Az amerikai country zene története 26. Doc Watson I.

Written by on 2022.07.15.

Barcs Endre “Az amerikai country zene története.” c. regénye folytatásokban közölve.

Az amerikai country zene története 26.

Doc Watson I.

A gitár egyre erősebb hatást gyakorolt a country zenére. A 19. század fordulóján még túlnyomórészt csupán ritmushangszer volt. Az 1930-as és 40-es években kezdett kilépni a ritmusszekcióból, és azóta is meghatározó jelenlétet mutat a zene minden formájában, a rock and rolltól a folkon át a countryig, a bluegrassig, a bluesig és az oldtime-ig. Bár Elvis, a Beatles, Bob Dylan és az 50-es és 60-as évek más popikonjai kétségtelenül nagy szerepet játszottak a gitár népszerűségének növelésében, a legmélyebb, legtartósabb és legmélyebb hatást Arthel „Doc” Watson gyakorolta arra, hogy az akusztikus lapos gitárt a folk, old-time és bluegrass zenében vezető hangszereként szerepeltette.

Az ifjú Doc Watson

Azok számára, akik több száz órát töltöttek Doc Watson lemezeinek lassításával, hogy megtanulják az általa játszott ízlésesen, egyénileg kiválasztott hangokat, és utánozzák azt a tiszta, éles hangzást, amit kiprésel a hangszeréből, Doc egy legenda. Doc hatása azonban messze túlmutat azon a kis szűk gitáros-rétegen, akik megpróbálják hűen reprodukálni a gitártöréseit, mert Doc Watson nem csak gitáros és énekes volt – hanem egy amerikai hős. Ahhoz, hogy Jimmy Carter elnök „nemzeti kincsként” ismerje el, hogy Bill Clinton elnök a a Nemzet Művésze Érdeméremmel tüntesse ki, és hogy az Észak-Karolinai Egyetem díszdoktori címet adományozzon neki, többre van szükség, mint egy kiváló zenészre és előadóművészre. Doc Watson nemcsak tehetségéért kapta ezeket az elismeréseket, hanem a becsületért, a tisztességért, az alázatért, amelyet hosszú és kiváló pályafutása során tanúsított.

A rajongók majdnem annyira szeretik Doc Watson lágy bariton hangját, éles eszét és intellektusát, laza modorát, jó természetét, vidéki báját és csodálatos történetmesélő képességét, mint a gitárjátékát és énekét. Az egyik rajongó megjegyezte:

Fizetnék azért, hogy meghallgassam, ahogy Doc Watson neveket olvas fel a telefonkönyvből!

Doc sok más rajongója is egyetért ezzel, mondván, hogy bármilyen nagy is a fellépőterem, Doc olyan érzést kelt benned, mintha a saját nappalidban ülnél vele. Kényelmes, nyugodt, laza, és szívből játszik, énekel és beszél. Úgy tűnik, hogy ugyanúgy élvezi a műsort, mint te, és valószínűleg ő így is van ezzel. Az összekötő kapocs a zene iránti nyilvánvaló élethosszig tartó szeretete.

Arthel Lane „Doc” Watson 1923. március 3-án született, kilenc gyermek közül hatodikként az észak-karolinai Watauga megyei Stoney Forkban, Annie Greene és Dixon Watson tábornok gyermekeként. Amikor megszületett, a szemébe vért szállító erekben volt egy rendellenesség. Később szemfertőzést kapott, ami miatt még az első születésnapja előtt teljesen elvesztette a látását. Az észak-karolinai Deep Gapben nőtt fel, és haláláig mindig ott élt. A Watson családfa Tom Watsonig, egy skót bevándorlóig vezethető vissza, aki 1790 körül 3000 hold földet birtokolt Észak-Karolinában.

Az észak-karolinai telepesek, mint Watson is, népdalokat és népzenét hoztak magukkal új világukba, és ahogy ez változott és fejlődött, generációról generációra szállt, úgy kötötte össze a családokat, szomszédokat és közösségeket a legjobb és a legrosszabb időkben is.
Ralph Rinzler folklorista a “The Songs of Doc Watson” című könyv bevezetőjében azt írja:

Észak-Karolina nyugati részét már régóta a népdalok és néphagyományok egyik leggazdagabb tárházaként tartják számon .

A Doc Watson családi hagyománya című könyvéhez fűzött jegyzetekben A. L. Lloyd ezt írja:

Észak-Karolina északnyugati sarka még mindig valószínűleg az Egyesült Államok legforgalmasabb zuga a házi zene, éneklés, hegedülés, bendzsózás szempontjából, és nem véletlen, hogy amikor Cecil Sharp dalokat és balladákat gyűjtött az Appalache-hegységben (1916-ban), éppen ez a kis terület volt az, amely a legnagyobb termést hozta.

A nyugat-észak-karolinai dalok és mondavilág Doc Watson legkorábbi emlékei között szerepelnek. Doc édesanyja gyakran énekelte a régi idők dalait és balladáit, miközben napközben a házimunkát végezte, este pedig álomba énekelte gyermekeit. Esténként a család a Bibliából olvasott, és énekelt énekeket a “Christian Harmony” című, 1866-ban kiadott formanyomtatványból.


Doc apja, aki farmer és napszámos volt, a helyi baptista templomban énekelt. Doc azt mondta, hogy legkorábbi zenei emlékei egészen kisgyermekkoráig nyúlnak vissza, amikor édesanyja karjaiban volt a Paron-hegyi templomban, és hallgatta a harmóniát és csoportos éneket. Az első dalok, amelyeket hallott, a „The Lone Pilgrim” és a „There is a Fountain” voltak.


Az éneklés a zenélés iránti érdeklődéshez vezetett. Doc azt mondja, hogy

mindennel kezdett játszani a ház körül, ami zenei hangot adott ki.

Hatéves kora körül Doc elkezdett szájharmonikázni tanulni, és ettől kezdve minden évben kapott egy újat a karácsonyi harisnyájába. Doc első húros hangszere – nem számítva azt az acélhuzalt, amelyet a fáskamra tolóajtón keresztül húzott fel, hogy basszusgitárral kísérje a szájharmonikázást – egy bendzsó volt, amelyet az apja épített neki, amikor tizenegy éves volt.

Az apja megtanította neki a bund nélküli bendzsó játékának alapjait, a többit Doc próbálgatással és saját tévedéseiből tanulta meg. Doc bendzsója bund nélküli juharfa nyakkal és súrlódó hangolószegekkel rendelkezett. Az apja először sertésbőrből próbálta elkészíteni a borítást, azonban nem volt jó hangja. Amikor nagyanyja tizenhat éves macskája elhunyt, Doc apja a macska bőréből készítette el a bendzsó testét. A Frets magazin által 1979-ben készített interjúban Doc így emlékszik vissza:

Ebből készült az egyik legjobb bendzsó test, amit valaha is láttál, és azt hiszem, addig maradt rajta, amíg én le nem szedtem.

Doc azt mondja, hogy apja „a macskabőr használatának ötletét” egy Sears Roebuck reklámból vette, amelyben Joe Rodgers macskabőrből készült bendzsóját reklámozták. Az első bendzsódallam, amire Doc emlékszik, hogy az apja játszotta neki a „Rambling Hobo” volt.

Docnak dolgoznia kellett

Munkára fogott, és ettől hasznosnak éreztem magam. Sok vak embert soha nem állítottak munkába. – nyilatkozta egyszer.

A Bluegrass Unlimitedben (1984. augusztus) Doc ismét visszaemlékezik erre a fontos pillanatra:

Tudatta velem, hogy csak azért, mert vak vagyok, még nem jelenti azt, hogy tehetetlen is vagyok.

Az a bizalom, amelyet Doc apja már fiatalon belé nevelt, amikor egy keresztvágó mögé állította, megtanította arra, hogy ne féljen semmitől. Az évek során többek között újrakábelezte a házát, épített egy kétszobás gazdasági épületet, és még az is előfordult, hogy felmászott a tetőre, hogy beállítsa a tévéantennát.
Doc legkorábbi zenei hatásait a családja, a templom és a szomszédok gyakorolták rá, azonban hétéves korára a családja szerzett egy használt felhúzható Victrolát és egy rakás lemezt az édesanyja testvérétől, Jerome Greene-től, és Doc olyan korai megyei előadók felvételeivel találkozhatott, mint a Carter Family, Jimmie Rodgers, a Carolina Tar Heels és Gid Tanner and the Skillet Lickers.

Zenei látókörét ismét kiszélesítette, amikor tízévesen az észak-karolinai Raleigh-ben, a Vakok Kormányzó Morehead Iskolájába került. Raleigh-ben Doc megismerkedett a klasszikus zenével és a big band jazz-zel, és olyan gitárosokat is hallhatott, mint Nick Lucas és Django Reinhardt.
Amikor arról kérdezték, hogyan reagált a nagy cigány jazzgitáros hallatán, Doc azt mondta:

Nem tudtam rájönni, mi az ördögöt csinál, olyan gyorsan játszott, de imádtam.

Az iskolában töltött idő alatt kezdett el gitározni is tanulni.
Egyik évben az iskolában, amikor Doc körülbelül tizenhárom éves volt, egy iskolatársa, Paul Montgomery megmutatta neki, hogyan kell néhány akkordot (G, C és D) játszani a gitáron.

Nem sokkal később, amikor Doc újra otthon volt, egy gitárral „babrált”, amelyet a bátyja, Linny kölcsönkért a szomszédtól, Spencer Millertől. Egy reggel az apja hallotta, ahogy a fiú próbál gitározni, és mivel nem tudta, hogy Doc már megtanult néhány akkordot, azt mondta neki, hogy ha aznap este, mire hazaér a munkából, megtanul egy dalt játszani a gitáron, akkor aznap szombaton elviszi őt a Rhodes and Day’s-be North Wilkesboro-ba, és a pénzét hozzá adja ahhoz, ami Doc malacperselyében van, és segít neki gitárt venni. Mivel Doc már tudott néhány akkordot, nem tartott sokáig, amíg megtanulta, hogyan kísérje magát egy egyszerű dal eléneklése közben. A dal, amit Doc aznap megtanult játszani, a Carter FamilyWhen The Roses Bloom In Dixieland” című dala volt.

Azon a szombaton az apja, hűen a szavához, segített Docnak megvenni egy tizenkét dolláros Stella gitárt. Nem sokkal azután, hogy Doc megkapta az első gitárját, bátyjával, Linnyvel együtt elkezdett megtanulni játszani sok régi hegyi dalt, amelyeket gyerekkorukban hallottak, valamint néhány új dalt, amelyeket a Grand Ole Opryban hallottak. Korai fellépései abból álltak, hogy helyben játszott a családnak és a barátoknak. Egy másik helyi fiúval, Paul Greerrel is elkezdett zenélni. Amikor a Dirty Linen Magazine (1995. június/július) által készített interjúban a bendzsóról a gitárra való átállásáról kérdezték, Doc azt mondta:

A bendzsót nagyon szerettem, de amikor jött a gitár, számomra az volt az első szerelem a zenében.

Doc kezdetben csak „pengetni és játszani” tanult a gitáron, hüvelykujjas pengetővel, hogy kísérje az éneklését. Az első próbálkozásai, hogy egy kicsit szólót is játsszon, a régi Carter Family „hüvelykujjas szóló” stílusában történtek. Miután megtanulta a Carter-stílust hüvelykujjas pengetővel játszani, Doc azt mondja:

Elkezdtem komolyan hallgatni Jimmie Rodgers felvételeit, és arra gondoltam, hogy ‘Hé, ő biztos ezt az egy egyenes pengetővel csinálja’. Szóval szereztem egyet, és elkezdtem dolgozni rajta. Aztán elkezdtem megtanulni a Jimmie Rodgers-féle gitározást. Aztán egyszer csak elkezdtem rájönni, hogy „Hé, sokkal jobban tudnám játszani a Carter-számokat egy lapos pengetővel”.

Amikor Doc tizenhét éves volt, a Stella gitárját lecserélték egy Sears Silvertone-ra, amit Doc úgy fizetett ki, hogy „egy fűrész telepen dolgozott„. Ő és a legkisebb testvére, David fát vágtak a cserzőműhelynek. A megkeresett pénzből Doc gitárt vett, David pedig új ruhát. A gitárhoz egy könyv is járt, amely különböző dalokat tartalmazott, amelyeket flatpickkel lehetett megtanulni játszani.

A könyvben Nick Lucas fotói illusztrálták, hogyan kell tartani a pengetőt. Haláláig úgy tartotta a pengetőt, ahogyan az abban a könyvben le volt írva. Az utcai fellépések oda vezettek, hogy Docot meghívták néhány amatőr versenyre és hegedűs találkozóra. Az egyik ilyen helyi fellépésen kapta a „Doc” becenevet. Barátjával, Paul Greerrel játszott egy rádióműsorban, amelyet egy lenoir-i bútorboltból közvetítettek.

A rádiós bemondó úgy döntött, hogy az „Arthel” túl hosszú név ahhoz, hogy bemondják a rádióban, és azt javasolta, hogy találjanak ki egy másik nevet. Egy fiatal nő a közönség soraiból felkiáltott: „Hívjuk „Doki„-nak”. A név megragadt. Amikor a Dirty Linen Magazine (1995. június/július) megkérdezte Docot, hogy mit gondol a becenevéről, azt válaszolta:

Nem sokat foglalkoztam vele. Ha ez nem történt volna meg… valószínűleg Artnak hívtak volna röviden, ami, tudod, bevett szokás.

Amikor Doc körülbelül tizennyolc éves volt, elutazott „a hegyek túloldalára”, hogy találkozzon egy Gaither Carlton nevű, „old time” hegedűsével. Ott találkozott Gaither lányával, Rosa Lee-vel. Mivel Rosa Lee nyolc évvel fiatalabb volt Docnál, akkoriban nem sokat gondolt a találkozásra. Hat évvel később azonban Gaither elköltözött a családjával, mindössze fél mérföldre Doc mellett telepedett le. Doc így meséli:

Kimentem a házukhoz, és Rosa Lee és egy szomszéd lány éppen az edényeket pakolták ki. Megfordult, és azt mondta: ‘Helló, rég nem láttalak. Valaki akár egy téglával is megüthetett volna. Elvesztettem a fejem. Azt gondoltam: „Hol voltam ennyi éven át! Hát itt van és még mindig kedvel!

Doc és Rosa Lee 1947-ben házasodtak össze. Két évvel később, 1949-ben megszületett fiuk, Eddy Merle, majd 1951-ben lányuk, Nancy Ellen. Házassága után Doc zongorahangolással kezdett foglalkozni, hogy eltarthassa családját. Csak 1953-ban, amikor Doc állást kapott Jack Williams country és western swing zenekarában, a Jack Williams and the Country Gentlemenben, ahol elektromos szólógitáron játszott, kezdett el hivatásos zenészként pénzt keresni.
A Williamsnél töltött nyolc év alatt kezdte el fejleszteni képességét, hogy gitáron flatpickeljen hegedűdallamokat. Docot először az inspirálta arra, hogy megtanuljon hegedűdallamokat játszani gitáron, miután frusztráltan próbált hegedülni tanulni. 18 éves korában szerzett egy hegedűt, és azt mondja:

Megpróbáltam hegedülni. Volt egy hegedűm körülbelül másfél évig, és a vonókezem nem ért semmit. Egy nap megálltam, és azt mondtam: ‘A fenébe is, eladom ezt a vacakot. Nem tudok hegedülni’.” Bár maga a hegedű frusztrálta, Docnak tetszett a hegedűzene pattogása és ritmusa, ezért azon dolgozott, hogy „néhány ilyen dallamot gitárra tegyen.

Williams zenekarában az idő 90%-ában nem volt hegedűs, azonban a tánctermek, amelyek felbérelték a zenekart, általában azt akarták, hogy egy square dance –  szettet adjanak elő. Jack Williams, aki hallotta, hogy Doc néhány hegedűs dallamot bohóckodik gitáron, azt javasolta, hogy Doc tanuljon meg néhány hegedűs dallamot szólóban játszani az elektromos gitárján. Doc azt mondta magának:

Ha Grady Martin és Hank Garland meg tudja csinálni, akkor én is meg tudom csinálni”. (Garland és Martin már játszott néhány hegedűdallamot elektromos gitáron Red Foleyval.) Doc elkezdett olyan dalokat játszani, mint a „Black Mountain Rag”, az „Old Joe Clark”, a „Sugarfoot Rag” és a „Billy In The Lowground.

Amikor Doc elkezdett Williamsszel játszani, még mindig a Martin D-28-as gitárja volt. Egy ideig megpróbált a Martinon játszani egy beszerelt hangszedővel, de végül elcserélte egy 1953-as Les Paul Standardra.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás