Az Igazi ELVIS 128. – Love letters from Elvis

Written by on 2023.08.05.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 128. – Love letters from Elvis

Május 21

Hetedik, egyben a mostani maratoni stúdiómunkájának utolsó napja az RCA B stúdiójában. Elvis még soha nem dolgozott hét egymást követő napon lemezfelvételen. Érthető, hogy ha ilyen sok, és különféle megközelítést, érzelmet igénylő dalt kell ilyen rövid idő alatt rögzítenie, azok minősége nem lesz egyforma. Így ebből a stúdiómunkából kerülnek ki nagyszerű és közepes dalok egyaránt. Sajnos, Elvis szoros időbeosztása nem ad arra lehetőséget, hogy a lemezfelvételeket, elszórva, különböző időpontokban, esetleg más, és más stúdióban készítse el.

A lemezfelvételek idejét nemcsak Elvis időbeosztása határozza meg, hanem az is, hogy számos előadó vár arra, hogy a stúdióhoz jusson, így mindenkinek sorba kell állnia, és ki kell várnia maga idejét. Elvisszel sem kivételeznek, ő is csak akkor jut stúdió időhöz, amikor éppen sorra kerül. Később emiatt hátat is fordít a stúdióknak, és az RCA 16 sávos, mozgó stúdiójával Gracelandben fogja a felvételeit készíteni, úgy, és akkor, amikor ő akarja a kedve szerint.

Elvis és Red West Nashville-ben 1971 májusában

Ezen az utolsó napon a következő dalokat rögzíti: Love me, love the life I lead, The first time I ever saw her face, ami duett Temple Riser énekesnővel. Ez a felvétel nem kerül kiadásra.

Május

Az RCA piacra dobja Life/Only believe kislemezét. Katalógusszáma: RCA 47-9985. A felvételek 1970. június 6-án, illetve 8-án készülnek Nashville-ben, az RCA B stúdiójában.

A Life Shirl Milete szerzeménye. A dal hét héten át szerepel a Billboard 100-as kislemez listán, de a legmagasabb helyezés, amit elér csupán No.53. Ugyanakkor No.8. az Easy Listening listán és No.34. a Country listán.

A B oldali Only believe egy gospel orientált ballada, amelynek szerzője Daniel Paul Rader chicagoi evangélista, az első rádiós prédikátorok egyike.


Június 1

Elvis tupeloi szülőházát, mint múzeumot, megnyitják a látogatók előtt. Tupelo méltán büszke híres fiára. A múzeum egyrészt maga az olcsó faház, amit Elvis édesapja, Vernon a két saját kezével épített, és amit mégis el kellett hagyniuk, mert olyan szegények voltak, hogy nem tudták fenntartani. A múzeumhoz tartozik az ugyancsak egyszintes, fehérre meszelt deszkákból épült Assembly of God templom, ahol Elvist megkeresztelték, és ahová vasárnaponként Vernon, Gladys és a kis Elvis eljárt Istentiszteletre. A két épület mellett áll a tulajdonképpeni múzeum, ahol Elvis gyerekkorához kötődő tárgyak találhatók, valamint egy moziterem, és egy ajándék bolt. A múzeum együttest két szobor is színesíti. Az egyik a 13 éves Elvist ábrázolja gitárral a kezében, a másik, a gyermek Elvis mögött, a felmagasodó Elvis, kitárt köpönyegével, mintha angyal lenne, miközben a kettős alak azt is ábrázolja, mivé vált a gyermek Elvis.

A múzeumról bővebben ezen a honlapon kaphatnak tájékoztatást.

Június 8, 9, 10,

Ismét Nashville-ben, az RCA B stúdiójában dolgozik. Ezeken a napokon a következő dalokat rögzíti szalagra: Put your hand in the hand, He is my everything, There is no God just God, I, John, Bosom of Abraham. E stúdiómunka során rögzíti azt a dalt, amely életének utolsó napjaiban szimbólummá lesz, a My Way című számot, Paul Anka angol szövegével. A dal eredetileg francia, szerzője Claude Francois, és a dal eredeti címe: Comme d’habitude.

Június 16

Megjelenik tizenkettedik stúdióalbuma, a Love letters from Elvis (Szerelmes levelek Elvistől). Katalógusszáma: RCA LSP 4530. A felvételek 1970. június 4, 5,6,7,8-án készülnek Nashville-ben, az RCA B stúdiójában.

A dalok az ekkori maratoni stúdiómunka alatt felvett 35 dal maradékai. Nagy részüket az Elvis country albumra használják fel. A fent maradó dalokat Jarvis maga hangszereli, tesz alájuk nagyzenekart, és maga is válogatja a dalok sorrendjét. Kénytelen minden maradékot összekaparni, hogy kijöjjön az albumra való dalmennyiség, így a Got my mojo working dal a felvétel egyik szünetében való spontán jammelésből (szórakozásból) születik. Olyannyira, hogy Elvis egy másik dalból, Frankie Castro 1955-ös Hands off dalából is kever bele szöveget. Jarvis lekeveri a jammelést, a teljes jam később CD-n jelenik meg.

A címadó dal az 1966-ban rögzített és már kislemezen kiadott Love letter szám új változata. Igen ritka, hogy Elvis valamelyik sikerszámát a stúdióban újra felvegye. Három dal, a Life/Only believe már korábban kislemezen megjelent 1971 márciusában, az Almost in love 1968-ban.

A kritika igen fanyalogva fogadja, ennek ellenére a Billboard listán az USA-ban No.12., míg Nagy Britanniában a 7. helyre kerül.

Az albumon hallható dalok:


A
oldal

Love letters (Edward Heyman, Victor Young)
When I’m over you (Shirl Milete)
If I were you (Gerald Nelson)
Got my mojo working (Preston Foster)
Heart of Rome (Alan Blaikley, Ken Howard,Geoff Stephens)

B oldal

Only believe (D.Paul Rader)
This is our dance (Les reed, Geoff Stephens)
Cindy, Cindy (Dolores Fuller, Buddy Kaye, Ben Weisman)
I’ll never know (Frederic Karger,Sid Wayne, Ben Weisman)
It ain’t no big thing (but it’s growing) (Shorty Hall, Alice Joy Merritt, Neal Merritt
Life (Shirl Milete)

Június 29

Memphis Város Tanácsa úgy határoz, hogy azt az utat, ahol Elvis lakik, „Highway 51 South”- ról átkereszteli,”Elvis Presley Boulevard„- ra. Az első utcatáblák 1972-ben kerülnek ki ünnepséggel egybekötötten, ahol Memphis város polgármestere Wyeth Chandler, és Vernon is részt vesz. Amikor Elvis megvásárolja Gracelandet, az a városon kívül, Whitehavenben van, de 1970-re bevásárlóközpontok, lakóházak veszik körül. Graceland hivatalos címe innentől fogva: 3764 Elvis Presley Boulevard.

Július 1

Az RCA piacra dobja C’mon everybody (Hajrá, mindenki!) Camden olcsó, válogatás albumát. Katalógusszáma: RCA Camden CAL 2518. A nagylemezen hallható valamennyi dal a filmjeiből való, és már kivétel nélkül valamennyi megjelent filmzenei középlemezen. Ennek ellenére a közönség jól fogadja az összeállítást, az album 2004. január 6-án arany, és platinalemez lesz.

A nagylemezen hallható dalok:


A
oldal

C’mon everybody (A Viva Las Vegas. filmből) Joy Byers
Angel (A Follow that dream. filmből) Sid Tepper, Roy C. Bennett
Easy come, easy go (A hasonló című filmből) Ben Weisman, Sid Wayne
A whistling tune (A Kid Galahad. filmből) Sherman Edwards, Hal David
Follow that dream (A hasonló című filmből) Fred Wise, Ben Weisman

B oldal

King of the whole wide world (A Kid Galahad filmből) Ruth Bachelor, Bob Roberts
I’ll take love (Az Easy come, easy go. filmből) Dolores Fullerm Mark Barkan
Today, tomorrow and forever (A Viva Las vegas filmből) Mack David, Sherman Edwards
I’m not a marrying kind (A Follow that dream. filmből) Ben Weisman, Fred Wise
This is living (A Kid Galahad filmből) Bill Giant, Bernie Baum, Florence Kaye

Július 5

Elvis megkezdi a próbát új koncertjéhez, amit ezúttal a Sahara Hotelben tart, Lake Tahoe-n. Ez a hely Louis Prima szokásos fellépésének színhelye volt évekkel korábban.

Július 20.

Kéthetes koncertsorozatba kezd Lake Tahoe-n, a Sierra Nevada hegység legnagyobb tava melletti üdülőhelyen, amely szintén tele van kaszinókkal, akárcsak Las Vegas. Elvis a Sahara Tahoe hotelben ( jelenleg a neve Hard Rock Lake Tahoe hotel) lép fel két héten keresztül, napi két alkalommal, összesen 28 alkalommal.

A hotel egyébként Stateline városában található, Nevada államban, magasan fenn a hegyekben. Valamennyi koncertjén telt ház van. Peter Guralnick a Careless love című könyvében a következőket írja a koncertsorozatról:

„Mindenki érezte, hogy ez nem az ő területe, kevesebb az izgalom, kisebb a nyomás, lanyha a média érdeklődése. Elvis ennek ellenére kitesz magáért a színpadon. Még úgy is, hogy a magaslati levegő miatt, mind ő, mind a zenekar tagjai gyorsabban kifulladnak. Ennek ellenére Elvis élvezi a a Las Vegasban megszokottnál sokkal intimebb, családias légkört, amit a Sahara Tahoe színházterme nyújt.”

Elvis 150 000 dollárt kap két hétre, ami 25 000 dollárral több, mint amennyit Las Vegasban kap egy hónapra. A színházterem valójában vacsorázó hely is, ahol általában négyen ülnek egy asztalnál, de a koncertsorozat idejére ezt megduplázzák, így Elvis koncertjei idején nyolcan ülnek egy asztalnál. Ennek következtében a Las Vegasinál jóval kisebb teremben közel 2000-en ülnek, majdnem annyian, mint Vegasban.

A Variety magazin 1971. július 28-i számában Parker ezredes reklámfogásáról is olvashatunk:

Parker ezredes nem bíz semmit a véletlenre, szerte a hotelben, faltól falig, egészen fel a plafonig látható Parker remek reklámfogása, amely talán még a „derékcsavaró” Elvis tehetségén és képességén is túlmutat. Poszterek mindenhol, amelyen Elvis torzója látható. Az alkalmazottak mindegyike Elvis kitűzőt visel, és Elvis feliratú szalmakalapot. Elvis neve köszönti a közeli hegyekből ide látogatókat a szálloda tetejéről, villogó neon betűkkel, ahogy a kíváncsiskodók lesiklanak a hotelhez. A teremben az asztalokon mindenütt Elvis emléktárgyak, még azon a kártyán is Elvis díszeleg, amely kártya az illető ülőhelyét mutatja. Kint a hallban Elvis lemezek, Teddy mackók, Elvis könyvek, Elvis kitűzők, miközben a speciális emléktárgy árusok még ennél sokkal több „kegytárggyal” is rendelkeznek.

A Lake Tahoe-ban tartott bemutatkozó koncert zenetörténeti érdekessége, hogy ekkor szólal meg első ízben színpadi belépője, Richard Strauss Also Sprach Zarathustra (Imigyen szólt Zarathustra) c. szerzeménye. Ezt a belépőt először a That’s the way it is c. film 2001-es változatában hallhatjuk felvételen. A belépő Joe Guercio munkája. Maga a koncert félórás stand up humorral kezdődik. A komikus ezúttal Nipsey Russel, aki Sammy Shore-t váltja fel. Elvis belépőjét a Variety magazin így írja le:

Úgy lépdel be, mint egy macska – lassan, tele önbizalommal és uralkodói fenséggel. És ezt a fenséges tartást meg is tartja a koncerten mindvégig. Keveset beszél a számok között, mindvégig megtartja a távolságot maga és közönsége között, így megmarad annak a bálványnak, akit a rajongók imádhatnak.

Ami a koncertsorozat zenei tartalmát illeti, az nem különbözik az International Hotelben adott koncertjeinek tartalmától.

A koncertsorozat augusztus 2-án éjjel ér véget. A koncertsorozatról három kalózlemez is megjelenik, ezek From Tahoe to Vegas, ez az album a július 24-i éjféli teljes koncertet tartalmazza. A másik kalóz album a Sahara Tahoe címet viseli. Az album a július 31-i vacsora koncertet tartalmazza. A harmadik album címe: A thunder in the night (Mennydörgés az éjszakában), ami az augusztus 1-i éjféli koncertet tartalmazza teljes egészében.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás