AZ IGAZI ELVIS 146. – Good Times

Written by on 2024.07.01.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 146. – Good Times

Március 1

Indul az újabb országos stadion koncertsorozata, amely március 21-ig tart.
Az állomások:

Március 1, 20:30 Oral Roberts University, Tulsa, Ok
Március 2, 20:30 Oral Roberts University, Tulsa, Ok
Március 3, 14:00 Astrodome, Houston, Tx
Március 3, 20:30 Astrodome, Houston, Tx
Március 4, 20:30 Monroe Civic Center, Monroe, La
Március 5, 20:30 University Memorial Coliseum, Auburn, Al
Március 6, 20:30Garrett Coliseum, Montgomery, Al

A Montgomeryben adott koncertről George Hill ír kritikát:

A Montgomeryben adott show egészen remek volt, úgy tűnt, hogy Elvis jó hangulatban van, az Aloha from Hawaii fellépő ruháját viselte. A pelerint kihozta, és leterítette a zongora tetejére, de sajnos nem vette fel. Remek show-t csinált jó néhány karate mozdulattal tarkítva a Polk salad c. számot. Igen jól nézett ki, és úgy tűnt, hogy jól érzi magát a nézők tömegében. Igen szerencsés voltam, hogy a negyedik sorba kaptam jegyet, és szinte a teljes koncertet felvettem 9 mm-es filmre. Minél jobb egy show, annál több filmet csinálok róla.

Március 7, 20:30 Monroe Civic Center, Monroe, La
Március 8, 20:30 Monroe Civic Center, Monroe, La
Március 9, 14:30 Charlotte Coliseum, Charlotte, Nc
Március 9, 20:30Charlotte Coliseum, Charlotte, Nc
Március 10, 20:30 Roanoke Civic Center, Roanoke, Va
Március 11, 20:30 Hampton Roads Coliseum, Hampton, Va
Március 12, 20:30 Richmond Coliseum, Richmond, Va
Március 13, 20:30 Greensboro Coliseum, Greensboro, Nc
Március 14, 20:30 Middle Tennessee State University, Murfreeboro, Tn
Március 15, 14:30 University Of Tennessee, Knoxville, Tn
Március 15, 20:30 University Of Tennessee, Knoxville, Tn
Március 16, 14:30 Midsouth Coliseum, Memphis, Tn
Március 16, 20:30 Midsouth Coliseum, Memphis, Tn
Március 17, 14:30 Midsouth Coliseum, Memphis, Tn
Március 17, 20:30 Midsouth Coliseum, Memphis, Tn

Elvis visszatér Memphisbe, hogy koncertet adjon. Ez az első koncertje a városban 1961 óta. Elvis ezúttal összesen négy koncertet ad mintegy 25 000 néző előtt a Mid-South Coliseumban. Talán mert Elvis itt “otthon érzi magát” a négy koncert remek színvonalú, jobbak, mint a Las Vegasbeliek. Az ezredes parancsára Elvis valamennyi koncertjét rögzítik, így ezeket is. Az RCA vezetősége úgy találja, hogy a Memphisi négy koncert olyan színvonalú, hogy abból “kijöhet” Elvis új albumának az anyaga. Ez lesz az Elvis recorded live on stage in Memphis album, amelyről a How great thou art dal előadásáért kapja a harmadik Grammy díját.

Március 18, 20:30 Richmond Coliseum, Richmond, Va
Március 19, 20:30 Middle Tennessee State University, Murfreeboro, Tn
Március 20, 20:30 Midsouth Coliseum, Memphis, Tn

A márciusi koncertsorozatáról a hivatalos koncertlemez mellett számos kalózlemez is megjelenik, szinte valamennyi koncertről készül kalózkiadás. Ezek:

Március 1, Tulsa, esti koncert Sold out
Március 3, Houston , délutáni koncert Event No. 8
Március 5, Auburn, esti koncert Elvis rocks Auburn
Március 6, Montgomery, esti koncert Elvis rocks Montgomery
Március 10, Roanoke, esti koncert Live from Roanoke
Március 16, Memphis, délutáni koncert Hello Memphis,Bringing it all back home
Március 16, esti koncert Memphis heat
Március 17, Memphis, délutáni koncert The Alternative Memphis, Hometown Memphis
Március 17, Memphis, esti koncert Hometown shows
Március 18, Memphis, esti koncert Forty eight hours from Memphis, Elvis recorded live on stage in Memphis (a hivatalosan kiadott lemezzel azonos tartalmú, azonos borítóval), Guaranteed to blow your mind.
Március 20, Memphis, esti koncert Elvis recorded live on stage in Memphis, Steamroller blues

A március 18-i koncertről Scott aláírással olvashatunk kritikát. Ebből idézünk:

A koncert a Love me tender gyors változatával kezdődik. Még egyetlen koncertjét sem hallottam, amely így kezdődött volna. Kiderül, a koncert még nem kezdődött el, az előzenekar, a „Voice” adja elő a dalt. Két számot adnak elő, ami felkerül a lemezre. A számok igen jók, és újdonságként hatnak egy Elvis lemezen. A másik dal a Going back to Memphis, olyan jó dal, hogy azt kívánom, bárcsak Elvis is lemezre venné. Most már értem, miért választotta őket Elvis elő zenekaraként. Ezt követően rövid hangbeállást hallani, majd felcsendül a 2001 A space Odyssey és rá a C.C. Rider. Ezt az indítást az RCA hivatalosan is kiadta….A Love me tender számnál verekedés tör ki a lányok között, Elvis valamin nevet, majd közli „Várjatok egy kicsit! Van még sálam a számotokra”. A Long tall Sally 1970-es verziója igen jó, aminek a szövegébe Elvis belekeveri saját ötletét, és „kopasz Sally”- t mond, amin jót nevet, majd belecsapnak a Whole lotta shakin’ goin’ on dalba, amit Charlie Hodge a kórusnál hangosabban énekel, szinte egy hangerő szinten Elvisszel.

Ezt követi a Flip, flop and fly, a Jailhouse rock és a Hound dog egyveleg. Amikor megszólal a Fever zenei bevezetője, a nők sikítani kezdenek, de Elvis szól, várjanak, amíg a dalba bele nem kezd. Elvis elkezd mókázni ebben a számban, egyszer a nőket utánozva, a saját nevét sikítja ”Elvis, Elvis”. Kicsavarja a szöveget, alaposan felforgatja a számot. A dal végén megkérdezi: „Mulatságos kis nóta, nem?”, és a TCB Band máris belecsap a Polk salad Annie dalba. Érdekes, hogy a hangszerek megszokott külön szólója helyett, ezúttal egyszerre szólózik valamennyi hangszer. A dal lezárása is különleges, a zenészek még egy jó ideig szólóznak, hosszúra nyújtva ezzel a dalt. Még soha nem hallottam e dalnak ezt a változatát korábban.

Elvis kicsit kifullad a dal előadás aközben, „Pihenjünk csak egy kicsit”- mondja, és fel,alá jár a színpadon, a fejét emelgetve. Amikor int, a The Stamps belekezd a Why me Lord számba, és ezúttal Elvis nem hagyja őket egyedül előadni a dalt, maga is végigénekli az egészet. Így egész más megfogalmazást nyer a gospel nóta, mert Elvis baritonja adja a vezető szólamot, J.D. megszokott basszushangja helyett. De J.D. is megkapja a maga lehetőségét a Suspicious minds dalban kiélheti magát. A dal végeztével Elvi ezt mondja: „Igen remek volt egy olyan fickótól, aki igencsak meg van fázva!”

Elvis ekkor mutatja be első ízben új ének trióját, a Voice-t. Köszönetet mond a Joan Marshall hotelnek a koncert lehetőségéért, majd az I can’t stop loving you. dallal folytatja a koncertet. A dal közepén hirtelen hátrafordul és azt kérdezi a zenészeitől: „Hát ti meg mit csináltok?”, de azután folytatja a dalt, és egész jó változat kerekedik ki belőle. A Help me nem igazán neki való gospel dal, de alaposan próbára teszi énekesi képességét, hiszen több oktávot kell áténekelnie. A végén hosszan kitartja a magas hangot, hatalmas ovációt kap érte a közönségtől cserébe.

Az An American trilogy a legjobb verzió, amit eddig hallottam, Elvis igazán odateszi magát, és így a zenészek is. A Let me be there soha nem tartozott a kedvenceim közé, talán a szöveg tetszhetett meg Elvisnek. Ezt követően Elvis megkéri a technikusokat, hogy kapcsolják be a világítást a teremben, hogy láthassa a nézőket. Ekkor belekezd az Ain’t funny how the time slips away c. számba. Szépen, lágyan énekli, miközben sálakat oszt szét a sikoltozó hölgyek között.

A dal végén elköszön a nézőktől: „ Addig is, míg nem jövünk el ismét, egy érzelmes búcsú önöktől” – mondja és rákezd az ismert búcsú dalra, amibe valahogy azt keveri bele, „Pete are meant to be”, hogy ki az a Pete, fogalmam sincs, de másodpercekkel később lesétál a színpadról, és a show-nak vége van. Még szól a záró instrumentális zene és a közönség is sikoltozik.

Március 20

Megjelenik 20. stúdió albuma, a Good times (Jó idők). Katalógusszáma:RCA CPL 1 0475. A lemez felvételei 1973. júliusában és december 10,13,14,16-án készülnek a memphisi Stax stúdióban.

A lemez stílusában nem egységes, mindössze dalok egymásutánja. Két szám a Spanish eyes és a She wears my ring ebben az időben futó slágerek Elvis féle feldolgozása. A nagylemez nem lesz különösen sikeres az USA-ban, de Nagy Britanniában felkerül a Top 50-es listára. A lemezről a My boy c. szám a Kortársi felnőtt lista élésre kerül, az I’ve Got a Thing About You Baby pedig No. 4. lesz a country hitlistán.

Az első kiadás borítóján egy felragasztott, aranyszínű, kör alakú reklám található, amelyen a nagylemezről kiadott kislemezek címei olvashatóak. Ez a kiadás rendkívül ritka, a gyűjtők igen magas összeget adnak érte, ha egyáltalán hozzájutnak.

A lemezen található dalok:

A oldal

Take good care of her Arthur Kent, Edward C. Warren
Loving arms Tom Jans
I got a feelin’ in my body Dennis Linde
If that isn’t love Dottie Rambo
She wears my ring Felice Bryaant, Bodleaux Bryant

B oldal

I’ve got a thing about you baby Tony Joe White
My boy Bill Martin, Phil Coulter, Jean-Pierre Bourtayre, Claude Francois
Spanish eyes Bert Kaempfert, Eddie Snyder, Charles Singleton
Talk about the good times Jerry Reed
Good time Charlie’s got the blues Danny O’Keefe

Május 10

Indul az újabb országos stadion turné. Parker ezredes egy emlékeztető lapot küld Elvisnek, rajta a koncertek helyeivel és időpontjaival. Több koncertre rá van bélyegezve, hogy „Sold out”, vagyis minden jegy elkelt. A Lake Tahoe koncertek mellett is van ilyen bélyegző.

Május 10, 20:30 Swing Auditorium, San Bernardino, Ca
Május 11, 14:30 Inglewood Forum, Los Angeles, Ca
Május 11, 20:30 Inglewood Forum, Los Angeles, Ca,

Los Angelesben, az Ingelwood Forumban, az esti koncerten az ismert belépő után belekezd a Funny How Time Slips Away dalba, majd hirtelen megáll és viccesen azt mondja

„Na, várjunk csak! Kapjuk csak össze magunkat egy kicsit, mert itt ül velünk a nézőtéren a Led Zeppelin együttes…. Nézünk már valahogy úgy ki, mintha tudnánk, hogy mit csinálunk, akár csinálunk valamit, akár nem.”

Robert Plant szerint a Zep tagjai valamennyien nagyra becsülték Elvist, és abban a reményben mentek el a koncertre, hogy majd tudnak találkozni vele személyesen. Bár Elvis ekkorra már régen eltér a rock and rolltól, ami a Zep tagjait is útnak indítja. Ahogy Plant fogalmaz:

Elvis nyitotta ki nekünk azt a kaput, amin keresztül mi a szórakoztató iparba beléphettünk.

Egészében véve fantasztikusnak találják a koncertet.

A koncertet követően meglátogatják Elvist a hotel felső emeletén lévő lakosztályában, és úgy állva másfél óra hosszat beszélgetnek. Plantnek különösen Elvis humora, öniróniája, magabiztos fellépése, és közvetlensége tetszik.
A búcsúzásnál egy érdekes eset történik. A Zep tagjai elhagyják a szobát, a lift felé indulnak, amikor Elvis utánuk kiabál:

„Hé, mit is mondtatok, melyik a kedvenc Elvis dalotok? Erre Plant visszafordulva elkezdi énekelni: „Treat me like a fool, treat me mean and cruel, but love me…”

Elvis is elkezd énekelni, ő az ajtóból, Plant a lift mellől elénekli az egész dalt, és végül így búcsúznak el egymástól.

Május 12, 20:30 Selland Arena, Fresno, Ca
Május 13, 20:30 Swing Auditorium, San Bernardino, Ca

Ez a turnésorozat is remekül sikerül, ezt a sorozatról kiadott kalózlemezek is bizonyítják. Íme:

Május 11, délutáni koncert Los Angeles California, Elvis at the Forum, City of Angels
Május 11, esti koncert Live in L.A., Late night in L.A.,„City of Angels

Május 15

Megkezdi a következő Lake Tahoebeli koncertjének a próbáit.

Május 16

Ez Elvis harmadik szezonja Lake Tahoban. A mostani május 16-tól, május 27-ig tart a Sahara Tahoe hotelben. Ebben a sorozatban 22 koncertet ad, mindegyiket megtartja, egyik sem marad el. A május 27-i búcsúkoncertjét ismét hajnali 3 órakor tartja.

A szezonról kiadott kalózlemezek:

Május 16, éjféli nyitó koncert Trying to get to Tahoe
Május 21, éjféli koncert High Sierra
Május 22, éjféli koncert Spring fever
Május 23, vacsora koncert …and the King for dessert, Elvis as recorded live in Lake Tahoe
Május 23, éjféli koncert Spanish eyes, Spanish eyes by request
Május 24, éjféli koncert Live at the Del Webb’s
Május 25, vacsora koncert Big boss man at Lake Tahoe
Május 26, vacsora koncert Meet me.. at Del Webb’s Sahara Tahoe
Május 27, hajnali 3 órás záró koncert A profile the King on stage Vol. 2., Last tango in Tahoe

(Folyt. Köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás