Az igazi Elvis 37. rész. Az „aranyifjú” és Graceland.

Written by on 2022.01.07.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 37. rész.

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

Az „aranyifjú” és Graceland.

Február 23, 24

Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban újabb hét számot énekel fel. Ezek: Don’t leave me now, I beg of you, One night, True love, I need you so, When it rains it really pours és befejezi a Loving you-t, mivel a korábbi felvétellel elégedetlen.






Március

Hazatér Memphisbe, és felhívja telefonon June Juanicot és kéri, menjen el vele néhány napra New Orleansba. Joanico közli, hogy időközben egy másik fiú már eljegyezte, és a házasságra készülnek.

June Juanico

Elvis sok sikert kíván nekik. Ezzel laza kapcsolatuk végleg szétszakad. Memphisben megfelelő otthont keres, és megakad a szeme Gracelanden.

Március 14

Jerry Leibert és Mike Stollert az RCA menedzsmentje New Yorkba hívja, hogy elkészítsék Elvis Jailhouse rock című filmjének a dalait. A két fiatal dalszerzőt elvarázsolja a város, és az egy hét, amit az RCA arra adott nekik, hogy komponáljanak, városnézéssel telik el, egyetlen dalt sem komponálnak.

Jerry Leiber és Mike Stoller

Az utolsó nap is éppen a hotel szobájukból készülnek távozni, hogy belevessék magukat a város forgatagába, amikor megjelenik Jean Aberbach, a Presley Musictól, aki egy hatalmas fotellel belülről elbarikádozza a kijáratot, majd a fotelre ráül. Azt mondja, addig a dalszerzők nem hagyhatják el a hotelt, míg le nem teszik az asztalra a kész dalokat.

Mike leül a zongorához és elkezdenek dolgozni. A munkát délután 14-kor kezdik és 18 órára készen vannak a Jailhouse rock, Treat me nice, I want to be free, és a Baby I don’t care című számokkal. Aberbach elégedetten távozik, a két fiatal dalszerző pedig beveti magát a New York-i éjszakába.

Március 16

Memphis külvárosában, a Chisca hotel előtt szóváltásba keveredik Hershel Nixonnal, egy 19 éves tengerészgyalogossal, mert a tengerész szerint Elvis inzultálta a feleségét. A vita hevében Elvis pisztolyt ragad, és ráfogja Hershel Nixonra. A tengerészgyalogos menekülőre fogja.

Március 17

Az Audubon Drive 1034 szám alatt álló ház már nem ad elegendő menedéket Elvisnek rajongói elől, akik éjt nappallá téve körbeveszik a házat, ezért úgy dönt, hogy Hollywoodba költözik szüleivel egy időre, amíg nem talál megfelelő otthont, amely kellő védelmet nyújt számára a rajongói elől.

A Hollywood-i költözés azért is megfelelő választás, mert ott kezdi forgatni következő filmjét, a „Loving you-t”, amiben meglepetésre szülei is feltűnnek egy pillanatra.

Elvis a szüleivel a „Loving you” forgatásán.

Március 19
Délelőtt 11 óra

Elvis megvásárolja Gracelandet, 102.500 dollárért. Az épülethez egy 5,6 hektáros farm is tartozik. Elvis szülei és nagymamája május 16-án költöznek majd be az épületbe. Elvis csak június 26-án csatlakozik hozzájuk, addig ugyanis a Jailhouse rock című film forgatásával van elfoglalva. Graceland az amerikai polgárháború idején, 1861-1865 között jön létre, eredetileg farmként szolgál.

A farm tulajdonosa, Stephen C. Toof, akié Memphis első nyomdaüzeme, egyben ő a kiadója a város első napilapjának, a Memphis Daily Appealnek. Toof a farmot saját lányáról, Grace-ről nevezi el Gracelandnek. Grace 1894-ben édesapjától megörökli a farmot. Grace halála után a farmot Grace unokahúga, Ruth Moore örökli, aki férjével Dr. Thomas Mooreral arra az elhatározásra jut, hogy a farmot otthonukká teszik. Így 1939-ben megbízzák a neves memphisi építő vállalatot, a Furbringer and Erhman céget, hogy gyarmati stílusban építse meg a híres főépületet, valamint a melléképületeket is.

Thomas Moore a memphisi kórházban urológusként dolgozik, Ruth Moore pedig hárfaművész, a memphisi szimfonikus zenekar tagja. Thomas Moore halála után özvegye, Ruth megengedi, hogy egy helyi gyülekezet találkozókon használja az épületet.

Amikor Elvis megvásárolja az épületet, az messze kint fekszik a várostól, mára azonban Memphis épületei már körülölelik Gracelandet.

A híres „zenekapu” nem tartozéka az épületnek, azok csupán április 22-én készülnek el, Elvis megrendelésére. A kaput Abe Saucer belső építész és belső berendező Elvis kívánságai szerint tervezi meg, a kivitelező a Memphis Doors cég.

Graceland eredeti címe: 3764 Highway 51 South, Memphis, Tennessee.
Graceland jelenlegi címe: 3764 Elvis Presley Blvd, Memphis TN.38116.

Gracelandet 1991. november 7-én történelmi emlékhelynek nyilvánítják.

Elvis otthona a Fehér Ház után a leglátogatottabb amerikai épület, évi több mint 650 000 látogatót fogad.

Március 22

Az RCA piacra dobja az „All shook up/That’s when your heartaches begin” című kislemezt. Katalógusszáma: RCA VICTOR 47-6870 (45-ös) és 20-6870 (78-as). Az A oldal felvétele 1957. január 12-én készül Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban, a B oldal felvétele pedig 1957. január 13-án ugyanott. Az A oldal Otis Blackwell szerzeménye.

A kislemez nyolc héten át (!) No.1. listavezető lesz a Billboard 100-as kislemez listán, négy héten át vezeti a Rhythm and Blues listát, valamint a Country listát. Arany és kétszeres platina lemez lesz. A Rolling Stones magazin minden idők legjobb 500 dala listáján a 352.

Március 25

A fegyverhasználati ügy bíróság elé kerül. Elvis hosszú, hat oldalas táviratot küld Hershel Nixonnak, amiben leírja, hogy a szóban forgó revolver valójában egy hollywoodi filmkellék, és bocsánatot kér azért, amiért véletlenül beleütközött Nixon feleségébe. Hershel azonban bíróságra viszi az ügyet, ahol a bíró jelenlétében Elvis rendezi az ügyet, azaz kártérítést fizet Nixonnak, így hivatalos eljárásra nem kerül sor.

Szent a béke!

Elvis és a kérdéses kellék pisztoly.

Március 26

Ellátogat a SUN stúdióba, ahol Sam Phillips lejátssza neki Carl Perkins legutóbbi felvételét, amelynek címe: That’s right.

Elvis végig táncolja a számot, majd kijelenti, hogy szép siker lesz belőle.

Mit nem adtam volna, ha én énekelhettem volna el ezt a számot! – jelenti ki.

Ezt követően elkíséri Sam Phillipset a WHBQ rádióállomásra, ahol Dewey Phillips lemezlovasnak adják a dalt, hogy forgassa le, Dewey arra kéri Elvist, hogy konferálja fel a dalt. Mire Elvis:

Nos, hölgyeim és uraim, bármi legyek, ha ez a szám nem lesz nagy siker. Én-én-én abban biztos vagyok, hogy a ritmusa egészen egyedi, és mindössze annyit tennék hozzá, hogy a dal címe That’s right.

Elvis és Dewey a WHBQ rádióállomás stúdiójában.

Bár a dal nem lesz akkora siker, mint a másik Carl Perkins szerzemény, a Blue suede shoes, Elvis remekül megérzi, hogy egyedi ritmusról van szó. Ezt a stílust fogják később rockabilly-nek hívni. A rockabilly közel áll a rock and roll-hoz, de nem egészen az, ugyanis sokkal közelebb áll a countryhoz, mit a rock and roll. Amikor Sam és Elvis elhagyja a stúdiót, már egy nagy sereg fiatal vár rájuk. Elvis egy nagy csapat rajongóval a sarkában kénytelen hazatérni.

Március 27

Egyre jobban kínozza az „idegalapú álmatlanság” és kórházba vonul kivizsgálásra.

Március 28

Az ikonikus arany ruha története:

A történet még 1956-ra nyúlik vissza, amikor Parker ezredes úgy dönt, szeretné valamilyen egészen speciális fellépő ruhában látni Elvist, olyanban, amilyen még senki másnak nincs a világon. Felkeresi régi barátját, Nudie Cohnt, az Észak-Hollywoodban található Nudie’s Rodeo Tailors úri szabóság tulajdonosát. Nudie Cohn country sztároknak készít fellépő ruhát, például Hank Snow-nak.

Nudie (balról) és Hank Snow

(Később Elvisnek is tervez cowboy öltözéket, amit Elvis a Loving you című filmben hord majd, amikor a Teddy Bear-t énekli).

Tom azt mondja Cohnnak:

Olyan ruhában szeretném látni az én aranyat termelő fiamat, amilyent a világ még nem látott!

Cohn azon töri a fejét, hogy „aranyba” öltözteti Elvist. Olyan anyagot dolgoz ki, amit korábban ruha formájában még soha nem alkalmaztak. Az anyag lamé, ami valóban arany szálakkal van átszőve. A Cohn által tervezett ruha Elvis egyik legikonikusabb ruhadarabjává válik.

Parker Kanadában sajtótájékoztatón mutatja be a ruhát.

24 karátos aranyba öltöztettem a fiamat – jelenti ki büszkén, és valóban elvakítja a csillogás a fotósok és az újságírók szemét, amikor Elvis megjelenik a szálloda szalonjának emeleti részén és lassú léptekkel lejön a lépcsőn.


Ezt követően Parker ezredes a sajtótájékoztatón azzal viccel, hogy a szabó valószínűleg 16 dollárból kihozta a ruhát, csak azért kért érte 2500 dollárt, mert tudta, hogy Elvisnek lesz. (Valóban nehéz lenne megállapítani, mennyit ér a ruha magában, hiszen ilyen jellegű öltöny korábban még soha nem készült).

A ruha ismét előtérbe kerül, amikor Elvis második arany nagylemeze, a 50 000 000 Elvis fans can’t be wrong (50 000 000 Elvis rajongó nem tévedhet) korongja megjelenik.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]