AZ IGAZI ELVIS 143.– For ol’ times sake

Written by on 2024.05.04.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 143. – For ol’ times sake

Július 17

Megkezdődik Priscilla és Elvis második válópere.

Július 20

Elvis a válási procedúrák miatt rossz lelkiállapotban érkezik a Stax stúdióba új RCA albumának felvételeinek elkészítésére.

A zenészek ugyanazok, mint akikkel az 1969-es American Sound felvételek során kísérik, így elégedetten dolgozik. Ugyanakkor egyaránt elégedetlen a dalok minőségével és mennyiségével. Előzőleg úgy tervezi, hogy ezen a héten több dalt is rögzít, mint amennyi egy nagylemezre szükséges, nem kap annyi használható dalt sem, amennyi egy nagylemezre elegendő lenne. A következő napokban ezeket a számokat rögzíti:

Július 21: If you don’t come back, It’s different now, Three corn patches,Take good care of her
Július 22: Find out, what’s happening, I’ve got a thing about baby, Just a little bit
Július 23: Raised on rock, For ol’ time sake

A „For Ol’ Time Sake” c. dal felvételének története:
Kora hajnalban megszólal a telefon Tony Joe White ágya mellett.

Tony Joe White

Az énekes/dalszerző álmosan nyúl a kagyló után. Egy erősen flamand akcentussal beszélő hang szólal meg a készülékben:

„Mr. White, itt ülünk a Stax stúdióban, elakadtunk. Szükségünk lenne néhány új dalra. Nincs magánál készen véletlenül néhány?”

A hang Freddy Bienstocké, aki Elvis legszűkebb zenei csapatához tartozik.

Freddy Bienstock

White nyomban felébred, amikor rájön, kinek kellenek a dalok. Kiugrik az ágyból és gyorsan készít egy szalagos magnó másolatot három, még ki nem adott dalából, gyorsan magára kapkodja a ruháit, autóba vágja magát és megjelenik a stúdióban, ahol Felton Jarvisba, a felvétel zeneigazgatójába ütközik. Jarvis nem is köszön, csak kinyújtja a kezét a szalagokért. Miután meghallgatja a dalokat, úgy találja, hogy kettő megfelelő lesz Elvisnek. El akar köszönni White-tól, aki szeretne Elvisszel személyesen is találkozni, hiszen éppen Elvis az, aki a dalok megírására inspirálja.

Elvis nagyon nincs jó passzban ekkor, de amikor Jarvis nem figyel oda, beoson a stúdióba, hogy személyesen találkozhasson bálványával. Tudni akarja, maga Elvis mit szól a dalokhoz. Elvis kövér, depressziós, a Priscillától való válás után igen szánalmas hangulatban van, nem tetszik neki egyetlen dal sem. Előző nap otthagyja a stúdiót, mert úgy tudja, hogy valaki ellopta kedvenc, könnyű kábel nélküli mikrofonját. Csak akkor jön vissza, amikor kiderül, buta félreértésről van szó, valaki eldugta a mikrofont, hogy más ne férjen hozzá, csak Elvis.

Jarvis lejátssza Elvisnek a For ol’ times sake (A régi idők kedvéért) és az I’ve Got A Thing About You Baby c. White szerzeményeket, és Elvis egészen felvillanyozódik. Egészen új stílusú zenét hall, ez a „swamp rock” a mocsaras, lápos rock, egy nagyon földhöz ragadt zene, ami csak olyan előadóknak áll jól, akik teljesen át tudják érezni, akik képesek beleveszni a búbánatba.

A „For ol’ times sake” pont olyan dal, amiben kiöntheti a fájdalmát, bár a válási procedúra egy évvel korábban lezajlott, Elvis még mindig nem tudja túltenni magát azon, hogy Priscilla elhagyta. (Igaz a válás jogilag csak 1973. október 9-én lép érvénybe. A szerző megjegyzése). Elvist igen mélyen megérinti a „szerelmem elhagyott” érzés, és reménykedik, hogy a volt szerelme valamikor visszatér hozzá, miközben a szíve mélyén tudja, hogy nincs visszaút. Ezt a dalt Elvis már nem közvetlenül Priscillához énekli, mint az Always on my mind c. dalt, ebben a dalban csak visszamereng a kapcsolatukra, szerelmükre és az elválásra.
Elvis ellenállhatatlan szomorúsággal, a magány érzésével, adja elő, átsüt rajta a tehetetlenség érzése és szinte önkéntelenül változtatja meg az eredeti szöveget, amely így hangzik: „Mielőtt elmész”, „Azelőtt, hogy elmentél volna” változatra. Szarkasztikusan énekli azt a részt, ami arról szól, hogy a szabadságra vágyó lány úgysem azt fogja kapni, amire vágyik. White szövege olyan egyszerű, olyan nyilvánvaló, de Elvis képes megtölteni fájdalommal, reménnyel, lemondással, annak ellenére, hogy maga a felvétel zeneileg nem sokban különbözik White felvételétől.

Elvis felvételén James Burton mellett Reggie Young gitározik, aki White felvételén is a szólót játssza. David Briggs ül a zongoránál, aki tökéletesen vissza tudja adni zenében Elvis érzéseit, és Norbert Putman játszik bőgőn. A fent elmondottak a Follow That Dream kiadásban megjelent Raised on rock c. albumon hallható változaton érezhető különösképpen.

Július 24 Ezen a napon csupán egyetlen dalt vesz fel, amelynek címe: Girl of mine
Július 25 Erre a napra is csak egyetlen dal jut, a Sweet Angeline

Július 31

Elvis megkezdi a próbákat a következő Las Vegas-i egy hónapos turné sorozatára.

Augusztus 6

Elvis megtartja ez évi utolsó Hiltonbeli koncertsorozatának nyitókoncertjét. A koncertek ismét jó kritikákat kapnak, bár a helyszínen lévők szerint Elvis sokat beszél éneklés helyett a színpadon, és egyre gyakrabban túl korán befejezi a műsort. A koncertsorozatról kiadott kalózlemezek bizonyítják, hogy még mindig milyen remek formában van. Ezek a lemezek egy az egyben adják vissza a koncertek hangulatát. Igaz, e lemezek nagy többségéből teljes egészében kihagyják a beszélő részeket, és csak a zenét vágják egymásra. Soha ennyi kalózlemez egy Hiltonbeli sorozatáról nem készült, összesen 49 lemez örökíti meg az ekkor leadott koncerteket.

A koncertsorozat ezúttal augusztus 6-tól, szeptember 3, éjfélig tart, összesen 58 koncertet ad, egyiket sem mondja le. Az utolsót szeptember 3-án hajnali 12:45 perckor, ami 2:05 perckor ér véget.

Az augusztus 11-i, éjféli showról Barney Glazer így számol be a Vegas Visitor c. lapban:

A Heartbreak Hotelből a Hiltonba költözött, de még mindig képes őket „All shook up” (teljesen felrázni). Amerika No.1. szupersztárja visszatért Vegasba, egy újabb rekord felállítására. A magas, hollófekete hajú, kék szemű énekes kisétál a hatalmas Hiltonbeli színpadra, visítás és üvöltés tölti be a teret, női karok emelkednek a magasba, és kőröznek, mint elszabadult, őrült malomkerekek. És J.D. Summerrel és The Stamps kvarett-tel valamint a Joe Guercio 35 tagú Hilton nagyzenekarral a háta mögött Elvis énekel nekik öreg és új dalokat, könnyűeket és nehezeket, lassúakat és őrülteket. Elvis a Hiltonban ismét bebizonyította, amit már régen tudunk: a Király még mindig Király!

Az augusztus 19-i , éjféli koncertről Javilu aláírással olvashatunk kritikát:

Elvis egyre többet beszél a számok között, érezhető, hogy nincs sok kedve énekelni, miután az Aloha from Hawaii oly magasságokba emelte. Februárban még lelkes volt, éltette a világsiker, reménykedett, hogy felléphet külföldön, de mindez augusztusra szertefoszlott. Érdekes módon, elfelejti az I got a woman/Amen dalok szövegét. Megállítja a zenekarát: „Várjatok egy percre, várjatok, elfelejtettem ennek az átkozott dalnak a szövegét.” Újból nekikezd a dalnak és elénekli rendes szöveggel. Elvist bántja valamiféle zaj, ami szerinte a mikrofon okoz, és megkérdezi a közönséget, hogy őket nem zavarja e. Lecserélje e a mikrofont.

A Love me igen rövid, de jó verzió, a You gave me a mountain-t nagyon szépen adja elő, a zenekar is remekel, a Trouble-nak igen nagy sikere van, és a közönséget külön tapsra készteti a Blue suede shoes gitárszólója. A Fever esetében szándékosan más szöveget énekel: „láz reggel…az egész nézőtér lázban ég”. Az „új” változat nevetést és tapsot vált ki a közönségből. Elvis komolyra fordul a Bridge over troubled waternél, amit igen szépen ad elő, a nagyzenekar ismét remekel mögötte. A komolyság csak addig tart, míg meg nem kezdi a zenekar bemutatását. Hodgeról ezt mondja „A fickó, aki a vizet adja nekem, és a sálakat teszi a nyakamba…a neve, Moreno!” Majd a bemutatás után így folytatja: „Azt mondják, itt van a nézőtéren egy igen kitűnő színésznő.. Shirley MacLaine.. azt mondják, itt van valahol, de ez a koncertterem olyan átkozott nagy, hogy nem lehet benne senkit megtalálni.” Hirtelen belekezd a My boy számba. Egészen másképpen énekli, mint a lemezen, más hangfekvésben, más frazeológiával, majd bejelenti, hogy a következő számot mostoha anyjának, Dee-nek énekli, The first time ever I saw your face, ami a koncert legjobban sikerült dala, egyszerűen tökéletes.

Ezután jön a Mytery train/Tiger man, James Burton gitárszólója után Elvis ezt mondja: „Ennek a dalnak a normális tempója ez” és belekezd a Tiger man egyperces igen gyors változatába, megizzasztva a zenészeket. Újabb fénypontja a koncertnek. A Trilogy igen szép verziója jön, majd a koncerteken ritkán előadott Release me, ami talán nem olyan jó, mint az 1970-es változat, de így is tetszetős, és máris a zárásnál vagyunk, felhangzik az I can’t help falling in love with you. Mindent egybevetve igen jó, élvezetes koncert volt, nem bánta meg az, aki elment rá.

A koncertsorozatról ismét számtalan kalózlemez jelenik meg. Ezek:

Augusztus 6, nyitó vacsora koncert Fire in Vegas, Raised on Vegas
Augusztus 7, vacsora koncert Into the light
Augusztus 7, éjféli koncert Top acts in Vegas Vol.6.
Augusztus 8, vacsora koncert The sound of Vegas Vol.1.
Augusztus 8, éjféli koncert Make the world go away
Augusztus 9, éjféli koncert The King will never die
Augusztus 10, vacsora koncert Glitter of the night life
Augusztus 11, éjféli koncert Vegas showman, Glitter of the night life (Erről a koncertről szól egyik idézett beszámoló)
Augusztus 12, éjféli koncert Crying time in Vegas, Vegas variety Vol.4.
Augusztus 19, vacsora koncert Hot summer in 1973
Augusztus 19, éjféli koncert Glitter of the night life
Augusztus 20, éjféli koncert A profile. The King on stage,Elvis rockin’ the blue board
Augusztus 22, vacsora koncert Endless summer festival
Augusztus 22, éjféli koncert Endless summer festival
Augusztus 23, vacsora koncert Sin City’s hottest ticket
Augusztus 23, éjféli koncert Sin City’s hottest ticket
Augusztus 24, vacsora koncert Rattling plates aces ‘n’ eight, A burst of fire
Augusztus 25, éjféli koncert It’s a metter of time, Summer festival 73
Augusztus 26, vacsora koncert Before the darkness falls
Augusztus 26, éjféli koncert Las Vegas fever Vol.3.,Caught in the act, Before the darkness falls
Augusztus 28, vacsora koncert The King hold court
Augusztus 28, éjféli koncert Take these chains from my heart
Augusztus 29, vacsora koncert The King holds court
Augusztus 29, éjféli koncert The King holds court
Augusztus 30, vacsora koncert The first time ever I saw your face
Augusztus 30, éjféli koncert Down at the end of Paradise Road
Augusztus 31, vacsora koncert Gettin’ down to business
Augusztus 31, éjféli show Turning night into dynamite
Szeptember 1, vacsora koncert Almost done folks
Szeptember 1, éjféli show Almost done folks
Szeptember 2, vacsora koncert Top acts in Vegas Vol.4., Elvis at the Hilton
Szeptember 2, éjféli koncert Elvis at the Hilton, High spirits in Vegas
Szeptember 3, vacsora koncert A change of mind
Szeptember 3, záró éjféli show Closing night, The funny side of Elvis

Szeptember 7

Red Westet azzal vádolják, hogy zaklatta Elvis egyik látogatóját a lakosztály előterében. Az ügyet sikerül elsimítani, de West kemény ökle miatt nemsokára ismét meggyűlik Elvis baja.

Szeptember 8

Elvis és Linda Thompson részt vesz Tom Jones Las Vegas-i koncertsorozatának bemutató estéjén.

Elvis még 1965-ben ismerkedik meg Tom Jonesszal, azóta jó barátok. A megismerkedésüket a walesi énekes így meséli el:

1965-ben három listás kislemezem és egy igen népszerű albumom futott az Egyesült Államokban, így meghívást kaptam a Paramount-tól, hogy tárgyaljunk arról, énekelnék e nekik filmdalokat. A tárgyalás során valaki megemlítette, hogy Elvis itt forgat a szomszéd stúdióban. Gondoltam, átugrom, és beköszönök gyerekkorom nagy bálványának. Biztos voltam benne, úgysincs fogalma róla, ki is vagyok, de azért remélhetőleg szóba áll velem.

Ahogy közeledtem a felvétel helyszínéhez, látom, Elvis egy helikopterben ül, és nem akartam hinni a szememnek, integet nekem. Gondoltam, visszaintegetek. Erre odajön hozzám, és megrázza a kezemet. Közli, minden nagylemezemet ismeri, és elkezdte énekelni az akkor slágeremet, a With these hands számomat. Végig, hibátlanul. Majd megkérdezte: „Hogy a pokolban tudsz úgy énekelni, ahogy énekelsz?” Mire én: „Magadnak köszönheted, az ötvenes évek óta csak a te lemezeidet hallgatom”. Azt is elmondta, hogy amikor meghallotta a What’s new pussycat dalomat, azt hitte, néger vagyok. Ez nagyon furcsa volt nekem, mert amikor én meghallottam őt először énekelni, én is pont ugyanezt gondoltam róla.

Szeptember 19

Elvis ismét kénytelen ortopéd orvoshoz fordulni, miután egy héttel korábbi karate bemutatón ismét eltöri az egyik ujját.

Szeptember 22

Az RCA mindent megtesz, hogy Elvist rábírja szerződése betartására és egy mobil stúdiót küld Elvis Palm Springs-i otthonába, hogy kedve szerint bármikor otthon dolgozhasson. A zenészek az alapokat a Stax stúdióban időközben rögzítik, Elvisnek csak fel kell énekelnie a dalokat. Ennek ellenére Elvis csak egyet énekel fel, amelynek címe Sweet Angeline.

Az 1969-es From Elvis in Memphis albummal igen magasra teszi a mércét, és most nem akar ismét közepes dalokkal megjelenni. Más előadók slágereit sem kívánja elénekelni, saját dalokat szeretne, olyanokat, amelyekkel ismét magára vonhatja a nagyvilág figyelmét, de ilyenek ekkor nem állnak rendelkezésre. Végül, hogy a nagylemez meglegyen, több, mások által sikerre vitt slágert kénytelen felvenni, természetesen a szokásos, saját szája íze szerinti átdolgozásban. Az RCA-vel kötött szerződés betartása érdekében tehát, ismét megalkuvásra kényszerül.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás