A Valódi vadnyugat 16. – 10 dolog, amit még sosem hallottál Annie Oakley-ról, a kiváló mesterlövészről

Written by on 2023.03.26.

A Valódi vadnyugat 16. – 10 dolog, amit még sosem hallottál Annie Oakley-ról, a kiváló mesterlövészről

Lehet, hogy azt hiszed, ismered Annie Oakley-t – de fogadjunk, hogy ezt a tíz tényt még nem hallottad a híres női mesterlövészről.

Annie Oakley

1. Egy versenyen legyőzte profi mesterlövész férjét.

Frank Butler profi mesterlövészt felkérték, hogy versenyezzen a 15 éves Annie ellen. A profi lövész nevetett, amikor meglátta ellenfelét, de el volt ájulva, amikor a lánynak sikerült túllőnie őt. A következő évben összeházasodtak, és fél évszázadon át élvezték a házastársi boldogságot.

2. Fiatalon kezdte a pályafutását.

Annie Oakley mindössze nyolcéves volt, amikor elkezdett a lövészettel foglalkozni. Felnőttként Annie még mindig szívesen emlékezett vissza az első lövésére, azt mondta, hogy az volt élete egyik legjobb lövése.

3. Nem próbált elvegyülni a tömegben.

Annie kiemelkedett a férfiak által uralt mezőnyből, de nem zárkózott el attól, hogy vállalja női mivoltát. Annie még a lőtéren is gyakran viselt csinos, nőies ruhát, miközben a férfiaknak mutogatta magát. Nemcsak azért szeretett öltözködni, hogy megmutassa nőiességét – szerette a saját jelmezeit is megalkotni, felvállalva kreatív oldalát.

4. Annie-nek apró termetéhez képest nagy jelenléte volt.

Annie nem nőtt túl magasra – ez is egyfajta bizonyíték arra, hogy a nagy dolgok „kis csomagokban” érkeznek. Az aprócska nő megállta a helyét a férfiak között, akik a lőtéren főlé tornyosultak.

5. William McKinley elnök visszautasította az ajánlatát, hogy vezesse a hadsereget.

A spanyol-amerikai háború idején Oakley egy női hadsereget szeretett volna harcba vezetni, de McKinley elnök elutasította a kérését, mivel nők akkoriban nem szolgálhattak a hadseregben.

6. Már fiatalon elkezdett anyagilag gondoskodni a családjáról.

Annie édesanyja havonta 200 dolláros jelzáloghitelt fizetett. Amint a keresete lehetővé tette, a tizenéves Annie elkezdte átvállalni édesanyja havi számláit, így a család kevesebb pénzügyi gonddal élhetett vidéki városukban.

7. A vadnyugati csodanő valójában Ohióban született és nőtt fel.

Nehéz elhinni, hogy Annie Oakley nem a vadnyugaton nőtt fel fegyverforgatással, de valójában az ohiói Darke megyében született és nőtt fel, egy vidéki területen, az állam indianai határának közelében.

8. Baráti kapcsolatot ápolt a sziú törzsből származó Ülő Bika törzsfőnökkel.

Az indián legenda, Ülő Bika főnök részt vett Annie Oakley egyik előadásán, és el volt ájulva a tehetségétől. A műsor után pénzt küldött neki egy autogramért és egy fényképért. Oakley visszaadta a pénzt (egy dedikált fotóval együtt), a törzsfőnök pedig egy pár mokaszint ajándékozott neki, és „Kis biztos lövés„-nek nevezte el, és egy életre szóló barátság vette kezdetét.

9. Annie Oakley egy hajótörés után kapta a nagy áttörést.

Miután visszautasították egy a Buffalo Bill’s Wild West Show-nál kapott állást, Oakleyt egy valószínűtlen nagy áttörést ért el. A show gőzhajója elsüllyedt – és magával vitte a mesterlövész fegyvereit is. Szerencsére senki sem vesztette életét, de a show mesterlövészének gondjai akadtak az új fegyvereivel. Otthagyta a műsort, Annie pedig rögtön beugrott, és elfoglalta az őt megillető helyet, mint a műsor mesterlövésze.

10. A neve valójában nem Annie Oakley volt.

Így van – a mesterlövésznőt, akit oly sokan Annie Oakley néven ismernek, valójában Phoebe Ann Mosesnak hívták. Nővérei gyakran a középső nevén emlegették, és a vezetéknevét egy Ohio melletti városról kapta, arról, ahol megszületett és nevelkedett.

Forrás: countryrebel.com


[There are no radio stations in the database]