AZ IGAZI ELVIS 140. – SEPARATE WAYS

Written by on 2024.01.25.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 140. – SEPARATE WAYS

Január

Az RCA piacra dobja Separate ways (Külön utak) olcsó Camden albumát. Katalógusszáma: RCA Camden CAS 2611. A lemezen a lemezkiadó régebbi dalait és újabb kislemez sikereit adja ki. Még mindig akad olyan filmdal, ami nem került fel egyetlen olcsó kiadású Camden albumra sem. Mellé friss sikerek kerülnek, így a címadó Sperate ways, ami Red West és Richard Mainegra szerzeménye, és amit Elvis 1972. március 27-én, valamint az Always on my mind, amit 1972. március 29-én rögzített. A két dal 1972. október 31-én már megjelent kislemezen. Melléjük, hogy legalább a tíz dal meglegyen, az 1956-ban kiadott Old shep kerül. De találhatunk rajta 1960-ban és 1961-ben kiadott dalt is.

A lemez a Billboard 200-as nagylemez listán a No.46. helyre kerül, a country listán No.12. Több mint 3 millió példányt adnak el belőle világszerte, 1992.március 27-én arany, 2004. január 6-án platina lemez lesz. A Pickwick lemeztársaság is kiadja az eredeti katalógusszámmal, ugyanazzal a borítóval, csak az RCA embléma helyett a borítón alul középen a Pickwick emblémája található.

A lemezen hallható dalok:

A oldal
Separate ways Richard Mainegra, Red West
Sentimental me Jimmy Cassin, Jim Morehead
In my way ( A Wild in the country filmből) Ben Weisman, Fred Wise
I met her today Hal Blair, Don Robertson
What now, what next, where to? Hal Blair,Don Robertson

B oldal

Always on my mind Johnny Christopher, Mark James, Wayne Carson
I slipped, I stumbled, I fell (A Wild in the country filmből) Ben Weisman, Fred Wise
It is so strange Faron Youngman
Forget me never (A Wild in the country filmből) Ben Weisman, Fred Wise
Old shep Red Foley

Január 24

Elvis elkezdi következő Las Vegas-i koncertsorozatának próbáit.

Január 26

Elvis 1973-as Hiltonbeli koncertsorozatának nyitónapja. Hihetetlen sorozat ez is, bár négy koncertet kénytelen lemondani, megfázás miatt. Ebben a koncert sorozatban 57 koncertet ad február 23-i, éjféli koncertjének zárásával.

Február 2

Las Vegasban találkozik a világbajnok profi ökölvívóval, Muhammad Alival, akivel leáll edzeni, és akinek a tanácsát kéri, hogyan védheti meg fekete karate övét.

Muhamad Ali és Elvis

Az edzés végeztével Elvis egy boksz-övet ad át Alinak, amelyen ez a felírat áll:

A népek bajnoka.

Ali viszonzásul egy pár arany boksz-kesztyűvel ajándékozza meg Elvist, amin ez a felírat áll

Te vagy a legnagyobb,

valamint

Elvisnek, az én legkedvesebb emberemnek, Muhammad Ali.

Február 3, vacsora koncert 8:30h
Február 3, éjféli koncert
Február 4, vacsora koncert 8:30h
Február 4, éjféli koncert

Február 4

Megjelenik az Aloha from Hawaii 62 perc 48 másodperc hosszú dupla koncertalbuma. Katalógusszáma: RCA VPSX 6089. A felvétel Hawaii-n, a Honolulu International Centerben készül, az élő műhold koncerten, 1973. január 14-én. Ez Elvis karrierje során a második dupla album. A felvétel speciális technikai eszközökkel, kvadrofon hangzásban történik, ez az első kvadrofon album, amely felkerül a Billboards listára.(A kvadrofon felvételek nem tudtak elterjedni, így később beszüntetik gyártását, a lemezkiadók megmaradtak a sztereó hangzásnál. A szerző megjegyzése)

A lemez a teljes koncert anyagát tartalmazza, minden változtatás nélkül. A koncert után felvett öt dalt természetesen nem. Ugyancsak hiányoznak a lemezről azok a részek, ahol Elvis beszél, tehát amikor bejelenti, hogy a koncert bevételét a Kui Lee rákalapítványnak adományozzák.

A dupla album a Billboard lista élére, a No.1. pozícióba kerül május 5-én, az első helyről leütve a Pink Floyd Dark side of the Moon albumát. Elvisnek ez az első listavezető albuma a Rostabout filmzenei nagylemezének 1965. januári megjelenése óta.

Az Aloha from Hawaii dupla album 52 héten át marad fenn a Billboard hitlistán, 1973. február 13-án már aranylemez, 1988. május 20-án platina, majd ugyanezen a napon kétszeres platina lemez, 1999. július 15-én háromszoros platina, 2002. augusztus 1-én pedig ötszörös (!) platinalemez lesz. Elvis halálának 10. évfordulóján 1987 júniusában a lemez anyaga megjelenik CD-n is.

Az albumon hallható dalok:

Első lemez

A. oldal

Also sprach Zarathustra (belépő) Richard Strauss
See see rider tradicionális
Burning love Dennis Linde
Something George Harrison
You gave me a mountain Marty Robbins
Streamroller blues James Taylor

B. oldal

My way Claude Francois, Jacques Revaux, Paul Anka
Love me Jerry Leiber, Mike Stoller
Johnny B. Goode Chuck Berry
It’s over Roy Orbison, Joe Melson
Blue suede shoes Carl Perkins
I’m so lonesome I could cry Hank Williams
I’cant stop loving you Don Gibson
Hound dog Jerry Leiber, Mike Stoller

2. lemez

A. oldal

What now my love Gilbert Becaud, Carl Sigman
Fever Eddie Cooley, John Davenport
Welcome to my world John Hathcock, Ray Winkler
Suspicious minds Mark James
Elvis bemutatja a zenekart és a háttér énekeseket

B. oldal

I’ll remember you Kui Lee
Long tall Sally/Whole lotta shakin’ goin’ on Robert Blackwell, Sunny Davis, Enotris Johnson, Richard Penniman, Dub Williams
An American trilogy Mickey Newbury
A big hunk o’ love Aaron Schroeder, Sidney Wyche
Can’t help falling in love George Weiss, Hugo Peretti, Luigi Creatore

1978 szeptemberében Pickwick lemezen kiadott válogatás albumon lesz hallható első ízben az az öt dal, amit Elvis a Hawaii koncert után rögzít. A nagylemez B oldalán már korábban kiadott filmdalok hallhatóak a hatvanas évekből. Az RCA bérbe adja a korábban megjelent számokat olcsó lemezeken újra kiadó Pickwick recordsnak azon Elvis dalok jogát, amely dalok már az RCA Camden kiadásban is megjelentek. Az öt dal, amit Elvis a koncert után rögzít: Blue Hawaii, Early morning rain , Hawaiian wedding song, KU-U-I-PO, No more.

Február 13

Az ezredes levélben figyelmezteti Elvist kötelezettségeinek a betartására, és arra kéri, ne készítsen senkivel semmiféle felvételt addig, amíg meg nem köti a lemezkiadóval az új szerződést.

Február 14

Elvis megjelenik Muhammad Ali felkészülési tréningjén. Ezen az estén Ali egy magyar származású angol profi bokszolóval készül megmérkőzni. Elvis megajándékozza Alit egy boksz köpennyel, amire

Mindenki kedvence

felírta olvasható. Ali innen egyenesen a Las Vegasi Convention Centerbe megy a mérkőzésre. Ali nem viseli a köpenyt ezen az összecsapáson, majd csak 1974. március 31-én veszi magára San Diego-ban, a Sport Arena-ban, a Ken Noton elleni összecsapás alkalmával. A televízió élőben közvetíti az összecsapást. A kommentátor a következőket jelenti be:

A köpenyt Ali Elvis Presely-től kapta ajándékba. A köpeny 3000 dollárba került, Ali büszke erre a köpenyre, ami nagyban hasonlít Elvis koncert fellépő ruháira. Különösen tetszik neki a hátán látható „Mindenki kedvence” felírat, valamint a rajta található strasszok és gyémántok.

Sajnos, Ali elveszíti a mérkőzést, és soha többé nem veszi magára a köpenyt, mert úgy érezi, hogy az balszerencsét hoz neki.

(Folyt. Köv.)


[There are no radio stations in the database]