Chet Atkins

Written by on 2023.06.20.

Chet Atkins

Chester Burton Atkins (1924. június 20. – 2001. június 30.), „Mr. Guitar” és „The Country Gentleman” néven is ismert amerikai zenész volt, aki Owen Bradley-vel és Bob Fergusonnal együtt hozzájárult a Nashville-i hangzás, a country zenei stílus megteremtéséhez, amely a felnőtt popzene rajongóira is kiterjesztette vonzerejét. Elsősorban gitáros volt, de játszott mandolinon, hegedűn, bendzsón és ukulelén is, és időnként énekelt is.

Chet Atkins

Atkins jellegzetes pengetési stílusát Merle Travis ihlette. További jelentős gitáros hatások voltak Django Reinhardt, George Barnes, Les Paul és később Jerry Reed. Jellegzetes pengetési stílusa és muzikalitása csodálókat szerzett neki a country színtéren belül és kívül, az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt. Atkins karrierje nagy részét az RCA Victor cégnél töltötte, és lemezeket készített a Browns, Hank Snow, Porter Wagoner, Norma Jean, Dolly Parton, Dottie West, Perry Como, Floyd Cramer, Elvis Presley, az Everly Brothers, Eddy Arnold, Don Gibson, Jim Reeves, Jerry Reed, Skeeter Davis, Waylon Jennings, Roger Whittaker, Ann-Margret és még sokan mások számára.

A Rolling Stone Atkinsnak tulajdonította a

popos ‘Nashville-i hangzás’ feltalálását, amely megmentette a country zenét a kereskedelmi válságtól,

és a 21. helyre sorolta „Minden idők 100 legjobb gitárosa” listáján. Atkins számos más kitüntetés mellett 14 Grammy-díjat és Grammy életműdíjat kapott. Emellett kilencszer kapta meg a Country Music Association díját az év hangszeres előadója kategóriában. Beiktatták a Rock & Roll Hall of Fame-be, a Country Music Hall of Fame and Museum-ba, valamint a Musicians Hall of Fame and Museum-ba. George Harrisont is Chet Atkins inspirálta; korai Beatles-dalok, például az „All My Loving” is mutatja a hatást.

Chet (jobb szélen) és a családja

Atkins 1924. június 20-án született a Tennessee állambeli Luttrellben, Clinch Mountain közelében. Szülei elváltak, amikor hatéves volt, ezt követően édesanyja nevelte fel. Három fiú és egy lány közül ő volt a legfiatalabb.

Kezdetben ukulelén játszott, később áttért a hegedűre, de kilencéves korában testvérével, Lowell-lel cserét kötött: egy régi pisztolyt és néhány házimunkát egy gitárért. 1974-es önéletrajzában így nyilatkozott:

Olyan szegények voltunk, és mindenki olyan szegény volt körülöttünk, hogy a negyvenes években még azt sem tudta senki, hogy depresszó van.

Atkins kénytelen volt a Georgia állambeli Fortsonba, a Columbus mellett fekvő városba költözni, hogy apjánál éljen egy kritikus asztmás állapot miatt. Érzékeny fiatalember volt, aki a zene megszállottja lett. Betegsége miatt kénytelen volt egyenes támlájú székben aludni, hogy kényelmesen lélegezhessen. Ezeken az éjszakákon addig játszott a gitárján, amíg el nem aludt a kezében, ez a szokása egész életében megmaradt. Amíg Fortsonban élt, Atkins a történelmi Mountain Hill Schoolba járt. Az 1990-es években visszatért, hogy jótékonysági koncertsorozatot adjon, hogy megmentse az iskolát a lebontástól. Történeteket meséltek a nagyon fiatal Chetről, aki, amikor egy barátja vagy rokona meglátogatta és gitározni jött, olyan közel tette a fülét a hangszerhez, hogy a látogatónak nehézzé vált a játék.

Atkins középiskolás korában vált gyakorlott gitárossá. Az iskola mosdóját használta gyakorlásra, mert jó akusztikája volt. Az első gitárja szinte teljesen használhatatlan volt. A nyakrésze annyira meghajlott, hogy csak az első néhány bundot lehetett használni. Később vett egy elektroakusztikus gitárt és erősítőt, de sok mérföldet kellett utaznia ahhoz, hogy elektromos csatlakozót találjon, mivel otthonában nem volt áram.

Életének későbbi szakaszában könnyelműen adományozta magának (John Knowles, Tommy Emmanuel, Steve Wariner és Jerry Reed mellett) a CGP („Certified Guitar Player / Minősített gitárjátékos”) tiszteletbeli fokozatot. 2011-ben lánya, Merle Atkins Russell adományozta a CGP fokozatot régi társának, Paul Yandellnek. Ezután kijelentette, hogy az Atkins-hagyaték nem engedélyez több CGP-t.

Féltestvére, Jim sikeres gitáros volt, aki a Les Paul Trióval dolgozott New Yorkban.

Les Paul Trio

Atkinsnak 1939-ig nem volt határozott saját stílusa, amikor (még Georgia államban élve) hallotta Merle Travis pengetését a WLW rádióban. Ez a korai hatás drámaian formálta egyedi játékstílusát. Míg Travis a jobb keze mutatóujját használta a dallamhoz, a hüvelykujját pedig a basszus hangokhoz, Atkins kibővítette jobbkezes stílusát az első három ujjával való pengetéssel, a hüvelykujjával pedig a basszusra.

Chet Atkins általános osztályú rádióamatőr engedéllyel rendelkezett. Korábban a WA4CZD hívójelet használta, de 1998-ban megkapta a W4CGP hiúsági hívójelet, amely magában foglalja a CGP megjelölést, ami állítólag a „Certified Guitar Picker” (minősített gitárpengető) kifejezést jelentette. Tagja volt az American Radio Relay League-nek.

Miután 1942-ben otthagyta a középiskolát, Atkins a knoxville-i WNOX (AM) (ma WNML) rádiónál kapott munkát, ahol Bill Carlisle énekessel és Archie Campbell komikussal hegedült és gitározott, és tagja lett az állomás Dixieland Swingsters nevű kis swing-zenekarának. Három év múlva az ohiói Cincinnatiben lévő WLW-AM-hez költözött, ahol korábban Merle Travis is dolgozott.

Hat hónap múlva Raleigh-be költözött, és Johnnie és Jackkel dolgozott, mielőtt a virginiai Richmondba ment, ahol Sunshine Sue Workmannel lépett fel. Atkins félénk személyisége ellene dolgozott, ahogy az is, hogy kifinomult stílusa miatt sokan kételkedtek abban, hogy valóban „country”. Gyakran kirúgták, de hamarosan sikerült egy másik rádióállomáson munkát kapnia egyedülálló játéktudása miatt.

Atkins és Jethro Burns (Homer és Jethro) feleségül vette az ikertestvéreket, Leona és Lois Johnsont, akik Laverne és Fern Johnson, azaz a Johnson Sisters néven énekeltek. Leona Atkins nyolc évvel élte túl férjét, 2009-ben, 85 éves korában halt meg.

Chet és Leona Atkins

Chicagóba utazva Atkins meghallgatásra jelentkezett Red Foleynál, aki a WLS-AM National Barn Dance című műsorában betöltött sztárpozícióját otthagyta, hogy csatlakozzon a Grand Ole Opryhoz. 1946-ban Atkins először lépett fel az Opryban Foley zenekarának tagjaként. Ebben az évben egy kislemezt is felvett a nashville-i Bullet Records számára. Ez a kislemez, a „Guitar Blues” meglehetősen progresszív volt, többek között a nashville-i tánczenész Dutch McMillan klarinétszólójával, Owen Bradley zongorázásával.

Volt egy szólóhelye az Opryban, de amikor ezt kivágták, Atkins a Missouri állambeli Springfieldben lévő KWTO-hoz ment. Si Siman ügyvezető támogatása ellenére azonban hamarosan kirúgták, mert nem hangzott eléggé „countrysnak”.

Miközben egy western zenekarral dolgozott a coloradói Denverben, Atkins felfigyelt az RCA Victorra. Siman bátorította Steve Sholes-t, hogy szerződtesse Atkinst, mivel az ő stílusa (Merle Travis slágerlistás sikerével) hirtelen divatba jött. Sholes, az RCA country zenei A&R igazgatója Denverben felkutatta Atkinst.

Első RCA Victor-felvételeit 1947-ben Chicagóban készítette, de ezek nem keltek el. Még abban az évben stúdiómunkát végzett az RCA-nak, de már ismét Knoxville-be költözött, ahol Homerrel és Jethroval dolgozott a WNOX új szombat esti rádióműsorán, a The Tennessee Barn Dance-en és a népszerű Midday Merry Go Round-on.

1949-ben elhagyta a WNOX-ot, hogy csatlakozzon June Carterhez a Mother Maybelle és a Carter Sisters társaságban a KWTO-n. A Carter Family ezen inkarnációjában Maybelle Carter és lányai, June, Helen és Anita szerepeltek.

Munkájuk hamarosan a Grand Ole Opry figyelmét is felkeltette. A csoport az 1950-es évek közepén Nashville-be költözött. Atkins elkezdett felvételeken dolgozni és fellépni a WSM-AM-en és az Opry-ban. Atkins az 1950-es években az Opry tagja lett.

Bár még nem volt slágerlemeze az RCA Victor számára, a tekintélye egyre nőtt. Session-vezetőként (zenei felvételek irányítója-Szerk. megjegyzése) kezdte el segíteni Sholes-t, amikor a New York-i székhelyű producernek segítségre volt szüksége az RCA Victor előadóinak nashville-i session-ök megszervezésében. Atkins első sláger kislemeze a „Mr. Sandman” volt, amit a „Silver Bell” követett, amelyet Hank Snow-val duettben vett fel.


Albumai is egyre népszerűbbek lettek. 1956 nyarán szerepelt az ABC TV The Eddy Arnold Show című műsorában, 1957-ben és 1958-ban pedig a Country Music Jubilee című műsorban (ekkor már Jubilee USA-ra átkeresztelve).

Chet produkciója 6:45-től látható

A lemezfelvételek mellett Atkins a Gretsch tervezési tanácsadója volt, amely 1955 és 1980 között gyártotta a népszerű Chet Atkins elektromos gitárcsaládot.

Gretsch G6120T-55 Vintage Select Edition ’55 Chet Atkins

Ő lett az RCA Victor nashville-i stúdióinak vezetője, és végül ő inspirálta a legendás RCA Studio B, az első olyan stúdió elkészültét, amely kifejezetten a felvételek céljára épült a ma már híres Music Row-n.

RCA Studio B

Szintén később Chet és Owen Bradley meghatározó szerepet játszott a B stúdió szomszédos épületének, a Stúdio A-nak a létrehozásában is.

RCA Studio A

Amikor Sholes 1957-ben átvette a popzenei gyártást – az Elvis Presley-vel elért sikereinek eredményeként – Atkins-t bízta meg az RCA Victor nashville-i részlegének vezetésével. Mivel a countryzenei lemezeladások a Rock&Roll népszerűségének növekedésével csökkentek, Atkins és Bob Ferguson Owen Bradley példáját követve megszüntette a hegedűt és az acélgitárt, hogy a countryénekeseket vonzóvá tegye a poprajongók számára. Ez a Nashville-i hangzás néven vált ismertté, amely Atkins szerint a média által létrehozott címke volt a korabeli hangfelvételi stílusra, amelynek célja a country (és az állásaik) életképességének megőrzése volt.

Atkins a Jordanaires-t és egy ritmusszekciót használt olyan slágerekben, mint Jim ReevesFour Walls” és „He’ll Have to Go„,

valamint Don GibsonOh Lonesome Me” és „Blue Blue Day” c. dalaiban.


Az egykor ritka jelenség, hogy egy country-sláger átcsap a popsikerbe, egyre gyakoribbá vált. Ő és Bradley lényegében a producert ültette a vezetőülésbe, aki irányította az előadó anyagválasztását és a zenei hátteret.

Atkins saját lemezeit, amelyek általában popsztenderdeket és jazzt szólaltatta meg, egy kifinomult otthoni stúdióban készítette, gyakran az RCA-nál vette fel a ritmus sávokat, és otthon adta hozzá szólórészeit, addig finomítva a számokat, amíg az eredmény meg nem elégítette őt. Különféle stílusokat képviselő gitárosok csodálták azAtkins-albumokat, egyedi zenei ötleteikért és néhány esetben kísérleti elektronikus ötleteikért. Ebben az időszakban nemzetközileg „Mister Guitar” néven vált ismertté, és ez inspirálta a Mister Guitar című albumot, amelyet Bob Ferris és Bill Porter, Ferris utódja is készített.

1959 márciusának végén Porter átvette a főmérnöki posztot az RCA nashville-i stúdiójában, a végül Studio B néven ismert helyiségben, miután a létesítmény 1960-ban egy második stúdióval bővült. (Abban az időben az RCA egyetlen nashville-i stúdiójának nem volt betűjeles megnevezése.) Porter hamarosan segített Atkinsnak jobb visszhangos hangzást kihozni a stúdió német effektkészülékéből, egy EMT plate reverbből.

EMT plate reverb

Aranyfülével Porter problémásnak találta a stúdió akusztikáját, és kitalált egy sor akusztikai terelőlapot, amelyeket a mennyezetről akasztottak le, majd a mikrofonok helyét a rezonáns szobamódok alapján választotta ki. A felvételek hangzása jelentősen javult, és a stúdió sikerek sorát érte el. A nashville-i hangzás dinamikusabbá vált. Később, amikor Bradley megkérdezte, hogyan érte el a hangzást, Atkins azt mondta neki, hogy

Porter volt az.

Porter leírása szerint Atkins tisztelettudó volt a zenészekkel szemben felvétel közben – ha valaki nem hangolt be helyesen, nem emelte ki név szerint az illetőt. Ehelyett valami olyasmit mondott, hogy

van egy kis hangolási problémánk … Mindenki nézze meg, hogy mi a helyzet.

Ha ez nem működött, Atkins arra utasította Portert, hogy a hibás játékost halkítsa le a keverésben. Amikor Porter 1964 végén elhagyta az RCA-t, Atkins azt mondta,

a hangzás soha nem volt ugyanaz, soha nem volt olyan nagyszerű.

Atkins védjegye, az „Atkins-stílus” a jobb kéz hüvelykujját és első két, néha három ujját használja. Ezt a stílust Merle Travis hallgatása során fejlesztette ki, alkalmanként egy kezdetleges rádión. Biztos volt benne, hogy senki sem tudna ilyen artikuláltan játszani csak a hüvelyk- és mutatóujjával (Travis pontosan így játszott), és feltételezte, hogy ehhez a hüvelykujj és két ujj szükséges – és ez volt az a stílus, amelyet úttörő módon kifejlesztett és elsajátított.

Szeretett együtt jammelni stúdiózenész társaival, és 1960-ban felkérték őket, hogy lépjenek fel a Newport Jazz Fesztiválon. Ez a fellépés a zavargások miatt elmaradt, de megjelent egy élő felvétel az együttesről (After the Riot at Newport).

Atkins meghívásra fellépett a Fehér Házban John F. Kennedytől George H. W. Bushig minden amerikai elnöknek. Atkins az 1980-as években a Million Dollar Band tagja volt. A „Yankee Doodle Dixie” című daláról is ismert, amelyben a „Yankee Doodle„-t és a „Dixie„-t egyszerre, ugyanazon a gitáron játszotta.

Mielőtt mentora, Sholes 1968-ban meghalt, Atkins az RCA country részlegének alelnöke lett. 1987-ben a Nine-O-O-One Network magazinnak azt mondta, hogy „szégyelli” az előléptetését:

Gitárosként akartam ismert lenni, és azt is tudom, hogy az ilyen címeket pénz helyett adják. Szóval vigyázz, amikor alelnökké akarnak tenni.

Az 1960-as években Waylon Jennings, Willie Nelson, Connie Smith, Bobby Bare, Dolly Parton, Jerry Reed és John Hartford is a kiadóhoz került, és számtalan más előadót inspirált és segített. Az 1960-as évek közepén, amikor a polgárjogi mozgalom erőszakot szított egész délen, jelentős kockázatot vállalt azzal, hogy leszerződtette a countryzene első afroamerikai énekesét, Charley Pride-ot, aki nyersebb country-t énekelt, mint az Atkins által meghonosított simább zene.

Atkins legnagyobb slágere 1965-ben jelent meg, a „Yakety Axe” című számmal, amely barátja, a szaxofonos Boots RandolphYakety Sax” című dalának feldolgozása. Akkoriban ritkán lépett fel, és végül más RCA-producereket, például Bob Fergusont és Felton Jarvist szerződtette, hogy csökkentse a munkaterhelését.

Az 1970-es években Atkinst egyre jobban megterhelték vezetői feladatai. Kevesebb lemezt készített, de még mindig tudott olyan slágereket előállítani, mint Perry Como 1973-as popslágere, az „And I Love You So„.

Rengeteg felvételt készített közeli barátjával és pengetős társával, Jerry Reeddel, aki saját jogán is slágerlistás előadóvá vált.

Egy 1973-ban diagnosztizált vastagbélrák azonban arra késztette Atkinst, hogy újrafogalmazza szerepét az RCA Recordsnál, hogy másoknak engedje át az adminisztrációt, míg ő visszatért első szerelméhez, a gitárhoz, gyakran Reeddel vagy akár Jethro Burnsszel a Homer and Jethroból (a sógora), miután Homer 1971-ben meghalt. 1973-ban Atkins az RCA-nál átadta az adminisztrációs feladatokat Jerry Bradley-nek, Owen fiának.

Atkins kevés produceri munkát végzett az RCA-nál, miután lemondott, sőt, az 1960-as években producert is alkalmazott a kiadónál, köztük Bob Fergusont és Felton Jarvist. Mint lemezlovas, Atkins az 1970-es évek végén kiábrándult az RCA-ból. Úgy érezte, hogy megfojtják, mert a lemezkiadó nem engedte, hogy a jazz felé ágazzon. A hatvanas évek végi jazzfelvételeket is ő készítette barátjával és pártfogoltjával, Lenny Breau kanadai gitárossal. Az 1970-es évek közepén az egyik nagy hatású zenésztársával, Les Paullal közös munkái, a Chester & Lester és a Guitar Monsters már ezt az érdeklődést tükrözték; a Chester & Lester Atkins karrierjének egyik legkelendőbb felvétele volt.

Ugyanakkor egyre elégedetlenebb lett azzal az iránnyal, amerre a Gretsch (már nem családi tulajdonban lévő) cég haladt, és visszavonta a nevének használatára adott engedélyét, és a Gibsonnal kezdett gitárokat tervezni. Atkins 1982-ben véget vetett 35 éves kapcsolatának az RCA Records-szal, és leszerződött a Columbia Recordshoz, amelynek 1983-ban debütáló albumot készített.

A jazz mindig is nagy szerelme volt, és pályafutása során gyakran kritizálták a „tisztacountry zenészek jazzes hatásai miatt. Többször mondta azt is, hogy nem szereti, ha „country gitárosnak” nevezik, ragaszkodott ahhoz, hogy ő „gitáros, pont„. Bár hallás alapján játszott, és mesteri improvizátor volt, tudott kottát olvasni, sőt néhány klasszikus gitárdarabot is előadott. Amikor Roger C. Field, egy barátja 1991-ben azt javasolta neki, hogy vegyen fel lemezt és lépjen fel egy énekesnővel, ezt Suzy Boggussal meg is tette.

A Mark Knopflerrel és Jerry Reeddel felvett albumain visszatért country gyökereihez. Knopfler már régóta Atkinst említette, mint egyik legkorábbi kedvencét. Atkins az ausztrál gitárlegendával, Tommy Emmanuel-lel is együttműködött. Amikor megkérték, hogy nevezze meg a huszadik század tíz legnagyobb hatású gitárosát, az első helyre Django Reinhardtot nevezte meg, és magát is felvette a listára.


A későbbi években még a rádiózáshoz is visszatért, fellépett Garrison Keillor Prairie Home Companion című rádióműsorában, az American Public Media rádióban. Időnként hegedűt is vett a kezébe, és olyan dalokat játszott, mint Bob WillsCorrina, Corrina” és Willie NelsonSeven Spanish Angels” című dala melyet Nelsonnal egy 1985-ös adásban, a Pomona College campusán lévő Bridges Auditoriumban adott elő.

Atkins számos díjat kapott, többek között 14 Grammy-díjat és 9 Country Music Association díjat az év hangszeres előadója kategóriában. 1993-ban Grammy életműdíjjal tüntették ki. A Billboard magazin 1997 decemberében adományozta neki a Century Awardot, a „kiemelkedő kreatív teljesítményért járó legmagasabb elismerést„.

Atkins széles körű hatásáról nevezetes. Számos zenei stílus iránti szeretete nyomon követhető a stride zongorista James P. JohnsonJohnson Rag„-jének korai felvételétől egészen Eric Johnson rock stílusáig, aki meghívott vendég volt Atkins felvételein, és amikor Atkins megpróbálta lemásolni a „Cliffs of Dover” című befolyásos rockerét, Atkins a „Londonderry Air (Danny Boy)” egyedi feldolgozásának megalkotásához vezetett.

A szinte valamennyi albumán szereplő klasszikus gitárválogatás sok, ma a szakmában dolgozó amerikai művész számára az első klasszikus gitár, amit valaha hallott. Ő vette fel a smooth jazz gitárt, amelyet még ma is játszanak az amerikai éterben.

Atkins az 1990-es években is folytatta a koncertezést, de egészsége megromlott, miután 1996-ban ismét vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. 2001. június 30-án halt meg otthonában, a Tennessee állambeli Nashville-ben, 77 éves korában. A nashville-i Harpeth Hills Memory Gardensben temették el.

A 185-ös autópálya délnyugat-georgiai szakasza (LaGrange és Columbus között) a „Chet Atkins Parkway” nevet kapta. Az autópálya ezen szakasza Fortsonon halad keresztül, ahol Atkins gyermekkora nagy részét töltötte.

2002-ben Atkinst posztumusz felvették a Rock and Roll Hall of Fame-be, a kitüntetését Marty Stuart és Brian Setzer adta át, és Atkins unokája, Jonathan Russell vette át. A következő évben Atkins a Country Music Television „40 Greatest Men of Country Music” című listáján a 28. helyen szerepelt.

A későbbi jazzgitáros Earl Klugh 13 éves korában lenyűgözve figyelte Atkins gitárjátékát a Perry Como Show-ban. Hasonlóan nagy hatással volt Doyle Dykesre is. Atkins inspirálta Drexl Jonezt és Tommy Emmanuelt is.

Johnny Winter hüvelykujj-picking stílusa Atkins játékától származik.

Clint Black Nothin’ but the Taillights című albumán szerepel az „Ode to Chet” című dal, amely a következő szöveget tartalmazza: „‘Cause I can win her over like Romeo did Juliet, if I can only show her I can only show her I can almost pick that legato lick like Chet” és „It’ll take more than Mel Bay 1, 2, & 3 if I’m ever gonna play like CGP„. Atkins gitározott a számon. A dal végén Black és Atkins rövid beszélgetést folytattak.

AtkinsJam Man” című dalát jelenleg az Esurance reklámjaiban használják.

1967-ben Atkins születésnapjára készült egy „Chet’s Tune” című tisztelgő dal, amelyben az RCA Victor számos előadója, köztük Eddy Arnold, Connie Smith, Jerry Reed, Willie Nelson, Hank Snow és mások is közreműködtek. A dalt a nashville-i dalszerző, Cy Coben, Atkins barátja írta. A kislemez a country slágerlistán a 38. helyet érte el.

2009-ben Steve Wariner kiadott egy albumot My Tribute to Chet Atkins címmel. A lemez egyik dala, a „Producer’s MedleyWariner újrateremtése több híres dalból, amelyeknek Atkins volt a producere és előadója is. A „Producer’s Medley2010-ben elnyerte a legjobb country hangszeres előadásért járó Grammy-díjat.

2011 novemberében a Rolling Stone a 21. helyre sorolta Atkinst a „Minden idők 100 legjobb gitárosa” listáján.

Forrás: Wikipédia


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás