Az Igazi ELVIS 72. – It happened at the World’s Fair

Written by on 2023.02.20.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 72. – It happened at the World’s Fair

Március 22

Elvis végre visszatér Memphisbe, ahol Priscilla már egy ideje epedve várja őt.

Április 1

Visszatérve Memphisbe, Elvis megveszi az első autót Priscillának, egy 1963-as évjáratú élénkpiros Corvairt. Priscilla ezzel jár az iskolába.

Április 3

Az MGM Los Angelesben bemutatja Elvis tizenkettedik filmjét, amelynek címe:

It happened at the World’s Fair(A világvásáron történt).

Az országos bemutató április 10-én lesz. A film célja a Seattle-ben rendezett világkiállítás, a „Seattle Century 21 Exposition” népszerűsítése. 1963-ban tízmillió látogatója van a kiállításnak, amelyre felépítenek egy egysínű vonatpályát, amely a föld felett, egy emelet magasságban közlekedik, mind a mai napig.

Ugyancsak erre az alkalomra építenek rgy kilátó tornyot, forgó étteremmel a tetején. A „Space needle”, az „űr gombostű”, ahogy nevezik, ma is a város, Seattle látványossága. Néhány épületnek, így a Pacific tudományos központnak Minoru Yamasaki a tervezője. Yamasaki tervezte a World Trade Center két épületét New Yorkban, amelyet a belerepülő repülőgépek rombolnak le 2001.szeptember 11-én. A kiállítást 1962. április 21-én Kennedy elnök nyitja meg.

A film munkacíme: Take me to the fair (Vigyél a vásárba). Ismét egy Elvis film, amit a veterán Norman Taurog rendez. A produkciós munkát ezúttal a Ted Richmond Productions végzi, a producer maga a cégvezető, Ted Richmond, aki mögött már 66 film áll. Több nagy stúdiónak is dolgozik, így az MGM mellett a Universal Picturesnek, a Columbia Picturesnek. Egyik leghíresebb produceri munkája a Papillon (Pillangó) Steve McQueennel és Dustin Hoffmannal. Ted Richmond 2013-ban Párizsban hal meg 103 éves korában.

A forgatókönyvet Si Rose és Seaman Jakobs jegyzi. Jacobs talán legismertebb munkája a The Adam’s family. 1978-ban Emmy díjra jelölik.

A film tartalma:

Mike Edwards (Elvis), valamint barátja és társa, Danny Burke (Gary Lockwood alakítja) egy mezőgazdasági repülőgépen dolgozik. Danny egy napon kártyán eljátssza az összes pénzét és nagy tartozást hagy maga után, a helybéli seriff pedig lefoglalja repülőgépüket.

A nagyvárosba indulnak szerencsét próbálni, hogy pénzhez jussanak. Az úton egy kínai farmer veszi fel őket teherautójára. A farmerrel együtt van hét éves unokahúga, Sue-Lin (Vicky Tiu alakítja). A városba érve a nagybácsit hívja a munka, ezért a kislányt Mike veszi gondozásába, aki elviszi őt a világkiállításra. A nagybácsi eltűnik és a kislány Mike-ra marad.

A dolgok még rosszabbra fordulnak, a kislányt a gyámhatóság elveszi Mike-tól, aki egy csempészetbe keveredik bele. Végül Mike és Danny verekedésben legyőzi a csempészeket, és a nagybácsi is előkerül.

A film érdekessége, hogy van benne egy jelenet, amikor egy kis srácot arra kér Mike, hogy rúgja őt jó sípcsonton, még pénzt is ad érte. A meglepett fiú szívesen teljesíti a kérést, Mike sántikálva elbiceg.

A kis srác szerepét a tíz éves Kurt Russel alakítja, aki majd magát Elvist játssza el az Elvis című televíziós filmben, még hozzá olyan sikerrel, hogy ezért az alakításáért Emmy díjra jelölik. Russel éppen ebben az évben ír alá tízéves szerződést a Walt Disney-hez, mint gyerekszereplő, így kapja meg a rugdosó kis srác szerepét ebben a filmben. Russel rövid ideig házasságban él Season Hubbley-vel, aki Priscilla Presley-t alakítja az Elvis televíziós filmben.

A film női főszereplője Joan O’Brien. Karrierjét countryénekesként kezdi, Tennessee Ernie Ford televíziós showjában szerepel rendszeresen. Amikor felcsap színésznőnek, ironikusan sorra osztják rá az ápolónői szerepeket. Jerry Lewis mellett, és Nancy Sinatra mellett is ápolónőt alakít. Később felhagy a filmezéssel, hogy idejét gyermekei nevelésének szentelhesse, majd a Hilton Hotel láncolat igazgatóságának tagja lesz.

A másik férfi főszerep Elvis mellett Gary Lockwoodé, aki Danny Burke-ot alakítja. Ő az Elvis filmek rajongói számára ismerős, hiszen szerepel a Wild in the country c. 1961-es filmben.

A kínai kislány, Vicky Tui Cayetano még nincs hét éves, amikor megkapja ezt a szerepet. Vicky tagja annak a kínai Tui családnak, amelyből több gyermek szerepel különféle nagyjátékfilmekben. Például nővérei, Ginny és Elizabeth, valamint bátyja, Alexander kisebb szerepet játszik Elvis Girls! Girls! Girls! filmjében. Eredetileg ezt a szerepet is Ginnynek szánják, de ő elfoglalt, mert a Fehér Ház szerződteti őt, mint Kennedy elnököt szórakoztató zongoristát. Így esik a választás Vickyre. A Tui gyerekek a Fülöp szigeteken születnek, és Vicky a hatodik a kilenc testvér között.

A kis Vicky Tui és Elvis

Amikor Vicky felnő, Hawaiira költözik, ahol férje, Ben Cayetano a kormányzó. Öt gyermek édesanyja. A mai napig megőrizte a filmben látható nagy piros játékállatot, valamint a film forgatókönyvét, amiből a szövegét kellett tanulnia.

Yvonne Craig alakítja Dorothy Johnsont a filmben. Őt viszontláthatjuk majd Elvis Kissin cousins 1964-es filmjében. Craig leghíresebb alakítása a Batgirl a Batman televíziós sorozatban.

Yvonne Craig és Elvis

Akik Elvisszel kvartettet énekelnek a filmben, a The Mello Men tagjai, Thurl Ravenscroft, Bill Lee, Bill Cole és Max Smith. Ők nemcsak énekesek, hanem kitűnő szinkronszínészek is, számos Walt Disney rajzfilm figurának ők az eredeti hangja.

Bár nem szerepel egyetlen Elvis filmben sem, érdemes mégis megemlíteni Dolores Fuller színésznő, dalszerző nevét, aki Clark Gable oldalán kezdi filmes pályafutását. Fuller a szerzője ebben a filmben a Beyond the bend c. számnak, de Ben Weismannal és Fred Wisezal együttműködve ő írja a Blue Hawaii,a Kid Galahad, a Fun In Acapulco, a Kissin’ Cousins, a Roustabout, a Girl Happy, a Spinout, az Easy Come, Easy Go és a Change of habit zenéjét. Ír olyan dalokat is Elvis számára, amelyek nem film számára készülnek.

Dolores Fuller

Érdekes, hogy a filmvállalatok ragaszkodnak Fuller személyéhez, miközben filmenként átlag 300 dalt küldenek különböző szerzők demó felvétel formájában Elvisnek. Lehet, hogy szerencsésebb lett volna, ha találnak egy szakembert, aki végighallgatja ezeket a felvételeket és tesz ajánlatot néhány dalra. Talán lett volna közöttük néhány „gyöngyszem”, amely újabb kiugró sikert hozott volna Elvisnek. De ezt már soha nem fogjuk megtudni.

A kritikák igen visszafogottan fogalmaznak a film kapcsán, leginkább azt emelik ki, hogy Elvis mennyit változott azóta, hogy leszerelt a katonaságtól. Nemcsak magatartása, hanem külső megjelenése, öltözéke is. A magazinok hosszan elemzik divatos ruházatát, amely gyökeresen megváltozott a filmekben és a magánéletében is. Elvis immár nemcsak jóképű, de az elegáns és illedelmes polgár prototípusa is immár. Elterjed a pletyka, hogy Elvis a film forgatása idején nem visel alsóneműt, de ez egyáltalán nem igaz.

A Variety film szaklap 1963. április 3-i számában a következőket írja a filmről:

„Bár a film a világkiállítás támogatására készült, mivel az már 1962-ben bezárta a kapuit, nem sokan fognak tolongania a bejáratnál a film megtekintése után. Azok számára, akik számára a hippizmus érdektelen, ugyanolyan vonzerőt fog jelenteni ez a film is, mint a korábbi Elvis musical filmek. Annak ellenére, hogy ezt a filmet sokkal inkább szánják az alkotók bárkinek, csak nem az Elvis rajongó ifjú nemzedéknek. Annak ellenére, hogy a filmben hallható tíz dal közül tízet, csak azért tették a filmbe, hogy kielégítsék Elvis legodaadóbb rajongóit. A tíz dal egyike sem maradandó, de arra jó lesz, hogy fellendítse az RCA lemezek eladási példányszámát. Ami Presley-t illeti, ő könnyedén formálja meg ezt a számára szokványos karaktert.”

A film a No.55. Helyet éri el a Variety siker listán. A film 2,5 millió dollár profitot hoz az USA-ban és Kanadában.

A filmben elhangzó dalok:

Beyond the bend
Relax
Take me to the fair
They remind me too much of you
One broken heart for sale
I’m falling in love tonight
Cotton candy land
A world of our own
How would you like to be
Happy ending

Április 10

Megjelenik az It happened at the World’s Fair (A világkiállításon történt) albuma. A kiadó az RCA Victor, a lemez egyaránt monó és sztereó változatban volt kapható. Katalógusszáma: LPM/LSP 2697. A felvételek 1962. augusztus 30, és szeptember 22-én készülnek Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban. Eredetileg augusztus 28, 29– re volt kitűzve a nagylemez felvételének stúdió munkája, de Elvis megbetegedik, ezért az első két napot le kell mondania. Augusztus 30-án, lázasan bemegy a stúdióba, de mivel a torka még gyulladásban van, csak egyetlen dalt tud rögzíteni. A csúszás miatt a lemez az eredetileg tervezettnél rövidebbre sikerül. Eredetileg „delux”, azaz dupla borítós kiadásban szerették volna megjelentetni, de mivel mindössze 20 percnyi hanganyagot tartalmaz, és a film húzó száma, a One broken heart for sale, amit mindenki listavezetőnek gondolt, nem szerepel olyan jól, mint várták, elállnak a dupla borítós kiadástól.

A felvétel érdekessége, hogy a nagylemez egyik dalszerzője, Don Robertson a stúdióban maga játszik zongorán és elektromos orgonán. A lemezről három dal, az I’m fallin’ in love tonight, a They remind me too much of you, és a One broken heart for sale, amelyek stúdió verzióban hallhatóak a lemezen, a filmen elhangzott változatban az 1995-ben kiadott Command preformances: The essential 60’s masters II. lemezen lesznek hallhatóak.

A lemez No.4. helyet éri el a Billboard 100-as nagylemez listán.

Az albumon a következő dalok hallhatóak:

A oldal

Beyond the bend (Fred Wise, Ben Weisman, Dolores Fuller)
Relax (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
Take me to the fair (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
They remind me too much of you (Don Robertson)
One broken heart for sale (Otis Blackwell, Winfield Scott)

B oldal

I’m falling in love tonight (Don Robertson)
Cotton candy land (Ruth Bachelor, Bob Roberts)
World of our own (Bill Giant, Bernie Baum, Florence Kaye)
How would you like to be (Ben Raleigh, Mark Barkan)
Happy ending (Ben Weisman, Sid Wayne)

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás