemezek séta közbeni hallgatása. A tinédzserek akkor kezdték el kis hordtáskában magukkal vinni kedvenc kislemezeiket és a hordozható lejátszón lejátszani őket. A hordozható lemezjátszók robbantják be immár másod ízben (először a zenegépek) 45-ös fordulatszámú lemezek eladását, egyben lökést és anyagi támogatást nyújtva a független lemezkiadó cégeknek. Ekkor indul be igazán a lemezgyűjtésnek egy másik változata, míg az átlagos zenehallgató a listák után tájékozódik, a vájt fűlű, és magát igazi gyűjtőnek nevező, olyan kislemezek után kutat, amelyek soha nem szerepelnek országos slágerlistákon. A kis és nehezen fellelhető független kiadók elárasztották a saját kiadású lemezeikkel a lemezboltokat a keleti parttól, a nyugati partig. A rock and roll és rockabilly lemezek a kisvárosoktól a nagyvárosokig az egész Egyesült Államokban igazán ebben az évben lendülnek fel. Olyan sok előadó van ekkor, és annyi dal jelenik meg, hogy könnyen találni, olyant, amelyik elkerüli a Cash Box és a Billboard listakészítőinek figyelmét.

Az 1959. október 3-i számban a Cash Box bevezeti a „Looking Ahead” listát, amely 50 olyan feltörekvő lemezt sorol fel, amely a Top 100-ba való betörés jeleit mutatták. Ez a lista egészen az 1993. március 27-i számig szerepel a magazinban, kivéve bizonyos időszakokat, különösen az 1982 márciusától 1990 júliusáig tartó időszakot, amikor a listát szüneteltetik.

Melléklenként közöljük az általunk vizsgált időszak (1954-58) RandB Records listáját. A listavezető mellett jelezzük, hogy melyik új dal és hányadik helyen lépett be a lsitára:

1954 #1 Top Debut

January 2 Money Honey – Clyde McPhatter & Drifters (No debuts)
January 9 Rags To Riches – Billy Ward & Dominoes 9. I’m Just Your Fool – Buddy Johnson & Orchestra
January 16 I’ll Be True – Faye Adams with Joe Morris Orchestra 8. You’re So Fine – Little Walter & Jukes
January 23 I’ll Be True – Faye Adams with Joe Morris Orchestra 6. The Things That I Used To Do – Guitar Slim
January 30 I’ll Be True – Faye Adams with Joe Morris Orchestra 10. TV Mama – Joe Turner & Blues Kings
February 6 I’ll Be True – Faye Adams with Joe Morris Orchestra (No debuts)
February 13 I’ll Be True – Faye Adams with Joe Morris Orchestra (No debuts)
February 20 The Things That I Used To Do – Guitar Slim (No debuts)
February 27 The Things That I Used To Do – Guitar Slim 8. You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton
March 6 The Things That I Used To Do – Guitar Slim 11. I’m Your Hoochie Cooche Man – Muddy Waters
March 13 The Things That I Used To Do – Guitar Slim (No debuts)
March 20 The Things That I Used To Do – Guitar Slim 9. It Should’ve Been Me – Ray Charles & Orchestra
March 27 The Things That I Used To Do – Guitar Slim 13. Darling Dear – Counts
April 3 You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton 13. You’re The One – Spiders
April 10 You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton 13. Little Mama – Clovers
April 17 You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton 15. Work With Me Annie – Midnighters
April 24 You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton 14. Oh Baby – Little Walter & Jukes
May 1 You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton 15. Shake, Rattle And Roll – Joe Turner & Blues Kings
May 8 You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton 14. I’m Gonna Sit Right Down And Cry (Over You) – Roy Hamilton
May 15 You’ll Never Walk Alone – Roy Hamilton 15. The Story Of My Life – Guitar Slim & Band
May 22 Work With Me Annie – Midnighters 14. Sugar Lump – Four Tunes
May 29 Work With Me Annie – Midnighters (No debuts)
June 5 Work With Me Annie – Midnighters 14. Just Make Love To Me – Muddy Waters
June 12 Work With Me Annie – Midnighters 15. Please Forgive Me – Johnny Ace with Johnny Otis Orchestra
June 19 Work With Me Annie – Midnighters 11. Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter
June 26 Work With Me Annie – Midnighters 15. Where Did You Stay – Fats Domino
July 3 Work With Me Annie – Midnighters 14. Sexy Ways – Midnighters
July 10 Work With Me Annie – Midnighters (No debuts)
July 17 Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter 12. I Understand Just How You Feel – Four Tunes
July 24 Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter (No debuts)
July 31 Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter 10. Dear One – Scarlets
August 7 Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter 12. Make Her Mine – Nat “King” Cole
August 14 Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter 13. Let’s Walk – Charles Brown with Johnny Moore’s Three Blazers
August 21 Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter 12. I’ve Got My Eyes On You – Clovers
August 28 Honey Love – Drifters Featuring Clyde McPhatter 11. When My Heart Beats Like A Hammer – B. B. “Blues Boy” King & Orchestra
September 4 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 13. Annie Had A Baby – Midnighters
September 11 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 14. Ebb Tide – Roy Hamilton
September 18 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers (No debuts)
September 25 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 14. You’d Better Watch Yourself – Little Walter & Jukes
October 2 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 15. I Don’t Hurt Anymore – Dinah Washington
October 9 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 14. Hey There – Sammy Davis, Jr.
October 16 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 14. Oop Shoop – Shirley Gunter & “The Queens”
October 23 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 15. I’m Ready – Muddy Waters
October 30 Oh What A Dream – Ruth Brown & Rhythmakers 13. Dream – Dinah Washington
November 6 Hurts Me To My Heart – Faye Adams 8. Mambo Baby – Ruth Brown & Rhythmakers
November 13 Hurts Me To My Heart – Faye Adams 14. Well All Right – Joe Turner & Blues Kings
November 20 Hurts Me To My Heart – Faye Adams 10. Earth Angel (Will You Be Mine) – Penguins
November 27 Mambo Baby – Ruth Brown & Rhythmakers 13. Someday You’ll Want Me To Want You – Drifters Featuring Clyde McPhatter
December 4 Mambo Baby – Ruth Brown & Rhythmakers 14. Bip Bam – Drifters Featuring Clyde McPhatter
December 11 Hearts Of Stone – Charms 10. Sincerely – Moonglows
December 18 Hearts Of Stone – Charms 15. Annie’s Aunt Fannie – Midnighters
December 25 Hearts Of Stone – Charms 9. White Christmas – Drifters Featuring Clyde McPhatter & Bill Pinkney

1955 #1 Top Debut

January 1 Hearts Of Stone – Charms 13. Tweedle Dee – LaVern Baker & Gliders
January 8 Hearts Of Stone – Charms (No debuts)
January 15 Hearts Of Stone – Charms 14. Stingy Little Things – Midnighters
January 22 Earth Angel (Will You Be Mine) – Penguins 11. Every Day I Have The Blues – B. B. “Blues Boy” King & Orchestra
January 29 Earth Angel (Will You Be Mine) – Penguins 12. I’ve Got A Woman – Ray Charles & Band
February 5 Pledging My Love – Johnny Ace (No debuts)
February 12 Pledging My Love – Johnny Ace 14. You Don’t Have To Go – Jimmy Reed & Trio
February 19 Pledging My Love – Johnny Ace 11. The Wallflower – Etta James & “The Peaches”
February 26 Pledging My Love – Johnny Ace 14. That’s All I Want From You – Dinah Washington
March 5 Pledging My Love – Johnny Ace 15. My Babe – Little Walter & Jukes
March 12 Pledging My Love – Johnny Ace 14. Two Hearts – Charms
March 19 Pledging My Love – Johnny Ace 15. Close Your Eyes – Five Keys
March 26 Pledging My Love – Johnny Ace 14. Flip Flop And Fly – Joe Turner & Blues Kings
April 2 Pledging My Love – Johnny Ace 13. What’cha Gonna Do – Clyde McPhatter & Drifters
April 9 Pledging My Love – Johnny Ace 14. Most Of All – Moonglows
April 16 My Babe – Little Walter & Jukes 10. Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton
April 23 My Babe – Little Walter & Jukes 12. The Door Is Still Open – Cardinals
April 30 My Babe – Little Walter & Jukes 13. Chop Chop Boom – Danderliers
May 7 My Babe – Little Walter & Jukes (No debuts)
May 14 Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton 15. Bo Diddley – Bo Diddley
May 21 Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton 14. I Diddie – Dinah Washington
May 28 Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton 15. Bop-Ting-A-Ling – LaVern Baker & Gliders
June 4 Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton 14. As Long As I’m Moving – Ruth Brown & Rhythmakers
June 11 Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton 13. If It’s The Last Thing I Do – Dinah Washington
June 18 Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton (No debuts)
June 25 Unchained Melody – Al Hibbler / Roy Hamilton 10. Rollin’ Stone – Marigolds
July 2 Ain’t It A Shame – Fats Domino 14. I Can See Everybody’s Baby – Ruth Brown & Rhythmakers
July 9 Ain’t It A Shame – Fats Domino 9. Soldier Boy – Four Fellows
July 16 Ain’t It A Shame – Fats Domino 13. This Little Girl Of Mine – Ray Charles & Band
July 23 Ain’t It A Shame – Fats Domino 13. Manish Boy – Muddy Waters
July 30 Ain’t It A Shame – Fats Domino 13. Anymore – Johnny Ace
August 6 Ain’t It A Shame – Fats Domino 9. Maybellene – Chuck Berry
August 13 Ain’t It A Shame – Fats Domino 13. Why Don’t You Write Me? – Jacks
August 20 Every Day – Count Basie & Orchestra featuring Joe Williams 14. Only You (And You Alone) – Platters
August 27 Maybellene – Chuck Berry (No debuts)
September 3 Maybellene – Chuck Berry 11. I Hear You Knocking – Smiley Lewis
September 10 Maybellene – Chuck Berry 13. All By Myself – Fats Domino
September 17 Maybellene – Chuck Berry 14. Feel So Good – Shirley & Lee
September 24 Maybellene – Chuck Berry (No debuts)
October 1 Maybellene – Chuck Berry 12. All Around The World – Little Willie John
October 8 Maybellene – Chuck Berry 11. Ten Long Years – B. B. “Blues Boy” King & Orchestra
October 15 Maybellene – Chuck Berry 11. At My Front Door – El Dorados
October 22 Only You (And You Alone) – Platters 15. He – Al Hibbler
October 29 Only You (And You Alone) – Platters 13. Play It Fair – LaVern Baker & Gliders
November 5 Only You (And You Alone) – Platters 11. Hands Off – Jay McShann’s Orchestra
November 12 Only You (And You Alone) – Platters 13. Thirty Days (To Come Back Home) – Chuck Berry
November 19 Only You (And You Alone) – Platters 14. Poor Me – Fats Domino
November 26 Only You (And You Alone) – Platters 13. Tutti-Frutti – Little Richard
December 3 Hands Off – Jay McShann’s Orchestra (No debuts)
December 10 Hands Off – Jay McShann’s Orchestra 14. Witchcraft – Spiders
December 17 Hands Off – Jay McShann’s Orchestra 14. When You Dance – Turbans
December 24 Hands Off – Jay McShann’s Orchestra 11. The Great Pretender – Platters
December 31 Hands Off – Jay McShann’s Orchestra 13. Sugar Sweet – Muddy Water

1956 #1 Top Debut

January 7 Hands Off – Jay McShann’s Orchestra 9. Seven Days – Clyde McPhatter
January 14 The Great Pretender – Platters 10. Everybody’s Got A Home – Roy Hamilton
January 21 The Great Pretender – Platters 14. Jivin’ Around (pts. 1 & 2) – Ernie Freeman Combo
January 28 The Great Pretender – Platters 13. Need Your Love So Bad – Little Willie John
February 4 The Great Pretender – Platters 14. I’ll Be Home – Flamingos
February 11 The Great Pretender – Platters 7. Devil Or Angel – Clovers
February 18 The Great Pretender – Platters 8. Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon
February 25 The Great Pretender – Platters 10. Bo Weevil – Fats Domino
March 3 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon 14. No Money Down – Chuck Berry
March 10 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon 15. Blue Suede Shoes – Carl Perkins
March 17 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon (No debuts)
March 24 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon 12. Smoke Stack Lightning – Howlin’ Wolf
March 31 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon 9. Long Tall Sally – Little Richard
April 7 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon 11. Church Bells May Ring – Willows
April 14 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon 11. (You’ve Got) The Magic Touch – Platters
April 21 Why Do Fools Fall In Love – Teenagers Featuring Frankie Lymon 10. Heartbreak Hotel – Elvis Presley
April 28 Blue Suede Shoes – Carl Perkins 15. We Go Together – Moonglows
May 5 Long Tall Sally – Little Richard 11. I’m In Love Again – Fats Domino
May 12 Long Tall Sally – Little Richard 10. I Want You To Be My Girl – Teenagers Featuring Frankie Lymon
May 19 Long Tall Sally – Little Richard 13. Fever – Little Willie John
May 26 Long Tall Sally – Little Richard 12. Treasure Of Love – Clyde McPhatter
June 2 Long Tall Sally – Little Richard 11. Little Girl Of Mine – Cleftones
June 9 I’m In Love Again – Fats Domino 12. Hallelujah I Love Her So – Ray Charles
June 16 Fever – Little Willie John 10. Roll Over Beethoven – Chuck Berry
June 23 Fever – Little Willie John (No debuts)
June 30 Fever – Little Willie John 13. It’s Too Late – Chuck Willis
July 7 Fever – Little Willie John 7. Rip It Up – Little Richard
July 14 Fever – Little Willie John 10. My Prayer – Platters
July 21 Fever – Little Willie John (No debuts)
July 28 Fever – Little Willie John 13. I Promise To Remember – Frankie Lymon & Teenagers
August 4 Fever – Little Willie John 12. Flying Saucer (pts. 1 & 2) – Buchanan & Goodman
August 11 My Prayer – Platters 13. Let The Good Times Roll – Shirley & Lee
August 18 My Prayer – Platters 7. Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett
August 25 My Prayer – Platters 10. Hound Dog – Elvis Presley
September 1 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 11. Bad Luck – B. B. “Blues Boy” King & Orchestra
September 8 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 10. In The Still Of The Nite – Five Satins
September 15 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 13. Ka-Ding Dong – G-Clefs
September 22 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 13. I Gotta Get Myself A Woman – Drifters
September 29 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett (No debuts)
October 6 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 14. Canadian Sunset – Hugo Winterhalter & Orchestra with Eddie Heywood
October 13 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 13. I Can’t Love You Enough – LaVern Baker
October 20 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 8. Heeby-Jeebies – Little Richard
October 27 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 10. Lonely Avenue – Ray Charles
November 3 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 18. It Isn’t Right – Platters
November 10 Honky Tonk (pts. 1 & 2) – Bill Doggett 14. Oh What A Nite – Dells
November 17 Blueberry Hill – Fats Domino 18. Slow Walk – Sil Austin
November 24 Blueberry Hill – Fats Domino 10. I Feel Good – Shirley & Lee
December 1 Blueberry Hill – Fats Domino 16. On My Word Of Honor – B. B. King & Orchestra
December 8 Blueberry Hill – Fats Domino 18. You’ve Got Me Dizzy – Jimmy Reed
December 15 Blueberry Hill – Fats Domino 14. Goodnight My Love (Pleasant Dreams) – Jessie Belvin
December 22 Blueberry Hill – Fats Domino 8. Jim Dandy – LaVern Baker & Gliders
December 29 Blueberry Hill – Fats Domino 14. Blue Monday – Fats Domino

1957 #1 Top Debut

January 5 Blueberry Hill – Fats Domino 17. Singing The Blues – Guy Mitchell
January 12 Blueberry Hill – Fats Domino 16. Without Love (There Is Nothing) – Clyde McPhatter
January 19 Since I Met You Baby – Ivory Joe Hunter 20. The Girl Can’t Help It – Little Richard
January 26 Blue Monday – Fats Domino (No debuts)
February 2 Blue Monday – Fats Domino 15. Banana Boat (Day-O) – Harry Belafonte
February 9 Blue Monday – Fats Domino 17. Ain’t That Love – Ray Charles
February 16 Blue Monday – Fats Domino 11. Bacon Fat – Andre Williams
February 23 Blue Monday – Fats Domino 12. Ram-Bunk-Shush – Bill Doggett
March 2 Blue Monday – Fats Domino 20. Fools Fall In Love – Drifters
March 9 Love Is Strange – Mickey & Sylvia 6. I’m Walkin’ – Fats Domino
March 16 Love Is Strange – Mickey & Sylvia 7. Just Because – Lloyd Price
March 23 I’m Walkin’ – Fats Domino 17. Butterfly – Charlie Gracie
March 30 I’m Walkin’ – Fats Domino 15. Little Darlin’ – Diamonds
April 6 I’m Walkin’ – Fats Domino 14. School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) – Chuck Berry
April 13 I’m Walkin’ – Fats Domino 11. All Shook Up – Elvis Presley
April 20 I’m Walkin’ – Fats Domino 20. I Smell Trouble – Bobby “Blue” Bland
April 27 I’m Walkin’ – Fats Domino 17. There Oughta Be A Law – Mickey & Sylvia
May 4 School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) – Chuck Berry 18. Just To Hold My Hand – Clyde McPhatter
May 11 School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) – Chuck Berry (No debuts)
May 18 All Shook Up – Elvis Presley 15. Jim Dandy Got Married – LaVern Baker
May 25 All Shook Up – Elvis Presley 14. Valley Of Tears – Fats Domino
June 1 School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) – Chuck Berry 15. Searchin’ – Coasters
June 8 School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) – Chuck Berry (No debuts)
June 15 School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) – Chuck Berry 14. Jenny, Jenny – Little Richard
June 22 School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) – Chuck Berry 19. Bye Bye Love – Everly Brothers
June 29 Searchin’ – Coasters 19. Susie-Q – Dale Hawkins
July 6 Searchin’ – Coasters 14. Send For Me – Nat “King” Cole
July 13 Searchin’ – Coasters 16. Star Dust – Billy Ward & Dominoes
July 20 Searchin’ – Coasters 19. To The Aisle – Five Satins
July 27 Searchin’ – Coasters 16. Goody Goody – Frankie Lymon
August 3 Searchin’ – Coasters 20. Long Lonely Nights – Clyde McPhatter / Lee Andrews & Hearts
August 10 Searchin’ – Coasters 23. When I See You – Fats Domino
August 17 Searchin’ – Coasters 18. Mr. Lee – Bobbettes
August 24 Searchin’ – Coasters 22. Whole Lot Of Shakin’ Going On – Jerry Lee Lewis
August 31 Searchin’ – Coasters 25. Humpty Dumpty Heart – LaVern Baker
September 7 Send For Me – Nat “King” Cole 22. Honeycomb – Jimmie Rodgers
September 14 Send For Me – Nat “King” Cole 25. Dumplin’s – Doc Bagby / Ernie Freeman
September 21 Mr. Lee – Bobbettes 14. Happy, Happy Birthday Baby – Tune Weavers
September 28 Mr. Lee – Bobbettes 21. With You On My Mind – Nat “King” Cole
October 5 Mr. Lee – Bobbettes 11. Keep A Knockin’ – Little Richard
October 12 Mr. Lee – Bobbettes 23. Wake Up Little Susie – Everly Brothers
October 19 Happy, Happy Birthday Baby – Tune Weavers 14. Jailhouse Rock – Elvis Presley
October 26 Happy, Happy Birthday Baby – Tune Weavers 23. Down In The Alley – Clovers
November 2 You Send Me – Sam Cooke 24. Soft – Bill Doggett
November 9 You Send Me – Sam Cooke 17. Be-Bop Baby – Ricky Nelson
November 16 You Send Me – Sam Cooke 14. Raunchy – Ernie Freeman / Bill Justis & Orchestra
November 23 You Send Me – Sam Cooke 23. Buzz-Buzz-Buzz – Hollywood Flames
November 30 You Send Me – Sam Cooke 23. I Need You So Bad – B. B. “Blues Boy” King & Orchestra
December 7 You Send Me – Sam Cooke 20. The Joker (That’s What They Call Me) – Billy Myles
December 14 You Send Me – Sam Cooke 19. At The Hop – Danny & Juniors
December 21 You Send Me – Sam Cooke 24. I Want You To Know – Fats Domino
December 28 Raunchy – Ernie Freeman / Bill Justis & Orchestra 24. (I Love You) For Sentimental Reasons – Sam Cooke

1958 #1 Top Debut

January 4 Raunchy – Ernie Freeman / Bill Justis & Orchestra 22. That’s Alright – Little Junior Parker
January 11 Raunchy – Ernie Freeman / Bill Justis & Orchestra 22. Walkin’ With Mr. Lee – Lee Allen & Band
January 18 Raunchy – Ernie Freeman / Bill Justis & Orchestra 16. Get A Job – Silhouettes
January 25 At The Hop – Danny & Juniors 21. La Dee Dah – Billy & Lillie
February 1 Get A Job – Silhouettes 19. Betty And Dupree – Chuck Willis
February 8 Get A Job – Silhouettes 18. Short Shorts – Royal Teens
February 15 Get A Job – Silhouettes 18. Dede Dinah – Frankie Avalon
February 22 Get A Job – Silhouettes 20. The Walk – Jimmy McCracklin
March 1 Get A Job – Silhouettes 19. Tequila – Champs
March 8 Get A Job – Silhouettes 24. Teach Me (How To Love You) – Bobby “Blue” Bland
March 15 Tequila – Champs 26. Breathless – Jerry Lee Lewis
March 22 Tequila – Champs 21. Maybe Baby – Crickets
March 29 Tequila – Champs 16. Lollipop – Chordettes
April 5 Tequila – Champs 16. Book Of Love – Monotones
April 12 Tequila – Champs 20. To Be Loved – Jackie Wilson
April 19 Tequila – Champs 21. For Your Love – Ed Townsend
April 26 Tequila – Champs 16. Johnny B. Goode – Chuck Berry
May 3 Twilight Time – Platters 26. Sick And Tired – Fats Domino
May 10 Twilight Time – Platters 15. All I Have To Do Is Dream – Everly Brothers
May 17 Twilight Time – Platters 22. Do You Want To Dance – Bobby Freeman
May 24 Twilight Time – Platters 25. Jennie Lee – Jan & Arnie / Billy Ward & Dominoes
May 31 Johnny B. Goode – Chuck Berry 25. Yakety Yak – Coasters
June 7 Johnny B. Goode – Chuck Berry 18. The Purple People Eater – Sheb Wooley
June 14 Johnny B. Goode – Chuck Berry 23. Come What May – Clyde McPhatter
June 21 Yakety Yak – Coasters 25. Try The Impossible – Lee Andrews & Hearts
June 28 Yakety Yak – Coasters 16. Splish Splash – Bobby Darin
July 5 Yakety Yak – Coasters 14. Hard Headed Woman – Elvis Presley
July 12 Yakety Yak – Coasters 27. Blip Blop – Bill Doggett
July 19 Yakety Yak – Coasters 25. My True Love – Jack Scott
July 26 Splish Splash – Bobby Darin 16. You’re A Sweetheart – Little Willie John
August 2 Yakety Yak – Coasters 24. Come Closer To Me (Acercate Mas) – Nat “King” Cole
August 9 Splish Splash – Bobby Darin 24. You Cheated – Shields
August 16 Yakety Yak – Coasters 24. Yes I Want You – Ivory Joe Hunter
August 23 Little Star – Elegants 24. My Life – Chuck Willis
August 30 Little Star – Elegants 29. Itchy Twitchy Feeling – Bobby Hendricks
September 6 Little Star – Elegants 19. Down The Aisle Of Love – Quin-Tones
September 13 Little Star – Elegants 24. Carol – Chuck Berry
September 20 Little Star – Elegants 22. Susie Darlin’ – Robin Luke
September 27 Tears On My Pillow – Little Anthony & Imperials 36. Chantilly Lace – Big Bopper
October 4 Tears On My Pillow – Little Anthony & Imperials 35. It Don’t Hurt No More – Nappy Brown
October 11 Tears On My Pillow – Little Anthony & Imperials 34. I’m Gonna Get My Baby – Jimmy Reed
October 18 It’s All In The Game – Tommy Edwards 32. Non Dimenticar (Don’t Forget) – Nat “King” Cole
October 25 Topsy (pt. 2) – Cozy Cole 39. A Letter To An Angel – Jimmy Clanton
November 1 Topsy (pt. 2) – Cozy Cole 20. Please Accept My Love – B. B. King & Vocal Chords
November 8 Topsy (pt. 2) – Cozy Cole 34. I Got Stung – Elvis Presley
November 15 Topsy (pt. 2) – Cozy Cole 31. Nobody But You – Dee Clark
November 22 Topsy (pt. 2) – Cozy Cole 39. Love You Most Of All – Sam Cooke
November 29 Topsy (pt. 2) – Cozy Cole 29. Lonely Teardrops – Jackie Wilson
December 6 A Lover’s Question – Clyde McPhatter 39. Jo Jo Gunne – Chuck Berry
December 13 A Lover’s Question – Clyde McPhatter 31. I Cried A Tear – LaVern Baker
December 20 A Lover’s Question – Clyde McPhatter 34. The Chipmunk Song – Chipmunks with David Seville
December 27 Smoke Gets In Your Eyes – Platters 40. So Much – Little Anthony & Imperials


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás