Three Coins in the Fountain

Written by on 2023.09.27.

Three Coins in the Fountain

A „Three Coins in the Fountain” egy népszerű dal, amely 1955-ben elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat. A dalt először Frank Sinatra vette fel.

A dallamot Jule Styne írta Sammy Cahn szövegével, és a „Three Coins in the Fountain/Három érme a szökőkútban” című romantikus filmhez készült. A dal címe és arra utal, hogy a film karakterei a római Trevi-kútba dobnak egy érmét, miközben kívánnak valamit. A film három sztárja (Clifton Webb, Dorothy McGuire és Jean Peters) mindhárman eljátsszák ezt az aktust.

Cahnt és Styne-t felkérték, hogy írják meg a dalt a filmhez, de sem a filmet nem láthatták, sem a forgatókönyvet nem olvashatták. Egy óra alatt elkészültek a dallal, és másnapra már egy bemutatólemezt készítettek Frank Sinatrával. A dalt ezt követően felhasználták a filmzenében, de a nagy sietségben a 20th Century-Fox elmulasztotta aláírni a szerződést a zeneszerzőkkel, így teljes joggal tarthattak igényt a jogdíjakra. A Sinatra-felvétel három héten át vezette a brit kislemezlistát az év szeptemberében és októberében.

A dalt később a „The Four Aces featuring Al Alberts”, a Jack Pleis Orchestra támogatásával 1954-ben rögzítette.

Dinah Shore felvétele a Harry Geller által vezényelt zenekarral 1954. március 24-én készült a kaliforniai Hollywoodban, a Radio Recordersnél, és az RCA Victor Records adta ki 20-5755 katalógusszámmal, az EMI pedig a His Master’s Voice lemezkiadónál B 10730 katalógusszámmal.

Harry James felvett egy verziót az 1955-ös Jukebox Jamboree című albumán (Columbia CL-615).

Vince Guaraldi egy instrumentális verziót vett fel debütáló albumára, a Vince Guaraldi Trio címűre 1956-ban.

1966. október 8-án Steve Smith az ABC The Lawrence Welk Show című műsorában énekelte el a „Three Coins in the Fountain” című dalt egy olaszországi zenei turnén.

Sergio Franchi énekelte a címadó dalt egy másik 20th Century Fox filmben, amely egy eladatlan televíziós sorozat pilotjaként készült. Ezt a változatot 1970-ben sugározták.

Jack Jones 1990-ben vette fel, és még abban az évben felhasználta az Érmék a szökőkútban című filmben.

Forrás: Wikipédia


[There are no radio stations in the database]