AZ IGAZI ELVIS 153. – Today

Written by on 2024.09.09.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 153. – Today

Április 21

Elvis házat vesz kedvesének, Linda Thompsonnak. A ház Graceland szomszédságában áll.

A Lindának vásárolt háza ma….

Április 22

Az RCA piacra dobja T-R-O-U-B-L-E/Mr. Songman kislemezét. Katalógusszáma: RCA PB 10278. A felvételek 1975. március 11-én készülnek Hollywoodban, az RCA C stúdiójában. A T-R-O-U-B-L-E szerzője Jerry Chesnut, country zeneszerező. A címet azért írják így, hogy az megkülönböztethető legyen a Trouble című Jerry Leiber, Mike Stoller által írt daltól, amit Elvis 1958-ban ad elő első ízben.

A B oldali dal a Promised Land albumra kerül fel, pedig a kislemez a Today címmel megjelenő albumot hivatott reklámozni. A kislemez a No.35. helyre fut el a Billboard kislemez listán.

Április 24

Jerry Scheff basszusgitáros két év kihagyás után újra csatlakozik Elvis zenekarához, és mélységesen megdöbben az Elvisen tapasztalható változáson, mind Elvis külsejét, mind az egyes koncerteken mutatott enerváltságát illetően.

Jerry Scheff és Elvis

Arról, hogy miért hagyta ott Elvist, és miért tért mégis vissza két évvel később, 2011-es budapesti tartózkodása alkalmával, amikor a TCB Banddel a városban koncertezett, így meséli el e sorok írójának:

A TCB Band Budapesten 2011.

„Azok, akik ismernek, jól tudják, hogy én jazzért és a progresszív beat zenéért rajongok. Soha nem játszottam volna pop zenét, ha nem Elvisről van szó. Emlékszem, hogy 1969-ben, amikor James (Burton) szólt, hogy Elvis szeretné, ha én lennék a basszusgitárosa a hamarosan a Las Vegas-i Intenational Hotelben induló koncertsorozatán, azt mondtam magamnak, rendben, lemegyek a próbajátékra Gracelandbe, mégiscsak Elvisről van szó. Amikor találkoztunk, nyomban egészen különleges hatást tett rám, közvetlen volt és laza.

„Gyere, játsszunk kezdetnek valami bluest” mondta és már benne is voltunk nyakig a zenélésben. Egyszerűen nem tudtam szabadulni a személyiségének a varázsától, és soha életemben nem találkoztam olyannal, aki annyira érezte és annyira értett a zenéhez, mint ő. Így nyomban igent mondtam a felkérésre. A zenekarral is remekül megvoltunk, sose felejtem el a próbákon történő bolondozásokat, amelyek mögött igen komoly munka volt, de így szinte észre sem vettük. Elvisszel repült az idő.

Aztán jöttek a monoton koncertek, naponta kettő, és egy idő után ismét vágytam arra, hogy kedvenc jazz és progresszív beatzenémet játsszam. Két év elteltével, azonban rá kellet jönnöm, hogy Elvis mellett, és a TCB Band tagjaival sokkal jobb együtt zenélni, így amikor szóltak, hogy Elvisnek kellene egy basszusgitáros, és Elvis azt kérdezi, hogy nem mennék e vissza, nyomban ismét igent mondtam, de nagyot kellett csalódnom. A turné előtt nem volt semmiféle próba. Egy magnó szalagot küldtek az új dalokkal, hogy azokat tanuljam meg. Elvist nem is láttam, csak akkor, amikor az első koncerten már a színpadon játszottunk, és Elvis bejött.

A koncert rémesen unalmas és egyhangú volt, így arra gondoltam, hogy feldobom a hangulatot, és elkezdtem az egyik számban improvizálni. A szám után Elvis odajött egészen közel elém és azt kérdezte: „Hát te meg mi a fenét csinálsz?”. Nem bántódtam meg, játszottam a sablont tovább, miközben nem tudtam kiverni a fejemből az érzést, ami akkor fogott el, amikor Elvis ott állt szemtől szemben velem, olyan félméternyire, hogy ez az ember nem fogja megérni az öregkort.”

Elvist mélységesen zavarja az újságokban megjelent cikkek, amelyek mind a súlyával foglalkoznak, és kissé félve indul ennek a koncertsorozatnak. Ugyanakkor az iszonyatos megterheltség ellenére, egyes napokon, élete legjobbját nyújtja. Ezt nemcsak a kritikusok ismerik el, de a később CD-n megjelent anyagok is bizonyítják.

Áprilisi országos sportcsarnok koncertturné:

Április 24, 20:30 Macon Coliseum, Macon, Ga
Április 25, 20:30 Veterans Memorial Coliseum, Jacksonville, Fl
Április 26, 14:30 Curtis Hixton Hall, Tampa, Fl
Április 27, 14:30 Lakeland, Civic Center, Fl
Április 27, 20:30 Lakeland, Civic Center, Fl
Április 28, 20:30 Lakeland, Civic center, Fl
Április 29, 20:30 Mid Tennessee State University, Murfreesboro, Tn
Április 30, 20:30 The Omni, Atlanta, Ga
Május 1, 20:30 The Omni, Atlanta, Ga
Május 2, 20:30 The Omni, Atlanta, Ga
Május 3, 20:30 Civic Center, Monroe, La
Május 3, 20:30 Civic Center, Mondroe, La
Május 4, 2:30 Civic Center, Lake Charles, La
Május 4, 20:30 Civic Center, Lake Charles, La
Május 5, 20:30 State Fair Coliseum, Jackson, Ms

Ez egy jótékony célú koncert, amit a Mississippi állambeli Jackson városában a McComb tornádó károsultjai számára ad. A koncert után Elvis egy 100 000 dollárról szóló csekket nyújt át Bill Wallernek, Mississippi kormányzójának.

Elvis és Bill Waller kormányzó

Május 6, 20:30 Mid Tennessee State University, Murfreesboro, Tn
Május 7, Mid Tennessee State University, Murfreesboro, Tn

Ezt a két koncertet is rögzítik a keverőről. Később a Follow That Dream kiadó Dixieland rocks címmel 24 számot közread CD-n. Murfreesboroban, a telt házas koncerten igazán elemében van, energikus, hangja kitűnő. Jó hangulata a zenészekre és a háttér énekesekre is átterjed. James Burton igazi virtuóz játékot hoz ki a gitárján, J.D. Sumner, pedig maga is nevet azon, milyen mély hangokat képes kihozni önmagából. Igaz, a felvétel nem soksávos, mint példának okáért a lemezre készült Madison Square Garden koncertfelvételek, ennek ellenére igen élvezhető.

A CD-n a következő dalok hallhatóak:

(2001: A space odyssey) – See see rider – I got a woman/Amen – Love me- If you love me- Yu don’t have to say you love me – All shook up – Teddy bear/Don’t be cruel – The wonder of you – Polk salad Annie – (zenekar bemztatása) – Johnny B. Goode – Hail, hail rock and roll – My boy – T.R.O.U.B.L.E – I’ll remember you – Why me Lord – Let me be there – An American trilogy – Fairytale –Little darlin’ – Funny how time slips away – Can’ help falling in love – záró zene – Bridge over troubled water –Love me tender.

Az első 18 dal a Mid Tennessee State University, Murfreesboron május 6-i koncertből való, a 19-24 dalok a május 7.-i koncertről.
Erről az országos koncertsorozatról a következő kalózlemezek kerültek kiadásra:

Április 24, esti koncert From Vegas to Macon, In the heart of Georgia
Április 25, esti koncert A damn fine show
Április 26, délutáni koncert The King rocks on Tampa
Április 26, esti koncert The lightning storm in Florida
Április 27, esti koncert Elvis in Florida
Április 28, esti koncert We’ll make you happy
Április 30, esti koncert Atlanta 1975
Május 2, esti koncert Live at the Omni
Május 3, délutáni koncert Never ending demand Vol.3.
Május 3, esti koncert Never ending demand Vol.4.
Május 4, délutáni koncert Cajun tornado, Turn around look at me at Lake Charles
Május 6, esti koncert Dixiland rocks
Május 7, esti koncert Keep the fire burning, From Elvis in Murfreesboro

Május 7

Megjelenik Today (Ma) c. albuma. Katalógusszáma: RCA APL 1 1039. A felvételek 1975. március 10-14 között az RCA C stúdiójában készülnek Hollywoodban. Ez az utolsó alkalom, hogy Elvis stúdióban készít felvételeket.

Az album nem lesz sikeres, főleg azért, mert mások sikerszámit énekli el. A lemezen hallható dalokat ugyanis a nagyközönség elsődlegesen az olyan előadókkal köti össze, mint Perry Como, Tom Jones, The Pointer Sisters, Billy Swan, The Statler Brothers és Charlie Rich. A lemez producere ezúttal is Felton Jarvis.
Az albumról kiadott kislemezek közül a Green green grass of home Nagy Britanniában a No. 30. lesz a kislemez listán, a T-R-O-U-B-L-E felkerül a TOP 40-ra az USA-ban.

Az albumon a következő dalok hallhatóak:

A oldal

T-R-O-U-B-L-E (Jerry Chesnut)
And I love you so (Don McClean)
Susan when she tried (Don Reid)
Woman without love (Jerry Chesnut)
Shake a hand ( Joe Morris)

B oldal

Pieces of my life (Troy Seals)
Fairytale (Bonnie és Anita Pointer)
I can help (Billy Swan)
Bringin’ it back (Greg Gordon)
Green, green grass of home ( Curly Putman)

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]