Az Igazi ELVIS 105. – Speedway 2.

Written by on 2023.04.18.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 105. – Speedway 2.

 

Június 6

Robert Kennedy-t, az elnök öccsét megölik Los Angelesben. Elvist rendkívüli módon megrendíti a szenátor halála, mint ahogy Martin Luther Kingé is megrendítette, ezért Steve Binder elhatározza, hogy írat egy „szociálisan érzékeny” dalt Elvis-nek, amit elénekelhet a tv-show-ban.

Június 11

Az NBC tv társaság ruhatervezője, Bill Belew úgy dönt, hogy Elvis számára fehér „tiszteletes” öltönyt készít, míg a „boksz ring” jelenetet fekete feszes bőr zakóban és nadrágban fogják rögzíteni Elvisszel. A tervben az is szerepel, hogy Elvis viselni fogja híres „arany öltönyét”, amit Nudie Cohen tervezett számára, és amelyben a második aranylemezén, más címmel a 50,000,000 Elvis Fans Can’t Be Wrong, lemezének a borítóján látható, de Elvis csak a zakót hajlandó felvenni.

Június 12

A North Carolina állambeli Charlotte városában hivatalos bemutató keretében bemutatják Speedway (Autópálya) című zenés komédia filmjét, amely a Metro-Goldwyn-Mayer filmvállalat produkciójában készül. A film készítői azért helyezik ide a bemutatót, mert ezzel fejezik ki a tiszteletüket a városban folyó NASCAR autóverseny iránt. A filmbeli autóverseny ugyanis a városban felépített Charolotte Motor Speedway-n folyik, az eredeti professzionális autóversenyzők közreműködéssel. A filmen a kor kiemelkedő tehetségű autóversenyzői, így Richard Petty, Buddy Baker és Tiny Lund szerepel. A film készítői egyben a városban rendezett díszbemutatóval köszönik meg azt a segítséget, amit a filmben való közreműködésükkel ezek az autóversenyzők nyújtanak.

A filmben Elvisnek ezúttal van női főszereplő partnere, méghozzá Nancy Sinatra, Frank Sinatra lánya. A film 1967 nyarán már teljesen készen áll, tehát a filmet Elvis hamarabb forgatja, mint a Stay away, Joe– t, de a menedzsment úgy dönt, hogy az kerüljön előbb a mozik műsorára, így ez lesz a 27. nagy játékfilmje.

A film poroducere Douglas Laurence, aki a Stay away, Joe , a Live a little, love a little filmeknek is a producere. Parker ezredes cserélgeti a producereket, mert úgy érzi, egyik sem tudja maximálni a profitot, leszorítani a kiadást és növelni a bevételt. Laurence-re azért esik a választása, mert jó barátja Parker ezredesnek, ugyanis Laurence korábban a Las Vegas-i Flamingo Hotel szórakoztató műsorok szervezéséért felelős igazgatója volt. Parker pedig, aki megrögzött szerencsejátékos, igen gyakori vendége a szállodának.

Elvis, Douglas Laurence, És Nancy Sinatra

Bár Elvis rajong az autóversenyekért, maga is szívesen vezetne a versenyen, de elővigyázatosságból ismét Max Balchowsky vezeti a versenyautót Elvis helyett. A kaszkadőr Balchovsky volt az, aki a Viva Las Vegas filmben is Elvis helyett versenyzett.

Max Balchowsky

Ez Elvis utolsó zenés komédiája, ettől kezdve komolyabb mondanivalójú filmeket forgat.

A filmben valódi jeleneteket is találhatunk Elvis életéből. Például a főszereplő Steve Garyson nagylelkűsége Elvis nagylelkűségére utal, azzal hogy autókkal lepi meg barátait, a Memphis Maffia tagjait, valamint más barátait, és néha teljesen idegen embereket is. A főszereplő menedzserének megrajzolásánál nem lehet nem gondolni a hazárdjáték szenvedélyéről híres Parker ezredesre.

A film tartalma:


Az igen nagylelkű, aranyszívű, adakozó Steve Garyson (Elvis) NASCAR autóversenyző, aki szívesen segít ki másokat pénzügyi gondjaikból. Menedzsere, Kenny Donford (Bill Bixby) azonban megrögzött hazárdjátékos, aki Steve győzelmekért kapott pénzét arra használja fel, hogy saját szenvedélyének hódolhasson. Ezzel igen komoly bajba sodorja Steve-t. Kiderül, hogy komoly adóhátraléka van, amiért az adóhatóság lefoglalja ingóságának nagy részét. Ez megakadályozza Steve-t abban, hogy tovább tudjon versenyezni, és adakozásának is véget kell vetnie.

Szerencsére a szigorú adótisztviselő nem más, mint a szépséges Susan Jacks (Nancy Sinatra), aki megengedi Steve-nek, hogy versenyezzen, annak fejében, hogy a győzelemért járó 150.000 dollárt az adóhatóság lefoglalja. Susan szigorúsága akkor enged fel, amikor megtudja, hogy Steve legutolsó alkalommal egy öt leánygyermeket nevelő, volt autóversenyzőn segített, aki igen nagy bajba került. Így Susan enged Steve közeledésének és egymásba szeretnek. Steve ki tud mászni az anyagi csődből, és Susan szívét is elnyeri.

A film női főszereplője, Nancy Sinatra az életben jó barátságban van az Elvis házaspárral. Amikor megtudja, hogy Priscilla terhes, egy babaruha együttest ad Elvisnek ajándékba. A filmben ő alakítja Susan Jacks szigorú adóellenőrnőt. A szerepet eredetileg az ebben az időszakban rendkívül népszerű angol/francia énekesnőnek, Petula Clarknak ajánlják fel, aki időbeosztására hivatkozva visszautasítja a szerepet. Ekkor kapja azt meg Nancy Sinatra, aki 1966-ban egy Lee Hazlewood szerzeménnyel, a These boots are made for walking dallal nemcsak a Billboard 100-as kislemez listán, de Nagy Britaniában is listavezető, és a listán szerepel olyan számokkal, mint a Sugar town vagy a Something stupid.

Elvis és Nancy 1960-ban találkoznak első ízben, amikor a katonaságtól történő leszerelése után visszatér Nyugat Németországból az Egyesült Államokba. Ott van a McGuire légi bázison, amikor Elvis gépe megérkezik. Szerepel abban a show műsorban is ahol édesapja, Frank Sinatra saját showjában üdvözli az énekesi, előadói pályára visszatérő Elvist. Ebben a showban Sinatra és Elvis egymás számaiból is ad elő egy egyveleget. A Speedway filmben Nancy lehetőséget kap arra, hogy szólóban elénekelje saját számát, a Your groovy self c. dalt. A dal a kornak megfelelő pop zene, nem a filmhez írt filmzene.

Steve menedzserét a filmben a neves színész, Bill Bixby játssza, aki már szerepel a Clambake című Elvis filmben is.

Bill Bixby és Elvis

A film operatőre a tíz alkalommal Academy Award díjra felterjesztett Joseph Ruttenberg, aki az It happened at the world’s fair film operatőre is volt.

A kritika szerint Elvisnek ez a filmje sem nem jobb se nem rosszabb a hasonló sablonból felépített filmjeihez képest. Ami mégis kiemeli a többi közül, az a többi zenés komédia filmjeihez képest a jó filmzene. A Let yourself go c. számot a kritika Elvis egyik legjobb filmdalának tartja. A He is your uncle, not your dad számot leszámítva a film zenéje kiemelkedően jó. Jó választás az adott korban népszerű diszkó, mint helyszín, ahol három számot is előad Elvis. Elvis táncmozdulataira is felfigyel a kritika, amely szerint egyes mozdulata Elvisnek kihívó, és ez a fiatal Elvisre emlékeztet.

Nancy Sinatra, aki ebben az időben igen népszerű énekes az Egyesült Államokban ugyancsak hozzájárul a kasszasikerhez. Amikor a film rendezője Nancy Sinatrára osztja azt a szerepet, azt reméli, hogy Elvis és közte ugyanaz a „forró levegő” alakul ki, mint Elvis és Ann-Margaret között. A kritika szerint azonban Nancy elmarad Ann-Margaret táncosi, énekesi tehetsége mögött, és megjelenése a vásznon nem olyan erőt sugárzó és szuggesztív, mint Ann-Margareté, írja a New York Times 1968. június 14-i számában megjelent kritikájában Renata Adler.

Miss Sinatra messze jobb énekes, mint táncos vagy színész. A These boots are made for walking című szám belső ereje túl tökéletes egy táncosnak.

Az autóverseny feldolgozása ebben a filmben külön említést érdemel. Ebben az időben igen magas a száma a NASCAR autóverseny rajongóknak, akikben nosztalgiát ébreszt a film. Ugyanis minden idők legjobb versenyzőit láthatják a vásznon, akik valóságosan is versenyeznek, ugyanis a filmben az 1967-es Charlotte 600-as futamot egészében rögzítik, és abba vágják bele az Elvisszel készült jeleneteket.

A The Times ugyancsak ír kritikát a filmről, mely kritika a film humoros oldalát emeli ki.

Mr. Presley menti meg a filmet attól, hogy az egész egy abszurd őrületbe forduljon, tekintve az agyament szereplőkre. – olvashatjuk.

A Variety szerint Elvis ismét ereje teljében van, energikus, jókedvű, életigenlő, ami átjön a filmen is. A lap kritikusa szerint Bixby, mint minden komédiáját, ezt is túljátssza. A hétéves Victoria Meyerink viszont aranyos jelenség.

Victoria Paige Meyerink és Elvis

Az 1960. december 27-én született Victoria Paige Meyerink már négyéves korában partnere Danny Kaye-nek, a CBC televíziós társaság által hetente jelentkező Danny Kaye show műsorában. 2006-ban gyerekszereplői életmű díjat kap ezért a sorozatért. Amikor szerződnek vele a Speedway c. filmre, már több sikeres televíziós sorozat van a háta mögött.

Arra, hogy milyen volt Elvisszel együtt dolgozni, Meyerink így emlékezik vissza:

A filmbiznisz világa nagyban különbözik minden más munkától. Amikor megkaptam Ellie Easterlake szerepét a Speedway c. filmben, rögtön tudtam, hogy ez a film igen különleges hatással lesz az életemre és karrierem alakulására. Arra azonban nem számítottam, hogy attól a pillanattól kezdve milyen hatással lesz Elvis Presley az egész életemre. A szerepet úgy kaptam meg, hogy próbafelvétel sem volt. Elvisszel első alkalommal az MGM zenei stúdiójában találkoztam, amikor a filmben szereplő közös számunkat, a Your Time Hasn’t Come Yet, Baby-t vette fel.

Természetesen hallottam már Elvisről, jól tudtam már abban a korban is, hogy kicsoda. Igen izgatott voltam, hogy találkozhatom vele, annak ellenére, hogy olyan sztárokkal dolgoztam már korábban együtt, mint Danny Kaye, vagy Rock Hudson. Úgy gondoltam, Elvisszel is úgy megy majd a munka, mint az előbb említett sztárokkal. A hétévesek teljes önbizalmával azt mondtam magamnak, ő is csak egy színész, akivel most együtt kell dolgoznom. Így, amikor megláttam, én nyújtottam a kezem, ahogy a hölgyeknek illik: „Helló, Mr. Presley” -mondtam határozott hangon. Elvis is nyújtotta a kezét. „Helló, Victoria. Jól fogunk szórakozni együtt, ez a munka jó kis buli lesz!” -mondta.

A filmnek remek szereposztása volt, ott volt Bill Bixby és Nancy Sinatra is, és mindenki kedvenc televíziós apukája, William Schallert. Bixby-vel egy korábbi Paramount filmben már dolgoztunk együtt, így örömmel üdvözöltem ismét. Elvis aranyosan azt kérdezte az első közös ebéd után, hogy kihez akarok feleségül menni, hozzá, vagy Bill Bixby-hez. Hétévesen még egészen másként láttam a világot és szép lassan egészen különös kapcsolat alakult ki kettőnk között, ami teljes mértékben különbözött a korábbi társ-sztár munkáktól. Elvis úgy viselkedett velem, mintha nem felnőtt, hanem ő is gyerek lett volna. Képes volt velem órákig az MGM játszótéren játszani, remekül éreztük magunkat.

Úgy éreztem, hogy valamiért Elvis nagyon élvezi, hogy velem lóghat, ami igen hízelgő volt számomra. De leginkább a közös ebédeket imádtam. A felvételek szünetében a mesekönyvemből olvasott fel nekem, vagy kártyáztunk, olyan gyerek kártyával, vagy a háziállataimat, amit az autónk utánfutójában tartottam, etettük együtt. A kiscicámat Elvis etette szemcseppentővel adagolva a tejet neki. Elárulhatom, hogy a kiscicámat egy cipős dobozban a felvételre is bevittem magammal, titokban. Bárki láthatta, hogy csodálatos apa lesz belőle, annyi gyengédség, öröm és szeretet volt benne.
Annyi csodálatos emlékem maradt, legtöbbje szerencsére fotón is megörökítve a forgatásról. Ahogy felvétel közben Elvis sugdolózik velem, vagy ahogy kéz a kézben mentünk mindig ebédelni. Ahogy a kezemből ette a hot dogot. Saját titkaink voltak, amit mindig megosztottunk egymással.

Az egyik nap igen különleges volt számomra. Elvis és a rendező asszisztense összehívta a teljes stábot, művészeket , technikai személyzetet, kisegítő személyzetet, mindenkit. Elvis azt mondta különleges bejelentést szándékozik tenni. Emlékszem, mennyire izgultam, hogy mit akar mondani. Felállt több egymásra rakott dobozra és onnan jelentette be, hogy Priscilla gyereket vár. Az a híres mosolya ott bujkált a szája szélén, és a szeme ragyogott a boldogságtól. Mindenki tapsolt, vagy azt kiabálta, hogy „szívből gratulálunk.” Azután körülnézett, és rám mutatott a tömegben: ”Olyan kislányt szeretnék, mint te!” -mondta. Hihetetlen pillanat volt ez számomra. Odarohantam hozzá , és átöleltem. Ezt az eseményt a sajtó is felkapta.
Néhány évvel ezelőtt összefutottam Priscillával, és leültünk hosszan beszélgetni. Elmeséltem neki ezt a történetet. Azt mondta, szeretné, ha ezt közvetlenül Lisa Marie-nak is lemondanám, hogy lássa, milyen hatással volt Elvisre, hogy gyermeke lesz, és hogy mennyire várta őt.

Elvis hatása felmérhetetlen. Közel egy fél évszázad múlt el a halála óta, és mi még mindig őt ünnepeljük. Művészetnek olyan ereje van, ami múlhatatlan. Valóban egyedülálló a maga nemében. Megtiszteltetésnek érzem, hogy vele dolgozhattam, hogy közös emlékeim lehettek vele, amit most megoszthatok minden rajongójával.

Köszönöm Mr. Presley, hogy egy kis gyerekszínész életét oly csodálatossá varázsolta, amit nem felejt el soha. Köszönöm a nagylelkűségét, kedvességét, profizmusát, zenéjét, humorát, amit kisugárzott mindenkire, akivel csak összehozta a sors!

Elvis a filmért 850.000 dollár gázsit kap, plusz a profit 50%-át. A filmre igen sokat költ az MGM, 3 millió dollárból forgatják. A film végül 2 millió dolláros profitot hoz. A film a Variety szaklap szerint a No.40. helyet foglalja el a bemutató heti listán.

A filmben elhangzó Elvis dalok listája:

Speedway
Let yourself go
Your time hasn’t come back, baby
He is your uncle, not your dad
Who are you?(Who am I?)
There ain’t nothing like a song
Five sleepy heads
Suppose

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]