Az amerikai country zene története. 5. rész. A National Barn Dance és a Grand Ole Opry.

Written by on 2022.02.03.

Barcs Endre “Az amerikai country zene története.” c. regénye folytatásokban közölve.

Az amerikai country zene története. 5. rész. A National Barn Dance és a Grand Ole Opry.

Az előző részben szóltunk róla, hogy a country zene fejlődésében és elterjedésében milyen fontos szerepet játszott a rádiózás. Az 1920-as évek elejétől a nagyobb déli és középnyugati városokban kis rádióállomások sora jelenik meg. A műsorvezetők ezekben az időkben leginkább maguk is zenészek, akik nemcsak vezetik a műsort, de zenélnek is benne. Ezek a műsorvezetők, vagy DJ.-k műsoridejük nagy részét a vidéki fehér közönségnek megfelelő élő zenének szentelték. Mivel a hangrögzítés ekkor még gyerekcipőben jár, a DJ. Zenészeket hívott a stúdióba, akik ott helyben, élőben adták elő dalaikat. Ez a gyakorlat egészen az 1950-es évek végéig van divatban. Amikor a telefonvonal lehetővé teszi a külső helyszínről történő élő közvetítést, akkor a műsort kihelyezik olyan helyekre, ahol a korban nagyon elterjedt “csűrtánc” vagy más néven “pajtatánc” folyik.

A “pajtatánc” minden olyan tánc, amely hagyományos vagy népzenét és hagyományos táncot tartalmaz, és amelyet eredetileg pajtában tartottak. Ez a szokás is Európából került át az Egyesült Államokba. Európában elég korán meghonosodik, már az 1600-as évek elejéről vannak feljegyzések, és festmények is az ilyen szórakozásmódról.

A „pajtatánc” az Egyesült Államokban, ahová az európai bevándorlók vitték, eleinte családi rendezvényekhez kapcsolódik, általában olyan emberek számára, akik általában nem szoktak táncolni. A zenészek ezért általában könnyű táncokat használnak, vagy a nagyközönség által ismert sablonokat, hogy mindenki csatlakozhasson. Később a hétvégéken közösségi szokássá válik, itt pihenik ki az egész hetes munka fáradalmait, itt tárgyalják meg a saját közösségükben, vagy távolabb történt eseményeket.

Magát a táncot tekintve a “pajtatánc” az adott közösségtől függően sokféle lehet. Lehet ceilidh, hagyományos ír vagy skót táncokkal, lehet “square dance”, “contra dancing”, angol folk dance, country és western zenére táncolva, vagy bármilyen más táncfajta, mindig élő zenekarral és táncbemondóval.

A “National Barn Dance” rádióműsor ötlete Edgar L. Bill-től, a chicagói WLS rádióállomás igazgatójától származik, aki azt akarta, hogy rádiója „házias” dallamokat sugározzon. Mivel ő maga egy farmon él, tudja, hogy az emberek mennyire szeretik a régimódi pajtatánczene ismerős hangzását és kötetlen hangulatát. Az első adás egy rögtönzött próba műsor. Telefonhívások és levelek lavinája jelezi, hogy a közönség határozottan igényt tart az ilyen típusú adásokra, és megszületik a “National Barn Dance” program, amit a WLS 1924. április 19-én sugározta először.

Magát a “pajtatánc” kifejezést a chicagói WLS rádióállomás DJ-jének, George D. Hay (művésznevén The Solemn Ole Judge) tulajdonítják. Ugyanis ő a műsorvezetője a “National Barn Dance” c. műsornak. Hay egy idős hegedűst hív be alkalmanként a stúdióba, aki játékával adja a táncolni való zenét, amire a hallgatók odahaza táncolhatnak. A műsor házigazdája másfél évvel később Nashville-be költözik, és az old-time hegedűst viszi magával, hogy ott folytassa a WSM Barn Dance műsort. Ebből a kezdetleges műsorból alakul ki a “Grand Ole Opry” néven ismert rádióprogram, amely a mai napig él.

A “National Barn Dance” más hasonló műsorok számára is megteremti a terepet, részben azért, mert a WLS tiszta csatornás jelét a késő esti és éjszakai órákban az egész Középnyugat nagy részén, sőt azon túl is lehet fogni, így az Egyesült Államok (és Kanada) nagy része potenciális közönségre talál. A műsornak igen jó a fogadtatása, ezért sikerét követve sorra születnek hasonló műsorok az AM rádióállomásokon szerte az Egyesült Államokban, New Englandtől Los Angelesig, köztük a “WWVA Jamboree” a nyugat-virginiai Wheelingben (1933), a “Renfro Valley Barn Dance” Kentuckyban (1939), a “Louisiana Hayride” (1948), a “Tennessee Jamboree” (1953) és az “Ozark Jubilee” (1954).

Az ilyen műsorok azonnali népszerűsége további lemezfelvételeket és a hegyvidéki tehetséges zenészek megjelenését ösztönözi a rádió- és lemezstúdiókban. Ezek között elsődlegesen a Carter Familyt és Jimmie Rodgerst kell megemlítenünk, akiknek fellépése nagy hatással van a későbbi zenészekre.

A “National Barn Dance” műsorban – amely Hay nélkül működik tovább – rendszeresen szerepel Gene Autry, Red Foley, a The Three Little Maids, Jenny Lou Carson, Eddie Dean, Lulu Belle és Scotty, Pat Buttram, George Gobel, a Williams Brothers (a későbbi énekes Andy Williams), Arkansas Woodchopper, a DeZurik Sisters és a Hoosier Hot Shots. További vendégek még Smiley Burnette, Eddie Peabody és Joe Kelly, akire ma leginkább az NBC Quiz Kids műsorvezetőjeként és moderátoraként emlékeznek. A műsorvezető Jack Holden lesz és a műsort az Alka-Seltzer szponzorálja. Kezdetben a műsort a chicagói The Center Theaterből sugározzák, és az emberek kint állnak a hóban és a hidegben, hogy bejussanak. A “National Barn Dance” a “Grand Ole Opry” mellett a másik ismert rádióműsor, amely belépődíjat szed.

Az ABC , amely felvásárolja a műsor jogát, két olyan lépést tesz, amely végül a “National Barn Dance” lassú megszűnéséhez vezet. Az első az, hogy 1952-ben megszüntetik a hálózati közvetítést, a műsor a stúdióból folyik élőben. Ezért néhány év elteltével a közönség fogyatkozni kezd, és a műsor 1957 után megszünteti az élő előadásokat. Az ABC 1959-ben a műsor tartalmát a Top 40-es rock and rollra változtatja, és ezzel a National Barn Dance-t végleg megszünteti. A műsor átkerül a chicagói WGN-AM-re, ahol Orion Samuelson a műsorvezető, míg végül 1968-ban végleg megszűnik.

Nem úgy a George D. Hay által létrehozott “Grand Ole Opry”, amely szombatonként, heti rendszerességgel megrendezésre kerülő countryzenei színpadi koncert Nashville-ben. A “Grand Ole Opry” műsora a country zene nagyjait, zenészek, híres énekesek és kortárs slágerlistás előadók keverékét mutatja be country, bluegrass, americana, folk és gospel zenével, valamint komikus előadásokkal és szkeccsekkel. A műsor látogatók sokaságát vonzza a a helyszínre az ország minden tájáról, ugyanakkor több millió rádióhallgatót produkálva.

A “Grand Ole Opry” műsorát a National Life & Accident Insurance Company szponzorálja. A rádióállomás, amely a műsort sugározza, Nashville belvárosában található. A vezetőség 1925. október 17-én kezdi meg a műsor sugárzását. Az első adásban Dr. Humphrey Bate és vonósnégyese, és a régi idők zenészei szerepelnek. Ezt a műsort még nem George D. Hay vezeti, ő november 28-án veszi át a műsor házigazdájának szerepét. Már első műsorában szerepelteti a 77 éves hegedűs Jimmy Thompsont. A szakirodalom ezt az adást jelöli meg a “Grand Ole Opry “születési dátumaként.

A „Grand Ole Opry” kifejezés először 1927. december 10-én hangzik el a rádióban. 1927-ben a műsor úgy zajlik, hogy az NBC Red Network MusicAppreciation Hour” című műsorát, amely klasszikus zenét és válogatást tartalmaz a nagyoperákból, mindig Hays-nek a “Barn Dance” műsora követi. Aznap este, amikor Hay felvezeti a műsort és bemutatja DeFord Bailey-t, az első vendéget, a következő szavakat mondja:

Az elmúlt egy órában nagyrészt nagyoperai zenét hallgattunk, de mostantól kezdve a „The Grand Ole Opry”-t fogjuk bemutatni önöknek.

Ahogy az élő show közönsége egyre nő, a National Life & Accident Insurance rádióhelyszíne túl kicsi lesz a rajongók befogadására. Építenek egy nagyobb stúdiót, de ez még mindig nem elég nagy, ezért a National Life úgy dönt, hogy hogy a műsor a rádió székhelyén kívülre költözzön. 1934 októberében az Opry beköltözik az akkor még külvárosi Hillsboro Theatre-be, majd miután ezt is kinövi, 1936. június 13-án átköltözik a kelet-nashville-i Dixie Tabernacle-be. A műsor innen a War Memorial Auditoriumba költözik, egy belvárosi helyszínre, az állami Capitolium szomszédságába, és 25 centes belépődíjat szednek, hogy megpróbálják megfékezni a nagy tömegeket, de eredménytelenül. 1943 júniusában az Opry a Ryman Auditoriumba teszi át a székhelyét.

Ryman Auditorium

A korai időkben a műsorban rendszeresen fellépő zenekarok közé tartozik Bill Monroe, a Possum Hunters (Humphrey Bate-tel), a Fruit Jar Drinkers Dave Macon, a Crook Brothers, a Binkley Brothers’ Dixie Clodhoppers, Sid Harkreader, DeFord Bailey, Fiddlin’ Arthur Smith és a Gully Jumpers.

Haynek igen megtetszik a Fruit Jar Drinkers játéka és megkéri őket, hogy minden műsorban utolsóként lépjenek fel, mert mindig „forró hegedűjátékkal” akarta zárni az egyes szegmenseket. Ők a második állandó zenekar, akiket felvesznek a műsorba, az első Crook Brothers. A Fruit Jar Drinkers square dance-et játszik. A Grand Ole Opry első sztárja Dave Macon, egy Tennessee-i bendzsójátékos lesz, aki több dalt is lemezre vesz és a vaudeville showkban turnézva szerez hírnevet magának.

Az 1930-as években az ekkor már 50 000 watton sugárzó WSM közel 30 államban teszi a műsort szombat esti zenei hagyománnyá. 1939-ben országos szinten debütál az NBC rádióban. Ahogyan nő a jelentősége, úgy fejlődik Nashville városa is, amely e műsor segítségével válik az Egyesült Államok „countryzene fővárosává„. A Grand Ole Opry olyan jelentőséggel bír Nashville-ben, hogy az autósok által a Nashville/Davidson megye határán látott üdvözlő táblákon „Home of the Grand Ole Opry„-ként szerepel.

Az NBC Red Network 1939 és 1956 között országos szinten sugározza az Opry egy óráját, és a műsoridő nagy részében egy órával az azt inspiráló “National Barn Dance” című műsor után került adásba. Az NBC szegmensét, amelyet eredetileg a szponzorának nevén, “The Prince Albert Show” néven ismernek, először Acuff vezeti, akit 1946-tól 1954-ig Red Foley követ.

1954. október 2-án a tizenéves Elvis Presley egyetlen Opry-előadásban van jelen. Bár a közönség udvariasan reagál forradalmi rockabilly zenéjére, Jim Denny, az Opry menedzsere a műsor után azt mondja Presley producerének, Sam Phillipsnek, hogy az énekes stílusa nem illik a műsorhoz.

1955. október 15-től 1956 szeptemberéig az ABC-TV havonta egyszer, szombat esténként élő, egyórás televíziós változatot sugároz, amely előtt az akkor 90 perces Ozark Jubilee műsora látható.

1955 és 1957 között Al Gannaway a tulajdonosa és producere a “The Country Show”-nak és a “Stars of the Grand Ole Opry”-nak, mindkettő televíziós műsor, amelyet a Flamingo Films felügyel. A “Stars of the Grand Ole Opry” című műsor az első színesben forgatott televíziós műsor.

1974-től a show-t a Nashville belvárosától keletre található Grand Ole Opry House-ból közvetítik. 1999-2020 között évente három hónapos téli kitérőt tartanak a Rymanben. A rádióműsorok mellett az évek során szórványosan előadásokat is közvetítenek a televízióban. Az Opry televíziós partnere jelenleg a Circle, egy digitális multicast hálózat, amely részben az Opry Entertainment tulajdonában van, és rendszertelenül közvetíti a szombat esti élő előadás egyes részeit.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás