Az igazi Elvis 66. rész. Pot Luck

Written by on 2022.06.30.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 66. rész.

Pot Luck

Április 22

Befejeződik a Girls!Girls!Girls! c. film külső forgatása, a stáb visszatér Hollywoodba. Elvis pihen. A hétvégeken kíséretével, a Memphisi Maffia tagjaival rögbizik a helyi De Neve parkban. Több híres színésszel és énekessel is találkozik ez idő alatt, így Ty Hardin, Bob Conrad, Ricky Nelson, Pat Boone, Gary Crosby and Max Baer, Jr. is élvezheti Elvis társaságát.

Május 1

Hollywoodban, a Paramount Studios Stage 5 stúdiójában folytatódnak a Girl!Girls!Girls! belső felvételei.

Hal Wallisnak a kezébe kerül egy magazin, amiben egy híres műugróról olvas, aki Acapulcóban egy magas szikláról veti alá magát egy szűk tengerszorosba. Elhatározza, hogy Elvis következő filmjének ez lesz a témája. Így lesz Elvis 13. filmje a Fun In Acapulco.

Május 2

Ismét Hollywoodban, a Radio Recordersben dolgozik, ezúttal egyetlen számon, a Mama címűn. Elvis szeretné, ha ez a dal visszaadná azt az érzést, amit elvesztett édesanyja iránt még mindig érez. Az operai hangnem ellenére a dal nem lesz sikeres.

Május 23

Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban ezen a napon rögzíti a We’ll be together című dalt.

A Follow that Dream (Kövesd az álmod!) filmjét bemutatják a mozikban. A United Artist produkcióban készül, színes, szélesvásznú. A film Richar Powell 1957-ben írt regényén alapul, amelynek címe: Pioneer, go home (Telepes, menj haza!)

A film tartalma:

A film a Kwimper családról szól, amely tanyát épít egy új építésű főút mellé, Floridában. Elvis a család egyik tagját, Toby Kwimpert, egy kétbalkezes déli telepest, alakítja. Toby és néhány árva, magának követeli az út lezárt részének földfoglalói jogát. A vitában elfoglalják az út egy részét és horgászfelszerelést bérbeadó boltot nyitnak.

Egy szociális munkás, Alicia Claypoole (Joanna Moore alakítja) megvizsgálja, hogy a gyermekek megfelelő ellátásban részesülnek e a családnál. Alicia érdeklődését felkelti Toby, akire Holly Jones (Anne Helm alakítja) féltékeny lesz, hiszen gyermekkora óta szerelmes Toby-ba. Miután Toby visszautasítja Alicia szerelmi közeledését, Alicia bosszúból el akarja venni az árva gyerekeket a Kwimper családtól. Az úgy a bíróság elé kerül, ahol Toby egy komikus jelenetben meggyőzi a bírót arról, hogy a gyerekek jó kezekben vannak, és a bíró a család javára dönt.

A film rendezője Gordon Douglas, aki közel öt évtizedes filmes karriert tudhat maga mögött. Douglas, akinek a nevéhez számos jól sikerült film kötődik, szabadúszó, egy–egy adott filmre szerződik csak le egy adott filmvállalathoz. Szabadúszóként vállalja el ezt a filmet is.

Elvis, Gordon Douglas,rendező, valamint Arthur O’Conell színész

A produkcióért a Mirisch Company felel. A produkciós cég három testvér, Walter, Harold és Marvin Mirisch tulajdona. Olyan filmek fűződnek a cég nevéhez, mint a West Side Story (1961), A nagy menekülés (1963), vagy a Rózsaszín párduc (1963) .

A filmben Arthur O’Connell játssza Pop Kwimper, Toby, azaz Elvis apja szerepét. Ezt a szerepet újra eljátssza majd a Kissin’ Cousins filmben.

Anne Helm kanadai születésű, aki 14 évesen költözik New Yorkba balettet tanulni és elvégzi a modell iskolát. Számos televíziós sorozatba szerepel, mielőtt megkapja ezt a szerepet.

Joanna Moor inkább világhírű férjéről, Ryan O’Neilről nevezetes, és arról, hogy ő az Oscar díjas Tatum O’Neil édesanyja.

Roland Winters alakítja a bírót. Emlékezetes, hogy ő alakítja Elvis apját a Blue Hawaii filmben.

A filmet Floridában forgatják, aminek a Floridai Turisztikai Ügynökség nagyon örül, mert mind mondják, a film segít Floridát megismertetni a világgal. A bíróságon zajló jelenetet Citrus város régi bírósági épületében forgatják, abban az épületben, amely „történelmi emlékhely” címmel büszkélkedik. Az épületet éppen a film kedvéért restaurálják. A másik érdekesség, hogy Yankeetown városa – a forgatás emlékére – főútját Follow That Dream Parkway-nek nevezi el. (Az elnevezést négy lelkes Elvis rajongó kezdeményezi! A szerző megjegyzése.)

Amíg a tengerparti jelenetek a hitelességet tükrözik, addig a forgatás idején a hőség számos kellemetlenséget okoz a stábnak és a színészeknek egyaránt. Egyes napokon a negyven fokot is meghaladja a meleg, ezért gyakran le kell állni a felvétellel. Feljegyzések szerint Elvis naponta 22 inget volt kénytelen váltani, hogy ne legyen izzadt.

A másik nehézséget a szerencsejáték gépek beszerzése jelentette, ugyanis ezek használata 1961-ben tilos volt Floridában. A stábnak fogalma sem volt, hogy szereznek be helyben ilyen gépeket, amikor egy nap néhány, inkognitójukat felfedni nem kívánó szerencsejátékos megjelent a szükséges játék gépekkel. A stáb nem tett fel kínos kérdéseket.

A forgatás idején Elvis találkozik az akkor még csak 11 éves, későbbi hírneves rock zenész Tom Petty-vel, akinek a nagybátyja a stáb tagja. Petty-t olyan mélyen érinti a találkozás, hogy hazamenetele után csúzliját egyik barátja Elvis lemezgyűjteményére cseréli el.

A kritika jól fogadja Elvis alakítását, aki a filmben ügyesen kerüli ki a szerelmes lányok közeledését. A kritikák szerint ebben a filmben is megmutatkozik Elvis remek színészi képessége. A Variety film szaklap 1962. március 28-i számában mindenekelőtt a film forgatókönyvének íróját, Charles Lederert dicséri, aki remekül helyezi át a Richard Power regényében található karraktereket a filmvászonra. Néhány dicsérő szót kap a film rendezője, Gordon Douglas is, különösen a humoros jelenetek jó feldolgozásáért. Elvis alakítását csak néhány mondatban említi a kritikus, ezekkel a szavakkal:

Elvis profizmusával igen jól bánik a David Weisbart produkció, amely remek formában hozza elénk Elvist, olyan tartalommal, amiben a legjobban eladható – a könnyed, romantikus komédiában. Természetesen vannak a filmnek hiányosságai, ennek ellenére ez az Elvis mozifilm, átlagon felüli.

A kritika arra is felhívja a figyelmet, hogy Elvis ebben a filmben teljesen más karaktert alakít, mint korábbi filmjeiben általában, ahol agresszív, dühös fiatalemberként ismerhették meg a nézők. Itt egy lassan, sőt vontatottan beszélő, nyugodt vidéki fiú, aki tele van ártatlansággal.

A The New York Times, amely igen érdekes módon szóra sem méltatta a Blue Hawaii c. filmet, 1962. augusztus 9-i számában komoly kritikát közöl Bosley Crowther tollából.

Elvis Presley, akit korábban a Blue Hawaii c. filmben láthattunk, most Florida partjain jelenik meg, mint Sir Galahad és Li’l Abner keveréke a Follow that dream c. filmben. Elnézve ezeket a szándékosan faragatlan és együgyű embereket, valaki valószínűleg úgy döntött, hogy az utóbbi Presley filmek túl fényesre sikerültek. Azért a most felszolgált film kukoricakása a Blue Hawaii kaviárjához képest.

A film a No.5. helyet éri el a Variety bevételi film listáján, és három héten át marad ott, majd az éves listán No.33., ami annyit jelent, hogy Elvisnek ez a filmje is szép profitot hoz.

A filmben elhangzó dalok:

Follow that dream

Angel

What a wonderful life

I’m not a marrying kind

Sound advice

Június 1

Tom Parker hallani sem akar az acapulcói sziklaugró ötletről, azt követően, hogy Elvis nagyon rossz kritikát kapott a mexikói sajtóban 1957-ben. Az újságok akkor arról cikkeztek, miszerint Elvis azt jelentette volna ki:

Inkább csókolok meg egy néger lányt, mint egy mexikóit.

Természetesen Elvis soha nem tett ilyen kijelentést, de a lapokban írtak miatt a mexikói kormány akkor megtiltotta Elvisnek, hogy Acapulcóban partit rendezzen.

Június 5

Megjelenik tizenötödik stúdió albuma, a Pot Luck (Egy fazék szerencse) LP-je.

Kiadó az RCA Victor, a lemez mind monó mind sztereó változatban a boltokba kerül. Katalógusszáma: LPM/LSP 2523. A felvételek 1961. március 22-én Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban, valamint 1961. június 25, 26-án, 1961. október 16 és 18-án, végül 1962. március 18, 19-én Nashvilleben, az RCA B stúdiójában.

Ezt az albumot a Doc Pomus/ Mort Shuman dalszerzőpáros uralja. Az ő szerzeményük egyebek mellett a Kis me quick és a Suspicion. Ezeket a sikerszámokat egyenesen Elvisnek írják. A Suspicion c. dallal Terry Stafford amerikai énekes a Beatles invázió idején, 1964-ben a No.4. helyre kerül fel a kislemez listán. A dal kislemezen történő megjelenése tekintetében megelőzi Elvist, ugyanis az RCA, hogy meghosszabbítsa az LP sikerét, a Kiss me quick/Suspicion számokat kislemezen csak 1964 áprilisában jelenteti meg. Majd 1965-ben jelenik meg a Such an easy question c. szám, a Crying in the chapel dallal az A oldalán. A kislemez két héten át No.1. listavezető 1965. júliusában az Egyesült Államokban.

A Kiss me quick számot, a Something blue-val a B oldalán még ez év decemberében kiadják Nagy Britanniában. A kislemez nyolc héten át vezeti a kislemez listát.

A That’s someone you never forget dalt Elvis koncepciója és útmutatása alapján Red West írja. A dal Elvis édesanyjának, Gladysnek állít emléket. A Steppin out of line a Blue Hawaii albumhoz készül, de arra nem kerül fel.

A Pot luck No.4. helyet éri el a Billboard 100-as nagylemez listán. Bár az album sikeres, és igen szép eladási példányszámot ér el, a G.I. blues és a Blue Hawaii filmzene albumokból messze többet adnak el. A Blue Hawaii c. albumból pontosan tízszer többet, mint a Pot luck nagylemezből. Ez azt a tévképzetet kelti Parker ezredesben, hogy a stúdió albumokra messze nincs akkora szükség, mint a filmzeneiekre. A filmzene albumoknak maga a film csinálja a legjobb reklámot, a stúdió albumokat azonban külön reklámozni kell, és az pénzbe kerül az ezredes szerint. Az ezredes valóra is váltja elképzelését, Elvis az elkövetkezendő hét (!) évben nem ad ki stúdió albumot, vagy gospel albumot, a rajongóknak, sajnálatos módon, meg kell elégedniük a filmzenei nagylemezekkel.

A nagylemezen hallható dalok listája:

A oldal

Kiss me quick (Doc Pomus, Mort Shuman)
Just for old time sake (Roy C. Bennett, Sid Tapper)
Gonna get back home somehow (Doc Pomus, Mort Shuman)
(Such an )Easy question (Otis Blackwell, Winfield Scott)
Steppin out of line (Fred Wise, Ben Weisman, Dolores Fuller)
I’m yours (Hal Blair, Don Robertson)

B oldal

Something blue (Paul Evans, Al Byron)
Suspicion (Doc Pomus, Mort Shuman)
I feel that I’ve known you forever (Doc Pomus, Alan Jeffreys)
Night rider (Doc Pomus, Mort Shuman)
Fontain of love (Bill Giant, Jeff Lewis)
That’s someone you never forget (Elvis Presley, Red West)

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás