Az Igazi ELVIS 130. – I got lucky

Written by on 2023.09.01.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 130. – I got lucky

 

(2016-ban hívta fel rá az öcsém a figyelmet, hogy létezik egy ingyenes képszerkesztő program, amivel sokkal klasszabb képeket kreálhatnék… már, ha sikerül beletanulnom. Ma „üzent nekem” a cég.  „Az Igazi ELVIS” legújabb részéhez elkészített fejléc lett az 1500-ik kép, amit vele szerkesztettem.

Köszi Canva! Mindent köszönök! Ja, és maradj ezután is ingyenes!  Horváth Ede a weboldal szerkesztője)

Október 6

Megjelenik következő Camden albuma, I got lucky (Szerencsém van) címmel. Katalógusszáma: RCA Camden 2533.

Ez a nagylemez a C’mon everybody Camden album folytatása, ezen is filmdalok hallhatóak, a Fools fall in love dal kivételével. Az albumon található dalok korábban mind megjelentek EP középlemezen. A Fools fall in love dalt Jerry Leiber és Mike Stoller eredetileg a The Drifters együttesnek írja. A The Drifters 1957-ben szerepel vele az RandB hitlistán. Elvis a dal felgyorsított változatát 1966. május 28-án énekli lemezre, az Indescribably blue-val együtt jelenik meg kislemezen. Ekkor a kislemez B oldalaként No.102. helyet foglalja el a Billboard 200-as kislemez listán.

A közönség ezt az albumát is jól fogadja, 2004. január 6-án ez is aranylemez lesz, majd 2011. szeptember 15-én platina.

Az albumon a következő dalok hallhatóak:


A
oldal

I got lucky (A Kid Galahad. filmből) Dolores Fuller, Ben Weisman, Fred Wise
What a wonderful life (A Follow that dream filmből) Jerry Livingston, Sid Wayne
I need somebody to lean on (AViva Las Vegas filmből) Doc Pomus, Mort Shuman
Yoga is as yoga does (Az Easy come, easy go filmből) Gerald Nelson, Fred Burch
Riding the rainbow (A Kid Galahad. filmből) Ben Weisman, Fred Wise

B oldal

Fools fall in love Jerry Leiber, Mike Stoller
The love machine (Az Easy come, easy go filmből) Fred Burch, Gerald Nelson, Chuck Taylor
Home is where the heart is (A Kid Galahad filmből) Hal David, Sherman Edwards, Donald Meyer
You gotta stop (Az Easy come, easy go filmből) Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye

Október 20

Megjelenik második, és egyben utolsó karácsonyi albuma Elvis sings The Wonderful World of Christmas (Elvis a Karácsony csodálatos világát énekli) címmel. Katalógusszáma: RCA LSP 4579. A felvételek 1971. május 15-én és 16-án készülnek, Nashville-ben, az RCA B stúdióban, kivéve a Blue Christmas című dalt, amely 1968. június 27-én készül, és az 1968-ban kiadott Elvis albumon hallható. Itt csak ráadásként szerepel.

A nagylemezen található I’ll be home on Christmas day dal érdekessége, hogy megjelenése óta ezt játsszák New Yorkban, a Time Squaren a Macy áruház hálaadási ünnepsége alkalmával tartott parádé megnyitójaként. 1924 óta ez New York legnagyobb parádéja.

A legtöbb felvételen Elvist a The Imperials, kortárs keresztény zenét képviselő fehér férfi kvartett kíséri.

A nagylemezen hallható  Holly Leaves and Christmas Trees, I’ll be home on Christmas Day, If I Get Home on Christmas Day, valamint az On a Snowy Christmas Night dalok az Elvis Presley kiadó birtokában vannak, vagyis Elvis saját tulajdonát képezik.

Az album karácsonyra listavezető No.1. lesz a Billboard nagylemez listán, annak ellenére, hogy 1963-73 között karácsonyi albumok nem szerepelhettek a nagylemez listán. Az album 1977. november 4-én arany, 1977. december 1-re platina, 1988. május 20-ra kétszeres platina, és 1999. július 15-re négyszeres platina lemez lesz.

A nagylemezen hallható dalok:

A oldal

O come all ye faithful tradicionális, Elvis feldolgozás és hangszerelés
The first Noel tradicionális, Elvis feldolgozás és hangszerelés
On a snowy Christmas night Stanley J. Gebler
Winter wonderland Felix Bernard, Richard B. Smith
The wonderful world of Christmas Charles Tobias, Al Frisch
It won’t seem like Christmas J.A. Balthrop

B oldal

I’ll be home on Christmas day Tony Macaulay
If I get home on Christmas day Michael Jarrett
Holly leaves and christmas trees Glen Spreen, Red West
Merry Christmas baby Lou Baxter, Johnny Moore
Silver bells Jay Livingston, Ray Evans
Blue Christmas (újranyomás) Billy Hayes, Jay W. Johnson

Október

Az RCA piacra dobja It’s only love/Sound of your cry kislemezét. Katalógusszáma: RCA 48-1017.

A B oldali dal felvétele 1970. június 4-én készül Nashville-ben, az RCA B stúdiójában, az A oldali dal pedig 1971. május 20-án ugyanitt.

Az It’s only love szerzői Mark James és Steve Tyrell, a dal No.51. helyre kerül fel a Billboard 100-as kislemez listán , és No.19. a Billboard Easy Listening listán.

A Sound of your cry Giant/Baum/Kaye szerzemény. Egyik listára sem kerül fel.

November 5

Ebben az évben Elvis egyetlen, mindössze 11 napos stadion koncertsorozatot tart. Ezeknek az állomásai:

November 5, 20:30 Metropolitan Sports Center, Minneapolis, Mn
November 6, 14:30 Public Hall Auditorium, Cleveland, Oh
November 6, 20:30 Public Hall Auditorium, Cleveland, Oh
Ezen az estén hangzik el első ízben az a szállóigévé vált mondat, amit Al Dvorin műsorvezetővel rögzítenek, hogy “Elvis elhagyta az épületet!” Ennek az a célja, hogy a stadionokban még őrjöngő tömeg ne várjon több ismétlést, vagy arra, hogy Elvis ismét megjelenik a színpadon, hanem induljon haza.

November 7, 20:30 Freedom Hall, Lousville, Kentucky

A koncerten Elvis bemutatja a nagyapját, Jesse Pressley-t, aki ott ül a nézőtéren. Erről a koncertről Bill Ptereson számol be a helyi The Courier-Journalban,“ Elvis visszatért! És az egész koncertterem rokizik. Minden olyan, mint 1956-ban” címmel.

Elvis, 1971. november 7. Louisville

Ebből idézünk:

Mi jár a fejedben, bébi?” kérdezi Elvis a mikrofonjába beszélve, miközben szemét Karenre veti, arra a lányra, aki amióta Elvis visszatért a színpadra, minden koncertjén ott van. Haja a szemébe hullik, arcán átfut a jellegzetes mosoly. Karen csak kőröz a karjával, az egyik ujján ott van a gyűrű, amit Elvistől kapott ajándékba. Blúza hátulján a hiteles Elvis aláírás, mintha már kissé összegyűrődött volna. “Van még más relikviám is tőle, de túl nehéz lett volna, ha mindent magamra veszem” – meséli. Karen nincs egyedül. Elvis ennyi év után még mindig képes őket megőrjíteni, még mindig az ő nevét kiabálják. És fizetnek 10 dollárt csak azért, hogy szemtől szemben láthassák. És mintha 1956-ban járnánk ismét. A 18 550 főnyi közönség, a legnagyobb amit Louisville-i Freedom Hall valaha látott, már délben elkezdett gyülekezni. Ahogy az ajtókat kinyitották, testüket egymásnak szorítva tülekedtek befelé, olyan nyomással, hogy sokan levegőhöz sem jutottak. A hallban ellepik a emléktárgyakat árusító asztalokat, egy tíz oldalas, hivatalos program 2 dollár, egy “I love Elvis“ kitűző 1,50 dollár.
Tizenöt év elteltével látogatott el Elvis ismét Louisville-be. “Úgy emlékszem 1923-ban léptem fel utoljára itt” –viccel. 15 éve még nem volt Beatles, nem volt Bob Dylan, nem volt acid rock, Elvis volt a legnagyobb, amit a zenei világ csak láthatott. Azt mondták róla, ő maga a megtestesült gonosz. Azután 13 évre eltűnt szemünk elől, csak filmeken láthattuk. De Elvis visszatért, és ahogy Karen, a nagy rajongója mondja. “Mi valamennyien megőrülünk érte!”

November 7, 14:30 Fair & Expo Center, Louisville, Ky
November 7, 20:30 Fair & Expo Center, Louisville, Ky
November 8, 20:30 Spectrum, Philadelphia. Pa
November 9, 20:30 Fair & Expo Center, Louisville, Ky
November 10, 20:30 Boston Garden, Boston,
November 11, 20:30 Cinccinatti Garden, Cincinnati, Oh
November 12, 20:30 Hofheinz Pavillion, Houston, Tx

A houstoni koncertről Janis Parks számol be a Houston Postban, “Presley még mindig mágikus alak” címmel.

Elvis, 1971. november 12.

Ebből idézünk:

Pénteken tömegek gyűltek össze a Hofheinz Pavillionban, hogy személyesen is lássák a legendát. A showt a The Sweet Inspirations trió nyitotta az I want to take you higher, és természetesen a Sweet inspiration című számokkal. Ezután Jeckie DeHain komikus következett, aki olyan témákat érintett, mint a közelgő választás, vagy Muhammad Ali. Rövid szünet után öt zenésszel, a háttér énekesekkel és a nagyzenekarral Elvis lépett a színpadra. Elvisnek még mindig átható és vágyódó a tekintete, a flitteres nadrágja, és vörös pelerinje ellenére. A második szám után a vállára akarta kapni a gitárt, de az leesett róla. Szerencsére nincs szüksége semmilyen hangszerszámra, hogy jó előadó legyen. Elénekelt mindent a Hound dog-tól a Bridge over troubled water-ig. Abszolút szenzációs, fantasztikus előadó még mindig! Nem tudom, hogy csinálja, de soha egy percre sem unalmas.

November 13, 14:30 Memorial Auditorium, Dallas, Tx
November 13, 20:30 Memorial Auditorium, Dallas, Tx
November 14, 20:30 University Of Alabama, Tuscaloosa, Ab
November 15, 20:30 Municipal Auditorium, Kansas City, Mo
November 16, 20:30 Salt Palace, Salt Lake City, Ut

A november 6-i, clevelandi koncertről egy lelkes kritika is megjelenik.

Elvis, 1971. november 6.

A Minneapolis Tribune kritikusa, Mike Anthony a következőkről számol be: „

Amikor péntek éjjel a Met Sports Centerben Elvis a vállára vetett gitárral megjelent a 17 600 főnyi közönségből kiszakadt az üvöltés. Ez volt az a pillanat, amikor a 21 éves Joanned Azzoni a fülére tapasztotta mindkét kezét és azt kiabálta: „Ezt nem tudom elhinni! Ezt nem tudom elhinni!”. Az ifjú hölgy nagy Elvis rajongó, aki sok száz más társával reggel hét óra óta várta, hogy beengedjék a stadionba. Barátnője, a 28 éves Linda Jaeger azt mondta: „Tizenöt éve várok erre a pillanatra. Amikor Elvist megláttam a televízióban az Ed Sullivan show-ban, azóta vágyom arra, hogy személyesen is láthassam.” Az ugyancsak 28 éves Diane Nelma Chicagoból repült ide, hogy jelen legyen a koncerten. A koncert után máris repül haza. A fehérbe öltözött folyamatosan szórja a nyakában lévő kendőket. Az egyik a színpad alatt ülő rendőrre esik. Azonnal hat lány ugrik a rendőrre. Az egyik szerencsés lánynak sikerül megkaparintania a sálat, azonnal rohan vele vissza az ülőhelyére.

(Tehát még ebben az időben is akadnak újságírók, akik nem szimpatizálnak Elvisszel. Mivel a koncert remekül sikerül, így inkább arról nem ír egy árva sort sem, csupán a nézőkre koncentrál, hogy ne kelljen dicsérni őt. A szerző megjegyzése)

Erről a stadion koncertsorozatról a következő kalózlemezek készülnek:

November 9, Louisville An unforgettable night in Baltimore
November 10, Boston The power of Zhazam, One night only, Boston garden 71
November 11, Cincinnati The unreachable star”(Az elérhetetlen csillag)
November 13, Dallas Kicked it up in Dallas

November

Az RCA piacra dobja a Merry Christmas baby/O come all ye faithfull kislemezét. Katalógusszáma: RCA 74-0572. A felvételek 1971. május 15– én és 16-án készülnek Nashville-ben, az RCA B stúdióban.

A Merry Christmas baby egy eredetileg RandB karácsonyi alapdal, amelynek a szerzője Lou Baxter és Johnny Moore. A dalt számos előadó népszerűsítette, így B.B.King, Chuck Berry, Otis Redding, Bruce Springsteen. Az Elvis féle változat egyetlen listára sem kerül fel.

A B oldali dal inkább Adeste Fideles latin címéről ismert, amely eredetileg egy középkorból származó karácsonyi ének. Egyes kutatások szerint szerzője IV. János portugál király (1604 -1656), azt nem tudhatjuk, hogy személy szerint ő volt e a szerző, annyi bizonyos, hogy létezik a dalnak egy kéziratos formája ebből az időből, amin az ő aláírása szerepel. A latin nyelvű szöveg angol fordítása egy angol katolikus lelkész, Frederick Oakeley 1841-ben született munkája. Elvis felvétele nem kerül fel egyetlen hitlistára sem. Ez azért érdekes, mert ugyanakkor a karácsonyi album remekül szerepel, ennek a karácsonyi szezonnak legtöbb példányszámban eladott nagylemeze, többszörös platina lemez lesz.

December 25

Elvis ezen a karácsonyon eltűnik a család és a barátok szeme elől. Senki nem tudja, hogy hova utazik. Elvis a McDonaldsnál a menühöz járó műanyag játékokat hagyja hátra a Maffia tagjainak, mint karácsonyi “ajándékot”. Ez persze csak olyan szokásos Elvis humor, amikor visszatér Gracelandbe, mindenki megkapja a maga igazi karácsonyi ajándékát.

December 30

Priscilla és Lisa Marie elhagyja Gracelandet és Los Angelesbe, Elvis ottani házába költözik. Elvis szomorúan jelenti be, hogy e napon Priscilla elhagyta őt. Elvis csak ennyit mond az újságíróknak:

Nem mondta meg az igazi okát, hogy miért megy el, csak annyit mondott, hogy már nem szeret engem. Ezt azonban nem tudom lehinni.

December 31

Elvis bejelenti apjának, és a Maffia tagjainak, hogy el fog válni Priscillától, egyszerűen azért, mert “Priscilla azt mondta, már nem szeret engem.” Ettől kezdve Elvis már nem rendez szilveszteri bulit egyetlen klubban sem, inkább csendben, otthon ünnepli az újév beköszöntét Gracelandben.

(Folyt. Köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás