Az Igazi ELVIS 88. – Harum Scarum

Written by on 2023.03.19.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 88. – Harum Scarum

Október

Az RCA a Gold Standard Series sorozat keretében piacra dobja Puppet on a string/ Wooden heart kislemezét. Katalógusszáma: RCA 447-0650.

Az A oldali dal, amely Roy Bennet, Sid Tepper szerzeménye, és amely dal kifejezetten Elvis számára készült, a Girl Happy filmben hallható.

A B oldali dal a G.I. Blues 1960-as film betétdala. 1964-ig az USA-ban nem adják ki. 1964-ben a Blue Christmas című dallal megjelenő kislemez B oldalaként.

Ez a kiadás No.14. helyet éri el a Billboard 100-as kislemez listán.

Október 12

Gracelandben pihen. Szabadidejében go-kartozik a kertjében. A Memphis Baptist Memorial kórházban meglátogatja Bill Blacket, akinél agytumort állapítanak meg. Röviddel Elvis látogatása után Black kómába esik.

Október 15

A karácsonyi vásárt megcélozva a Gold Standard Series újabb darabjaként megjelenik a Blue Christmas/Santa Claus back in town kislemeze. Katalógusszáma: RCA 447-0647. Az A oldali dallal szerepel Elvis, az egy évvel korábban is a karácsonyi vásárra kiadott kislemezén.

Ez a kislemez is azt bizonyítja, hogy új anyag hiányában az RCA addig erőlteti a sikerszámok újra kiadását, amíg azt megveszik. Márpedig veszik, hiszen a kislemez No.4. helyet éri el a Billboard 100-as kislemez listán, majd 1999-ben platina kislemez lesz.

Október 21

Bill Black, Elvis legendás bőgőse a SUN stúdióból, agytumorban meghal a memphisi baptista kórházban. A The Memphis Commercial Appeal című helyi lap Elvist idézi:

Nagy ember volt, olyan valaki, akit mindenki szeretett. Komolyan megrázott a halálhíre, el sem tudom mondani, mennyire szerettem Bill-t.

Bill Black

Elvis, félve a tumultustól, nem vesz részt a temetésen, de elküldi maga helyett Vernont és mostoha anyját, Dee-t.

Október 22

Az ezredesnek sikerül Elvis szerződését az RCA lemezkiadóval 1972-ig meghosszabbítani, annak ellenére, hogy Elvis utolsó lemezei egyre alacsonyabb példányszámban kelnek el.

November 3

Megjelenik ebben az évben immár a harmadik filmzenei albuma a Harum Scarum. A kiadó ismét az RCA Victor, sztereó és monó változatban adják ki, katalógusszáma: LPM/LSP 3468. Az LP immár a 24. az Elvis albumok sorában.

A korong felvételeit Elvis 1965. február 24, 25 és 26-án készíti Nashville-ben, az RCA B stúdiójában. A lemezen két dal található csupán, amely nem szerepel a filmben, ezek a Wisdom of the ages és a Animal instinct.

A felvételeken Elvis külön és határozott kérésére a háttér éneket a The Jordanaires biztosítja. Elvis akkor érzi magát igazán kényelmesen a stúdióban, ha a felvételen ott van kedvenc énekegyüttese is.

Elvis minden tőle telhetőt megtesz, hogy élvezhetővé tegye a nagylemezt, egyes dalokat F-dúrban, vagy B-dúrban, másokat E-dúrban énekel el, de minden hiába, a dalok nem érik el a kívánt hatást.

Az igazság az, hogy hiányoznak a neves dalszerzők, akiknek Parker ezredes spórolás miatt mondott fel. A korábban felvett dalaik már elfogynak, míg a Hill and Range dalkiadónál szerződésben lévő szerzők egyre jobban kifáradnak, és nem tudnak igazán jó dalokkal jelentkezni. A Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye szerzőhármas például nem kevesebb, mint 17 dalt ír az utolsó négy filmzenei nagylemezre. Elvis szívesen válogatna dalokat másoktól is, de Parker ezredes ezt most már szigorúan megtiltja. Az újonnan szerződtetett dalszerzők igazán nem érzik, hogy milyen dal felelne meg legjobban Elvisnek, sőt közülük többen nem is ütik meg a kívánt szintet.

Idő hiányában és a szoros költségvetés miatt Elvis immár csak kilenc dalt rögzít a filmhez, ehhez adnak két bónusz dalt. Bár a kritika szerint ez a lemez jelenti Elvis karrierjének mélypontját, ennek ellenére a nagylemez No.8. lesz a Billboard 100-as nagylemez listán. Ez is mutatja, hogy az Elvis rajongók mennyire ki vannak éhezve egy igazi Elvis lemezre.

A lemezről semmit sem jelenik meg kislemezen. Az eredeti kiadásban egy színes fotó található, amely Elvist ábrázolja a filmbéli „sejk” ruhájában. A további kiadások már a mellékelt fotó nélkül jelennek meg.

A lemezen hallható dalok:

A oldal

Harem holiday (Peter Andreoli, Vince Poncia)
My desert serenade (Stanley J. Gelber)
Go East young man (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)
Mirage (Joy Byers)
Kismet (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
Shake that tambourine (Bernia Baum, Bill Giant, Florence Kaye)

B oldal

Hey little girl (Joy Byers)
Golden coins (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)
So close, yet so far (from Paradise) Joy Byers

bónusz dalok

Animal instinct (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)
Wisdom of the ages (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)

November 24

A Metro-Goldwyn-Mayer gondozásában a mozikba kerül 19. egész estés nagy játékfilmje a Harum Scarum (1001 éj rock and roll). A film Rudolph Valentino 1921-es sikerfilmjének, a The Sheik (A sejk) –nek az újrafeldolgozása.

A film munkacíme: Harem Holiday. Ez is egy villám forgatású, igen alacsony költségvetésű film. Még egyetlen filmjét sem forgatta ilyen rövid idő alatt, ilyen kevés pénzből. Még azzal is spóroltak, hogy egyes jelenetekhez ne kelljen új díszletelemeket építeni, így a templom jelenetet Cecil B. DeMille 1925-ben forgatott némafilmjéhez, a King of Kings-hez (Királyok királya) használt díszletben forgatnak.

A kosztümöket sem készíttetik a filmhez, azokat a kosztümöket használják ismét, amelyeket az 1955-ben készült Kismet c. zenés filmhez használtak. Még Elvis tőre sem új, az is szerepelt egy korábbi filmben, a Lady of the tropics-ban.

Elvis már nagyon várja a forgatást. Egyrészt azért, mert ismét kedvenc rendezőjével, Gene Nelsonnal dolgozhat, másrészt, mert egyik kedvenc színészének, Rudolf Valentino-nak az egykori sikerfilmje újrafeldolgozásában vehet részt.

Gene Nelson

Tetszik neki ez a mesés keleti világ, Priscilla szerint naphosszat a filmbéli ruháiban sétálgat Gracelandben, hogy mélyen bele tudja élni magát a kosztümös szerepbe.

Amikor kézhez veszi a forgatókönyvet, nyomban megváltozik a hangulata.

A történet egy rossz vicc, a figura, akit alakítok, egy elmebeteg, tökkelütött, hülye alak, és mindenekfelett, a dalok csapnivalók – mondja Priscillának.

Panaszait elmondja Parker ezredesnek is, aki az MGM-nek írt levélben kifogásolja a film silányság.

Egy ilyen filmet egy huszonharmadik senkinek kellene adni, nem Elvisnek – írja.

A film tartalma:


A filmen Elvis Johnny Tyronne filmsztárt és énekest alakítja, aki minden lánynak elrabolja a szívét, és minden férfit féltékennyé tesz. Lunarkandba, egy közel-keleti városba megy fellépésre, ahol néhány bérgyilkos elrabolja őt, és váratlanul belekerül a Toranshah király elleni összeesküvésbe. Johnny-nak sikerül megszöknie és néhány zsebtolvaj társaságába kerül, majd megment egy álruhás menyecskét, Johnny-t, aki természetesen nyomban beleszeret.

Az álruhás hölgyről kiderül, hogy nem más, mint maga Shalimar (Mary Ann Mobley alakítja) hercegnő, a király leánya. Johnny megakadályozza a király elleni összeesküvést, és a király elleni gyilkosságot, elveszi a lányt feleségül és visszatér az Egyesült Államokba új filmet forgatni.

Gene Nelson, a film rendezője rendezte a Kissin’ Cousins Elvis filmet is. Nelson az, aki 1933-ban Fred Astaire-t rábeszéli arra, hogy táncos legyen. A Sonja Heine Ice Showval turnézik három éven át, majd bevonul katonának és részt vesz a II. világháborúban. 1951-ben Golden Globe díjat kap a Tea for two című fimért. Az Oklahoma című filmben cowboyt alakít. A hatvanas években számos sikeres televíziós sorozat rendezője.

A film női főszereplője, Mary Ann Mobley-nek a Girl Happy után ez a második filmje Elvisszel. 1959-ben elnyeri a Miss Amerika szépségverseny fődíját. 1965-ben Golden Globe díjat kap, mint a legígéretesebb női színésznő.

Mary Ann Mobley és Elvis

Michael Ansara alakítja Dragana herceget. Ansara Szíriában születik, két éves, amikor szüleivel az Egyesült Államokba költözik. Kaliforniában telepednek le, orvosnak készül, de végül a film-, és színházművészeti egyetemet végzi el. Színészi pályáját 1944-ben kezdi el. Neve az ötvenes években a Broken Arrow című televíziós sorozatból válik ismertté. Ö Barbara Eden férje, azé színésznőé, aki Elvis oldalán játszik a Flaming Star c. filmben.

Michael Ansara, Fran Jeffries és Elvis

A film producere Sam Katzman, aki Parker ezredes parancsát követve csak a nyereséget tartja szem előtt.

Sam Katzman

Érdekes, hogy a kritikusok, akik általában fanyalognak az Elvis filmek láttán, ezúttal méltatják Elvis játékát. A Variety c. irányt mutató film magazin már a film bemutatása előtt, október 7-én megírja a kritikáját a filmről. A kritika kiemeli, hogy Elvis milyen energiával képes jelen lenni a vásznon.

Ha Elvis csak egy kicsit is lanyhább lenne, akár nyugdíjba is vonulhatna, de Elvis az energiájával felvillanyoz mindent és mindenkit maga körül. Bár a producerek megtesznek mindent, hogy Elvisnek ne legyen sikere, Elvisnek nincs egy rossz mozdulata a filmben. – olvashatjuk.

Az ugyancsak irányt mutató The New York Times december l6-án ír kritikát a filmről. Vincent Canby kritikus nem kíméli sem a filmet, sem Elvist: Elviselhetetlenül unalmas volt végigülni az egymás után következő két filmet (Egy jegy áráért két filmet lehetett abban az időben egy moziban megnézni. A szerző megjegyzése).

Valami szörnyűség fog most történni” – mondja a japán színész a Ghidrah, a háromfejű szörny című filmben, és amit mond, az a néző számára be is következik. Mert nehezebb ennél nagyobb sületlenségeket elképzelni, mint a kettős filmként eladott Ghidarah és Elvis Harum Scarum c. alkotását. Elvis jobb képű, mint Ghidarah, a szörny, és kettővel kevesebb feje van ugyan, de mindketten a speciális technikai trükkök szülöttje. Elvis mély unalomban szépen keresztül viszi ezt az utolérhetetlenül furcsa történetet, amely tele van misztikus arabokkal, olaj jogok iránti veszekedéssel, és amelynek a dialógusai úgy hatnak, mint egy dalszöveg, és valójában azok is.

A kritika szerint az 1958-as King Creole film bebizonyította, hogy Elvis színészként milyen magasságokba tud emelkedni, míg az 1965-ös Harum Scarum azt bizonyítja, hogy milyen mélyre képes süllyedni. A kritika ellenére a közönség kedveli ezt a ezeregyéjszakai történetet. A film a Variety szerint No.11. helyre fut fel, és éves szinten No.40. Végül a film 3 100 000 dolláros nyereséget termel.

December 7

Mint minden karácsonyi szezonban, Elvis ismét adományoz, ezúttal is 50.000 dollárt oszt szét helyi jótékony célú alapítványoknak.

December 14

Elvis ékszereket vásárol karácsonyi ajándéknak, néhány egyénileg készített aranyórát, gyémántgyűrűket, és karperecet.

December 25

Priscilla, tudván mennyire megszerette Elvis ezt a versenyzést Los Angelesben, egy go-kart versenypályával lepi meg kedvesét. A Memphis Maffia tagjai pedig ezen a karácsonyon egy Jézus szobrot ajándékoznak Elvisnek, aki a szobrot nyomban elhelyezi a meditációs kertben. A szobor a mai napig ott található.

December 28

Elvis, barátaival körülvéve, és biztatásukra, most életében először kipróbálja az LSD-t Priscillával együtt. Elvis a szer hatására eltorzult arcokat lát maga körül, amelyek tátognak, mint halak az akváriumban. Annyira tetszik neki a jelenet, hogy elhatározza, másnap, reszkírozva egészségét, életében még egyszer kipróbálja a szert.

December 31

Elvis, immár hagyományos módon a memphisi Manhattan Clubot bérli ki a szilveszteri magán partijához.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás