A valódi vadnyugat. 2. Az utolsó indián portyázás Texas déli síkságain.

Written by on 2022.03.07.

A valódi vadnyugat 2.

Az utolsó indián portyázás Texas déli síkságain.

Az utolsó indián portyázás Texas déli síkságain akkor kezdődött, amikor Fekete Ló és a quahadi komancsok bandája 1877 februárjában Lubbock megyében, a Yellow House Canyonban táborozott le, hogy bölényre vadásszon. Ehelyett végül fehér bölényvadászokra vadásztak, amikor Garza megyében elfogták, megkínozták és meggyilkolták Marshall Sewellt, és ezzel elindították a „bölényvadászok háborúja” néven ismertté vált eseményt.

Black Horse (Fekete Ló) quahadi komancs bandavezér

Amikor Black Horse bandája elfogta Marshall Sewell bölényvadászt, Caprock alatt, Garza megye nyugati részén, megkínozták és megkéselték, felvágták a gyomrát, és puskája állványának darabjait behelyezték a sebeibe. A gyilkosság szemtanúja volt Billy Devons vadász és három társa, akik a legközelebbi településen, a mai Stonewall megyében található Rath Cityben jelentették a szörnyűséget.

Egy 46 vadászból álló feldühödött csoport Hank Campbell, Jim Smith és Joe Freed vezetésével, valamint az egykori komancsero Jose Tafoya vezetésével március 4-én Rath Cityből elindult, hogy a bölényvadászok háborúja vagy a Staked Plains War (a tönkretett síkságok háborúja) néven ismert hadjáratban elfogja Black Horse-ot és bandáját.

Miután megöltek egy komancs őrszemet a Buffalo Springs-tónál, megtalálták Black Horse táborhelyét a „Rejtett kanyonban„, a ma Lubbock-tó néven ismert helyen. A vadászok támadásba lendültek, de kénytelenek voltak visszavonulni, miután közülük hárman megsebesültek. Az egyikük, Joe Jackson később belehalt a sebeibe. Március 27-én, huszonhárom nappal azután, hogy végül is elfoglalták a terepet, és elüldözték a komancsokat, a bölényvadászok visszatértek Rath Citybe. A hadsereg jelentése szerint a komancs banda vesztesége ekkorra összesen 35 halott és 22 sebesült lett .

Amikor a csata híre eljutott Fort Griffinbe, a mai Abilene közelében, P. L. Lee kapitány úgy reagált, hogy a 10. lovasság 72 Buffalo Soliders-szével „bölénykatonájával” Black Horse és bandája után indult. (A bölénykatonák afroamerikai katonák voltak, akik elsősorban az amerikai polgárháborút követően a nyugati határvidéken szolgáltak. 1866-ban hat, kizárólag feketékből álló lovas – és gyalogezredet hoztak létre, miután a Kongresszus elfogadta a hadsereg szervezéséről szóló törvényt.- a szerk. bejegyzése)

Buffalo Soliders (bölénykatonák)

A komancsokat a Cochran megyei Quemodo-tónál érték utol. Rövid csetepaté alakult ki, amelynek eredményeként a katonák megölték Ekawakane-t (Vörös Fiatalember) és feleségét. A komancsok megadták magukat, és visszatértek az oklahomai Fort Sillbe.

Black Horse visszatért a rezervátumba, és élete hátralévő részében letelepedett. A rezervátumban, az oklahomai Cache-ben halt meg 1900-ban.

Forrás: Legends of the Old West

Mi egy olyan csoport vagyunk, amely életben tartja a régi nyugat történelmét. A VALÓDI történelmet, nem a hollywoodi változatot. (Legends of the Old West)


[There are no radio stations in the database]