AZ IGAZI ELVIS 147. – Help me

Written by on 2024.07.07.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 147. – Help me

Május 20

Edward L. Ashley, egy egyszerű kaliforniai földműves, aki egyes vélemények szerint komolyan ittas állapotban van, a Lake Taho-i koncert után be akar menni Elvishez a szállodában lévő lakosztályába, azonban Elvis testőrei az útját állják. Dulakodás kezdődik, majd verekedés tör ki, amiben Red és David Stanley jeleskedik, de a többi fiú a Memphis Maffiából is kiveszi belőle a részét. Ashley beperli Elvist, mert nyolc napon túl gyógyuló sebeket szerez a verekedésben. Parker ezredes, Elvis védelmében, peren kívül megegyezik a földművessel, aki igen magas összegre tart igényt. Parker részletfizetési kedvezményt kér, amit meg is kap. Az utolsó részletek kifizetése hónapokkal Elvis halála után történik meg.

Május 27

Elvis a koncert után már nem fekszik le, hanem egyenesen Las Vegasba repül. Este elviszi kislányát a Jackson 5 koncertre a Las Vegasbeli Sahara Hotelbe. Az ötéves Lisa Marie Presley életében első ízben találkozik személyesen a tizenegy éves Michael Jacksonnal. A koncert után az öltözőben Elvis és Lisa Marie beszélget a Jackson család tagjaival. Lisa Marie hosszabban is Michael Jacksonnal.

The Jackson 5

Május

Az RCA piacra dobja If you talk in your sleep/Help me kislemezét. Katalógusszáma: RCA APBO 0280. A felvételek 1973. december 11-én és 12-én készülnek Memphisben, a Stax stúdióban. Az If you talk in your sleep c. szám szerzője Red West és Johnny Christopher. A B oldali dal egy country gospel dal, szerzője Larry Gatlin. A dal igen szépen szerepel a country listán, ahol a No.6. helyet éri el 1974 augusztus 10-én.

Az A oldali dal No.17. helyet éri el a Billboard 100-as kislemez listán.

Június 11

Vernonnak elege lesz az új házasságából, elhagyja Dee Stanley-t és Gracelandből is kiköltözik. Egy kis házat bérel ki a közelben.

Június 15

Elvis újabb országos sportcsarnok koncertsorozatra indul. Ez leghosszabb koncert sorozata, egészen július 2-ig tart, összesen 25 show-t ad 15 városban.

Június 15, 15:00 Tarrant County Center, Fort Worth, Tx
Június 15, 20:30 Tarrant County Center, Fort Worth, Tx
Június 16, 15:00 Tarrant County Center, Fort Worth, Tx
Június 16, 20:30 Tarrant County Center, Fort Worth, Tx
Június 17, 20:30 Louisiana State University, Baton Rouge, La
Június 18, 20:30 Louisiana State University, Baton Rouge, La
Június 19, 20:30 Civic Center, Amarillo, Tx
Június 20, 20:30 Veterans Memorial, Des Moines, Ia
Június 21, 20:30 Convention Center, Cleveland, Oh
Június 22, 15:00 Civic Center, Providence, Ri
Június 22, 20:30 Civic Center, Providence, Ri
Június 23, 15:00 The Spectrum, Philadelphia, Pa
Június 23, 20:30The Spectrum, Philadelphia, Pa
Június 24, 15:00 Convention Center, Niagara Falls, Ny
Június 24, 20:30 Convention Center, Niagara Falls, Ny
Június 25, 20:30 St. John’s Arena, Columbus, Oh
Június 26, June 20:30 Fair and Expo C-hall, Louisville, Ky
Június 27, 20:30 University Of Indiana, Bloomington, In
Június 28, 20:30 Milwaukee Arena, Milwaukee, Wis
Június 29, 15:00 Municipal Auditorium, Kansas City
Június 29, 20:30 Municipal Auditorium, Kansas City
Június 30, 15:00 Omaha Civic Auditorium, Omaha, Ne
Június 30, 20:30 Omaha Civic Auditorium, Omaha, Ne
Július 1, 20:30 Omaha Civic Auditorium, Omaha, Ne
Július 2, 20:30 Salt Palace, Salt Lake City, Ut

Valamennyi koncertről jelenik meg kritika, és valamennyi, kivétel nélkül méltatja Elvist. Mivel minden kritikus szinte szóról szóra ugyanazt írja, ezekből most nem idézünk.

A koncertsorozatról a következő kalózlemezek jelennek meg:

Június 15, délutáni show Elvis the man in white Vol.1., Fort Worth Texas
Június 19, esti show Rockin’ across Texas
Június 21, esti show Sold out
Június 23, esti show Uniondale hyteria second day
Június 24, délutáni show Rockin’ against the roarin’ falls
Június 24, esti show Conquering the falls
Június 28, esti show In dreams of yesterday, Love American style
Június 29, esti show A profile – The King on stage, Kansas city blues
Július 1, esti koncert Fashion for a King , Wahooo from Omaha

Július 4

Ismét részt vesz egy karate bemutatón. A Tennessee Karate Institute karate showjában mesterével, Ed Parkerrel más félórás bemutatót tart. A bemutató néhány részletét a nézők később a This is Elvis dokumentumfilmben láthatjuk viszont.

Július 5

Elvis kedvese, Linda Thompson úgy dönt, hogy Gracelandre ráfér egy jókora belső átalakítás. Tetőtől-talpig, az utolsó szobáig átalakításokat végeztet az épületen belül, beleértve a hírhedt „Jungle Room” –ot is. Elvis, aki ki nem állhatja a felfordulást maga körül, erre az időre a város szélén álló Howard Johnson motelbe költözik.

Július 7

Az RCA piacra dobja Elvis recorded live on stage in Memphis (Elvis színpadon élő műsorban rögzítve, Memphisben) koncertlemezét. Katalógusszáma: RCA CPL 1 0606. A felvételek 1974. március 20-án Memphisben, a Mid-South Coliseumban adott koncertjén készülnek. A címlapon Elvis otthona, Graceland épülete látható. Ez a nagylemez hozza meg neki harmadik Grammy díját, a lemezen található How great thou art előadásáért. Vagyis Elvis mind a három Grammy díját gospel lemezért, vagy dalért kapja.

1974. március 20, Memphis, Mid-South Coliseum

Érdekes, hogy mindenki a rock and roll királyaként ismeri, és sokan szinte nem is hallottak róla, hogy a világ, és egyben minden idők legnagyobb gospel énekese. Ezen az albumon a Grammy díjas How great thou art mellett hallhatjuk Kris Kristofferson Why me Lord gospel dalát, valamint a Help me gospel dalt, és Elvis Ray Charles I got a woman nótáját összeköti az Amen című, közismert, tradicionális gospel dallal.

Külön érdekesség, hogy az életében utolsó albumára, a Moody blue c. nagylemezre nem jut majd elegendő anyag, ezért erről a lemezről, egy az egyben átemelik a Let me be there. dalt. Igen ritka, hogy az egyik sorlemezről átemeljenek egy dalt ugyanannak az előadónak a másik sorlemezére, hacsak nem válogatásról van szó.

Ez az ötödik koncert albuma öt éven belül, és életében ez lesz az utolsó.

A Billboard country listájának az élére, No.1. pozícióba kerül, és No. 40 a valamikori Billboard 200-as nagylemez listán, amelyet most már Top LP and Tape listának neveznek. 1999. július 15-én lesz aranylemez.

A lemezen hallható dalok:

A oldal

See see Rider Tradicionális, Elvis Presley feldolgozás
I got a woman/Amen Ray Charles, Renald Richards
Love me Jerry Leiber, Mike Stoller
Trying to get to you Rose Marie McCoy, Charles Singleton
Egyveleg: Long tall Sally/Whole lotta shakin’ goin’ on/Mama don’t dance/Flip flop an fly/Jailhouse rock/Hound dog Enotris Johnson, Robert Balckwell, Penniman, Dave Williams,Sunny Davis, Kenny Loggins, Jim Messina, Lou Willie Turner, Jerry Leiber, Mike Stoller
Why me lord Kris Kristofferson
How great thou art Stuart. K. Hine

B oldal

Egyveleg: Blueberry Hill/I can’t stop loving you Al Lewis, Vincent Rose, Larry Stock, Don Gibson
Help me Larry Gatlin
An American trilogy Mickey Newbury
Let me be there John Rostill
Lawdy Miss Clawdy Lloyd Price
Can’t help falling in love George Davis Weiss, Hugo Peretti,Luigi Creatore
Zenekari zárás

Augusztus 5

Ezerdolláros csekket küld a neves blues énekes, Joe Hunter családjának. Az énekest rákkal kezelik, és a család Elvishez fordul támogatásért. A csekkhez mellékelt, kézzel írt levélben ezt írja:

“Joe kiemelkedő tehetségű énekes, aki nagy hatással volt rám”.

Augusztus 14

Hollywoodban, a Sunset Boulevard 6363 szám alatti RCA B stúdióban megkezdi következő Las Vegasbeli koncertsorozatának próbáit.

RCA „Studio B”, Hollywood

Augusztus 16

Az RCA B stúdióban folytatott próbákat is rögzítik, és ebből a Follow that dream lemezkiadó From sunset to Las Vegas címmel dupla CD-t dob piacra. A dupla CD ezen túlmenően tíz dalt tartalmaz Elvis augusztusi Las Vegasbeli nyári fesztivál koncertsorozatából. A dupla CD-n a próbán rögzített daloknak több változata is hallható, így az If you love me c. dalnak négy változata, a Promised landnek és a Down in the alleynek két-két változata is hallható. A koncertfelvételek között olyan dalok találhatók, mint a Bringin’ it back, amit Sherill Niesennel közösen ad elő a Hiltonban.

Augusztus 19

Erre a nyári koncertsorozatra új repertoárral készül. Teljesen átdolgozza az egész showt. Mindenekelőtt elhagyja szokásos 2001 Space Odyssey belépőjét. Ugyancsak elhagyja a rock and roll egyveleget. A műsort sokkal inkább a blues hatja át, és Elvis bőven merít “fekete zenei katalógusából”. Bekerül a Big boss man, My baby left me és a Down in the alley a műsorba. Ugyanakkor elhagy több érzelmes számot. Ismét jó formában van fizikailag, hangja erősebb és teltebb, szinte már operai bariton. Új műsorát a közönség remekül fogadja, több olyan rész akad benne, amelyet a közönség hosszasan állva tapsol meg.

Ez a koncert is megjelenik kalózlemezen. Címe: If you talk in your sleep. Ez a kalózlemez CD formátumban úgy kerül a piacra, hogy az van ráírva: „Made in Hungary”, azaz, hogy Magyarországon készült. Hogy ez mennyire helytálló, nem tudom. Tény, hogy a felvételt hallgatva csak azt tudom alátámasztani, hogy remek koncertről van szó, a koncepcióval messzemenően egyet lehet érteni, végre nem a megszokott, sablonos dalok hangzanak el, a megszokott sorrendben. Elvis hallhatóan élvezi, amit csinál. Én a magam részéről nagyon sajnálom, hogy a közönség nem fogadta kellő lelkesedéssel ezt a próbálkozást. Elvis talán nagyobb kedvvel újított volna a későbbekben is programján, ha nem éri ez a kudarc. (A szerző megjegyzése)

Ugyanerről a koncertről készültek a From Sunset Blvd…to Paradise Road , Down in the alley, Nevada nights és a Las Vegas Hilton című kalózlemezek is.

Augusztus 20

Ki tudja, mi történik, Elvis teljes mértékben dobja az új műsorát, visszahozza a 2001 belépőjét, a régi rock and roll számokat, és a jól ismert balladákat is. Az előző napi koncerten résztvevő angol rajongók, akik a hivatalos angol Elvis Rajongói Klubot képviselik, azt állítják, hogy a közönség fanyalgott az új műsor láttán. Ez azonban ellentmond a Hollywood Reporter beszámolójának, amely éppen a nagy sikert emeli ki. Azok a kritikusok, akik az augusztus 19-i koncertet követően a többi előadást is megnézik, sajnálkoznak azon, hogy Elvis olyan gyorsan elveti új koncert koncepcióját, annak ellenére, hogy a hagyományos is tetszik nekik.

Igaz, ez az a koncertsorozat, ahol Elvis elkezd egyre többet beszélni a koncerteken a dalok között, egyre többet viccel, sokszor ferdíti el szándékosan a szöveget, de ezek egyelőre inkább segítik a koncertek hangulatát, semmint rontják azokat. Például az augusztus 21-i, éjféli koncerten a Fever c. dalban előbb azt énekli ismét:

Amikor Elvisnek nevezel…,

majd később

you’re just a monkey (Te csak egy majom vagy).

A Softly as I leave you dalban az „éjfél és nappal között” helyett, hogy időszerű legyen, azt énekli, hogy „éjfél és hajnal között”. A Polk salad Annie után felsóhajt:

Na ,végre ez a dal felébresztett.

Elvis ezúttal augusztus 19 és szeptember 2-a, éjfél között 29 koncertet ad.

A koncertsorozatról kiadott további kalózlemezek:

Augusztus 20, vacsora koncert Elvis: Las Vegas 74
Augusztus 20, éjféli koncert Elvis: Las Vegas 74
Augusztus 21, vacsora koncert In the heat of the deser
Augusztus 21, éjféli show Sunlight in Vegas, Nevada nights, Around midnight
Augusztus 22, éjféli show Wild tiger at the Hilton
Augusztus 23, éjféli show Las Vegas birthday show, Sunset in Vegas
Augusztus 24, vacsora koncert Vegas variety Vol.6.
Augusztus 24, éjféli koncert It’s midnight
Augusztus 27, éjféli koncert 12:00 a.m.
Augusztus 29, vacsora koncert A song for Sheila
Augusztus 30, éjféli koncert Night fever in Vegas, Black angels in Vegas
Augusztus 31, vacsora koncert Karate fever
Augusztus 31, éjféli koncert It’s midnight in Vegas
Szeptember 1, vacsora koncert Vegas variety Vol.6.
Szeptember 1, éjféli koncert Wild tiger at the Hilton Vol.2.
Szeptember 2, éjféli záró koncert Desert storm, Drug story, Time to dare, Strung out in Las Vegas

Az augusztus-szeptemberi Hilton szezonról ismét Javilu aláírással olvashatunk kirikát:

Elvis show-ról show-ra egyre inkább kezdte elveszíteni az önkontrollját és igen szeszélyesen kezdett el viselkedni. Különösen kirívó volt a mostani Hiltonbeli koncertsorozatának éjféli záró show-ja, ahol hosszasan fecsegett a karatéről, az újságírók által pályája kezdetén őt ért támadásokról, egészen a kábítószer használat káros hatásáig. Ennek ellenére ebben a szezonjában voltak nagyon jó koncertjei is. A legjobb természetesen az augusztus 19-i nyitó koncert volt, mert teljesen új volt a koncepció. Ezt megváltoztatta, néhány dalt azonban megtartott, míg másokat egyszerűen kidobott. Így járt a Down in the alley és a Good time Charlie got the blues. A nyitó esten a Big boss mannel indított, ezt másnapra elvetette, és visszatért a hagyományos 2001 belépőhöz, de szerencsére a dalt megtartotta műsoron, mert remekül adta elő esténként. A koncertek kiemelkedő pillanatai, az I’m leaving, amit minden koncerten remekül ad elő, valamint a Softly as I leave you, ahol a Voice trió tagja, S. Nielsen énekli a vezető szólamot. Az If you talk in your sleep lehetőséget biztosít számára, hogy karate tudását a színpadon bemutathassa, amit koncertről koncertre meg is tesz. Kellemes meglepetés a Happy birthday című dal, amit Elvis igen lágyan énekel el.”

Érdemes ide idézni a kárhoztatott záró koncertet, valóban annyit beszélt e Elvis, és tönkre tette a nézők élményét. A záró showról Joern aláírással olvashatunk kritikát: „Nem túl népszerű dolog Elvisről rossz kritikát írni, így magáról a koncertről szólni, igen kényes számomra. Maga a show igen hosszúra sikerült, talán nem is adott még ilyen hosszú koncertet. Ennek minden jelenlévő csak örülhetett. Csakhogy a közönség 16 perces monológot volt kénytelen végighallgatni az ékszerekben lévő gyémántok minőségéről, volt felesége hűtlenkedéséről, új barátnőivel való kalandjairól, és mindenek tetejében a drogokról. Ezen túlmenően 12 percet adott a The Voice-nak, hagyta, hogy énekeljenek, anélkül, hogy ő a száját kinyitotta volna. A nem annyira érdekes I got a woman/Amen ezúttal hat és fél percig tartott, és kétszer énekelte el az It’s now or never számot. Voltak nézők, akik kifelé jövet azt mondták, alaposan meggondolják, hogy jegyet vegyenek a következő Las Vegasbeli koncertsorozatára, míg mások szerint ez volt az év legjobb showja. Ha kíváncsiak arra, milyen volt a koncert, vásárolják meg a Dester storm c. lemezt és döntsék el maguk. Én megvásároltam, csak azért, hogy meglegyen. Most megvan. Az azonban, hogy meghallgatom e, az kétséges.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás