Az igazi Elvis 22. rész. Az 1955-ös esztendő. 4. rész. ’55 forró nyara.

Written by on 2021.12.01.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 22. rész

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

Az 1955-ös esztendő. 4. rész. ’55 forró nyara.

Június 28 – július 4

Újabb hat városból álló koncert sorozat.

Június 29: Curtis Gordon’s Radio Ranch Club, Mobile, AL
Június 30: Curtis Gordon’s Radio Ranch Club, Mobile, AL

Július 1: Casino Club, Plaquemines, LA
Július 2: Louisiana Hayride, Shreveport, LA
Július 3: Hoedown Club, Corpus Christi, TX
Július 4: délután City Recreation Hall, Stephenville, TX
Július 4: 20:00 Soldier’s and Sailor’s Memorial Park, Brownwood, Texas

A sorozat utolsó napján Elvis egy prédikátor, W. D. Nowlin egész napos gospel partiján vesz részt, ahol jelen van több kedvenc gospel kvartettje is, a Statesmen kvartett, és a Blackwood Brothers. Ennek hatására életében első ízben este gospel koncertet ad. A koncert fogadtatása igen hűvös, a közönség az „igazi” Elvist akarja látni.

Július 5

Elvis végre hazatér Memphisbe, két hét pihenésre. De ekkor sem tud az énekléstől elszakadni. A szomszéd kislány naphosszat azt hallgatja, ahogy Elvis a Mystery Train című számot próbálja.

Július 7

Elvis megvásárolja második Cadillac autóját, egy 1955-ös Cadillac Fleetwood széria 60 típust. Az autó kék, fekete tetővel, Elvis azonnal elviszi a szomszédjában található autó festőhöz, aki „Elvis rózsaszínre” festi be az autót. Elvis a Cadillacet jelképesen édesanyjának, Gladysnek ajándékozza. Azért jelképesen, mert Gladys soha nem szerzett jogosítványt, és nem tud vezetni, de nagyon büszke az „ő” autójára. Az autót továbbra is Elvis vezeti a koncertekre.

Július 11

Elvis beugrik a SUN stúdióba, a pihenőidejét arra használja ki, hogy újabb dalokat vegyen fel. Ekkor rögzíti zenészeivel a Mystery Train, az I forgot to remember to forget valamint a Trying to get to you című számokat. Megint hiányzik a negyedik szám a két kislemezhez.

Július 16

A Baby Let’s Play House című száma felkerül a Cash Box’s Country and Western lista No.15. helyére.

Július 16: 20:00 The Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Sreveport, Louisiana

Ezt a Louisiana Hayride fellépést teljes egészében rögzítik és majd a 2008-ban megjelenő SUN dobozban jelenik majd meg hivatalosan.

Július 20: Cape Arena, Cape Girardeau, MO
Július 21: Silver Moon Club, Newport, AR

Július 22

Parker ezredes, Bob Neal, Hank Snow, és Tom Diskin konferencia-beszélgetést folytat telefonon két fő témáról. Az egyik téma, hogy melyik országos lemezkiadónak adják el Elvist. A másik Elvis leszerződtetése a Hank Snow heti televíziós show műsorba. A megbeszélésen úgy döntenek, hogy 10 000 dollár készpénzért kivásárolják Elvist a SUN lemez cégtől.

Tom Parker ezredes.

Ezért cserében Parker ezredes és Hank Snow (aki ugyancsak beszáll a kivásárlási összegbe) 2%-os részesedést kér Elvis lemezek után járó jogdíjából. Úgy gondolják, hogy Elvist 5% jogdíj illeti majd meg. E megállapodás után Parker sorra felhívja a nagy országos lemez vállaltok ügyvezető igazgatóit és megkérdezi, mennyit ajánlanak Elvisért.

Az RCA a következő ajánlatot teszi: 12 000 dollár nettó összeg, ezen túlmenően vissza nem térítendő 5 000 dollár bónusz Elvisnek, plusz 20 000 dollár, a jogdíjakból később visszatérítendő összeg. A nettó 12 000 dollár tartalmazza egy hatvan napon belüli fellépést az ország egyik legnézettebb televíziós show műsorában. Az RCA nem szab határidőt Parkernek a gondolkodásra.

Július 23: 20:00 Big Jamboree, Sportatorium, Dallas, Texas
Július 25: City Auditorium, Fort Myers, FL
Július 26: Municipal Auditorium, Orlando, FL
Július 27: Municipal Auditorium, Orlando, FL
Július 28: Gator Stadium Baseball Park, Jacksonville, FL
Július 29: Gator Stadium Baseball Park, Jacksonville, FL
Július 30: Peabody Auditorium, Daytona Beach, FL
Július 31: Ft. Homer Hesterly Armory, Tampa, FL

Parker ezredes kérésére William V. Red Robertson fotós követi Elvist a koncerteken, aki igyekszik első nagylemezéhez megfelelő fotót készíteni. Ezen a napon elkészíti azt a híres koncertfotót Elvisről, ami Elvis első nagylemezének, az Elvis Presley című albumnak a borítójára kerül majd a jövő évben.

Augusztus 1: Tupelo Fairgrounds, Tupelo, MS

Elvis ellátogat Tupeloba, a szülővárosába, ahol 3000 fő előtt ad koncertet. Elvis első ízben tíz éves korában lépett fel szülővárosában, amikor egy tehetségkutató show műsorban ötödik helyet ért el az Old Shep című számmal.


Augusztus 2:
19:00 Sheffield Community Center, Muscle Shoals, AL
Augusztus 2: 21:30 Sheffield Community Center, Muscle Shoals, AL

Folytatódik a napi egy, sőt két koncertből álló koncertsorozat. Muscle Shoals, városában, a Sheffield Community teremben este 7 órakor és 9.30-kor lép színpadra. Ezen a napon egy új SUN társaságbeli énekes is csatlakozik a fellépőkhöz, Elvis kollégája, és barátja, Johnny Cash. Elvis ezen az estén is „ellopja” a show-t a nálánál idősebb és ismertebb Webb Pierce honky tonk énekes elől, akinek legsikeresebb dala, az In the jailhouse now. Elvis később ennél sokkal sikeresebb börtönszámot fog lemezre venni.

Augusztus 3: Robinson Auditorium, Little Rock, AR
Augusztus 4: Municipal Auditorium, Camden, AR
Augusztus 5: Overton Park Shell, Memphis, TN

A Memphisben, az Overton Parkban, a mintegy 4000 néző előtt tartott „countryzene dzsemborin” Elvis mellett 22 előadó lép színpadra. Többek között a fellépők között ott van ismét Johnny Cash, és most első ízben Wanda Jackson, aki Elvis gyűrűs menyasszonya lesz, és akivel Elvis egy éven át fog járni.

Wanda és Elvis.

1992-ben a Budapesten a Dolly Roll együttessel lemezt készítő Wanda Jacksont az Első Magyar Elvis Presley Klub vendégül látja a Margit-kertben egy vacsorán.


Wanda ekkor meséli el Elvisszel való találkozásának történetét, ami ezen a memphisi koncerten zajlik le:

Leadtam a country dalokból álló műsorszámomat és visszavonultam az öltözőmbe. Egyszer csak hatalmas zaj, kiabálás, sikítás töltötte meg a házat. Szóltam édesapámnak, aki akkor a menedzserem is volt, hogy nézze meg mi történt. Tűz ütött ki, vagy beomlott a tető? Gondoltam, hátha menekülni kell. Édesapám pár perc múlva jött vissza: „Gyere Wanda, ilyen te még nem láttál!

Kivitt a színpadi takarásba, és egyszerűen ledöbbentem a látottaktól. Elvis dobálta magát a színpadon, a főleg fiatal lányokból álló közönség pedig sikított, ordított, többen rosszul lettek. Hallottam, hogy Elvis ilyen koncerteket ad, de a valóság sokkal döbbenetesebb volt, mint amit el tudtam képzelni. Nem hittem, hogy valaha én is ilyen dalokat fogok énekelni, de Elvis azt mondta nekem, hogy jó hangom van a rock and rollhoz.

Gyakran vitt el magukhoz, és játszott le nekem különféle lemezeket. Ő vele alakítottuk ki a „rekesztő hangú” rock and roll stílusomat. Egy koncert után arra kért, menjek ki vele az autójához. Ott megkérdezte, akarok e a menyasszonya lenni. Amikor igent mondtam, elővett a zsebéből egy gyémántköves gyűrűt és az ujjamra húzta.

Augusztus 6

Rövid híradás a Memphis Press-Scimitar című lapban. Ebből idézünk:

Country ritmus töltötte meg a City Parkot

Hatalmas tömeg töltötte meg az Overton Park Shell nézőterét tegnap este az immár nyolcadik Bob Neal country zenei dzsemborin. Több mint 4000 szerencsés ember láthatta és hallhatta élőben Johnny Casht és Elvis Presley-t, valamint Webb Pierce-t és még 22 más country és humorista előadót. Az utazó dzsembori tagjai eddig felléptek az Arkansasbeli Little Rockban 3000 néző előtt, Camdenben 2000 néző előtt, Shefieldben 2800 néző előtt, és ezen a héten a Mississippi állambeli Tupeloban 3000 néző előtt. Mindkét előadó, Cash és Elvis a memphisi SUN lemeztársaságnál készíti lemezeit.
(Szerző Jim Reed)

Augusztus 6: 20:00 River Stadium, Batesville, Arkansas

Ez a 12., évenként megrendezésre kerülő White River karnevál Batesville-ben. Elvis ez esti koncertje igen furcsára sikerül. Disznó vicceket mesél a színpadon, majd négy szám után levonul. A koncert szervezője, Ed Lyion levelet ír Parker ezredesnek, amelyben kártérítést követel. Parker őrjöng. Visszautalja a szervezőknek, az Elvisnek a fellépésért járó 50 dollárt, ezen túlmenően levelet ír Bob Nealnek, amiben kioktatja, miként kell egy előadónak professzionálisan viselkednie a színpadon. A levélben Nealt okolja az esetért.

Elvis még fiatal és tapasztalatlan, de már többet enged meg magának, mint sok nálánál nevesebb előadó. Elvisnek oktatásra van szüksége. –írja.

Texasban folytatódik az idegőrlő napi egy vagy két koncertből álló vég nélküli sorozat. A sorozat érdekessége, hogy ettől a turnétól kezdve lesz D.J. Fontana, aki korábban már több alkalommal kísérte a Blue Moon Boys a sreveporti Hayride turnékon, az együttes hivatalos tagja. Fontana azonban nem részesedik a bevételekből, mint Scotty és Bill, akik a lemezeladásból származó jogdíjakból is megkapják a részüket. Fontana fix fellépti díjat kap koncertenként, amit mindig Elvis fizet ki neki a saját összegéből. Néhány koncerten Floyd Cramer zongorán, míg Jimmy Day steel gitáron kíséri Elvist.

Augusztus 7: Magnolia Gardens, Houston, TX
Augusztus 7: Cook’s Hoedown Club, Houston, TX
Augusztus 8: Mayfair Building, Tyler, TX
Augusztus 9: Rodeo Arena, Henderson, TX
Augusztus 10: Bear Stadium, Gladewater, TX
Augusztus 11: Reo Palm Isle Club, Longview, TX
Augusztus 12: Driller Park, Kilgore, TX
Augusztus 13: The Louisiana Hayride, Municipal Auditorium, Sreveport,

Augusztus 15

Elvis, valamint édesapja, Vernon Presley Memphisben meglátogatja irodájában Parker ezredest, ahol Bob Neal jelenlétében Vernon aláírja az új szerződést, amely alapján Parker ezredes “speciális szaktanácsadója” lesz Elvisnek. Ezzel szerződéssel valójában Parker Elvis minden mozdulatát felügyeli, ugyanis a szöveg szerint Parker ezredesre hárul a feladat, hogy “minden képességét latba véve, minden lehetséges igénybe vehető eszközzel építse Elvis Presleynek, mint előadóművésznek a karrierjét.
A szerződés alapján Parker ezredes leköti Elvist a Hank Snow Attraction műsorhoz.

Augusztus 20: 20:00 Louisiana Hayride, Shreveport, LA

Ezt a fellépését is rögzítik. Az itt előadott Baby, let’s play house, Maybellene és That’s all right cimű számok ekkori koncertfelvételét majd csak 2008-ban hozzák forgalomba, az ekkor kiadásra kerülő SUN box-ban.


Augusztus 20

Megjelenik következő SUN kislemeze a Mytery Train/ I forgot to remember to forget. Katalógusszáma: SUN 223. (45/78) A felvételek 1955. július 11-én készülnek a SUN stúdióban.

A Mystery Train Junior Parker 1953-as szerzeménye, egy blues standard, igen erősen hasonlít egy régi kelta balladára. A fekete bőrű Parker bársonyos hangjáról híres memphisi blues előadó, aki a szerzeményét a SUN Recordsnál veszi lemezre Sam Phillips felügyelete mellett, 1953 novemberében. Tehát a dalt maga Phillips ajánlja Elvisnek.

Elvis megint megváltoztatja a szöveget. Elvis felvétele No.77. lesz a Rolling Stones magazin „Minden idők legjobb 500 dala” listáján. Valójában Elvis ezzel a dallal emelkedik országos rangra, lesz USA-szerte ismert country sztár. Ekkor még nem tudják, mi a rock and roll, Elvist a szakma hillbilly énekesnek könyveli el.

Az A oldal felkerül a Billboard hit lista No.11. helyére. Az éves összesítésben No.3. az abban az évben kiadott lemezek között. Mára örök érvényű klasszikus száma Elvisnek. Hogy a felvétel milyen jól sikerül, jól jelzi, hogy 78-as változaton kiadott egyik példányt Bill Black bekeretezteti, és lakásának falára akasztja fel. Akárhányszor meglátogatja valaki, rámutat a lemezre:

Ez aztán az igazi nóta. – mondja.

Az I forgot to remember to forget című számot először nem akarja felvenni Elvis, mert túlontúl country számnak tartja. Azután mégis kötélnek áll, de felvétellel rendkívül elégedetlen. Ezért Phillips ismét keres egy dobost, és a dobjátékot alákeveri a felvételnek. A felvételen Johnny Bernero dobol. A dal szerzői Charlie Feathers és Stan Kesler. Ez a felvétel két héten át No.1., listavezető lesz a Billboard country and western eladási hitlistán, valamint 5 héten át No.1. listavezető a Juke Box listán. No.4. a rádiós műsorvezetők listáján, a dal összességében 39 héten át (!) marad fenn a country hitlistán.

Augusztus 22: Spudder Park, Wichita Falls, TX
Augusztus 23: Saddle Club, Bryan, TX
Augusztus 24: Davy Crockett High School, Conroe, TX
Augusztus 25: Sportcenter, Austin, TX
Augusztus 26: Gonzales Baseball Park, Gonzales, TX
Augusztus 27: 20:00 Louisiana Hayride, Shreveport, LA

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás