Az igazi Elvis 28. rész. Elvis-56. 3. rész. Az első nagylemez.

Written by on 2021.12.15.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 28. rész.

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

Elvis-56. 3. rész. Az első nagylemez.

Február 3

Ismét hét órát dolgozik az RCA stúdiójában, New Yorkban. Elvis New York-i munkája abból a szempontból figyelemre méltó, hogy ezeknél a felvételeknél már érezhető, hogy Elvis kezd elrugaszkodni a SUN stúdióbeli stílustól, és nyit a poposabb hangzás felé, amit az RCA megkövetel tőle.

Február 4

Második alkalommal lép fel a Dorsey Brothers televíziós műsorában, New Yorkban. Ezúttal a Baby Let’s Play House és Tutti Frutti számokat adja elő.


A nézettség közel akkora, mint az első show esetében, 18,2%-os, szemben a konkurens The Perry Como showval, amelynek a nézettsége 38,5%-os. A CBC társaság igazgatósága azonban bízik az áttörésben.

A show után a Manhattan közepén található, és igen közkedvelt táncklubba, a Roselandbe megy szórakozni.

Február 5

Elvis ismét felkerül az országos slágerlista első helyére, mégpedig nem az RCA-nál kiadott lemezzel, hanem még a SUN stúdióban felvett utolsó kislemezével, a Mystery Train és I Forgot to Remember to Forget-tel. A lemez a Billboard country kislemezek listájának az élére kerül.

Február 5: Mosque Theater, Richmond, VA
Február 6: National Theater, Greensboro, NC
Február 7: Center Theater, High Point, NC
Február 8: Ambassador Theater, Raleigh, NC
Február 9: Carolina Theater, Spartanburg, SC
Február 10: Carolina Theater, Charlotte, NC
Február 11: The Dorsey Brothers Stage Show, CBS Studios, New York, NY

Harmadik alkalommal lép fel a The Dorsey Brothers Stage Showban. Egy hatalmas hóvihar majdnem meghiúsítja a fellépést. Elvis legutóbbi koncertjéről, Charlotte városából autóval érkezik, de a hatalmas hóviharban majdnem elakad, az utolsó percben esik be a stúdióba. Ez alkalommal a Blue Suede Shoes számmal kezd, majd végre elénekelheti legutóbbi nagy sikerét, a Heartbreak Hotel-t. Ezt azonban a The Dorsey Band nagyzenekar kíséretében, Charley Shavers trombita szólójával. Ebben a műsorban szerepel még Ella Fitzgerald és Jackie Miles is.


Február 12: Monticello Auditorium, Norfolk, VA
Február 13: Paramount Theater, Newport News, VA
Február 14: Coon High School, Wilson, NC
Február 15: Walt Williams High School, Burlington, NC
Február 16: Carolina Theater, Winston-Salem, NC
Február 18: The Dorsey Brothers Stage Show, CBS Studios, New York, NY

Immár negyedik alkalommal szerepel a The Dorsey Brothers Stage Showban. Ezúttal is két számot ad elő, ezek: Tutti Frutti és az I was the one.


Február 19: Ft. Homer Hesterly Armory, Tampa, FL (három show egy napon)
Február 20: Palms Theater, West Palm Beach, FL (négy show egy napon)
Február 21: Florida Theater, Sarasota, FL (négy show egy napon)
Február 22: City Auditorium, Waycross, GA (három show egy napon)
Február 23: Gator Bowl, Jacksonville, FL

A Jacksonville-ben adott koncertje után Elvis összeesik a kimerültségtől, azonnal kórházba szállítják, ahol az orvosok azonnali pihenést rendelnek el számára. Parker ezredes azonban hajthatatlan, Elvisnek végig kell csinálnia a turnéra előre lekötött koncerteket.

Február 24: Gator Bowl, Jacksonville, FL
Február 25: Louisiana Hayride, Shreveport, LA
Február 26: Municipal Auditorium, Pensacola, FL

Március 3

Mielőtt Shreveportba repülne a Louisiana Hayride-on való fellépésére, Elvis kiállít egy csekket 500 dollárról, amivel leelőlegezi az új házat, amit magának és a szüleinek kíván megvenni Memphis külterületén, Audubon Drive 1034 szám alatt. A csekket Gene Smith unokatestvérére bízza.

Elvis a szüleivel az Audubon Drive 1034. sz. házuk előtt.

Március 3: Louisiana Hayride, Municipal Auditorium Shreveport, LA

Március 10: Louisiana Hayride, Municipal Auditorium Shreveport, LA

Újabb fellépés a Louisiana Hayride-on, a társ-sztár ismét Johnny Cash.

Március 15

Elvis elégedetlen a Tom Parkerrel kötött szerződésével, ezért újratárgyalja azt az ezredessel. Az új megállapodás szerint Parker megelégszik Elvis összes bevételének egynegyedével.

Március 14: Fox Theater, Atlanta, GA
Március 15: Fox Theater, Atlanta, GA
Március 17: The Dorsey Brothers Stage Show, CBS Studios, New York, NY

Elvis megérkezik New Yorkba, a Warwick Hotelben foglal szállást. Ezen az esten egy komikussal, Henny Youngmannel, és egy 11 éves orgonistával, Glenn Derringerrel szerepel egy műsorban. A show előtt, délután van ideje próbálni. A próba után visszatér a szállodába, hogy pihenjen. Itt a rajongóinak levélözöne vár rá.

Este 8:30h- kor kezdődik a The Dorsey Brothers Stage Show. Elvis ismét fekete inget visel fehér nyakkendővel, és ezúttal moher zakót. Két dalt énekel a Blue Suede Shoes-t, valamint a Heartbreak hotel-t. Az utóbbi száma gyorsan szalad felfelé az országos hit listán.

A legendás független producer, Hal B. Wallis ekkor látja első ízben Elvist a televízióban.

Elvis és a híres, hollywood-i filmproducer, Hal B. Wallis.

Nyomban megjegyzi a feleségének:

Ettől a fiútól lesz hangos a show biznisz! A legígéretesebb feltörekvő tehetség, róla fog beszélni mindenki!

Másnap telefonon megkeresi Parker ezredest, és közli vele, hogy szeretne szerződést kötni Elvisszel.

Az RCA ráébred, hogy nincs elegendő fotójuk Elvis lemezeinek borítójára, sem a reklám anyagokra, ezért felkérik a 26 éves, addig nem igen sikeres New York-i szabadúszó fotóújságírót, Alfred Wertheimert, hogy kövesse Elvis minden lépését, és készítsen annyi fotót, amennyit csak tud. Ez a 2 500 fotó, amelyeken Elvis látható pihenés, utazás, csókolózás, szórakozás közben, a legmagasabbra értékelt dokumentációs fotóanyagok Elvis életében. Érdekes megjegyezni, hogy amikor Wertheimer elvállalja a munkát, még azt sem tudja, hogy ki az az Elvis Presley.

Március 18: County Hall, Charleston, SC
Március19: Columbia Township Auditorium, Columbia, SC

Március 20

Elvis a Heartbreak Hotel honoráriumából, 40 000 dollárból megvásárolja a négy hálószobás, egyszintes házat az Audobon Drive-on. Az épület messze kiesik a városból, a környék azonban csendes, amire Elvisnek szüksége van. A ház mögött hatalmas úszómedence is található, ami a házhoz tartozik. A szülei költöznek be először, ugyanis Elvis turnéra megy.

Március 20: Bell Auditorium, Augusta, GA
Március 21: YMCA Gymnasium, Lexington, NC
Március 22: Mosque Theater, Richmond, VA

Mosque városában lépnek fel, ahol Elvist, Scotty-t és Billt The Blue Mooners néven hirdetik, a The Blue Moon Boys helyett. Mivel a plakátokat ezzel a névvel nyomatják ki, csak helyet hagyva a további koncertek helyének és időpontjának, a következő öt alkalommal ilyen néven szerepelnek a koncerteken.

Március 23: Jimmy Dean’s Town and Country Time, WMAL-TV Studios, Washington, DC
Március 23: S. S. Mt. Vernon, Washington, DC

Március 23

Napvilágot lát az RCA-nál megjelenő első szólóalbuma, amely az „Elvis Presley” nevet viseli. A lemez az RCA Victor gondozásában, monó változatban kerül a boltokba. (Katalógusszáma: LPM 1254). Érdekes, hogy Nagy Britanniában Rock n’ roll címmel lát napvilágot. Az angol HMV kiadvány katalógusszáma: CLP 1093, és a dalok sem egyeznek mindenben az amerikai kiadással.

A korongon található felvételeket Elvis január 10 és 11-én rögzíti az RCA Nashville-i, majd január 30-án és 31-én a lemezkiadó New York –i stúdiójában.

Az amerikai kiadás borítójának fekete-fehér fotóját 1955. július 31-én, a floridai Tampa város Fort Hommer Hesterly Armory előadó helyiségében adott Elvis koncerten készíti William V. „Red” Robertson, a Robertson and Fresch fotó stúdió társtulajdonosa. A Rolling Stones pop magazin világ legjobb 100 lemezalbum borító listája szerint, ez a lemezborító a No.40. helyre került.

Ebben az időben az albumoknak még nincs külön jelentősége, az RCA sem csinál egyebet, mint azt, hogy összeszed 12 kislemezre szánt dalt és egyberakja.

Mivel az RCA megvásárolja Elvisnek a SUN stúdióban 1954-ben és 1955-ben készített, de kiadatlan számait is, ezekből ötöt tesz fel az albumra. Ezek: I love you because, Just because, Tryin’ to get to you, I’llnever let you go (little darlin), valamint a Blue moon. Ehhez adnak 7 dalt, amit Elvis már az RCA-nál rögzít, és megvan a nagylemezre való időtartalom. Míg a SUN felvételek producere Sam Phillips, az RCA felvételeknél nincs senki hivatalosan megnevezve zenei producerként. Feltehetően maga Elvis dolgozta ki saját magának ezeket a dalokat, vagyis őt tekinthetjük e dalok a zenei producerének.

A korong tíz héten át vezeti a Billboard 100-as nagylemez listáját, egyben ez a világon az első listavezető és egyben a világ első rock and roll aranylemez albuma! A Rolling Stone pop magazin rangsorolása szerint az album minden idők legjobb 500 nagylemeze közé kerül, az előkelő 56. helyre. Ez az első nagylemez, amely egymillió dollár hasznot hoz az RCA lemezkiadónak.

Aranylemez csak 1966. november 1-én lesz, majd 2011. augusztus 8-án platina.

A lemezen a következő dalok hallhatók:

A oldal

Blue suede shoes (Carl Perkins)
I’m counting on you (Don Robertson)
I got a woman (Ray Charles, Renald Richards)
One sided love affair (Bill Campbell)
I love you because (Leon Payne)
Just because (Bob Shelton, Joe Shelton, Sidney Robin)

B oldal

Tutti frutti (Dorothy La Bostrie, Richard Wayne Penniman)
Tryin’ to get to you (Rose Marie McCoy, Charles Singleton)
I’m gonna sit right down and cry (over you) (Howard Biggs, Joe Thomas)
I never let you go (little darlin’) (Jimmy Wakely)
Blue moon (Richard Rodgers, Lorenz Hart)
Money honey (Jesse Stone)

Március 24
The Dorsey Brothers Stage Show, CBS Studios, New York, NY

Napközben meglátogatja barátját, egykori SUN stúdióbeli kollégáját, Carl Perkinst a kórházban. Perkins éppen úton volt New Yorkba, hogy a konkurens televíziós műsorban, a Perry Como Showban fellépjen, amikor komoly autóbalesetet szenved.

A kórházból a CBS stúdióba siet, ahol hatodik alkalommal lép fel a The Dorsey Brothers Stage Show-ban. Ezen az estén ismét elénekli a Heartbreak hotel című számot és miután barátja, és volt SUN stúdióbeli kollégája kórházban, csaknem végzetes autóbaleset után lábadozik, a betervezett Carl Perkins szerzemény, a Blue suede shoes helyett ezúttal a Money honey c. dalt adja elő. A show nézettsége 20,9%-os, míg a Perry Como show nézettsége 31,8%-os. Vagyis Elvis népszerűségéhez a Dorsey showkban való szereplések nem járulnak hozzá nagymértékben.

A show után Scotty, Bill, és Red West, aki néhány héttel korábban csatlakozik a csapathoz, berámolja a hangszereket az autóba, és elindulnak haza, Memphisbe. Elvis zenészei eddig bérelték a hangszereket, de egy baleset arra kényszeríti őket, hogy inkább sajátot vegyenek. A negyedik Dorsey Brothers show után, pakolás közben Bill Black eltöri a bőgő nyakát. A hangszert le kell adni javításra, majd ki kell fizetni a visszaszállítást. Ez majdnem annyiba kerül, minta magának vett volna egy bőgőt. Meg is vásárolják a hangszereket és ettől kezdve az autó után kötött kétkerekes szállító utánfutón viszik mindenhová magukkal. Azért kell Red West és Gene Smith, hogy az úton segítsenek pakolni a hangszereket. Az utánfutót maga Vernon készíti a fiúk számára.

Elvis New Yorkban marad további néhány napra, hogy interjúkat adjon, és Parker ezredes társaságában üzleti tárgyalásokat folytasson az RCA Victor és a William Morris ügynökség igazgatósági tagjaival.

Az RCA piacra dobja első nagylemezéről az első EP (négyszámos) középlemezt. Katalógusszáma: RCA EPA 747. A borító megegyezik a nagylemez borítójával. A középlemezen négy szám található. A oldal: Blue Suede Shoes/ Tutti Frutti. B oldal I got a woman/Just because. A korong No. 20. lesz a Billboard 100-as középlemez listáján. Mára aranylemez.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás