Az igazi Elvis 24. rész. Az 1955-ös esztendő 6.rész. Leszerződve az RCA-hoz.

Written by on 2021.12.05.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 24. rész.

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

Az 1955-ös esztendő. 6. rész. Leszerződve az RCA-hoz.

Október 20: 13:30 St.Michaels’ Hall, Cleveland, OH

A délutáni show műsorát a helybéli rádióállomás DJ-je, Bill Randle állítja össze azzal az elképzeléssel, hogy az Universal Picturesnek készít egy színes egész estés filmet az ott fellépő sztárokkal. A filmben Pat Boone, Bill Haley és a „fenomenális” Elvis szerepelne. Az Universal Pictures filmstúdió megrendelésére a készülő film eredeti címe: The Pied Piper of Cleveland: A Day In The Life of a Famous Disc Jockey. ( A Clevelandi csaló: Egy híres lemezlovas egy napja).

Bár a koncert és a filmfelvétel remekül sikerül, nem lesz belőle semmi, mert vagy Parker ezredes közbelépésére, vagy szakszervezeti okokból nem kerül a közönség elé.

Bill Randle, Scotty, Elvis, és Bill Black.

A felvétel nagy része hosszú időre eltűnik, elveszettnek hiszik, mindössze néhány kocka marad fenn belőle. Erről a fellépésről fennmarad néhány perc, sajnos hang nélkül. Elvis sárga, kihajtott nyakú ingben, fekete zakóban van, Bill és Scotty vörös ingben, fekete nyakkendővel. Elvis valóban játszik, akkordozik a gitárján, nemcsak imitálja. A fellépés igen jó hangulatú, mind a hárman sokat mosolyognak, nevetnek koncert közben. Láthatjuk a közönséget is, amely főleg fiatalokból áll, a lányok egymással táncolnak, a fiúk inkább csak nézik őket. A koncert után a fiúk lejönnek a színpadról, a színpad mögé, ahol a többi fellépő is várakozik. Elvis átöleli zenészeit, látszik, hogy jól érzik magukat, szinte fürdenek a népszerűségben. Fáradtság egyikükön sem látszik.

Mostanában az a szóbeszéd járja, hogy az ismert, Londonban élő filmgyűjtő, Ray Santilli birtokában van az egész anyag. Beavatottak úgy tudják, hogy 1992-ben Santilli az Egyesült Államokba utazott, hogy ritka Elvis filmfelvételeket vásároljon, és személyesen találkozott Bill Randle-vel, akitől a tekercseket megvásárolta. Nemcsak a közönség számára jelentene örömöt, amennyiben ez nyilvánosságra kerülne, a szakembereknek is igen hasznos lenne, hiszen a rock and roll korai korszakáról adna hű képet. Annyi bizonyos, hogy a filmből egy kocka kinagyítva eljutott Bill Haley-hez, aki azt bekeretezte, és éveken át lakásának falán, jól látható helyen tartotta.

Október 20: 20:00 St.Michaels’ Hall, Cleveland, OH
Október 21: 19:30 Missouri Theatre, St. Louis, MO
Október 21: 21:30 Missouri Theatre, St. Louis, MO
Október 23: 14:00 Missouri Theatre, St. Louis, MO

Elvis nem érkezik meg időben a koncert helyszínére, arra hivatkozva, hogy nem találta a pénztárcáját. Mivel a koncert már javában tart, nem engedik színpadra lépni. Az ezredes ezért büntetésből levon tőle 125 dollárt.

Október 23: 17:00 Missouri Theatre, St. Louis, MO

Október 24: Silver Moon Club, Newport, AR

A helyileg egyre ismertebbé váló rockabilly előadóval, Sonny Burgess-szel lép fel egy műsorban. Burgess a következő év elején a SUN kiadóval köt szerződést.

Sonny Burgess

Parker ezredes táviratot küld Sam Phillipsnek New Yorkból, a Warwick hotelből, amiben értesíti, hogy megállapodott Elvis szüleivel arról, hogy megvásárolja Elvis SUN szerződését. Arra kéri Phillipset, mondjon egy árat. Phillips már egy ideje érzi, nem tudja magánál tartani Elvist, hiszen nincs annyi pénze, hogy Elvisnek megfelelő díjat tudjon fizetni, tekintettel arra, hogy számos művésszel dolgozik, akiknek mind közreműködői díjat kell fizessen. Phillips kénytelen elengedni Elvist, már csak az ár kérdéses.

Október 25: Houston Armory, Houston, MS

Október 26: délelőtt 10:00, Vigor High School. Mobile, Alabama

Körülbelül fél órája tart a koncertje, amikor megenged magának egy disznó viccet. A gimnázium vezetősége azonnal félbeszakítja a matiné koncertet, a diákok legnagyobb bánatára.

Október 26: 15:30 Greater Gulf States Fair, Prichard, AL
Október 26: 19:30 Greater Gulf States Fair, Prichard, AL
Október 27: National Guard Armory, Jackson, AL
Október 28: Curtis Gordon’s Radio Ranch Club, Mobile, AL
Október 29: Louisiana Hayride, Shreveport, LA

Október 29

Parker ezredes Memphisbe hajt kocsijával, ahol személyesen találkozik Sam Phillipsszel. Ekkor ütik nyélbe a megállapodásukat, amely október 31-ével lép majd életbe. Parker annyira biztosra megy, hogy 5 000 dollár, vissza nem térítendő előleget ad Phillipsnek Elvis lemezszerződéséért. A fennmaradó 30 000 dollárt később utalja át.

Október 30

Elvis hazatér új otthonába, Getwellbe. Ezen a héten megy utoljára a SUN stúdióba lemezfelvételre. A szám, amit lemezre kíván rögzíteni, a Trying to get to you, amit Phillips a következő kislemeze B oldalára szándékozik feltenni. A felvétel sehogy sem akar sikerülni, ugyanis Elvist mélyen érinti, hogy el kell hagynia azt a stúdiót, ahol pályafutása indult. Megpróbálkozik a When it rains, it really pours című számmal is, de a felvételt nem fejezi be. Így búcsúzik el Phillipstől.

Újabb koncertsorozat Texas déli városaiban.

November 5: Louisiana Hayride, Shreveport, LA
November 6: Community House, Biloxi, MS
November 7: Keesler Air Force Club, Biloxi, MS
November 8: Keesler Air Force Club, Biloxi, MS

November 10

Nashville-ben részt vesz az évenként megrendezésre kerülő a Country Music Disc Jockey Convention eseményen, ahol ő a díszvendég. Beszédében arról szól, hogy átszerződik az RCA lemeztársasághoz, de Parker ezredesnek még meg kell állapodnia az árról. Phillips ugyanis igen magas árat kér Elvisért és Parker fél, hogy az RCA nem lesz hajlandó kifizetni az összeget.

Mae Boren Axton dalszerző meglátogatja Elvist Nashville-ben és a hotelszobában lejátssza neki azt a demó felvételt, amit Tommy Durdennel közösen írt, és amit az RCA szeretne Elvisszel felvetetni. A szám a Heartbreak Hotel.

Mae Boren Axton és Elvis. 1955. november 10. Nashville.

November 11

Elvis hazarepül Memphisbe.

November 12: 14: 00 Carthage Milling Co., Carthage, TX
November 12: 20:00 Louisiana Hayride, Shreveport, LA

November 13-19

Újabb koncert turné, ezúttal a Western Swing Jamboree. Ezúttal Elvis mellett Carl Perkins a sztár fellépő.

Carl Perkins

November 13: 15:00 Ellis Auditorium, Memphis, TN
November 13: 20:00 Ellis Auditorium, Memphis, TN
November 14: 19:00 Forrest City High School, Forrest City, AR
November 14: 21:15 Forrest City High School, Forrest City, AR

November 14

Parker tárgyalást kezd a William Morris ügynökséggel, azzal kapcsolatban, hogy Elvis milyen feltételekkel készíthet filmet Hollywoodban. Parker ezzel a lépéssel igyekszik „kiprovokálni”, hogy az RCA adja meg Phillipsnek a kért összeget Elvisért, ugyanis Elvis filmszereplése az RCA-vel kötendő szerződés részét képezi. Parker nem bíz semmit a véletlenre, mert közben a Warner Brothersszel is felveszi a kapcsolatot. Azt kérdezi, nincs e olyan filmjük előkészületben, amit James Deanre kívántak kiosztani, mert azt a szerepet Elvis felvállalná.

November 15

Parker ezredes addig bombázza az RCA-t telefonhívásaival és távirataival, amíg a lemezvállalat végre beadja a derekát és hajlandó kifizetni Sam Phillipsnek az Elvisért kért 35 000 dolláros, hatalmas összeget. Soha eddig ennek az összegnek a negyedét sem fizette ki senki egy énekesért.

Néhány nap múlva megkapja az átutalt előleg összegét az RCA-től. Parker azt mondja a sajtónak, hogy tulajdonképpen a saját pénzét tette kockára, mert nem volt benne biztos, hogy az RCA végül mégiscsak hajlandó lesz letenni a kért összeget Elvisért.

November 15: 19:00 Community Center, Sheffield, AL
November 15: 21:30 Community Center, Sheffield, AL
November 16: 19:00 City Auditorium, Camden, AR
November 16: 21:15 City Auditorium, Camden, AR
November 17: 19:00 Municipal Auditorium, Texarkana, AR
November 17: 21:15 Municipal Auditorium, Texarkana, AR

Elvis Texarkanaban koncertezik. A társ sztár ezúttal a jó barát, Johnny Cash. Casht lenyűgözi, hogy Elvis saját kezével mossa le Cadillacjét, miután hosszú utat levezetett a poros városig. Az esti koncert külön érdekessége, hogy Elvis elénekli Bill Haley Rock around the clock című sikerszámát.

November 18: Reo Palm Isle Club, Longview, TX
November 19: Gladewater High School, Gladewater, TX

November 20

Hazarepül Memphisbe. A Sun Stúdióban, számos üzletember és szüleinek jelenlétében aláírja a szerződést az RCA lemezvállalattal. Az RCA hihetetlen magas összeget fizet ki Elvisért, 35 000 dollárt Phillipsnek, és külön 5 000 dollárt magának Elvisnek.

A szerződés értelmében Elvisnek négy kislemezt kell kötelezően kiadnia egy évben, amiért 5% jogdíj, valamint kislemezenként 5.000 dollár illeti meg. E mellett Elvis szerződést ír alá a Hill and Range Publishing Company vállalattal, amely egy külön vállalatot hoz létre Elvis Presley Music néven. (A vállalat címe: 220 West 42nd Street, 11th Floor, New York, NY 10036 ).

Elvis és az RCA között létrejött szerződés.

Elvis több hasonló kiadót hoz létre, Gladys Music, Whitehaven Music és Elvis Music, Inc. Ezek harmadában, felében ő maga a tulajdonos. Ezek a cégek fogják kezelni Elvisnek az általa elénekelt dalok után járó kiadói jogokat. A dalokat a Hill and Range Publishing Co. hozza számára, felvétel céljára. Tudni kell, hogy általában a dalok kiadói jogával más rendelkezik, mint a megjelent lemezek kiadói jogával. Az országos lapok másnap tele vannak a fantasztikus szerződés hírével.

A Memphis Press-Scimitar a november 21-i számában a következőket írja:

Elvis Presley, 20, memphisi énekes és előadóművész, aki pillanatok alatt óriási hírnévre tett szert, szinte egyetlen nap alatt meggazdagodott, miután megszüntette szerződését a SUN lemezkiadóval. Mr. Phillips és az RCA lemezkiadó nem hajlandó elárulni az összeg nagyságát, csak annyit, hogy ez a legmagasabb összeg, amit az országos lemezkiadó valaha is egy country – western előadóért kifizetett. „Úgy gondolom, hogy Elvis napjaink legtehetségesebb fiatal előadóművészeinek egyike” – jelentette ki Sam Phillips, majd hozzátette, az a tény, hogy átengedte Elvist az RCA Victornak, Elvis számára lehetőséget nyújt arra, hogy a világ legnagyobb lemezvállalatánál, teljes mértékben megtalálja saját lehetőségeit.

November 21

Még egyszer ellátogat a SUN stúdióba, és véglegesíti a When it rains, really pours című számot.


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás