Az igazi Elvis 42. rész. 1957 év vége.

Written by on 2022.01.27.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 42. rész.

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

1957 év vége

Október 26: Civic Center, San Francisco, CA ( két koncert)
Október 27: Oakland Auditorium, Oakland, CA
Október 28: Pan Pacific Auditorium, Los Angeles, CA
Október 29: Pan Pacific Auditorium, Los Angeles, CA

Kalifoniában turnézik, San Fraciscoban, a Civic Centerben, majd Oaklandben és végül két napon át Los Angelesben, a Pan Pacific Auditoriumban ad koncertet. Ez utóbbi koncert igen viharosra sikeredik a kilencezer tini néző előtt. Elvis piros zakóban, fekete ingben és nadrágban, sárga nyakkendővel a nyakában, ezüst övvel a derekán lép színpadra.

1957 október 28.

A helyi rendőrség, a Los Angeles Vice Squad azzal fenyegeti meg Parker ezredest, ha „nem teszi rendbe ezt a magáról megfeledkezett, őrült énekest, akkor annak börtön lesz a vége.” Elvis azonban nem ijed meg, következő napi koncertjén bejelenti a közönségének:

Lehet, hogy ma este egyáltalán nem fogok mozogni, akkor legalább a koncert után nem kell zuhanyoznom!

A közönség persze tombolva kéri, hogy Elvis a szokásos mozgásával adja koncertjét, ami meg is történik, pedig a helyi rendőrség filmre veszi a koncertet, mint bizonyítékot, ha eljárás indulna Elvis ellen. A koncert után a hotelben Elvis találkozik Ricky Nelsonnal és Sammy Davis Jr.-ral, akik gratulálnak neki a remek show-ért, amit adott. Egybehangzó vélemények szerint ez volt Elvis addigi legjobb koncertje.

Október 28
Pan Pacific Auditorium, Los Angeles, California

Megjelenik a Dig (Komálom) magazinban a Dolores Diamond főszerkesztő helyettes által Elvisszel készült interjú. Ebből idézünk:

„Miközben kilencezer sikítozó hölgy várja a színészbejárónál, Elvis már odabent van az épületben és interjút ad Dolores Diamondnak, a DIG magazin újságírójának. Vörös zakót, fekete inget visel sárga nyakkendővel és fekete nadrágot, ezüst övvel. Lábán fekete cipő. Kényelmesen hátradőlve ül a széken, míg a lába meg nem áll, folyamatosan rázza a beszélgetés alatt.

Kérdés: Milyen érzésekkel ad interjút?

Elvis: Az előadóknak szükségük van a sajtóra. Ha a sajtó nem foglalkozna velük, a rajongóknak fogalmuk sem lenne, hogy kedvencük mivel is foglalkozik, ezért nem lehetünk meg a sajtó nélkül.

Kérdés: Mint a rock and roll elismert képviselője,mi a vélemény Frank Sinatra megjegyzésről, miszerint a rock and roll rajongók nem egyebek, mint egy „marék kretén idióta”, és maga a zene nem egyéb, mint „a Föld oldalszakállas bajkeverőinek harcias himnusza.”

Elvis: Mindenkinek meg van a joga saját véleményének kifejtésére, nem látom értelmét, hogy emiatt felkapjam a vizet, hogy megharagudjak Frank Sinatrara. Nagyon kedvelem őt. Ha jól emlékszem, ő is egyfajta zenét képviselt, ami annak idején újdonságnak számított, akárcsak a rock and roll. Meg vagyok győződve róla, hogy a rock and roll a létező legnagyszerűbb zene, mert ez az egyetlen, amit elő tudok adni. Ha pop énekes lennék, a popért rajonganék.

Kérdés: Kik a kedvenc pop énekesei?

Elvis: Pat Boone, a Four Faces, az Ames Brothers, Dean Martin, Tommy Sands, és Ricky Nelson. Őket kedvelem a legjobban. De szeretem a klasszikus zenét is.
(Ricky Nelson ezen az estén a hallgatóság között a nézőtéren ült, és Elvis éppen az egyik dalát énekelte fenn a színpadon, amikor felállt és elhagyta a nézőteret.)

Kérdés: Van, amit nem szeret?

Elvis: Ki az, akit utálok? Ilyent nem tudok mondani. Ha valaki valamit követ, valamilyen stílust képvisel, részemről rendben van. Legfeljebb nem foglalkozom vele, de nem is kérdőjelezem meg a hitelességét. Soha nem lennék képes utálni valakit csak azért, mert a maga területén sikeres előadó.

Kérdés: Ez az álláspontja? Ha valami sikeres, az jó is?

Elvis: Igen, úgy hiszem.

Kérdés: Csakhogy néhány kritikusa megkérdőjelezi ezt az álláspontot és azzal vádolja magát, hogy zenéjével elősegíti a fiatalkori bűnözést. Mi erről a véleménye?

Elvis: Nem értem az egészet! Számomra a fiatalkori bűnözés egyet jelent a betöréssel, a lopással, a késeléssel, meg ilyenekkel. Én az égvilágon semmi olyant nem tettem, hogy ezt elősegítsem, soha nem állítottam fel egy követendő sémát.

Kérdés: Gondol arra, hogy milyen hatást vált ki a rajongóiból?

Elvis:Természetesen igen! Igyekszem helyesen viselkedni a magánéletemben, hogy jó példát mutassak nekik. Egész idő alatt csak a rajongóim járnak a fejemben.
Kérdés: Igaz az, hogy se nem iszik, se nem dohányzik?

Elvis: Igen, ez igaz.

Kérdés: Folyamatosan szem előtt lenni idegesítő is lehet. Különösen zavarhatja az udvarlást.

Elvis: Valóban, nem élhetek úgy, mint más. Nem járhatok rögbi meccsekre vagy egyéb nyilvános helyekre.

Kérdés: És mit tesz, ha randevúzni akar?

Elvis: Hát, rendszerint csak össze vissza autózgatunk. Rögtön egy csomó ember venne körül, ha megállnánk valahol. Néha a lány, akivel randizok feljön a lakásomra és együtt vacsorázunk. Néha megállunk egy autós gyorsétteremnél egy hamburgerre, vagy egy éjjeli előadásra megyünk valamelyik moziba.

Kérdés: Hogy tölti napjait Memphisben?

Elvis: A legtöbb barátom Memphisben él, ezért is választottam magamnak otthonként ezt a várost. Valamennyi barátommal egyívásúak vagyunk, ugyanazt a nevelést kaptuk, így jobban önmagunk lehetünk.

Kérdés: Szeretne még több lányt felvinni magához a lakásába?

Elvis: Álljon be a várakozók közé a sorba az ajtóm elé, édes!

Kérdés: Hány szerelme volt eddig?

Elvis: Öt (felsorolja a neveket, köztük Venetia Stevensont és Natalie Woodot)

Kérdés: És Yvonne Lime?

Elvis: Őt kifelejtettem. Akkor hat.

Kérdés: Ilyenkor ki állja a lány költségeit?

Elvis: Minden kiadásukat én állom.

Kérdés: Van olyan lány, akivel komolyabb kapcsolatot kíván kialakítani?

Elvis: Néha komolyabban beleszeretek valamelyikükbe. Valójában egy vagy két alkalommal el is jegyeztem magam, mielőtt belevágtam volna a szórakoztató iparba. De egyik lánnyal sem olyan a kapcsolatom, hogy végleg kikössek mellette. Addig randizgatok velük, míg meg nem találom az igazit, édesem.

Kérdés: Akkor írhatom azt, hogy jelenleg nincs komoly kapcsolata?

Elvis: Most éppen nem vagyok szerelmes senkibe, de holnapra ez megváltozhat.

Kérdés: Milyen típusú nőket kedvel?

Elvis: Nincs kedvenc típusom. Egyszerűen szeretem a lányokat.

Kérdés: Térjünk vissza a karrierjére. Bizonyára hallott róla, hogy néhány kritikus arról cikkezik, Elvis hanyatlóban van, népszerűsége csökken. Igaznak tartja ezt az állítást?

Elvis: Nos, számomra ez az újdonság erejével hat. Én nem veszek észre semmiféle hanyatlást. De végül is, nem maradhat az ember örökké népszerű. Ha holnap abba kellene hagynom az éneklést, nem bánnám meg az eddigieket. Azt mondanám magamnak, nálam volt a labda, amíg a show bizniszben voltam.

Kérdés: Végül is jól megszedte magát, még akkor is jól tudna élni, ha holnap megszakadna a karrierje.

Elvis: Nem is tudom valójában, hogy mennyi pénzem van. Évente egymilliónál többet keresek.

Kérdés: Bruttó vagy nettó?

Elvis: Bruttó, azt hiszem.

Kérdés: Csakhogy van egy húsz évre szóló szerződése, nemde?

Elvis: Az RCA Victorral kötött lemezszerződésem egy valamirevaló bevételt biztosít nekem egy húsz éves periódusra. Ezen felül van két zenekiadóm, meg az Elvis Presley Enterprises cégem. (Ez utóbbi adja ki és árusítja az Elvis fotókat, kitűzőket, ajakrúzsokat, ingeket és más ruhadarabokat.)

Kérés: Hány koncertet adott eddig?

Elvis: Tavaly 87-et, az idén eddig csak 20-at.
(Elvis két koncertjéért, amit Los Angelesben adott 65.000 dollárt kapott tisztán!)

Kérdés: Mennyit hozott magának tisztán a két filmje, a „Loving you” és a „Love me tender”?

Elvis: Fogalmam sincs. Hal Wallis nem mondta el nekem.

Kérdés: Ez nem az ő dolga, Elvis. Az összeget az ember a Variety film magazinból, vagy a kereskedelmi lapokból tudhatja meg. Nem olvassa őket?

Elvis: Nem, én a Supermant meg Captain Marvelt olvasom.

Kérdés: Nem olvas hírmagazinokat és napilapokat?

Elvis: Nincs rá időm.

Kérdés: Milyen sportot űz?

Elvis: A baseballért nem vagyok oda. Szeretem az amerikai focit és a boxot. Valamikor magam is játszottam amerikai focit, és szeretem nézni a Peewee Leagues meccseit. Leginkább a tévén nézem a mérkőzéseket. Két kedvencem Sugar Ray Robinson és Rocky Marciano. Rockyt személyesen is nagyon jól ismerem. Ő tanított meg arra, hogy kell a pályán harcolni, de végül inamba szállt a bátorságom.

Kérdés: Szeretne olyan filmszerepet kapni, ahol ezt a harcos képességét megmutathatja?

Elvis: Éneklő harcos, ugye erre gondol? Ami azt illeti, szeretem a drámai szerepeket. Számítok arra, hogy színészként is hosszabb karriert futok majd be.

Kérdés: A magánéletében is mindenben engedelmeskedik menedzserének, Parker ezredesnek?

Elvis: Uram atyám, nem! Parker csak üzleti tanácsokkal lát el, ez minden. Fiatal vagyok, azt teszem, amit akarok. Parkerrel alig találkozom.

Kérdés: Van néhány aranylemeze, olyan, amiből több mint egymillió példány kelt el. Melyik dal az ön számára a legkedvesebb?

Elvis: Hadd tisztázzak valamit! Számos magazin azt írja, hogy nyolc aranylemezem jelent meg eddig, csakhogy nekem eddig 19 aranylemezem van valójában. A kedvenc dalom egyébként a „Don’t be cruel”.

Kérdés: Melyik dalt volt a legnehezebb elénekelnie?

Elvis: A Jailhouse Rock-ot. Ez volt életem legnehezebb dala, amit lemezre vettem. A nyelvem szinte kiesett a számból.

Kérdés: Miért változtatta meg a Blue Moon eredeti szövegét.

Elvis: Édesem, amikor a Blue moon-t vettem lemezre, nem tudtam a szövegét. Ezért, amikor az átkötéshez értem, csak ordítottam.

Kérdés: Mi volt az a dal, amit az életében először énekelt el?

Elvis: Az Old Shep, nyertem vele 5 dollárt az énekversenyen.

November 2, 3

Parker ezredes igen komoly tárgyalásokat folytat egy ausztráliai turnéról, amelyet Elvisnek 1961-ig kellene teljesítenie. Végül nem születik megállapodás.

November 5

Mivel anyja azt kéri tőle, hogy olyan keveset üljön repülőre, amilyen keveset csak tud, hajóval megy Hawaiira.

November 10: Honolulu Stadium, Honolulu, HI (két koncert)
November 11: Schofield Baracks, Post Bowl, HI

Több koncertet ad Honoluluban, kettőt a Honululu Stadionban, egyet a Schofield Barrackban. Ez utóbbi a legutolsó koncertje az ötvenes években.

November 12

Megjelenik a Jailhouse rock című középlemeze, azaz EP változata, amely korongon a címadó dalon kívül még négy szám található (tehát öt számos kislemez). Katalógusszáma: RCA EPA 4114. A további dalok, mind a Jailhouse rock c. filmből: Young and beautiful, I want to be free, Don’t leave me now és Baby I don’t care. A felvételek Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban készülnek 1957. április 30-án, május 3-án, valamint május 9-én.

A középlemez listavezető No.1. lesz az újonnan bevezetett Billboard EP listán, kétmillió példányt adnak el belőle, előbb dupla arany, majd dupla platina közép lemez lesz.

December

1050 dollárt adományoz volt középiskolájának, a Humes High Schoolnak, hogy az iskola valamennyi diákja számára lehetővé tegye számukra a részvételt a memphisi vakok megsegítésére évente megtartott E. H. Crump Memorial Football Game rögbi meccsen való részvételt.

December 14

Az RCA piacra dobja a karácsonyi nagylemezéről kiadott Elvis Sings Christmas Songs című középlemezét. Katalógusszáma: RCA EPA 4108. A korongon található dalok: A oldal: Santa bring my baby back (to me)/ Blue Christmas. B oldal: Santa Claus is back in town/I”ll be home for Christmas.

A korong felkerül a Billboard EP hit lista élére, No.1. pozícióba.

December 19

Megérkezik a behívó parancs, amely 1958. január 20-ra szól. Mivel Elvisnek le kell forgatnia a King Creole c. filmet, ezért a bevonulást elhalasztják március 24-ére.

December 20

Elvis beugrik a SUN stúdióba.

„A tiszteletemet kívántam kifejezni Samnek” -nyilatkozza a lapoknak, majd hozzá teszi: „Hív a haza, és én tudom a kötelességemet.”

Később a nap folyamán Nashville-be utazik, hogy személyesen adja át karácsonyi ajándékát Tom Parker ezredesnek, ami nem egyéb, mint egy Isetta sport autó.

A BMW Isetta, a nagylelkű ajándékozó, és a boldog megajándékozott…

December 21

Veszélybe kerül új filmjének, a King Creole-nak a megvalósulása. Hal Wallis és a Paramount stúdió ugyanis nem tudja előteremteni a film számára előirányzott 350 000 dollárt, a meglévő összegből viszont nem tudják leforgatni a filmet. Végül a produkciónak sikerül nagyobb hitelhez jutnia, így a film forgatását el tudják kezdeni. Elvis ezen a napon nézőként ellátogat a Grand Ole Opry-ra, ahol Gordon Stokerrel beszélget.

December 22

Elvis a Grand Ole Opry-n fellépő country zenészekkel tölti a napot. Ott van társaságában Ferlin Huskey, Faron Young, Hawkshaw Hawkins és Tom Perryman. Hawkshaw Hawkins 1963. március 3-án életét veszti. A repülőgép, amellyel turnéállomásaira utazik, lezuhan. A fedélzeten van a neves countryénekes, Patsy Cline is, aki ugyancsak szörnyethal.

December 25

Elvis a karácsonyt családja körében tölti Gracelandben.

(Folyt köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás