AZ IGAZI ELVIS 155. – Elvis és a vak kislány

Written by on 2024.09.19.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 155. – Elvis és a vak kislány

 

Július 20

A Virgina állambeli Norfolk városában, a Scope Cultural Convention Centerben adott koncertjén, szokása szerint viccelget és sálat osztogat a nézőtéren ülőknek, amikor észreveszi, hogy a színpad bal oldalán egy kislány áll. Odamegy hozzá, letérdel elé és sálat akaszt a nyakába. Akkor veszi észre, hogy a kislány vak. Pár mondatot vált vele, amit a közönség nem hall, mert Elvis eltartja a szájától a mikrofont. Később derül ki, hogy Elvis kifizette szem operációjának teljes költségét az utolsó fillérig. A kislány visszanyeri látását, és felnőtt korában komputer grafikus lesz belőle.

Elvis és a vak kislány… 1975 július 20. Scope Cultural Convention Center, Norfolk, Virginia

Július 21, 20:30 Greensboro Coliseum, Greensboro,Nc

Az esti koncert után Elvis az öltözőben, a fürdőszobából kilépve, feldühödve támad orvosára, Dr. Nickre amiért az nem engedélyez számára több gyógyszert, mint amennyi elő van írva. Dr. Nick ugyanis drasztikus lépésre szánja el magát, és a fiókokból, a rejtekhelyekről eltünteti azokat a gyógyszereket, amelyeket Elvis illegális úton szerzett be. Elvis hosszadalmas előadásba kezd a gyógyszerszedési szokásairól, közben a kezében lévő Beretta pisztollyal hadonászik. A pisztoly elsül, a golyó a fotel karfáján megpattan és Dr. Nick mellét súrolja, keskeny égést okozva. Elvis próbál nevetni, de igazából rettenetesen megijed.

Elvis és Dr Nick

Július 22, 20:30 Asheville Civic Center, Asheville, Nc
Július 23, 20:30 Asheville Civic Center, Asheville, Nc
Július 24, 20:30 Asheville Civic Center, Asheville, Nc

A július 23-i koncertről Billy Prichard számol be az Asheville Citizen News c. lapban. A következőket írja:

A pocakos, de még így is jóképű Elvis megtöltötte a hatalmas Asheville Civic Center 7500 férőhelyes nézőterét. A Király, ahogy nevezik este 9:55-kor lépett színpadra és mintegy két órát énekelt. Koncertjét mintegy hét percre szakította meg, amikor bejelentette, hogy ki kell mennie a mosdóba. „Mindig arról álmodtam, hogy egyszer ez is bekövetkezik” –jelentette ki az üvöltő tömegnek. A dalok között letérdelve sálakat és csókokat osztogatott a hölgyeknek, és selyem zsebkendőket dobált fel a színpad mögött álló balkonra. Ezeket a helyeket is eladták, hogy egyetlen üres szék se maradjon a nézőtéren. A memphisi Casanova hamarabb ült a limuzinjába, és repült el a városból, mintsem a fények az utolsó számot követően kialudtak volna. Az a hír járja, hogy a három nap alatt, amíg itt koncertezett, minden alkalommal hazarepült Gracelandbe, és onnan repült vissza Ashevillebe. A három koncertért, amit itt adott Ashevilleben, több mint 200 000 dollárt tehetett zsebre, jóval többet, mint 20 évvel ezelőtt, amikor a régi auditóriumban lépett fel itt, a Martha Carson showban 1955. május 17-én.

A turné utolsó koncertjén Elvis úgy találja, hogy közönsége nem elég lelkes, ezért lehúzza az ujjáról az egyik, 6,500 dollárt érő gyűrűjét és egy hölgy nézőnek ajándékozza.

A 17. országos koncertsorozatról a következő kalózlemezek kerülnek kiadásra:

Július 13, délutáni show Little darling
Július 13, esti show Back at the falls
Július 19, délutáni show America’s own, America’s own, Elvis Presley
Július 19, esti show America’s own Vol.2., America’s own, Elvis Presley, You’ll never walk alone
Július 20, esti show Scope’s hope
Július 22, esti show Still crazy after all these years
Július 23, esti show Gyrating Asheville, Southern gipsy magic
Július 24, Pieces of my life

Július 26

Turné közben arra gondol, hogy az ezredest is meglepi egy repülőgéppel. Látatlanban vásárol egy Grumman Gulfstream G-1 típusú gépet és Las Vegasban ezen a napon átadja neki. Parker azonban nem úgy fogadja az ajándékot, ahogy Elvis reméli.

Bizonyára viccelsz! – mondja.

Majd közli, hogy nincs szüksége repülőre, azon felül nincs elég pénze, hogy egy repülőt fenn tudjon tartani, így lemond róla.

Grumman Gulfstream G-1 A kép csak illusztráció

Július 27

Elvis nem kevesebb, mint tizennégy Cadillac autót vásárol, amelyek nagy többségét ajándék gyanánt szórja szét, leginkább számára ismeretlen személyeknek. Az elsőt nyomban az autókereskedésben az egyik ott nézelődő vevőnek. A következő hónapban vesz még egy Cadillacet, egy Pontiac Grand Prix-t, és három sugárhajtásos repülőgépet, egy flottányi háromkerekű motorbiciklit, és 200 000 dollárért házat vesz orvosának, Dr Nick-nek.

Egy 1975-ös évjáratú Cadillac Coupe de Ville

Július 31

Az Associated Press hírügynökség jelentése szerint Mennie Person este fél 10 órakor a legkevésbé számított arra, hogy személyesen fog Elvis Presley-vel találkozni, amikor egy autószalon melletti kiállító területen nézelődik. Pedig a banktisztviselőnő számíthatott volna rá, hiszen éppen Elvis csodálatos Cadillacjét nézegette tátott szájjal.

Éppen bedugtam a fejemet az ablakon, amikor a hátsó parkoló felől felbukkant, és felém jőve azt kérdezte, hogy tetszik e a kocsija. -meséli. Csak néztem őt megkövülten, szerencsére volt annyi lélekjelenlétem, hogy azt mondtam: Nagyon. Ez az enyém, de veszek magának egy másikat -mondta és karon fogott. Elindultunk a kiállított kocsik felé. Válasszon magának egyet – mondta.

Mennie Person kiválasztott egy fehér, aranyozott díszítésű Cadillacet, ami 11.500 dollárba került. A magáé – mondta, és amikor megtudta, hogy Personnak születésnapja van, akkor benyúlt a zsebébe, kivette a csekkfüzetét és egy összeg nélküli csekket, aláírva átnyújtott neki. Boldog születésnapot! Vegyen magának ruhákat, amelyek mennek az autóhoz! -tette hozzá. Person közölte, hogy van egy 1974-es évjáratú Cadillacjük a férjével, de Elvist ez nem érdekelte. Csináljon vele, amit csak akar. -mondta.

A hírügynökség szerint Elvis számos autót vásárolt ajándékba barátainak, munkatársainak, és egyetlen alkalommal egy hivatalos személynek, William Morris Jr.-nak, Shelby megye helyettes seriffjének. A híradás azt is megemlíti, hogy az ezt megelőző hétvégén Elvis 1.2 millió dollárért egy repülőgépet vásárolt, amit Las Vegasba küldetett ajándékként Tom Parker ezredesnek.

Mennie Person és az ajándékba kapott Cadillac

Augusztus 3

Havi 13 000 dollárért bérel egy Fairchild F-27 típusú repülőgépet.

Fairchild F-27

Augusztus 7

Ezen az éjszakán Bostonba repül Linda Thompsonnal és Getlow nevű csau kutyájukkal, mert a kutyának vese dialízisre van szüksége. A történetet Thompson így meséli el:

Elvis csodálatos, mélyen érző, érzékeny ember volt. Erre a következő történet is bizonyíték. Egy szép napon vásárolt vagy húsz kutyát, és mindenkinek ajándékozott egyet. Nagyon megszerette az egyik csaut, amelyiket Getlown-nak nevezett el. Aztán egy napon olvasott egy cikket, amely szerint a csauk 80%-a rátámad gazdájára, ezért el akarta ajándékozni. Azt mondta nekem: Nem akarok folyamatosan aggódni, amíg turnén vagyok, hogy mi van veled és a kutyával, és nem akarok egy szép napon úgy hazatérni, hogy azzal fogadsz, hogy a kutya neked ugrott, és plasztikáztatnod kellett magad. Adjunk neki egy esélyt, mondom, hidd el, nem lesz vele semmi gond. Nagyon édes, és szeretetreméltó kutya volt, végtelenül engedelmes. Ezen az éjszakán igen furcsán viselkedett és Elvis hajnali három órakor kihívta az állatorvost. Nem hiszem, hogy a kutya megéri a reggelt – mondta az állatorvos, miután megvizsgálta.

Ekkor Elvis gyorsan bérelt egy repülőgépet és a kutyával, velem és barátnőmmel, Jennie LeMay-vel Bostonba repült, ahol a West Boylston kutyakórházban hajlandóak voltak fogadni éjjel vese dialízisre. Két napot a helyi Ritz szállodában töltöttünk, hogy kiderüljön, haza tudjuk e vinni Getlowt, de végül ott kellett hagynunk a kórházban. Három hónappal később, éppen turnén voltunk, amikor Getlow orvosa felhívott bennünket Bostonból és közölte, hogy a kutya meghalt. Elvis elsírta magát a hír hallatán. A vállamon zokogott.

Augusztus 9

Elvis nézőként elmegy egy helyi rögbimérkőzésre és a nézők között meglátja Linda Thompsont. Arra kéri őt, hogy menjen el vele Palm Springs-be. Linda visszautasítja a felkérést. Ekkor Elvis találomra a nézők közül kiválaszt egy hölgyet, aki boldogan követi Elvist Palm Springsbe.

Augusztus 15

Elvis felmondja a Fairchild F-27 repülőgép bérleti szerződését, és helyette 508 000 dollárért vásárol egy Aero Jet Commander típusú gépet.

Aero Jet Commander

Augusztus 17

Újabb Las Vegas-i koncertsorozata igen rosszul indul. Útban Las Vegas felé kénytelenek kényszerleszállást végrehajtani Dallasban, mert Elvis annyira nehezen lélegzik. A repülőtér mellett egy motelben vesznek ki szobát, Red West és Charlie Hodge mindent megpróbálnak, hogy Elvist talpra állítsák. A pihenés jót tesz nekik, és folytatni tudják az útjukat.

Augusztus 18

Elvis megkezdi immár 13. Las Vegasbeli koncertsorozatát. A nyitó koncert unalmas és fáradt, a kritika természetesen nem hagyja szó nélkül. A Variety c. szaklap szerint

Elvis elveszítette mágikus erejét, küszködik a szövegekkel, hangja erőtlen, a dalok között hosszú idő telik el, amíg nem történik semmi.

Zenészei és háttér énekesi csodálkozva állnak a tény előtt, hogy Elvis mennyire megváltozott. Kathy Westmoreland, aki ígérete ellenér továbbra is kitart Elvis mellett, értetlenül áll a változás előtt. Az Elvis által mértéktelenül fogyasztott gyógyszerek okozzák a hirtelen hangulatváltásokat, a lelkiállapot ingadozását.

Mindössze öt koncertet teljesít, a további 36-ot mind lemondja. Már a harmadik koncertjére sem akar felmenni a színpadra, de a közönség már lent ül a nézőtéren. Parker ezredes dühöng.

Én nem mondom meg nekik, hogy elmarad a koncert. Ha nem akarsz felmenni a színpadra, kérd meg apádat, hogy ő jelentse be nekik – jelenti ki.

Elvis felmegy a színpadra, de rögtön a második szám után, lefekszik a színpadon és úgy énekel néhány számot. Ezt követően egy széket hoznak be neki, és azon ül, a számok között. A közönség részvéttel szemléli azt az emberfeletti akaratot, amellyel ilyen állapotban is közönsége elé áll, és ezért külön megtapsolják.

Parker ezredes is belátja, hogy nem erőltetheti tovább, hogy Elvis ezt a Hiltonbeli szezont teljesítse. De csak a veszteségre gondol, hiszen a 36 lemondott koncertért, a szerződés szerint kárpótlást kell fizetnie a szállodának. Azon töri a fejét, miként minimalizálhatja ezt az összeget. Nyomban tárgyalásba kezd a Hilton vezetőségével, és felajánlja, hogy Elvis decemberben teljesíti a koncertsorozatot, és ad egy újévi koncertet is, speciális összegért.

A szálloda egyik percről a másikra megváltozik, eltüntetik az összes Elvis posztert, fotót, kiadványt, könyvet, emléktárgyat, kitűzőt, mintha ott sem járt volna. Mindösszesen egyetlen felirat marad a jegypénztárnál, amely szűkszavúan közli, hogy Elvis egészségügyi gondok miatt kénytelen volt további koncertjeit lemondani.

A sajtó érthetően tele van a hírrel. A UPI hírügynökség a következőket írja:

„A 40 éves Elvis Presley túlsúlyos és kimerült. Öt előadás után lemondta kéthetes koncertsorozatának további koncertjeit, és orvosai szerint Memphisben bevonult a baptista kórházba, gyógykezelésre.

„Csak egyszerűen rettenetesen fáradt és kimerült, így úgy döntöttünk, hogy jobb, ha lemondja további koncertjeit, nehogy komplikációk lépjenek fel nála.” –nyilatkozta Dr. Elias Ghanem, az énekes Las Vegas-i kezelő orvosa. „Nem áll fent komolyabb gond nála, a májenzim lebontása körüli gondok miatt pihenésre van szüksége.”

Ez immár az ötödik kórházi kezelése a multimilliomos művésznek 1973 óta, aki súlyosabb, mint korábban, ezért igen szoros diétára van fogva. Maurice Elliot, a baptista kórház helyettes ügyintézője elmondta, hogy Elvist a 18. emeleten helyezték el, és több beteget máshová szállítottak, hogy Elvisnek elég hely jusson. Mindig is tudtuk, hogy előbb, utóbb visszatér ide, csak azt nem tudtuk, hogy mikor –mondja az egyik ápolónő.

Januárban két hetet töltött el ugyanitt, amikor orvosa, Nischopoulos szerint a gerincén fennálló, egyfajta csigolyaprobléma miatt került kórházba. Elvis a Mid South kórházban is töltött, összesen két napot, „szemproblémák” miatt. 1973 júniusában ismét visszatért a baptista kórházba, akkor mellhártyagyulladást állapítottak meg nála. Októberben ismét visszatért a baptista kórházba, akkor Nichopoulos szerint tüdőgyulladás volt az ok.”

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]