Az Igazi ELVIS 87. – Találkozás a Beatlesszel

Written by on 2023.03.17.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 87. – Találkozás a Beatlesszel

Augusztus 15

Hawaiin Elvis, Vernon és az ezredes meglátogatja a USS Arizona csatahajó emlékművet, aminek a felállításához 1961-ben egy jótékony célú koncerttel járult hozzá. A csatahajót a Pearl Harbor elleni támadás során süllyesztették el a japánok a II. világháború idején, és egy 1117 piros szegfűvel kirakott koszorút helyeznek el az emlékmű lábánál. Azért ennyi szál, mert ennyi tengerész volt a hajó fedélzetén elsüllyesztése idején.

Augusztus 16

Dave Dexter, a Capitol Records lemezkiadó vezetője táviratot küld Elvisnek, és meghívja őt Los Angelesbe, a Beatles együttes által rendezett koktél partira. Elvis nem válaszol a meghívásra.

Augusztus 18

A Polinéz Kulturális Központ hivatalos ünnepséget rendez a film forgatása kapcsán. Az ünnepségen Tom Moffat a hawaii KPOI rádióállomás DJ-je felkéri a Herman’s Hermits együttes vezető énekesét, Peter Noone-t, hogy készítsen élő rádió interjút Elvisszel a bungalójában.

Ki a kedvenc együttesed? – kérdezi Noone abban a reményben, hogy Elvis a Herman’s Hermits-et fogja megnevezni, ehelyett Elvis nevetve azt mondja: A The Boston Pops.

Peter Noone és Elvis

Augusztus 27

Az ezredes tudomást szerez az elszalasztott meghívásról, és mivel nagyszerű reklámlehetőséget lát a Beatlesszel való találkozóban, ezért nyomban felhívja telefonon Brian Epsteint, a Beatles együttes menedzserét, és közli vele, hogy Elvis megtiszteltetésnek venné, ha a Beatles tagjai meglátogatnák Elvist a Los Angeles-i otthonában, a Perugia Way-en.

Amikor a Beatles tagjai megérkeznek, alaposan bedrogozva, Elvis az elsötétített nappali szobában ül, egy L alakú kanapén, a hang nélküli tévét nézi, miközben egy basszusgitáron játszadozik.

Amikor a Beatles fiúk megérkeznek, itallal kínálja őket, majd a televíziós távkapcsolóval felerősíti a hangot és csatornát vált. A Beatles fiúk elámulnak, mert akkor még a távkapcsoló Európában ismeretlen volt. Ugyancsak elcsodálkoznak Elvis fantasztikus játékasztalán, eljátszanak néhány játékot a Maffia tagjaival, miközben Elvis újra és újra Charlie Rich Mohair Sam című számát játssza le a wurlitzerén.

Elvis bemutatja Priscillát a fiúknak. A beszélgetés nehezen indul, Lennon Elvistől azt kérdezi, hogy halad a filmmel, McCartney pedig néhány fogást mutat Elvisnek a basszusgitáron. Távozáskor Lennon megjegyzi Jerry Schillingnek, hogy véleménye szerint Elvis nem tartja valami nagyra a Beatlest, pedig ők  igen tisztelik Elvist.

Ez az egyetlen fénykép maradt fent a legendás találkozásról. Elvis a bal felső sarokban látható, John Lennon cigarettával a kezében sétál.

Ha ő nem lenne, Beatles sem lenne!– mondja Lennon.

Augusztus

Tickle me című filmje népszerűsítéseként megjelenik I’m yours/Long lonely highway című kislemeze. Katalógusszáma: RCA 47-8657.

Az A oldali dalt Elvis 1961. június 26-án rögzíti Nashville-ben az RCA B stúdiójában, és 1962. június 5-én megjelenő Pot luck LP-jén lát első ízben napvilágot. A másodkiadás ellenére a dal No.1. listavezető lesz a Billboard 100-as kislemez listán, és ugyancsak listavezető lesz az Easy Listening listán. A kislemez aranylemez lesz.

Ez már Elvis egymást követő második kislemeze, amely ebben a korszakában felkerül a listák élére.

Szeptember 11

Hatalmas, kétoldalas, képekkel színesített cikk jelenik meg a The Saturday Evening Postban Elvisről C. Robert Jennings tollából: Az örök Elvis címmel. A cikk végigkíséri Elvis pályafutását, igyekszik közelről bemutatni őt, korai éveit, az édesanyjához fűződő kapcsolatát, harcát az elhízás ellen, pontosan leírja, milyen diétát követ Elvis, hogy szeret dodzsemezni Graceland körül. Parker ezredesről is szó van a cikkben, róla a szerző kevésbé fest pozitív képet. (A lap példányai ma is megrendelhetők több helyről is, 10 dollár körüli áron. A szerző megjegyzése.)

Szeptember 12

A Kentucky állambeli Louisville halottasháza, a Kanning-Dunn Funeral Home távolsági hívást kap Memphisből, egy nyilvános telefonfülkéből. A hívó fél, egy férfihang közli, hogy a hírekben közölték, Elvis Presley repülőgép szerencsétlenség áldozata lett, és Elvis ott fekszik a városi halottasházban. A telefonáló Elvis nagybácsijának adja ki magát, és kéri, hogy adják ki számára a holttestet. A halottas ház nyomban jelenti az esetet az FBI-nak. Természetesen Elvis halálának híre csak kacsa.

Szeptember 30

Evist a forgatás végeztével, még a helyszínen, az Ilika Hotelben, ahol a forgatás idején Elvis és a stáb lakik, meglátogatja Tom Jones. A két énekest erős baráti kapcsolat fűzi össze. Elvis egyben tiszteli is Tom Jonest a hangjáért és énekesi kvalitásaiért. Ez a tisztelet kölcsönös.

Elvis, Tom Jones, Priscilla, Charlie Hodge, és két hölgy. Ilika Hotel, Hawaii, 1965

Ezen a napon zajlanak a film promóciós fotóinak a felvételei, ami több órát vesz igénybe.

Október 1

Befejeződik a Paradise, Hawaiian Style című film forgatása. Elvis és kísérete hazatér Gracelandbe.

Október 7

Elkészül Gracelandben a „meditációs kert”, amelyet Elvis az önmegvalósító csoport biztatására épít. Hasonló van a meditációs csoport kertjében is, Pacific Palisadesben. A kert 21.000 dollárba kerül.

 

A Meditációs kert 1977-ben

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]