Az Igazi ELVIS 75. – Fun In Acapulco

Written by on 2023.02.23.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 75. – Fun In Acapulco

November 1

Megjelenik a Fun in Acapulco című albuma. Kiadó az RCA Victor, a lemez monó és sztereó változatban kerül a boltokba. Katalógusszáma: LPM/LSP 2756. A dalok felvételei 1963. január 22-én és 23-án zajlik Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban, valamint 1963. május 26-án és 27-én Nashville-ben az RCA B stúdiójában.

A nagylemez híven tükrözi a mexikói hangulatot. Bár a címek után, mint a Marguearita, vagy az El Toro, Vino, dinero y amor azt hihetnék, hogy autentikus mexikói dalokról van szó, azonban a dalokat az Elvisnek dolgozó, jól ismert dalszerző gárda szerzi. Egyetlen dal kivételével. Ez a Guadalajara című dal, ami Pepe Guizar, mexikói zeneszerző, költő és zenész 1937-es szerzeménye.

Maguk a zenészek sem autentikusak, a fúvósok között pl. Los Angeles-i stúdió zenészek találhatók, mint Rudolph Loera, vagy Anthony Terran. Ez utóbbi négy évtizeden át meghatározó személyisége volt a Los Angeles-i pop műfajnak, olyanokkal dolgozva, mint a The Beach Boys, Nat King Cole, Perry Como, Frank Sinatra, Barbra Streisand, The Tijuana Brass, Bob Dylan, Ella Fitzgerald, Michael Jackson, Tom Waits.

Anthony Terran

Elvisnek nagyon tetszik a különleges hangzás, ami eltér az előző albumain hallottaktól, és örömmel dolgozik. Az ötletet a mexikói zenére az adja, hogy a hatvanas évek elején igen nagy divat a Brazíliából kiinduló bosa nova tánc. Igaz, Brazília nem Mexikó, de a történethez csak Mexikó passzolt. Minden esetre a Bosa Nova baby dal elárulja, hogy a táncőrületet az album és a film készítői nem hagyják figyelmen kívül. De van a lemezen más dél-amerikai tánc is, a rumba. Veszélyes és izgalmas kaland, hogy a rock and roll, pop, és gospel énekes Elvis ilyen vizekre evez, de a kísérlet beválik, és az album igen népszerű lesz a rajongók körében.

Egyébként a Leiber/Stoller szerzőpáros itt a Bosa nova baby hatalmas sláger szerzeményével bizonyítja, hogy bármennyire is haragszik rájuk Parker ezredes, mert nem hajlandók leszerződni a Hill and Range kiadóhoz, hanem megmaradnak függetlennek, Elvis nem véletlenül áll ki határozott szilárdsággal mellettük. Mivel a szerződés szerint az ezredesnek nincs beleszólása a zenébe, ezért kénytelen eltűrni Elvis „bogarasságát”. (Mennyivel szegényebb lenne az Elvis dalok slágerlistája, ha Elvis enged az ezredesnek, és nem ragaszkodik körömszakadtáig e két egészen különleges képességű zeneszerzőhöz. A szerző megjegyzése).

A Leiber/Stoller szerzőpáros

A nagylemez kompenzálja az It happened at the world’s fair nagylemez rövidségét, ugyanis két plusz számmal megtoldják. A Love me tonight és a Slowly but surely az 1963 májusában félbe maradt stúdiómunka maradéka, így a nagylemez végül 13 dalt tartalmaz.

A korong No.3. helyre kerül a Billboard 100-as nagylemez listán. Ez Elvis utolsó nagylemeze a Beatlemania megjelenése előtt.

A nagylemezen hallható dalok:

A oldal

Fun in Acapulco (Ben Weisman, Sid Wayne)
Vino, dinero y amor (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
Mexico (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
El toro (Bill Giant, Bernia Baum, Florence Kaye)
Marguerita (Don Robertson)
The bullfighter was a lady (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
(There’s) No room to rhumba in a sports car (Fred Wise, Dick Manning)

B oldal

I think I’m gonna like it here (Don Robertson, Hal Blair)
Bossa nova baby (Jerry Leiber, Mike Stoller)
You can’t say no in Acapulco (Sid Feller, Dolores Fuller, Lee Moris)
Guadalajara (Pepe Guizar)
bónusz dalok:
Love me tonight (Don Robertson)
Slowly but surely (Ben Weisman, Sid Wayne)

November 5

Befejeződik a Kissin’ Cousins (Unokatestvéri csókok) című film forgatása. Elvis visszatér Los Angelesbe.

November 6

Priscilla megelégeli az újságokban az Elvis és Ann-Margaret közötti románcról szóló folyamatos híradást. Los Angelesbe repül, hogy kérdőre vonja Elvist, és követeli, hogy vele maradhasson, ugyanis arra gondol, hogy jelenléte véget vetne Elvis Ann-Margarettel való kapcsolatának.

November 8

Ann-Margaret azonban nem adja fel könnyen, sajtótájékoztató keretében közli az újságírókkal, hogy Elvisszel szerelmesek egymásba, és Elvis őt fogja oltárhoz vezetni. Az ezredes tanácsára Priscillát visszaküldik Memphisbe, hogy elejét vegyék egy komoly veszekedésnek.

Az amúgy is megtörténik, Priscilla ugyanis egy vázát vág a falhoz, amikor Ann-Margaretet Elvisszel találja, és azt mondja Ann-Margaretnek, hogy jobban tette volna, ha a

„azon a gyönyörű, svéd seggén maradt volna Svédországban, ahová tartozik”.

November 14 -29

Bár Elvisnek már semmiféle munkája nincs a filmmel, mégis Los Angelesben marad Ann-Margarettel.

November 22

Los Angeles-i házában, a Perugia Wayn Elvis és Ann-Margaret együtt nézi a Kennedy elnök meggyilkolásáról szóló híreket.

November 27

A mozik bemutatják a Paramount Pictures gondozásában készült Fun in Acapulco (Acapulco-i kaland) c. filmjét.

A film látogatói speciális „útlevelet” kapnak, természetesen Elvis fotóval.

A film érdekessége, hogy bár az teljes egészében Mexikóban játszódik, sőt az Acapulco-i sziklaugrás a mexikói tengerpart, La Quebrada egyik magas sziklájáról kiemelkedő szerepet kap a filmben, Elvis ennek ellenére soha nem látja személyesen ezeket a sziklákat, nemhogy leugorjon onnan.

A forgatásra azért nem viszik Elvist Mexikóba, mert egy otromba és hazug újsághír miatt az ország kormánya őt magát kitiltja az országból, filmjeit bojkottálják.

Az ugrást amúgy sem engedélyezte volna Parker ezredes, sőt Hal Wallis sem. Ezzel szemben Elvis, aki a forgatás idején remek fizikai kondícióban van, ragaszkodik hozzá, hogy a cirkuszi jelenetet a magasban ő maga játssza el, kaszkadőr nélkül. Elvis addig rágja Wallis fülét, míg bele nem megy a veszélyes játékba. A stáb mindent elkövet Elvis biztosítása érdekében, egy kötelet erősítenek rá, amit lent a földön két cirkuszi szakember biztosít, de Wallis így is nagyon ideges, és csak akkor könnyebbül meg, amikor látja, hogy Elvis sikeresen, baj nélkül teljesíti a nem mindennapi, rettenetesen nehéz feladatot.

A kérdéses jelenet 5:30-tól tekinthető itt meg:

A film forgatókönyvét Allan Weiss írja, aki ugyancsak szerzője a Blue Hawaii, Girls! Girls! Girls!, Roustabout, Paradise Hawaiian Style és az Easy Come, Easy Go filmeknek is.

1964-ben elnyeri a „Legjobb Amerikai Musical Forgatókönyvíró” díjat a Rostabout film forgatókönyvéért.

A film rendezője Richard Thorpe, aki a Jailhouse rock Elvis filmnek is a rendezője.

A Fun In Acapulco tartalma:

Mike Windgren (Elvis), egy cirkuszi artista, az egyik nehéz ugrásnál elvéti partnere kezét, aki kicsúszik a kezéből és a mélybe zuhan. A szörnyű jelenet hatására felhagy a cirkusszal és elmenekül, hogy feledni tudjon. De ez nem megy könnyen, Mike-nak erős tériszonya lesz, és képtelen lesz ismét a magasba menni. Ennek ellenére Acapulcoban egy hotel úszómestere lesz, akinek kihívásra ott van az ugrótorony.

Mike kettős feladatot lát el, ugyanis esténként a hotel bárjában énekel. Két vonzó hölgy is szerelmes lesz belé, az egyik Marguerita Dauphin ( Ursula Andress alakítja),

Elvis és Ursula Andress

és egy bikaviador hölgy, Dolores Gomez ( Elsa Cardenas alakítja).

Elvis és Elsa Cardenas

Az előbbire a szálloda másik úszómestere, Moreno (Alejandro Rey alakítja) vet szemet, aki így vetélytársa lesz Mike-nak. A hölgy szívéért folyó viaskodása során meg is verekszenek egymással, aminek az lesz a következménye, hogy Moreno válla megsérül és képtelen a nagy ugrást a sziklafalról végrehajtani, pedig már egészen sokan összegyűlnek a látványra.

Végül Mike, legyőzve tériszonyát ugrik vetélytársa helyett. Moreno a bátor ugrást látva kibékül Mike-kal, míg Marguerita okos apja, aki a hotel szakácsa, kibékíti egymással a két civakodó szerelmest, Mike-ot és Margueritát.

A film mexikói hangulatát erősen aláhúzza a zene, amelyhez helybéli „tijuana brass” azaz népi fúvószenekarokat szerepeltetnek.

Elvis végig a forgatás alatt elégedetlen fellépő ruháival. A „Marguerita” c. szám felvételénél hordott kihajtott nyakú, rövid ujjú ingre azt mondja:

„ilyent soha az életemben eszembe sem jutna felvenni a magánéletemben”.

Viszont megtetszik neki két selyeming és egy flamenco öltözet. Arra kéri Wallist, hogy azokat a Paramount Picturestől ajándékba megkaphassa.

Elsa Cardenas, aki a bikaviador hölgyet, Dolores Gomezt alakítja a filmben, eredeti mexikói. Mexikóban közkedvelt színésznő, aki számos spanyol nyelvű filmben játszik főszerepet.

Elsa Cardenas

Ursula Andress, aki a hotel főszakácsának lányát, Marguerita Dauphint alakítja, svájci születésű. Andress még gyerekkorában a szüleivel Rómába költözik, ahol számos olasz filmben szerepel. Nemzetközi hírnévre a James Bond filmek egyik epizódjának, a Dr. No-nak a női főszerepe hozza meg számára. A Fun in Acapulco az első amerikai filmje. 1964-ben elnyeri a „legígéretesebb színésznő tehetség” Golden Globe díjat.

Igen sokat emel a film értékén egy teljesen ismeretlen nyolcéves kisfiú, Larry Domasin, aki a cipőpucolóból lett „üzletember”, Raoul Almeidot alakítja. A kritikusok szerint ő a gyermek Parker ezredes, akinek megvannak a kapcsolatai mindenkihez és mindenhová, és aki Mike fogadatlan menedzserévé válik, rendbe hozva az életét. Domasin számos gyerekfilmben játszik a hatvanas években.

Alejandro Rey, aki Mike ellenfelét, Moreno-t alakítja a filmben szintén mexikói származású, de már több amerikai film forgatása van a háta mögött.

A magyar származású Paul Lucas alakítja a filmben Maximillian Dauphin szerepét.

A magyar származású Paul Lucas / Lukács Pál

Lukács Pál 1894. május 26-án születik Munkácsi Adolf (1885-ig Steckermann/Schtechermann) szabó mester, és Schneckendorf Mária fiaként. 1903. július 14-én Lukács János örökbe fogadja őt, és Júlia nevű nővérét.
1914-16-ban az első világháborúban harcol. 1915–16-ban lép először fel Kassán, Faragó Ödön társulatában, egyúttal tagja az ottani Nemzeti Színháznak. A közönség Othello és Shylock szerepében is láthatja, majd 1918-ban a Vígszínházhoz szerződik. 1918. március 26-án Budapesten, az Erzsébetvárosban feleségül veszi Lamprecht Adolfina Auguszta Mária színésznőt. 1920-ban elválnak. 1926–27-ben vendégként játszik az Andrássy úti Színházban. 1927. május 26-án Budapesten, a Józsefvárosban házasságot köt Benes Gizellával.
1927-ben Adolph Zukor, a Paramount filmvállalat elnöke Hollywoodba hívja. Itt nagy népszerűségre tesz szert filmszínészként, 1930-tól már hangosfilmekben játszik. Több mint 60 filmben alakít főszerepet. 1938-ban szerepel Alfred Hitchcock Londoni randevú c. filmjében. 1943-ban Oscar-díjjal jutalmazzák a Őrség a Rajnán (Watch on the Rhine) című filmben nyújtott alakításáért. Több alakításáért Golden Globe díjat kap. A Broadway színházaiban is játszik 1937-ben, 1941-ben, 1951-ben és 1955-ben, majd 1953-ben az Edinburgh-i fesztiválon is szerepel. 1962-ban meghal felesége, Gizus. Még ebben az évben feleségül veszi Annette M. Driesens-t. 1971-ben nyaralni mennek feleségével Marokkóba, amikor neje váratlanul meghal. Lukács másnap, augusztus 15-én, szívinfarktust kap, és ő is meghal.

Paul Lukcas 1950-ben

A Paramount Picturesnél szerződésben lévő színészek közül többen szerepelnek több Elvis filmben is, így például Mike de Anda, aki ezen a filmen kívül feltűnik a Girl happy filmben is, vagy testvére Robert de Anda, aki a Change of habitben is szerepel majd. Charles Evans már feltűnt a King Creole filmben, míg Terry Garr a Rostaboutban és a Viva Las Vegasban is.

A filmbeli kosztümökért a nyolc Acamedy Award díjas ruhatervező, Edith Head a felelős. Ugyancsak ő tervezi és válogatta és válogatja a ruhákat a Loving you, a King Creole, G.I. blues, Blue Hawaii, Girls!Girls!Girls!, Rostabout, Paradise Hawaiian Style, Easy come, easy go filmek szereplői számára.

A The New York Times, amely figyelemre se méltatta előző két filmjét, a legpozitívabb kritikát írja erről az alkotásról. Ismét, mint minden esetben, Howard Thomson a kritikus, a lap 1964. február 20-i számában a következőket állapítja meg a filmmel kapcsolatosan:

„Összehasonlítva a Beatles együttes ének stílusával, Elvis Presley úgy énekel a Fun in Acapulco c. filmben, mint Caruso, és még sokkal jobban is néz ki az angol fiúknál. Ez az igencsak vonzó idegenforgalmi poszter, ami Mexikó nyaralóinak kíván reklámot teremteni, napjaink messze és távol a legjobb musicalje. Igen kellemes, idillikus mozi, ami soha nem veszi magát komolyan, és elevenen él Richard Thorpe rendezésében. Csodálatos a színes képi világa, és a helyszín atmoszférája nyugalmat árasztó, tengerpartjával és eredeti helyszíneivel valóban szemet gyönyörködtetőek.

A történet, hogy az Elvis által megformált karakternek tériszonya van, hitelesen, lélektanilag alátámasztott a cirkuszi balesettel, és a szenvedéssel, hogy önmagát legyőzze. Lenéz a szikláról a mélységbe, és szédül. De megpróbál leugrani? Nos, nem nehéz kitalálni a történet végét. Mr. Presley hiteles figura a vásznon, soha ennyire jól és nyugodtnak nem nézett ki, pedig számos jelenetben félmeztelenül látható. Így érthető, hogy képes legyőzni ellenfelét, az életmentésben sokkal képzettebb Alejandro Reyt a film verekedési jelenetében.”

A Variety film szaklap 1963. november 23-i számában áradozik a filmről:

„Elvis Presley legutóbbi Hal Wallis-Paramount produkcióban készült filmje igen kellemes szórakozást nyújt, és messze kihasználja azt a lehetőséget, hogy hat hónap elteltével az első filmje. Érdemes volt az Elvis rajongóknak ennyit várniuk, nem fognak csalódni, tíz elfogadható dalt énekel, és még énektudását is megcsillogtatja közben.

Igaz, a helyszín nem ad lehetőséget Elvis számára, hogy megcsillogtassa drámai színészi képességeit, azok számára, akik nem Elvis rajongók, ott van látványosságnak a csodálatos, technicolor filmre vett Acapulco városa. Ez immár a harmadik Wallis produkció, ami romantikus és egzotikus helyszínen játszódik. Nagy ügyesség kellett hozzá, hogy a film igaznak tűnjön, tekintettel arra, hogy Elvis ki sem tette a lábát Hollywoodból.

Különösen két jelenet az, ahol megdöbbentő az atmoszférateremtés. Az egyik, amikor Raullal végigbiciklizik Acapulco utcáin, a másik a sportautós jelenet Doloresszel, ahol az egész város látszódik a háttérben. A fantasztikus atmoszférához a helyi viselet, zene, és a helyi ceremóniák bemutatása is hozzájárul. A történet az eddigi Elvis filmekhez képest az egyik legjobb, annak ellenére, hogy Elvist a képességei sokkal komolyabb filmek készítésére is rátermetté teszik, Elvis színészi képessége ugyanis rengeteget fejlődött az évek során, és megérdemelne egy sokkal komolyabb filmet is, mint egy Allan Weiss által írt forgatókönyvet.”

A film No.5. helyezést éri el a Variety listán, és az év No.33. legjobb filmje.
3 100 000 dollár profitot termel az USA-ban és Kanadában.

A filmben elhangzó dalok listája:

Fun in Acapulco
Vino Dinero Y Amor
Mexico
El Torro
Marguerita
The Bullfigter was a lady
(There is no) room to rhumba in a sports car
I think I’m gonna like it here
Bosa Nova baby

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás