Az Igazi ELVIS 126. – 1971

Written by on 2023.07.25.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 126. – 1971

Karrierje szárnyal, sorra adja a koncerteket, nemcsak Las Vegasban, hanem Lake Tahoban is, a második legismertebb és legfelkapottabb amerikai szórakozóhelyen. Lemezei is sikeresek, karácsonyi albuma, az Elvis sings the wonderful world of Cristmas nemcsak listavezető, majd arany, hanem végül háromszoros platinalemez lesz. Életmű Grammy díjat kap. Csakhogy a sikerért drágán meg kell fizetnie. Sokat van úton, felesége, Priscilla, aki alig látja, megunja, hogy „arany kalickába zárva” élje az életét és napjai azzal teljenek, hogy azt lesse, mikor jön haza a férje. Elhatározza tehát, hogy kilép ebből a kötelékből, és bármennyire szereti Elvist, a saját útját fogja járni. Úgy dönt, bebizonyítja a világnak, hogy mennyit ér. Elvis érzi, hogy házassága bajban van, de reménykedik benne, hogy még megmenthető.

Január 2

Megjelenik Elvis tizenegyedik stúdióalbuma az Elvis Country (I’m 10,000 Years old) (Elvis country (10 000 éves vagyok)). Katalógusszáma: RCA LSP 4460. A felvételek 1970. június 4,5,7-én, valamint 1970. szeptember 22-én készülnek Nashville-ben, az RCA B stúdiójában. Ezen a stúdiómunkán Elvis 35 dalt rögzít. A felvétel különlegessége, hogy visszatérnek a régi, jól bevált módszerhez, Elvis nem ráénekel az előre felvett zenei anyagra, hanem együtt énekli fel a dalokat a zenekarral. Ez meg is érződik a lemezen, Elvis sokkal jobban „együtt van” a zenészeivel, sokkal hangulatosabbak a dalok. A felvételek visszahallgatása alatt ébred rá Felton Jarvis, hogy Elvis majdnem egy albumra való country számot rögzített. Annak érdekében, hogy egy teljes country lemezt adhasson ki, visszahívja Elvist szeptemberben a stúdióba, hogy még két kiegészítő country számot vegyen fel. Elvis ekkor rögzíti a Snowbird számot, és egyetlen próbálkozással a Whole lotta shakin’ going on-t.

A lemez a country szinte valamennyi fajtáját magába foglalja, a bluegrasst, a honky tonkot, a Western swinget, a rockabilly-t, és a tipikus Nashville-i városi country-t, a countrypolitant egyaránt. Ugyancsak Jarvis ötlete, hogy az I was born about 10 000 years ago című számot darabokra vagdosva helyezi el a dalokat összekötő szünetekben. Ez Elvis utolsó olyan nagylemeze, amelyet célzatosan egy műfajra, vagy egy témára épít fel. Ezt követően találomra énekel dalokat a stúdióban, és a zenei igazgatóra, azaz Jarvisra bízza, hogyan rak belőlük össze egy albumot.

Az album Billboard nagylemez lista 12. helyére fut fel az USA-ban, míg Nagy Britanniában a 6. helyre kerül és 1977. december 1-re egymillió példányban eladott aranylemez lesz.

Az albumon a következő dalok hallhatóak:


A
oldal

Snowbird (Gene MacLellan)
Tomorrow never comes (Johnny Bond, Ernst Tubb)
Little cabin on the hill ( Bill Monroe, Lester Flatt)
Whole lotta shakin’ goin’ on (Dave „Curlee” Williams, Sunny David)
Funny how time slips away (Willie Nelson)
I really don’t want to know ( Howard Barnes, Don Robertson)

B oldal

There goes my everything (Dallas Frazier)
It’s your baby, rock it ( Shirl Milete,Nora Fowler)
The fool (Naomi Ford, Lee Hazlewood)
Faded love ( Bob Wills, Johnnie Lee Willis)
I washed my hands in muddy water (Joe Babcock)
Make the world go away (Hank Cochran)

Január 4

Elvis gracelandi címére levelet kap J. Edgar Hoover-től, az FBI igazgatójától, aki a következőket írja:

Elnézését kell kérnem, hogy nem tudtam Önnel és kíséretével személyesen találkozni, amikor itt járt nálunk és megtekintette intézményünket. Ennek ellenére, remélem, hogy élvezte a végigvezetést főhadiszállásunkon. Az ön irodánkat és a személyemet illető igen elismerő megjegyzéseit nagyra értékeljük, és egészen biztos lehet benne, hogy nem feledkezünk meg róla, hogy felajánlotta nagylelkű segítségét nekünk.

(Részlet az FBI hivatalos online oldalán közzétett dokumentumból.)

J. Edgar Hoover

Január 8

Elvis újabb bevásárló körútra indul. Ezúttal is olyan tárgyakat vásárol, amelyhez hivatalos engedély lenne szükséges, bilincseket, pisztolyokat és pisztolytáskákat, és egy rendőrségi rádiót az egyik autójába.

Január 9

Elvisnek ítéli az év „Legkiválóbb Fiatal Férfija” díjat az Ifjúsági Kereskedelmi Kamara. Ez Elvis egyik show-bizniszen kívüli legnagyobb sikere, ugyanis ezt a megtiszteltetés olyanok kapják, akik a legtöbbet tették az előző évben az „amerikai szabad vállalkozás” szelleméért. Ezt a kitüntetést is az élete végéig magával viszi mindenhová.

Január 16

Miután egész éjjel a beszédén dolgozik, majd megjelenik az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája Ifjúsági Szekciójának díjátadó ünnepségén a Holiday Inn Rivermont Szállodában, Memphisben. A Jaycee ünnepi vacsorán az idősebb George Bush mond beszédet. Igaz, Bush ekkor még nem elnök, mindössze az Egyesült Államok ENSZ nagykövete. A Jaycee ünnepi vacsorára annak okán kerül sor, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának Ifjúsági Szekciója a „Nemzet Tíz Kiemelkedő Fiatalja 1970” díjat osztja ki az az évi esedékes fiatal kitüntetettek között, akik sorában ott van Elvis is. A programot a Jaycee, azaz az Egyesült Államok Kereskedelmi kamarájának Ifjúsági Szekciója 1938 óta ítéli oda évenként annak a tíz fiatal amerikai férfinek és nőnek, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárulnak az adott évben a nemzet felemeléséhez a sport, az üzleti élet, a tudományos élet, a politika, az orvostudomány, technológia és a humanitárius tevékenység területén. Elvis e legutóbbi tevékenységéért kapja meg a kitüntetést.

Elvis igen büszke a kitüntetésére. Természetesen Elvis estében a jótékony célú, és emberbaráti tevékenységén van a fő hangsúly. Az ezt követő sajtótájékoztatón kijelenti:

„Én a zenémmel nem istenítem a drogot, és nem szentesítem a zászló meggyalázását! Én úgy gondolom, hogy egy énekesnek egyetlen dolga van csupán, hogy az embereket boldoggá tegye.”

A személyenként 2 000 dolláros vacsora után a jövendő elnök, George Bush mond beszédet. Ezt követően Elvis kap szót. Itt mondja el az éjjel írt beszédét:

„Gyermekkoromban álmodozó voltam. Faltam a képregényeket, és magamat képzeltem a képregényhős helyébe. Aztán rákaptam a filmnézésre, és minden film főhőse helyére magamat képzeltem. És az álom, hogy valamikor magam is hős leszek, ezerszeresen vált valóra, de ráébredtem, hogy nem lehet királyságot építeni egy álomra, amely messze van a valóságtól. Már igen korán megtanultam (innen egy dalszöveget idéz): „Dal nélkül a nap sose múlik el, dal nélkül az ember nem lelne barátra, dal nélkül soha nem érnénk az út végére. Ezért énekelek én, amíg élek!”

Január 26

Elvis megkezdi újabb, immár negyedik egy hónapos koncertsorozatát Las Vegasban a Hilton International hotelben. Az új dalok között szerepel a The impossible Dream és a How Great Thou Art. A Follow That Dream kiadó a nyitó koncertet, The impossible dream címmel megjelenteti CD-n, aminek az érdekessége, hogy Elvis dalok közötti szövegeit sem vágják ki. A CD-hez 9 színes fotót is mellékel a kiadó, a fotók a nyitó koncerten készülnek. A teljes hanganyagot újrakeverik a kornak megfelelő hangzás kedvéért. Mivel a nyitó koncert mindössze egy órás, a CD-hez más dalokat is kevernek a koncertsorozatból.

Ez a koncertsorozata is napi két koncertből áll, a 20:30-kor kezdődő esti koncertből, és az éjféliből. Elvis végig énekli mind az 56 koncertet, kihagyás nélkül.

A koncertsorozatról készült kalóz albumok:

Január 26, nyitó koncert Opening night 1971
Január 27, éjféli show All things are possible, Only believe
Január 28, vacsora show The impossible dream
Január 28, éjféli show Lean mean and kickin’ butt, Heavy times, Showroom Internationale 71, Leaner and meaner than ever
Január 29, vacsora show Snowbird, Heavy times, Snowbird revisited
Január 30, vacsora show Country hero in Vegas
Február13, éjféli show Love me tonight
Február 19, éjféli show There goes my everything, Setting the season
Február 21, éjféli koncert Las Vegas fever Vol.1.
Február 22, éjféli show Setting the season
Februrár 23, éjféli és egyben záró show Showroom Internationale 71 ,Let it rock

Január 27

Elvis megrendeli az igen népszerűvé vált TCB medál „női” változatát, a TLC-t, ami annyit jelent, hogy „Tender Loving Care.” (Gyöngéd törődés). Elvis ilyen, ugyancsak 14 karátos aranyból lévő medálokat oszt szét általa kedvelt hölgyismerőseinek.

Ugyanezen a napon jelenik meg a Las Vegas Review-Journal magazinban kritika,

Elvis visszatért az International-be” címmel mostani koncertsorozatáról, amit Las Vegasban az International Hotelben ad. A kritika azzal kezdődik, hogy Elvis minden idők legnépszerűbb előadója, aki csak fellépet a Strip-ben ( Las Vegasban ebben az időben ezen az egyetlen utcán található valamennyi szórakozóhely és játék kaszinó. A szerző megjegyzése.) Az írás így folytatódik:

Sammy Shore komikus felvezetésével és két háttér énekegyüttessel, a The Sweet Inspirations-szal és a The Imperials-szal a háta mögött kezdett bele Elvis újabb, ezúttal már a negyedik egy hónapos Las Vegas-i koncertsorozatába, amelynek keretében napi két koncertet ad, este 8-kor és éjfélkor, kivéve a nyitó estet, amikor csak egy koncertje volt, este 10.15h-kor. Ez a koncertsorozat egybeesik új nagylemezének, az Elvis Country albumnak a megjelenésével. Legújabb filmjét, amely ezúttal dokumentumfilm lesz, ugyancsak Las Vegasban, a Hotel Internationalban rögzítették, a nyári fesztivál idején, tavaly augusztusban. A korábbi három koncertsorozata összesen 100 000 rajongót hozott a hotel színháztermébe, ami újabb rekord a városban. Joe Guercio vezényli a 35 tagú International Hotel Orchestra nagyzenekart.

A Las Vegas Sun 1971. január 31-i számában számol be a koncertsorozatról. A kritika itt is elsőnek a Joe Gaercio nagyzenekar munkáját emeli ki, érdekes módon. A cikk szerint a következő alcímeket adhatta volna a szerző a kritikának:

Elvis harmadik újjáéledése”, vagy „A Király hatalmas formában”, vagy „Végre hallhattuk a How great thou art himnusz autentikus előadását”, ennek a dalnak előadása nyújtja a csúcspontját a koncertnek. Az Impossible dream jelezte számunkra sajnálatosan az Elvis által oly gálánsan tálalt shownak a végét. A J. Guercio zenekar fantasztikus, mind hangban, mint látványban.


(Folyt. Köv)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás