Az Igazi ELVIS 137. – Elvis On Tour

Written by on 2023.11.09.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 137. – Elvis On Tour

Augusztus 14

Döntés születik arról, hogy Elvis: Aloha From Hawaii koncert időpontját 1973 januárjára elhalasztják, hogy ne vigye el az Elvis: On Tour dokumentumfilm nézőit.

Augusztus 16, vacsora koncert Stasera resta con me, Top acts in Vegas Vol.3
Augusztus 16, éjféli show Desert serenade

Augusztus 17

Priscilla hivatalosan benyújtja a váló keresetet, a Santa Monica-i bíróságon. Priscilla 100,000 dollárt kér, és ezen felül havi 1,500 dollárt asszony és gyerektartás címén.

Augusztus

Az RCA piacra dobja Burning love/It’s a metter of time kislemezét. Katalógusszáma: RCA 74-0769. A felvételek az RCA C stúdiójában készülnek, Hollywoodban 1972. március 28-án és 29-én.

A Burning love szerzője Dennis Linde. Elvisnek ez a dal lesz a legnagyobb sikere a Suspicious minds 1969-es megjelenése óta. A sikerhez az is hozzájárul, hogy elektromos akkord gitáron maga a szerző, Denis Linde játszik. 1972. október 28-án a dal a Billboard 100-as kislemez lista No.2. helyére fut fel. Nem tudja az élről kiütni Chuck Berry akkori slágerét, a My ding-a-ling című dalt. A Cashbox Top 40 listán azonban november 11– én listavezető lesz, így ez a dala adja 20. listavezető dalát.

Az It’s a metter of time Clive Westlake angol dalszerző szerzeménye. A dal No.27 . helyet éri el az Easy Listening listán, és No.36. a Hot Country kislemez listán.

Augusztus 17, éjféli show Exploison in Vegas
Augusztus 22, éjféli show Keeping them warm
Augusztus 23, vacsora koncert Walkin’ talkin’ glitz city blues
Augusztus 23, éjféli show Red hot in Vegas
Augusztus 24, vacsora koncert Burning hot tonight
Augusztus 25, vacsora koncert Lonesome summer breeze
Augusztus 26, vacsora koncert A killer nite
Szeptember 1, éjféli koncert Not too sweet
Szeptember 2, vacsora koncert Watching dreams turn to ashes
Szeptember 2, éjféli koncert Watching dreams turn to ashes
Szeptember 3, különleges időpontban, hajnali 3 órakor megtartott koncert King of the neon jungle, Labor day madness
Szeptember 3, vacsora koncert At dinner in Vegas
Szeptember 3, éjféli koncert Labor day madness

Szeptember 4

Las Vegasban az ezredes újabb sajtótájékoztatót tart az Aloha From Hawaii-t illetően. Bejelenti, hogy ez a koncert lesz az első, amit az új RCA turné menedzsment és az ezredes közötti frissen kötött megállapodás alapján szerveznek. Parker szerint várhatóan egymilliárd nézője lesz az élő adásnak, és hogy ilyen jellegű show még nem volt a világon. Annyiban igaza van az ezredesnek, hogy egy előadóval nem, de az első, az egész világot érintő, műholddal közvetített show valójában már 1967. június 25-én lezajlik. Az Our world c. műhold koncerten olyan előadók lépnek fel, mint az operaénekes Maria Callas, és természetesen a fő műsorszám a The Beatles együttes. Parker ezredes annak sincs tudatában, hogy számos országban, az időeltolódás miatt nem tudják élőben közvetíteni a koncertet.

Szeptember 4, vacsora koncert I’ll remember you, A Hilton double shot, Destination USA
Szeptember 4, éjféli záró koncert Walk that lonesome road

Szeptember 28

Elvis Linda Thompsonnal Pal Springsbe repül egy hosszú hétvégére, pihenni.

Linda és Elvis

Október 3

Elvis és Linda visszatér Palm Springsből.

Október 30

Culver Cityben, az MGM stúdiójában újságíróknak sajtóvetítésen bemutatják az Elvis on tour dokumentumfilmet.

November 1

Megjelenik második filmzene válogatás albuma, Burning Love and Hits From His Movies, Volume 2 címmel. Az albumon a hatvanas években készült filmek zenéi hallhatók, és ismét két, nem filmben szereplő dal, ami kislemezen jelent meg Burning love/ It’s metter of time. A válogatás album 22. helyre kerül a Billboard nagylemez listán, 1992. március 27-én arany, 1999. július 15-én platina, 2004. január 6-án kétszeres platinalemez lesz.

Az albumon a követező dalok hallhatóak:

A oldal

Burning love Dennis Linde
Tender feeling (A Kissin’ cousins filmből)
Am I ready (A Spinout filmből)
Tonight is so right for love (A G.I. Blues filmből)
Guadalajara (A Fun in Acapulco filmből)

B oldal

It’s a matter of time Clive Westlake
No more (A Blue Hawaii. filmből)
Santa Lucia (A Viva Las Vegas filmből, olasz nyelven, Elvis feldolgozás)
We’ll be together (A Girls!Girls!Girls!. filmből)
I love only one girl (A Double trouble filmből)

Ugyanezen a napon Elvis visszatér Las Vegasba, Linda Thompson társaságában.

Megjelenik a mozikban az MGM produkciójában készült Elvis: On Tour dokumentumfilm. Ez Elvis 33. és utolsó filmje halála előtt. A film anyagát Elvis 1972. áprilisi turnéja során rögzítik, 15 városba elkísérve őt.

A filmben visszapillantás is van, az 1956-os Ed Sullivan showban való szerepléséből láthatunk részleteket, és röviden a 72-es turné próbájából is jeleneteket. Egyben a filmben végig hallhatjuk Elvis koncertjei alatt a közönség reakcióját. A koncertrészleteken kívül egy negyvenperces Elvis interjúból is hallhatunk részleteket. Az interjúban Elvis az életéről és karrierje alakulásáról mesél. Parker ezredes elégedetlen a film azon részével, ahol gúnyolódnak Elvis filmes évein, összevágva számos csókolózó jelenetet különböző filmjeiből. A film vágásáért a világhírű zenei filmrendező, Martin Scorses a felelős.

Martin Scorses 1972

A film rendezői: Pierre Adidge és Robert Abel, akinek a nevéhez a vizuális effektusok kidolgozása is fűződik. Ő dolgozza ki a több részre osztott képernyő technikai hátterét is. Az ő ötlete, hogy egyszerre több kép látható a filmvásznon (Ugyanaz a jelenet más nézőpontból, Elvis és a közönség stb.) Abel egy másik rockzenei filmnek, a Let the good times rollnak is a rendezője.

A filmnek az eredeti címe Sold out (Minden jegy elkelt), majd Standing room only (Csak állóhely). (Az amerikai mozikban nemcsak ülőhelyek vannak, hanem a hátsó széksorok mögötti közlekedő részen állóhelyeket alakítottak ki, oly módon, hogy az utolsó sor székeinek a hátlapjára akasztókat tettek, hogy a néző a kezében lévő tárgyakat (pl. esernyő), arra tegye fel, és állva nézze a filmet. Ez elég fárasztó két órán keresztül, de gyakran vetítettek olyan filmeket, amelyeknél az állóhelyek is elkeltek. A színházaknál ugyanez a helyzet. A szerző megjegyzése.)

Nem sokkal a film megjelenése előtt kerül a boltokba Elvis: As recorded at Madison Square Garden. Albuma.

Az eladás növelése érdekében több olyan dal is látható a filmen, amely az albumon elhangzik. Éppen ezért az Elvis on tour az egyetlen olyan Elvis film, amelyről nem jelenik meg semmilyen hanganyag, sem album, sem kislemez formájában.

A filmen Elvis a következő dalokat adja elő:

Johnny B. Goode ( egy próbarészlet a főcím alatt. A film későbbi, DVD változatában ezt a dalt a Don’t be cruel koncertfelvételére cserélik le)
Also sprach Zarathustra (A The Joe Guercio Orchestra előadásában. A filmbe azonban nem kerül bele szerzői jog hiánya miatt. Helyette egy jellegében hasonló, de ismeretlen belépő hangzik el.
Sese See Rider
Polk salad Annie
Seperate Ways (kiadatlan stúdió változat)
Proud Mary
Never been to Spain
Burning love
For the good times (Elvis ezt csak úgy magának énekelgeti az autóban, amikor az egyik koncertje után megy a repülőtérre.)
Don’t be cruel (Az 1956-os Ed Sullivan showból)
Ready Teddy (Az 1956-os Ed Sullivan showból)
That’s all right (Az eredeti SUN felvétel, közben számos fotót láthatunk Elvis életéből)
The Lighthouse (Előadja J.D. Sumner és a The Stamps kvartett, egy informális gospel jammelésen)
Lead me, guide me (Elvis , J.D. Sumner és a The Stamps kvartett, ugyancsak informális gospel jammelés)
Bosom of Abraham (ugyanaz, mint előbb)
Love me tender
I, John ( Elvis, J.D. Sumner és a The Stamps Quartet, valamint a The Sweet Inspirations, egy próbán)
Bridge over troubled water
Funny how time slips away
An American trilogy
Mystery train (Eredeti SUN felvétel, közben számos felvétel azokból a városokból, ahol a turné zajlik)
I got a woman/Amen
Big hunk of love
You gave me a mountain
Sweet, Sweet Spirit ( J.D. Sumner és a The Stamps Quartet, színpadon, Elvis csendben figyeli őket)
Lawdy Miss Clawdy
I can’t help falling in love (Zenekari koncertzáró, előadja a TCB Band,valamint a Joe Guercio Orchestra. Ezalatt Elvis már elhagyja az épületet)
Memories(A vége felírat alatt, a stúdió változat)

A filmhez a következő koncerteken készítettek felvételeket:

The Coliseum, Hampton Roads, Virginia, 1972. április 9, esti show
The Coliseum, Richmond, Virginia, április 10.
The Coliseum, Greensboro, North Carolina, április 14, esti show
Convention Center, San Antonio, Texas, április 18.
A városok, ahol forgattak, de nem volt koncert: Roanoke, Virginia állam, Knoxville, Tennessee állam, valamint Dayton, Ohio állam.

Az MGM földalatti raktárában több olyan felvétel is található, amely nem került be a filmbe. Ilyen pl. a For the good times, amit Elvis a Hampton Roads koncerten énekel április 9-én. Az idők folyamán a felvételek zenei anyaga, a próba teljes egészében, és több koncert teljes egészében eleinte kalóz kiadásban, majd hivatalos kiadásban is megjelenik.
A film igen szépen szerepel, a Variety filmlista 13. helyére kerül fel. Anyagi siker is, bár előállítása 1,6 millió dollárba kerül (ebből 1 milliót Elvis kap a “szereplésért”), a film három nap alatt behozza a költségeket. A film Golden Globe díjat nyer (az egyetlen Elvis film, ami díjat kap).

Érdekes módon a filmet ezen a napon, tehát 1972. november 1-én 105 amerikai város 187 mozijában mutatják be, kivéve New Yorkot, ahol a bemutató hét(!) hónapot késik, az itt élők csak 1973. június 6-tól tekinthetik meg a helyi mozikban.

A The New York Times másnap közöl kritikát a filmről. Vincent Carnaby kritikus a következőket írja:

„A film Achilles sarka maga Elvis. Pierre Adidge és Robert Abel olyan tehetségesek és tapasztaltak, és mégis megbabonázta őket legfrissebb alanyuk, Elvis Presley varázsereje, vagy merjem e kimondani, tökéletlensége. Ezért nem mertek intim portrét festeni Elvisről. A kamera egyetlen egyszer sem kapja őt el őszinte pillanatában. Valamennyi közeli kép semmire sem jó, mert nem leplez le semmit, nem mutat meg semmit, csak azért van, hogy még inkább ajnározzon egy bálványt

A Time kritikusa is arról panaszkodik a film kapcsán, hogy az égadta világon semmit sem tudunk meg magáról Elvisről,

…csak azt látjuk, hogy föl-, meg leszáll a repülőjéről, föl-, meg leszáll a buszról, ki-, meg beszáll a limuzinjába. Minden, amit megtudunk róla, mindössze annyi, hogy egy jólfésült multimilliomos pop bálvány, aki a színpadon kívül képes keményen dolgozni, barátságos, és nem egy magába zárkózó személy. A színpadon kívül mindent átható nyájassága, lerontja azt a róla kialakított képet, amivel olyan nagy hatással van ránk, amikor színpadon van.

Elvis születésének 75. évfordulójára, 2010. augusztus 3-án a Warner Bros. Piacra dobja a film felújított és digitalizált változatát Blue Ray-n és hagyományos DVD-n. Ezzel a DVD-vel Elvis valamennyi filmje elérhetővé válik DVD kiadásban.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás