Az igazi Elvis 18. rész. Az 1954-es esztendő. 4. rész. Az első sikerek

Written by on 2021.11.18.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 18. rész

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

Az 1954-es esztendő. 4. rész. Az első sikerek

Szeptember 25

Megjelenik második SUN kislemeze Good Rockin’ Tonight / I Don’t Care If The Sun Don’t Shine, amiből az A oldal második aranylemeze lesz. (Katalógusszáma: SUN 210. (45-ös és 78-as fordulat egyaránt). A felvétel 1954. szeptember 9-én készül a SUN stúdióban.

A Good Rockin’ Tonight Roy Brown blues énekes 1947-es szerzeménye. A dalt első ízben maga a szerző veszi lemezre a DeLux Recordsnál, New Orleansban, ahol szép sikert ér el vele. A dalt számos előadó feldolgozza. A szerzemény egy gyors blues, rock and roll elemekkel.

A B oldali dal Mack Davis népszerű szerzeménye. Első ízben Patti Page viszi sikerre 1950-ben. Érdekes módon a film, amiben elhangzik, ezt a címet viseli: The adventures of Priscilla (Priscilla kalandjai). Ezt követően Dean Martin dolgozza fel, és énekli el a Scared Stiff című filmben 1953-ban.


Októberi koncertek

Október 1

Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN

Október 2

Grand Ole Opry, Ryman Auditorium, Nashville, TN
Elvis, Sam Phillips és Marion Keisker az egyik autóban, míg Scotty és Bill a hangszerekkel a másik autóban Nashvillebe hajtanak, ahol Elvis életében egyetlen alkalommal fellép a Grand Ole Opry műsorban. Elvis a Hank Snow részben kap helyet. A fellépését a Kellog kukoricapehely-előállító vállalat szponzorálja.

Egy koncert a Grand Ole Opry-ban, az 50-es évek elején.

Sam Phillips szinte könyörög Bill Denny-nek, a Grand Ole Opry élő country show műsor igazgatójának, hogy próbálja ki Elvist.

Csak adj a fiúnak egy lehetőséget! Majd bebizonyítja, hogy mit tud! – mondja Phillips.

Denny nem a nagy műsorba hívja meg, hanem a színpadon rendezett tehetségkutató versenyre. Elvist hidegen fogadja a country zenéhez szokott közönség. Bill Denny máig fennmaradt mondása szerint, jobb, ha Elvis visszamegy teherautó sofőrnek. Elvis annyira megbántódik, hogy megfogadja, soha többé nem lép a Grand Ole Opry színpadára. Dühében, amikor hazafelé tartanak, egy benzinkút mellékhelyiségében hagyja a fellépő ruháját.
Elvis azonban innen sem megy el üres kézzel. A tehetségkutató verseny zsűrijének elnöke, korának egyik legnevesebb country énekese, Bill Monroe, akinek a nevéhez fűződik a Blue Moon of Kentucky 1946-ban íródott bluegrass szám sikerre vitele. Bill Monroe az öltözőben meglátogatja Elvist, Scotty-t és Billt és elismerését fejezi ki a szám egyedi feldolgozásáért. Kijelenti, hogy ennek hatására a Decca kiadónál újra lemezre veszi a dalt, immár az Elvis-féle variációban.

Október 6

Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN

Október 8

Silver Slipper, Atlanta, GA

Elvis életében először lép színpadra Memphisen kívül. A trió Atlanta városában ad koncertet.

Október 9

Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN

Október 13

Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN
Közvetlenül a The Eagle’s Nest klubban adott koncertje után Sam Phillipsszel, Billlel és Scotty-val autóba ül, és egész éjszaka vezetve megérkezik Shreveportba. Az út igen kalandosra sikerül. Előbb Bill bolondozása miatt elfelejtenek a helyes útra lekanyarodni Greenville-ben, amit sok kilométeres kitérőt jelent, majd Scotty (mert felváltva vezetnek) belehajt egy öszvércsordába. Október 16-án reggel végre megérkeznek Shreveportba, a Captain Shreve Hotelben szállnak meg a belvárosban.

Október 16

Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Shreveport, LA

Scotty Moore, Elvis Presley, és Bill Black a Louisiana Hayride show-ban

Elvis életében először lép fel a Hyride műsorában, és ez egyben első élő rádióműsora is. A koncertet a Shreveport Municipal Memorial Auditorium csodálatos épületében tartják. Az épület 1926 és 1929 között épül szecessziós stílusban, homlokzata vörös tégla, igen különös pénzérem szerű, és sarkára állított négyzetekkel tarkított díszítéssel. A bejárat fölött felirat:

“Azok emlékére, akik a világháborúban szolgáltak”.

Az épület 1948. április 3-a óta szolgál a koncert helyszínéül. Maga a Louisiana Hayride (louisiana-i szénáskocsi) elnevezés Harnett Thomas Kayne 1941-ben kiadott könyvének címe alapján születik. A teremben 3 800 ülőhely van, ami nagyobb, mint a Grand Ole Opry befogadóképessége. A földszinten kiemelhetők a széksorok annak érdekében, hogy bálokat is lehessen rendezni, amikor a nézőtér táncparkettként szolgál. Fent az emeleten olyan széksorok vannak, mint a színházakban általában.

A show látogatói főleg a városban működő egyetemek és főiskolák hallgatóiból, valamint a város melletti Barksdale Air Force katonai légi támaszponton szolgáló katonákból kerülnek ki, akik nem fogják vissza magukat, igen őszintén és hangosan képesek kinyilvánítani tetszésüket, vagy éppen nem tetszésüket. Hogy a hangulatot is érezhessék a rádióhallgatók, a széksorok közé is helyeznek el mikrofonokat, így a közvetítések igazi koncerthangulatot árasztanak.
Eleinte a kor legnevesebb country előadói lépnek itt színpadra. A negyvenes évek végén és az ötvenes évek legelején szinte hetente visszatérő nagy sztár az 1953-ban bekövetkező haláláig Hank Williams. De itt lép fel a The Bailes Brothers, a Tennessee Mountain Boys és Kitty Wells, az Ozark Mountaineers vagy a Texas Showboys.

 

A szombat esténkénti show műsor olyan sikeres, hogy 198 rádióállomás 28 államban, élőben közvetíti. Sőt, az Armed Forces rádió élő, egyenesben, telefonvonalon sugározza a műsort a Nyugat-Németországban szolgálatukat teljesítő amerikai katonáknak. A fő rádióállomás, amely kezdetektől közvetíti a showkat, a KWKH/1130, amelynek műsorvezetője egyben az est konferansziéja is. A rádió igazgatója, egyben a show producere Horace Loagan. Az ő nevéhez fűződik az „Elvis elhagyta az épületet” híressé vált bejelentés.

Igen gazdag azoknak az előadóknak a névsora, akik több alkalommal is szerepelnek a műsorban, elég Hank Williams mellett Webb Pierce, Jimmie Davis, Slim Whitman, Floyd Cramer, Sonny James, Hank Snow, Faron Young, Johnny Horton, Jim Reeves, George Jones, Johnny Cash, Tex Ritter, vagy Lefty Frizzell nevét említeni.

A Louisiana Hayride műsorában, minden héten szerepel egy vendég előadó. Ezen a napon Elvis az. A vidéki életet szimbolizálós festett vászonkép előtt lép fel, a vásznon egy szomorúfűz és egy magtár. Mellette a show támogatójának, a Lucky Strike cigaretta előállítójának reklámja. Elvisen rózsaszínű zakó, fekete ing, nyakában színes nyakkendő. Lábán dupla talpú, „jampis” cipő. A KWKH műsorvezetője, Frank Page jelenti be, hogy Elvis következik.

Az első bejelentkezés a következő módon zajlik le:

Frank Page: Néhány héttel ezelőtt egy fiatalember Memphisből rögzített egy felvételt a SUN lemeztársaságnál, amely hetek alatt rakétaként süvített a hitlisták élére. Igen jól szerepel a country listán is. A fiatalember még csak 19 éves. Teljesen új, egyedi a stílusa. Elvis Presley. Fogadják őt nagy tapssal. (Elvis bejön a színpadra) Elvis, hogy érzed magad ma este?
Elvis: Remekül. És ön hogy van, uram?
Frank Page: Bemelegítettetek a zenekarral a showra?
Elvis: Teljesen be vagyok melegedve!
Frank Page: Hallhatunk akkor néhány számot?
Elvis: Nos, uram, engedje meg, hogy előtte elmondjam, hogy mennyire boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Nos, akkor eléneklünk önöknek egy dalt…
Frank Page: Szeretne még valamit mondani?
Elvis: Nem, készen állok. Most előadunk egy dal önöknek, amely a SUN lemezkiadónál jelent meg. Valahogy így hangzik.
Ekkor belekezd a That’s all right Mama című számba. A közönség fagyosan fogadja a dalt, nem country, ezért idegen nekik. A fellépés után Phillips azt mondja Elvisnek, hogy lazuljon el, legyen bátran önmaga, adja azt, ami az egyénisége és ne féljen a reakciótól.

Október 20: Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN
Október 22: Old Barn Dance, New Orleans, LA
Október 23: Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Shreveport, LA

Igen fontos, sőt döntő nap Elvis életében. Ezen a napon köt egyéves szerződést, a Shreveport rádióállomás Louisiana Hayride koncert/rádió show műsorhoz, 52 szombat esti fellépésre. Az esti koncerten ismerkedik meg Parker ezredessel. Az ezredes is érdekelt a Louisiana Hayride műsoraiban, tekintettel arra, hogy ebben az időben ő Hank Snow countryénekes menedzsere, aki visszatérő sztárja a műsornak. A találkozásról nem maradnak fent írásos beszámolók. Annyi bizonyos, hogy az ezredes akkori munkatársával, Oscar Davisszel látja Elvis előadását, ami nincs rá nagy hatással.

Október 23

A That’s All Right / Blue Moon of Kentucky kislemez Nashville-ben és New Orleansban felkerül a Top Ten (legjobb tíz lemez) listára. Most első ízben jelentkezik Elvis Memphisen kívül sikerszámmal. A That’s all right lesz az első arany kislemeze.

Elvis öt felvételt rögzít Shreveport KWKH rádió stúdiójában, Los Angelesben. Ebben az időben elfogadott, hogy énekesek lemezfelvételeket készítsenek rádióstúdióban. Elvis az Always late (with your kisses), Blue guitar, Give me more, more, more ( of your kisses), valamint a That’s you gonna watch c. dalokat rögzítette. Ezek közül a felvételek közül egy sem maradt fenn. (Kérdéses, hogy valós e ez az információ, hiszen nincs tudomásunk róla, hogy Elvis valaha is foglalkozott volna ezekkel a dalokkal. A szerző megjegyzése)

Október 29: 21:00 Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN
Október 30: 21:00 Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN

Novemberi koncertek:

November 6 20:00

Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Shreveport, LA

Második élő fellépése a Louisiana Hayride műsorában. Egészen más a hangulat, mint első alkalommal. A nézőtér tele van fiatalokkal, akik nyomban észlelik, hogy itt valami újról, valami izgalmasról van szó. Azonnal átragad rájuk a zene, felugrálnak, tapsolnak, a lábukkal verik a ritmust. Elvis az elején kicsit elfogódott, de egyre jobban belejön, és a végén megőrjíti a közönséget, a legjavát adja. A sikert a rádióhallgatók is honorálják, egy csapásra kedvenc előadó lesz.

A sikerhez nagyban hozzájárul a Hayride dobosa, D.J. Fontana, aki új elemként megadja Elvisnek azt a ritmust, amire szüksége van. Elvis leszerződteti Fontanat.

D.J. Fontana

Az ezt követő koncerteken, Houstonban, Texasban és Arkansasban D.J. Fontana a függöny mögött dobol, mivel a dob nem megengedett a nyilvános fellépéseken. Elvis az, aki később megtöri ezt a tilalmat azzal, hogy D.J. Fontanat nyíltan alkalmazza koncertjein a színpadon.

Ugyanezen a napon a Billboard magazinban megjelenik a hír, hogy Parker ezredes szerződést kötött Hank Snowval a a Jamboree Attractions műsorban való szerepeltetéséről. Ez a szerződés Elvis későbbi karrierjére nagy hatással lesz.

November 8 20:00

Memphis State University, Memphis, TN

Memphisben, a Memphis State klubban, szóló koncertet ad (!), zenészei nélkül, magát kísérve gitáron.

November 13 20:00

Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Shreveport, LA

Ugyanezen a napon a Billboard magazin Elvist a legfigyelemreméltóbb Country and Western előadónak választja.

A Good Rockin’ Tonight c. dala a memphisi listán No.3. a Billboard kislemez listája szerint.

November 15

Ismét visszatér a SUN stúdióba, a fiúkkal újabb dalt rögzít. Ez az I’m left, you’re right, she is gone.


November 17 21:00

Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN

November 19

Lake Cliff Club, Shreveport, LA
Koncert a Lake Cliff Clubban, Shreveportban. Ezúttal, és első ízben már Elvis a fő műsorszám.

November 20: 20:00 Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Shreveport, LA
November 21: Magnolia Gardens, Houston, TX;

Noveber 21

Cook’s Hoedown Club, Houston, TX

Egy újabb város kerül fel Elvis koncert térképére. A texasi Houstonban ad a trió koncertet, méghozzá kettőt is, két különböző helyen, az elsőt a Magnolia Gradensben, a másodikat a Cook’s Hoedown klubban.

November 22: Mint Club, Gladewater, TX

November 23

Roundup Club, Gladewater, TX

A koncertet élőben közvetíti a KSIJ rádió. Tom Perryman a rádió lemezlovasa1esz Elvis texasi koncert szervezője a következő években.

November 24: Municipal Auditorium, Texarkana, TX
November 25: Paladium Club, Houston, TX
November 26: Paladium Club, Houston, TX

November 26

Elvis Houstonból táviratot küld apjának, Vernonnak:

HELLÓ, GYERMEKEIM, ITT A PÉNZ, AMIBŐL KIFIZETHETITEK A SZÁMLÁKAT STOP NE MONDJÁTOK EL SENKINEK MENNYIT KÜLDTEM KÜLDÖK MÉG A JÖVŐ HÉTEN STOP VAN EGY BANKKÁRTYA A LEVÉLBEN STOP SZERETETTEL ELVIS

(Az eredeti szöveg: „HI BABIES HERE’S THE MONEY TO PAY THE BILLS STOP DONT TELL NO ONE HOW MUCH I SENT I WILL SEND MORE NEXT WEEK STOP THERE IS A CARD IN THE MAIL STOP LOVE ELVIS”)

November 27: Paladium Club, Huston, Texas
November 27: Cook’s Hoedown Club, Huston, Tx

November 28

Magnolia Gardens, Huston.

Bármilyen hihetetlen, Elvis csak ekkor mondja fel állását a Crown Electricnél, ugyanis már nincs ideje a munkavégzésre, és egyre növekvő népszerűsége azt mutatja, hogy erre az állásra a későbbiekben sem lesz szüksége.
A decemberi koncerteket Bob Neal köti le Elvisnek. Főleg iskolák tornatermeit, előadótermeket választ Arkansasban és Mississippi államban. A decemberi műsorsorozatban Elvis egy műsorban lép fel Jim Eddel, Maxine Brownnal és a Louvin Brothersszel.

Decemberi koncertek:
December 2: Catholic Club, Helena, AK
December 3: Municipal Auditorium, Texarkana, TX
December 4: 20:00 Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Shreveport, LA

December 7

A Columbia kiadónál megjelenik a That’s all right c. dal Marty Robbins féle feldolgozása. Ez az első eset, hogy egy Elvis sikert egy másik előadó is feldolgoz. A dal jobban country zene, mint az Elvis féle, de igen hasonlít hozzá. Egy időben többet vásárolnak ebből a változatból, mint Elviséből, de az idők folyamán, ahogy Elvis népszerűsége növekedik, a Robbins féle változat elhalványul, és elfelejtődik.

December 8

A SUN stúdióban, a mára már a híressé vált nyolcadik „session”-ön rögzíti a You’re a heartbreaker, valamint a Milkcow blues boogie című számokat. A SUN felvételi dokumentációja szerint próbálkozik a Tomorrow night és a Uncle Pen c. dalokkal is. Ha ez így is van, a felvételeket a SUN nem adja át az RCA-nek.

December 10: 21:00 Sleepy-Eyed John’s Eagle’s Nest Club, Memphis, TN
December 11: 20:00 Louisiana Hayride, Shreveport, Municipal Auditorium
December 17: Texas, Hawkins városa, High School Gymnasium,
December 18: 20:00 Louisiana Hayride, Shreveport, Municipal Auditorium

December 19

Sreveportból hazafelé menet egy rendőr leinti autójukat, mert figyelmetlenül átmennek egy piroson. Elvis így emlékszik vissza:

Na, mondom magamnak, lőttek a karácsonyi ajándékoknak, most elviszi minden pénzemet a büntetés. De a rendőr figyelmeztetéssel továbbenged bennünket. Amikor elment, félreálltunk és mindhárman a kocsi lámpájának fényénél elkezdtük számolni, mennyi pénzünk van. A fellépésért kapott összeg, legalábbis amit én kaptam, csupa egydollárosból állt. Hát, ennyi pénz még talán soha nem volt a zsebemben. Tele volt tömve egydollárosokkal. Másnap el is költöttem az egészet ajándékokra.

December 20

Ismét a SUN stúdióban próbál, ezúttal I’m left,yo’re right, she’s gone c. dalt, ami a legnehezebben megy az eddigi felvételek során. Sam Phillips két teljes szalagot tölt meg a próbálkozással, de még mindig elégedetlen. Ez az első alkalom, hogy Johnny Bonnero, a Dean Beard Band dobosa működik közre a felvételen. Phillips a dal felvételét dobos nélkül kezdi, de amikor látja, hogy Elvis mennyire szenved vele, akkor hívja a dobost. (A dob nélküli variáció a gyűjtők egyik kincse. A szerző megjegyzése)

December 22: Lake Cliff Club, Shreveport, LA
December 25: Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Shreveport, LA
December 28: Cook’s Hoedown Club, Houston, TX

December 24

A karácsonyt családja körében tölti Memphisben a Lamart Avenue 2424 alatti házban.

December 28

A texasi Houstonban a Cook’s Hoedown klubban fellép a Yuletide Jamboree műsorban. A koncertet Pappy Covington köti le számára. A koncrten kb. 150 néző van jelen.

December 29

A Memphis Press-Cimitar c. lap azt közli, hogy Elvis leváltotta Scotty Moore-t, mind menedzserét, és szerződést kötött Bob Neallel, aki ezentúl a koncertjeit is szervezi.

December 31

Szilveszteri koncert az Arkansas állambeli Texarkana városában, az NCO klubban.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás