AZ IGAZI ELVIS 141. – „EVERYBODY WAS KUNG FU FIGHTING”

Written by on 2024.02.04.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 141. – „EVERYBODY WAS KUNG FU FIGHTING”

Február 15

A „Vacsora showLas Vegasban ismét különlegesre sikerült. Elvis elénekelt öt számot, majd szó nélkül levonul a színpadról. Kétségbeesésében Charlie Hodge kezd el az Elvis dalokat énekelni, majd JD Summer és a The Stamps ad elő saját repertoárjából. Húsz perc elteltével Elvis visszatér és elénekel még öt dalt, közöttük a Faded love címűt, amit itt ad elő első ízben élőben. Az I’m so lonesome I could cry c. dalt a szokottnál sokkal lassabban énekli, és összekeveri a szöveget. A koncertről kiadott kalózlemez a teljes 76 percet tartalmazza.

Február 18

Négy férfi a nézők sorából koncert közben felmászik a Hilton színháztermének színpadára, valószínűleg azért, hogy kezet fogjanak Elvisszel, aki életét féltve, a segítségére siető Jerry Scheff basszusgitárossal karate-mozdulatokkal ártalmatlanná teszi a négy embert. A négy embert hordágyon viszik le a színpadról.

A kép illusztráció

Elvis csak ennyit mond:

Elnézésüket kérem, hölgyeim és uraim, attól tartok nem sikerült kitörni ezeknek az átkozottaknak a nyakát. Ezért kérek elnézést.

A közönség körében nagy sikert arat a közjáték, mert a nézők azt hiszik ez is a show része, pedig egyáltalán nincs megrendezve.

Az AP hírügynökség is beszámol az eseményről:

Az énekes Elvis Presley-t állva tapsolták meg a koncertjén, de nem az énekéért, hanem egy jól irányzott karate ütéséért. Presley éppen koncertjét tartotta, amikor négy férfi előlépve az 1750 néző közül, felmászott a színpadra. A hotel szóvivőjének elmondása szerint Presley karate ütést használt, amivel az egyik megjelenőt leütötte a színpadról. Egy másikat a zenekar egyik tagja intézte el, mire a harmadik és negyedik, gyorsan lerohant a színpadról. A nézők hatalmas ovációval fogadták a jelenetet. A Presley által kiütött férfit ittas állapota miatt letartóztatták, de Clark sheriff szerint Presley nem tett feljelentést, így szabadon bocsájtották. Senki nem szenvedett komolyabb sérülést.

Február 19

Még mindig a váratlan támadás hatása alatt, az egyre inkább paranoiás Elvis arra az álláspontra jut, hogy első karate-tanára, Mike Stone, aki elszerette tőle Priscillát, próbálta megöletni őt. Kivesz a fegyverszekrényből egy M-16-os ívtáras géppisztolyt és Red West kezébe nyomja ezzel a felkiáltással:

Menj Los Angelesbe, és lődd szitává Stone-t. Vagy ha te nem mered megtenni, bérelj fel valakit, aki szitává lövi azt az embert nekem. Mert ezek után, amit velem tett, nincs joga élni!

Red látszólag belemegy a gyilkosságba, de húzza az időt, hogy Elvis lecsillapodjék. Néhány nappal később közli Elvisszel, hogy egy bérgyilkosság 10.000 dollárba kerül. Elvis legyint:

Hagyd a fenébe! Nem ér az egész annyit. – mondja.

Február 23

Az éjszakai Hiltonbeli showja alatt Elvis észreveszi Ann-Margretet a nézőtéren, és arra utasítja Lamar Fike-ot, hogy a reflektorfényt irányítsák a művésznőre és hagyják is rajta.

Ann-Margaret

A január-februári Hilton-beli koncertsorozatában összesen 58 koncertet ad. Erről a koncertsorozatról is tiszta képet nyerhetünk a sorozatról kiadott kalózlemezek segítségével. Ezekből pedig ismét szép számmal akad:
Január 26, nyitó vacsora koncert Back on the mainland
Január 27, vacsora koncert Long tall Sally
Január 28, éjféli koncert Under the midnight sun
Február 2, éjféli koncert Don’t think twice, A Hilton double shot
Február 3, vacsora koncert It’s a metter of time, Vegas rhythm, Vegas rhythm revisited
Február 3, éjféli show I’ll remember you
Február 9, vacsora show Top acts in Vegas Vol7.
Február 9, éjféli show In fine form
Február 10, vacsora show Echoes of aloha, One for the ladies
Február 10, éjféli show I’d like you to meet Jack Lord, Turning up the heat in Vegas, One for the ladies
Február 12, vacsora koncert A Vegas fling with the King
Február 12, éjféli koncert A Vegas fling with the King
Február 13, vacsora koncert Echoes of aloha
Február 14, vacsora koncert You don’t have to say you love me
Február 15, vacsora koncert Las Vegas dinner show, Faded love
Február 16, vacsora show I’m a steamroller baby, Doin’ the best I can
Február 16, éjféli show Doin’ the best I can
Február 17, vacsora koncert On a winning steak
Február 17, éjféli show On a winning steak
Február 18, vacsora show On a winning steak
Február 18, éjféli show Kicking and rolling
Február 20, vacsora show Bright lights big city
Február 21, vacsora show Living from day to day, Chasing a dream
Február 22, vacsora show Living from day to day, Chasing a dream
Február 22, éjféli show Back in the desert, Living from day to day, Chasing a dream
Február 23, vacsora show Livin on the edge
Február 23, éjféli záró koncert What now my love, Aloha Jerry

Március 1

Az Ezredes arra hivatkozva, hogy Elvisnek sürgősen készpénzre van szüksége, eladja az RCA-nál megjelent összes lemeznek a jogát, potom 5,4 millió dollárért. Csak találgatni lehet a tett okát, vagy az ezredes vagy Elvis nem hitt abban, hogy korábbi lemezei a jövőben is sikeresek lesznek, tény, hogy „levágták az aranytojást tojó tyúkot”.

A „levágott arany tojást tojó tyúk” Az RCA-val kötött szerződés

Parker újratárgyalja Elvisszel a jogok kérdését is, új szerződést köt vele, ezúttal 50-50%-ban megosztva a bejövő jogokat is. Ezen túlmenően az ezredes új, hét évre szóló szerződést köt az RCA-val 14 nagylemez megjelentetésére, 3,5 millió dollár értékben.

Március 3

A 15-ik, évenkénti Grammy-díj átadására e napon kerül sor, amit első ízben a Tennesse állambeli Nashville-ben rendeznek, és a ceremóniát, ugyancsak első ízben, a CBS televízió közvetíti. A korábbi díjátadások New Yorkban, illetve Los Angelesben zajlottak, ezeket az ABC televízió közvetítette.

A díjátadó ünnepségen az 1972-es évben legjobban teljesítő előadókat díjazzák. Elvis a He touched me keresztény zenét tartalmazó albumáért kapja meg, immár harmadik ízben a díjat, ezúttal a gospel kategóriában.

Március 5

Parker ezredes új megállapodást köt az RCA kiadóval. Az új megállapodás alapján egy összegben kérik az 1973 márciusáig kiadott lemezek után járó jogdíjat. Az RCA egy összegben kifizet 5,4 millió dollárt, amit Parker és Elvis 50/50%-os arányban eloszt egymás között. Ezzel Elvis lemond az addig kiadott lemezeinek további kiadásaiért járó jogdíjakról. Ugyanakkor továbbra is kapja az 1973 márciusa után készülő lemezei után járó jogdíjakat. E lépésre azért volt szükség, mert feltehetően Parker ezredesnek nagyobb összegre volt szüksége a kaszinókban felhalmozott tartozásai miatt.

Március 19

Elvis apai nagyapja, Jessie D. Presley szívroham következtében meghal Louisville-ben. Elvis nem vesz részt a temetésen, mivel nagyapja nem tartotta a kapcsolatot a fiával, Elvis apjával, Vernonnal.

Jessie D. Presley

Március

Az RCA ismét piacra dobja az Almost in love olcsó Camden albumát, amely már 1970-ben megjelent. Most azonban kiküszöbölik a hibát, és az előző kiadásban tévedésből megjelent Stay away Joe helyett, amely a Camden album előtt már napvilágot látott, a kiadatlan Stay away-re cserélik le. (Részletek az 1970-es kiadásnál)

Ezzel egy időben az RCA ugyancsak piacra dobja Steamroller blues/Fool kislemezét. Katalógusszáma: RCA 74-0910.

A Steamroller blues az Aloha in Hawaii koncerten elhangzott dal felvétele. Szerzője James Taylor, aki a dalt blues paródiának szánja, amivel a kor blues zenekarait próbálja kigúnyolni. Szándéka visszájára fordul, ezek az együttesek sorra dolgozzák fel a dalt, ami Elvisnek is nagyon megtetszik.

A Fool eredetileg a „brémai muzsikus”, a német James LastNo words” című szerzeménye. A szerzemény Last nagyzenekarára készül, és nincs szövege. A szerzeményt Carl Sigman dolgozza fel és ír rá szöveget.

A kislemez 1973. június 2-án a Billboard kislemez listán a No.17. helyre fut el. A Billboard Easy Listening listáján sokkal jobban szerepel, hiszen összességében 16 hetet tölt el a listán, ahol a legmagasabb helyezése No.12. Nagy Britanniában csak augusztusban kerül fel az ottani kislemez listára, ahol No.15. helyet foglalja el.

Április 2

Elvis megkapja a hatos fokozatú fekete karate övet a Nemzetközi Kempo Karate Szövetségtől.

Április 4

A szalagra vett Elvis: Aloha From Hawaii koncertet sugározza az NBC televízió. A műsor hatalmas siker az USA-ban is.

(Folyt. köv.)


Continue reading

[There are no radio stations in the database]