Country dalok, amelyek az USA 50 tagállamát képviselik

Written by on 2024.09.22.

Country dalok, amelyek az USA 50 tagállamát képviselik

A country előadóművészek dalaikban az USA 50 tagállamát ünneplik

Minden tagállamban vannak country előadóművészek. Így logikus, hogy minden egyes amerikai állam legalább egy country-dalban képviselteti magát.
Néhány államról természetesen több dalt írtak, mint másokról, mint például Texas, Tennessee, Kentucky vagy Oklahoma. Miközben végigmegyünk ezen a listán, megemlítünk néhány más odaillő dalt is, melyekről „tisztelegve teszünk majd említést”.

Bárhonnan is származz, Alabamából, vagy akár Wyomingból, ebben a listában van számodra is egy dal! Az alábbiakban megnézheted, melyik country-dalt választottuk a te államod képviseletére.

Görgess tovább, hogy megtekinthesd az 50 állam mindegyikét képviselő country dalokat!

1. Alabama: “Midnight In Montgomery” – Alan Jackson

Alan Jackson Georgia államban született, de jól ismert arról, hogy egy borzongató dalt énekelt Alabamáról.

Jackson a „Midnight in Montgomery” című dalt Don Sampsonnal közösen írta a country legenda Hank Williams haláláról. Williamst – tragikus halálát követően – 1953. január 1-jén, Montgomeryben temették el. Mindössze 29 évet élt.

A „Midnight in Montgomery” című dalban Jackson meglátogatja a country ikon sírját, és ott találkozik Williams szellemével. Williams megköszöni Jacksonnak, hogy tisztelettel emlékezik rá. Jackson azzal fejezi be a dalt, hogy „Hank mindig ott fog énekelni„.

E mellett megtisztelő elismerés illeti Cowboy CopasAlbam”, John PrineAngel from Montgomery” valamint Hank Williams saját, „Alabama Waltz” című dalát is. Valamint – bár annak ellenére, hogy az nem egy country dal, de – a Lynyrd SkynyrdSweet Home Alabama” című száma is említést érdemel.

2. Alaska: “North To Alaska” – Johnny Horton

Johnny Horton 1960 augusztusában adta ki a „North To Alaska” című felvételét. A dal az azonos című John Wayne-film főcímdalaként hangzott el.

Sajnos Horton már nem hallhatta a dalt a filmben, mert két nappal a bemutató előtt elhunyt egy autóbalesetben.

Az „North To AlaskaJohn Wayne karakterének, Sam McCordnak és társának, George Prattnek (Stewart Granger alakítja) a történetét meséli el. A duó aranyat fedez fel

„just a little southeast of Nome / Nome-tól egy kicsit délkeletre”,

és már tudják is, hogy

„the rush is on / kitört az aranyláz”.

3. Arizona: “There Is No Arizona” – Jamie O’Neal

Jamie O’Neal Lisa Drew-val és Shaye Smith-szel közösen írta a „There Is No Arizona” című #1 slágerét. A dal egy reményteli narrátort követ, aki Arizonában várja kedvesét, hogy csatlakozzon hozzá.

De ahogy telik az idő, a férfi nem jön érte, és a nő rájön, hogy „nincs Arizona”, és nincs remény arra, hogy valaha is csatlakozhasson szerelméhez. Ahogy a nő énekli:

„Ha lenne Grand Canyon, a nő feltölthetné a hazugságokkal, amiket a férfi mondott neki”.

O’Neal több más ikonikus arizonai nevezetességet is megemlít a számban, köztük Tombstone-t és a Painted Desertet.

Megtisztelő elismerés illeti Glen CampbellBy The Time I Get To Phoenix”, Marty RobbinsBig Iron” című dalát és George StraitOcean Front Property” című, nyelvtörő számát.

4. Arkansas: “A Little Past Little Rock” – Lee Ann Womack

Lee Ann Womack 1998-ban adta ki az „A Little Past Little Rock” című dalt. A Brett Jones, Tony Lane és Jess Brown által írt dal a narrátort követi, amint elhagyja „dallasi életét”, hogy kimeneküljön egy rossz kapcsolatból.

Az elbeszélő az országot átszelő utazásairól énekel, és arról, hogy bizonytalan a döntésével kapcsolatban. De azt is tudja, hogy már túl késő visszafordulni. Elárulja, hogy bár tisztességesen haladt az út során, de még mindig sokat kell tennie, azért, hogy túllépjen azon a férfin, akit szeretett.

Ahogy Womack énekli:

„I’m a little past Little Rock, but a long way from over you. / Kicsit túl vagyok Little Rockon, de messze vagyok tőled”.

5. California: “Streets Of Bakersfield” – Buck Owens & Dwight Yoakam

Buck Owens 1973-ban adta ki a Homer Joy által írt „Streets of Bakersfield” első verzióját. Ez a kezdeti felvétel nem lett sikeres.

15 évvel később Owens újragondolta a dalt, és Dwight Yoakammal közösen, duettként újra felvette. Együttműködésük átütő sikert aratott, és megszerezte az első helyet a Hot Country Songs listán.

A dal a narrátor bakersfieldi útját, majd később San Franciscó-i letartóztatását követi nyomon. Ahogy Owens és Yoakam énekli:

“But how many of you that sit and judge me, ever walked the streets of Bakersfield? / „De hányan jártak valaha Bakersfield utcáin, akik most csak ülnek és ítélkeznek felettem?”

Tisztelettel említjük meg ezúttal Johnny CashFolsom Prison Blues„, Larry Gatlin & the Gatlin Brothers BandAll the Gold in California” és Jo Dee MessinaHeads Carolina, Tails California” című dalát.

6. Colorado: “Denver” – Willie Nelson

Willie NelsonDenver” című dala a legrövidebb dal ezen a listán. Bár csak 53 másodperc hosszú, gyönyörű ódaként szolgál a „Mile-High City / Mérföld Magas Város„-hoz.

Nelson volt az egyedüli dalszerzője a számnak, amely 1975-ben jelent meg a „Red Headed Stranger” című albumon.

A dalszövegben többek között ez áll:

“The bright lights of Denver are shinin’ like diamonds, like ten thousand jewels in the sky.” / „Denver élénk fényei úgy ragyognak, mint a gyémántok, mint tízezer ékszer az égen”.

Tiszteletbeli elismerésben részesül: Townes Van ZandtColorado Girl„, Jimmy BuffettA Mile High in Denver” és Dierks BentleyGoodbye in Telluride” című dala.

7. Connecticut: “Yankee Doodle Dixie” – Chet Atkins

Mivel az Egyesült Államok harmadik legkisebb állama, így nem túl sok dal szól Connecticutról.
Ám mégis van egy country zenei kapcsolata, méghozzá a tagállam hivatalos dalán, a „Yankee Doodle„-on keresztül.

Chet Atkins countrygitáros aki többek között a „Yankee Doodle Dixie” című daláról is ismert volt, amely a „Yankee Doodle” és a „Dixie” dalok keverékét tartalmazta. Rendkívüli tehetségét azzal mutatta meg, hogy a két dalt egyszerre játszotta ugyanazon a gitáron.

8. Delaware: “I’m From Delaware” – Todd Chappelle

Delaware a második legkisebb állam, így róla sem szól túl sok dal. Az egyik legjobb azonban Todd Chappelle komikus énekestől származik, aki paródiaszámairól ismert.

Weboldala szerint Chappelle jelenleg Pennsylvaniában él, de korábban Delaware-ben lakott. Így helyénvalónak tűnt számára, hogy felvegyen egy „I’m From Delaware” / Deleveri vagyok c. dalt.

A szám az „I’ve Been Everywhere” című dalt parodizálja, amelyet Johnny Cash tett népszerűvé 1996-ban.

9. Florida: “Trying To Reason With Hurricane Season” – Jimmy Buffett

Mivel Florida volt a néhai Jimmy Buffett fogadott otthona, logikusnak tűnt a választás, hogy az ő egyik dalát válasszuk a „Napfényes állam” képviseletére. Bár a dal a hurrikánokra utal, viszont az a másik jellegzetes időjárási típus, amelyről Florida közismert.

Buffett 1974-es, A1A című countryalbumán szerepelt a „Trying to Reason with Hurricane Season” című dala. A lemezt a floridai A1A autóútról nevezték el, amely az állam számos tengerparti városán is keresztül vezet.

Tiszteletbeli elismerésben részesült John AndersonSeminole Wind„, Waylon JenningsThe Everglades” és Kenny Chesney saját „Flora-Bama” című dala.

10. Georgia: “The Devil Went Down To Georgia” – The Charlie Daniels Band

A Charlie Daniels Band 1979-ben adta ki a „The Devil Went Down to Georgia” című dalt. A dal az Ördög georgiai útjáról szól, ahol találkozik egy Johnny nevű fiatal hegedűssel.

Az ördög kihívja Johnnyt egy hegedűpárbajra. Ha Johnny nyer, akkor egy aranyból készült hegedűt kap. De ha veszít, az Ördög ellopja a lelkét. A végén Johnny kerül ki győztesen, az ördög pedig vereséggel távozik Georgiából.

A „The Devil Went Down to Georgia” a Hot Country Songs listájának első helyére került, és a RIAA platina minősítést adott neki.

Felsorolunk néhány további tiszteletbeli georgiai dalt, köztük Ray Charles vagy Willie NelsonGeorgia on My Mind” című számát, Trisha YearwoodGeorgia Rain„, Reba McEntire „The Night the Lights Went Out in Georgia„, Alan JacksonChattahoochee„, Lauren AlainaGeorgia Peaches” és Kane BrownBury Me in Georgia” című dalát.

11. Hawaii: “Hawaii” – Old Dominion

Az Old Dominion 2021-es Time, Tequila & Therapy című albumának második számaként a „Hawaii” című dalt adta elő.

A sóvárgó dalban az Old Dominion-os Matthew Ramsey arról énekel, hogy „miként sodorta magával csoda szép a kékség” és „boldog, mint egy ukulele” a nővel, akit szeretett, amikor ellátogattak „The Aloha State”-be. Most, hogy maguk mögött hagyták a trópusi paradicsomot, teljes szívéből vágyik vissza.

Ahogy énekli:

“Back on the mainland, things ain’t the same, man. Wish we could go back to island time…” / „A szárazföldön a dolgok nem ugyanazok. Bárcsak visszamehetnénk a szigeten eltöltött időbe…”

12. Idaho: “Idaho Cowboy” – Reckless Kelly

Az idahói country-rock zenekar, a Reckless Kelly 2010-ben adta ki az „Idaho Cowboy” című dalt. A dal a Somewhere in Time című hatodik stúdióalbumuk nyolcadik számaként szerepelt.

Az „Idaho Cowboy” egy vad idahói cowboyt követ, aki nem tud sokáig egy helyen maradni.

Ahogy a refrén szól:

“Because he`s an idaho cowboy, no tennessee plow-boy. He’s wild as the Rockies he rides. The cougar in the canyon, the Devil’s old companion, riding with a fire in his eyes.“ / „Mert ő egy idahói cowboy, nem pedig egy tennessee-i földműves fiú. Vad, mint a Sziklás-hegység, amin lovagol. A puma a kanyonban, az ördög régi társa, tűzzel a szemében lovagol.”

13. Illinois: “Illinois” – Brett Eldredge

Brett Eldredge az Illinois állambeli Parisban született, Chicagótól 165 mérföldre délre. Második stúdióalbuma, melynek címe Illinois, a szülőföldje előtt tisztelgett.

A 2015-ben kiadott dalt Eldredge Brad Crislerrel és Tom Douglasszel közösen írta.
Az „Illinois” című dalban Eldredge a „Prériállamban” felnőtt éveiről elmélkedik. Szeretettel emlékszik vissza azokra az időkre és a hely szépségére, amit otthonának nevezhet.

Ahogy énekli:

„…amikor elveszek a zajban, mint egy suttogás, hallom egy fiú hangját. Oh, Illinoisból.”

14. Indiana: “Why Indiana” – Parker McCollum

Parker McCollum 2021-es stúdióalbumán, a Gold Chain Cowboy-on jelent meg a Why Indiana című dal. McCollum Randy Montanával és Erik Dylannel közösen írta a számot.

A „Why Indiana” egy szívszorító dal, melyben McCollum egy kapcsolat végét siratja, miután barátnője felhívja őt telefonon, hogy szakítson vele.

A lány akkor hívta, amikor a férfi Indianában volt, így azt kívánta, bárcsak akkor hívta volna, amikor valahol Las Vegasban vagy Memphisben volt, hogy elfoglalhassa magát és csinálhasson valamit, amivel elfelejtheti a szíve fájdalmát. De ehelyett a nő akkor hívta, amikor „...itt volt kint, és nem volt semmi dolga„.

15. Iowa: “It Sure Can Get Cold In Des Moines” – Tom T. Hall

Az „It Sure Can Get Cold in Des Moines” volt az ötödik szám Tom T. Hall 1971-es, In Search of a Song című albumán.

Hall, aki valójában Kentuckyban született, az „It Sure Can Get Cold in Des Moines„-t teljesen egyedül írta. Narrátorként Hall arról énekel, hogy egy hideg, fagyos időszakban látogatja meg Iowa fővárosát. A szálloda társalgójában találja magát, ahol észrevesz egy síró, szerencsétlennek tűnő lányt.

A találkozás után Hall ezt énekli:

„Anélkül, hogy megkérdeztem volna, tudtam, miért sírt. Az élet néha ilyen.”

16. Kansas: “Witchita Lineman” – Glen Campbell

Jimmy Webb a „Witchita Lineman” megírására azután kapott ihletet, hogy egy, éppen a telefonkagylóba beszélő, és a kábelhálózatot javító szerelő mellett haladt el. Elképzelte, hogy a szerelő a barátnőjéhez beszél, és erre a koncepcióra alapozva írta meg a dalt.

Bár Webb Oklahomában haladt el az inspirációt adó telefonszerelő mellett, mégis úgy döntött, hogy a dalát Kansasba helyezi át. Glen Campbell rögzítette a számot, és 1968-ban adta ki. A dal a Billboard Hot Country Songs listájának első helyét érte el.

Campbell a magányos telefonszerelő szerepét veszi át, és ezt énekli:

“And I need you more than want you, and I want you for all time. And the Wichita lineman is still on the line.” / És jobban szükségem van rád, mint amennyire akarlak, és örökre akarlak. És a wichitai telefonszerelő még mindig a vonalban van.

17. Kentucky: “Coal Miner’s Daughter” – Loretta Lynn

Loretta Lynn a Kentucky Butcher Hollowban (más néven „Butcher Holler”) született, és gyermekkoráról írta a „Coal Miner’s Daughter” című dalt. Apja, Melvin TheodoreTedWebb a Van Lear szénbányákban dolgozott, és „szenet lapátolt, hogy egy szegény ember dollárját megkeresse„.

Szegényes neveltetése ellenére Lynn mindig büszke volt arra, hogy honnan jött. Ahogy énekelte:

„Szegények voltunk, de volt szeretetünk”. Mindig azt hirdette, hogy „büszke arra, hogy egy szénbányász lánya lehet”.

Kentucky kapcsán iszteletbeli elismerésben részesül Bill MonroeBlue Moon of Kentucky” című dala, Darrell Scott vagy Patty LovelessYou’ll Never Leave Harlan Alive” című dala, valamint Johnny CashMy Old Kentucky Home” című dala.

18. Louisiana: “Callin’ Baton Rouge” – Garth Brooks

A „Callin’ Baton Rouge” gyökerei mélyen a country zene történelmébe nyúlnak vissza. A Louisana fővárosa által ihletett gyors tempójú dalt eredetileg az Oak Ridge Boys rögzítette 1978-as Room Service című albumára.

Garth Brooks 1990-es verziója az ismertebb, amely a Billboard Hot Country Songs listájának 2. helyéig jutott. Az ő felvételét a mai napig gyakran használják az LSU sportcsapatai.

Tiszteletbeli elismerésben részesül a Conway Twitty és Loretta Lynn által írt „Louisana Woman, Mississippi Man„, Mel McDanielLouisana Saturday Night” és Tim McGrawLouisiana” című dala.

19. Maine: “King Of The Road” – Roger Miller

Roger Miller a Grammy-díjas „King of the Road” című dalában Maine harmadik legnépesebb városára utal. Az 1965-ben megjelent „King of the Road” egy férfit követ, aki vég nélkül vándorol az országon keresztül.

Bár nincs sok pénze, és nincs igazi otthona, a férfi mégis szabadnak érzi magát. Miller, aki a dallamot írta, a férfi következő úti céljaként „Bangor, Maine„-t jelöli meg.

20. Maryland: “The Streets Of Baltimore” – Bobby Bare

Tompall Glaser és Harlan Howard 1966-ban közösen írták a „The Streets of Baltimore” című számot. Bár a Tompall Glaser & The Glaser Brothers végül saját maguk vették fel a dalt, az első felvételt Bobby Bare adta ki 1966 júniusában.

Bare narrátorként arról énekel, hogy eladja Tennessee-i farmját, és Baltimore-ba, Marylandbe viszi a hölgyét, oda, ahová vágyik. A költözéstől a nő boldognak érzi magát, és megjegyzi: „A legszebb hely a Földön a Baltimor éjszaka„.

Bár a férfinak kezdetben tetszik Baltimore, hamarosan megunja a városi életet. Végül vonattal utazik haza, mivel megtudja, hogy a hölgy sokkal jobban szereti Baltimore-t, mint őt.

A „The Streets of Baltimore„-t az évek során számos más előadó is feldolgozta, többek között Willie Nelson, Charley Pride és John Prine.

21. Massachusetts: “Whoever’s In New England” – Reba McEntire

Kendal Franceschi és Quentin Powers írta Reba McEntire 1986-os szívszorító dalát, a „Whoever’s in New England„-t. A dal narrátora egy nő, aki attól fél, hogy a férjének viszonya van:

„Szörnyen sok időt töltesz Massachusettsben, úgy tűnik, mintha minden második héten ott várna rád egy találka”.

A nő a fájdalom ellenére, amit érez, emlékezteti a férjét, hogy mindig várni fog rá otthon.:

„De amikor aki New Englandben van, veled végzett. És Bostonban jobb dolgokat talál. Tudod, hogy még nem késő, mert mindig lesz hova visszajönnöd. Amikor New Englandben bárki is van, végzett veled.”

22. Michigan: “All Summer Long” – Kid Rock

A michigani Romeóban született és nevelkedett Kid Rock az „All Summer Long” című slágerében a szülőföldjéről emlékezett meg. A szám 2008-as megjelenését követően a Hot Country Songs listán a 4. helyig jutott.

A dalban Kid Rock a tóparton töltött fiatalságáról elmélkedik a lánnyal, akit egykor szeretett. Megosztja, hogy „Észak-Michiganben nyár volt„, amikor ezeket a felejthetetlen emlékeket szerezte.

23. Minnesota: “On A Bus To St. Cloud” – Trisha Yearwood

Gretchen Peters az „On a Bus to St. Cloud” című dalt azután írta, hogy felfedezte a minnesotai St. Cloud városát egy térképen. Trisha Yearwood rögzítette a számot, és 1995-ben adta ki.

Narrátorként Yearwood megosztja az egykori szerelme halála miatti gyászát, aki öngyilkosság áldozata lett. A férfi arcát mindenhol látja, ahová csak megy, így St. Cloudban is.

Így énekel:

A Minnesotai St. Cloudba tartó buszon azt hittem, hogy ott láttalak. A körülötted hulló hóval, mint egy néma ima.

24. Mississippi: “Louisana Woman, Mississippi Man” – Conway Twitty & Loretta Lynn

Igaz, hogy ezt a dalt már „megtisztelő elismerésben” részesítettük Louisana államánál, de kiérdemelte, hogy legalább az egyik államban a címben is szerepeljen! Tehát a „Magnolia állam” képviseletében használjuk itt.

A „Louisana Woman, Mississippi Man” című dalban Conway Twitty és Loretta Lynn két szerelmespárnak adja ki magát, akik a Mississippi folyó ellentétes partján élnek. A köztük lévő távolság ellenére így énekelnek:

„A Mississippi folyó nem tud minket elválasztani egymástól. Túl sok szerelem van ebben a Mississippi szívben. Túl sok szerelem van ebben a louisianai szívben.”

Tiszteletbeli elismerésben részesül Faith HillMississippi Girl„, Bobbie GentryOde to Billie Joe” és Ray StevensMississippi Squirrel Revival” című dala.

25. Missouri: “Missouri Waltz” – Johnny Cash

A „Missouri WaltzJohnny Cash által rögzített verziója 2006-ban posztumusz jelent meg. A dalban olyan dalszövegek szerepelnek, mint például:

“Way down in Missouri when I heard this lullaby. While the stars were blinking and the moon was shining high.” / Odalenn, Missouriban, amikor meghallottam ezt az altatót. Míg pislogtak a csillagok, és a hold ott fent úgy ragyogott.”

A „Missouri Waltz” azonban jóval régebbi, mint Cash felvétele. A dal eredeti szövegét James Royce Shannon írta 1914-ben, a zenéjét Lee Edgar Settle szerezte, és Frederic Knight Logan hangszerelte.

A „Missouri Waltz„-ot 1949-ben Missouri állam hivatalos dalává nyilvánították. Cash mellett többek között Bing Crosby, Gene Autry és a Fontane Sisters is feldolgozta a dalt.

26. Montana: “Meet Me In Montana” – Dan Seals & Marie Osmond

Dan Seals és Marie Osmond 1985-ben adta ki „Meet Me in Montana” című duett felvételét. Egy fiatal szerelmespárt ábrázolnak, akik különváltak, miközben álmaikat kergették Nashville-ben és Los Angelesben.

De mindketten rájönnek, hogy soha nem lesznek olyan boldogok, mint egymás karjaiban. A „Big Sky Country„-ban könyörögnek, hogy újra találkozhassanak, és azt éneklik:

“Won’t you meet me in Montana? I want to see the mountains in your eyes…I’ve had all of this life I can handle. Meet me underneath that big Montana sky.” / „Nem találkozunk Montanában? Szeretném látni a hegyeket a szemedben… Ennyi életem volt már, amennyit elbírtam. Találkozzunk a nagy montanai ég alatt.”

27. Nebraska: “Omaha” – Waylon Jennings

Billy Joe Shaver és Hillman Hall közösen írták az „Omaha” című dalt, amelyet Waylon Jennings vett fel az 1973-as Honky Tonk Heroes című albumára.

A narrátorként Jennings arról énekel, hogy elhagyta omahai otthonát, mert „mindig is azt hitte, hogy [ő] afféle kóborlélek„. De miután eltöltött egy kis időt San Franciscóban, visszavágyik Omahába.

„Omaha, te nyomasztoan hatsz rám” – énekli Jennings. „Azt hiszem, igazából soha nem is hagytalak el”.

28. Nevada: “Old Nevada Moon” – Patsy Montana

Bár rengeteg dal szól Las Vegasról, Nevadában sokkal több van, mint a város ragyogó fényei és a kaszinók. Patsy Montana klasszikus száma, az „Old Nevada Moon” tökéletesen mutatja be „Az ezüst állam” természeti szépségét.

Ahogy ő énekli:

„‘Hazamegyek, ahol a hegyek csókolják az eget, és a nap fényes léggömb. Szórj meg sivatagi csillagporral, és hagyj feküdni, a nevadai holfény alatt”.

Tiszteletbeli elismerésben Faith HillLet’s Go to Vegas„, John AndersonStop in Nevada” és Gram Parsons és Emmylou HarrisOoh Las Vegas” című dala kapta. Bár nem country dal, de Elvis PresleyViva Las Vegas” című dala is megérdemel egy tisztelgő fejbiccentést!

29. New Hampshire: “New Hampshire Naturally” – The Shaw Brothers

Itt egy kicsit elferdítjük a szabályokat, mert a néhai Shaw Brothers technikailag folkművészek voltak, nem countryénekesek. A folk és a country azonban szorosan összefüggnek, és a Shaw Brothers túl nagy szerepet játszott a New Hampshire-i (és New England-i) zenei életben ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket.

Az ikertestvérek „New Hampshire Naturally” című dala 1983-ban New Hampshire egyik állami dalává vált.

A Shaw Brothers dalszövegei leírják az állam összes lenyűgöző látványosságát, a tavasszal növekvő, élénk lila orgonavirágoktól az égig érő, hófödte hegyekig. Ahogy éneklik:

„New Hampshire az, ahol lenni szeretnék. Ó, New Hampshire. Természetesen szeretem New Hampshire-t.”

30. New Jersey: “Who Says You Can’t Go Home” – Bon Jovi & Jennifer Nettles

New Jersey szülötteként Jon Bon Jovi gyakran ír dalokat a „The Garden State„-ről. Az egyik ilyen dal country változatában 2006-ban csatlakozott a Sugalandból ismert Jennifer Nettleshez.

A „Who Says You Can’t Go Home” címet viselő dalban Bon Jovi arról elmélkedik, hogy mennyire el akart menni „az egyetlen dologtól, amit valaha is ismert„. De ahogy vándorolt a világban, rájött, hogy semmi nem tudja helyettesíteni New Jersey-t a szívében. Most pedig ez az egyetlen hely, ahol lenni akar.

Ahogy ő és Nettles éneklik a refrénben:

„Bejártam az egész világot, és ami azt illeti, már csak egy hely van, ahová vágyom. Ki mondta, hogy nem mehetsz haza?”

31. New Mexico: “Land Of Enchantment” – Michael Martin Murphey

A Grammy-jelölt cowboy-énekes Michael Martin Murphey 1989-es dalában, amelyet Don Cookkal és Chick Rainsszel közösen írt, megmutatta, miért nevezik Új-Mexikót a „varázslat földjének„. Ebben Murphey egy olyan nőről énekel, akivel „sodródó napjaiban” találkozott, és aki „elvarázsolta”.

Amikor végül elválnak útjaik, a nő könyörög neki, hogy egy nap térjen hozzá vissza. A nő szavai még sokáig az elbeszélő fejében élnek, miután a férfi távozott.

„Gyere vissza, amigo, bárhová is mész, a varázslat földjére, Új-Mexikóba.”

Új-Mexikó 1989-ben a „Land of Enchantment” című dalt hivatalos állami dalának választotta.

32. New York: “New York At Night” – Old Dominion

Az Old Dominion a „New York At Night” című dalt a 2017-es Happy Endings című album kilencedik számaként adta ki.

A dal egy „elektromos energiával” rendelkező nőről szól, aki a narrátort a mindig nyüzsgő New York Cityre emlékezteti. Ha a nő közelében van, „Empire high„-nak érzi magát, ahogyan énekli:

“New York at night, Empire high.That uptown something. It’s got me coming alive. Baby you’re like, New York at night.” / New York éjszaka, az Empire (State Building – Szerk. Megj. ) csúcsa. Az a valami a belvárosban. Ettől életre keltem. Kicsim, olyan vagy, mint az éjszakai New York.”

33. North Carolina: “Carolina Moon” – Scotty McCreery & Alison Krauss

Az észak-karolinai Scotty McCreery 2013-as „See You Tonight” című albumán írt ódát szülőállamának. A „Carolina Moon” című dalban Alison Krauss is közreműködik.

Jon Randall és Ronnie Stewart közösen írták a számot. McCreery narrátorként arról énekel, hogy mennyire hiányzik neki észak-karolinai otthona és annak szépsége.

„Ó, mennyire hiányoznak azok a hegyek, amikor a babér virágzik” – énekli. „És a déli csillagok táncolnak az észak-karolinai hold körül”.

Ahogy a dal a végéhez közeledik, McCreery arra kéri a haverjait, hogy gondoskodjanak róla, hogy Észak-Karolinában temessék el, amikor meghal.

Tiszteletbeli elismerésben Chase RiceCarolina Can„, Jo Dee MessinaHeads Carolina, Tails California„, az Old Crow Medicine Show vagy Darius RuckerWagon Wheel” és a bluegrass egyik alapdarabja, a „Foggy Mountain Breakdown” kapja.

34. North Dakota: “North Dakota” – Lyle Lovett & Rickie Lee Jones

A „North Dakota” Lyle Lovett és Willis Alan Ramsey által közösen írt dal. A szám Lovett 1999-es Live in Texas című albumán is szerepel.

A „North Dakota„-ban Rickie Lee Jones szerepel Lovett duettpartnereként.

A dal azzal kezdődik, hogy Lovett összehasonlítja „az észak-dakotai fiúkat” és „a texasi cowboyokat„. Míg az észak-dakotaiak „whiskyt isznak a szórakozásért„, addig a texasi cowboyok „átnéznek a határon, hogy megtanulják a szerelem útjait„.

35. Ohio: “Oh Ohio” – Luke Grimes

Luke Grimes leginkább Kayce Dutton szerepéről ismert a Yellowstone-ból. De azt tudtad, hogy country előadó is?

Grimes, aki az ohiói Daytonban született, az „Oh Ohio” című dalában a szülőállamáról énekel.

A dal szinte gyászos, ahogy Grimes megjegyzi, hogy

a „The Buckeye State / Vadgesztenye államából” kifogyott a tűz. Ám elismeri, hogy Ohio talán mindig is „hideg” volt, csak ő nem vette észre fiatal korában. Most felismeri, hogy talán ő az, aki megváltozott.

36. Oklahoma: “Okie From Muskogee” – Merle Haggard

Mele Haggard Kaliforniában született, de szülei oklahomaiak voltak. Büszke volt származására, amit az 1969-es „Okie from Muskogee” című kislemezen megjelent dalában is világossá tett.

Az „Okie from Muskogee„-ben Haggard lenézi a behívók és az ellenkultúra mozgalom tagjait. Arról énekel, hogy mennyire büszke arra, hogy Muskogee-ból származik, ahol az emberek hazafiasak és tisztelettudóak.

Az American Songwriternek adott 2010-es interjújában Haggard elmondta, miként változott a hozzáállása a dalhoz az idők során.

„Ez volt az a fénykép, amelyet arról készítettem, ahogy a dolgok egy bolond szemével látszódtak… és Amerika nagy része ugyanolyan feltételezések alatt állt, mint én. Mivel közben eltelt 40 év, most már más hozzáállással éneklem a dalt a színpadon… Sokat tanultam azóta… most már más kivetítéssel játszom. Ez egy másik dal. Most már én is más vagyok.”

Tiszteletbeli elismerésben részesül Don WilliamsTulsa Time„, David Frizzell és Shelly WestYou’re the Reason God Made Oklahoma” és Vince GillOklahoma Borderline” című dala.

37. Oregon: “Eugene Oregon” – Dolly Parton

Dolly PartonEugene Oregon” című dala egy kedves köszönőlevél Oregon második legnépesebb városának.

A legenda szerint Parton hihetetlen honvágyat érzett, amikor az 1970-es években Eugene-ben lépett fel. A közönség befogadta és szerette őt, ezért meg akarta köszönni nekik a kedvességüket. Ezért azt tette, amihez a legjobban ért… írt számukra egy dalt.

„Eugene, Oregon Életem végéig emlékezni fogok rád. Nem fogom elfelejteni, milyen jó voltál hozzám. No és nem fogom elfelejteni a sok kedvességet, amit mutattál. Egy honvágytól szenvedő vidéki lánynak, a messzi, messzi Tennessee-ből.”

38. Pennsylvania: “Camptown Races” – Johnny Cash

A történészek úgy vélik, hogy Stephen Foster azután írta a „Camptown Races„-t, hogy átutazott a Pennslyvania állambeli Camptown falun, ahol egy lóversenypálya volt. A dal szövegét az 1850-es eredeti megjelenés óta átírták.

A „Camptown Races„-t az évek során számos előadó feldolgozta, köztük Kenny Rogers & The First Edition, Bing Crosby és Julie London. Johnny Cash is elénekelte a dalt élőben, amint az a fenti klipben látható.

39. Rhode Island: “Rhode Island’s It For Me” – Rick Pickren

Az Egyesült Államok legkisebb államaként Rhode Islandet nem gyakran említik dalokban. De mint sok más államnak, ennek is van hivatalos állami dala, a „Rhode Island’s It for Me„.

Rick Pickren énekes-dalszerző olyan countrysztárokkal osztotta meg a színpadot, mint Dolly Parton, George Strait és a The Judds. Néhány évvel ezelőtt kiadott egy négykötetes gyűjteményt az 50 amerikai állam dalaiból, köztük a „Rhode Island’s It for Me„-t.

Rick Pickern Rhode Island állami dalának előadásáért – sok más mellett – számos dicséretet gyűjtött be az egész Egyesült Államokból, pedagógusoktól és rajongóktól.

40. South Carolina: “South Carolina Low Country” – Josh Turner

Josh Turner, a dél-karolinai Hannahban született, a „South Carolina Low Country” című dalában tiszteleg szülőállama előtt. A dal Turner 2007-es Everything is Fine című albumának 12. és egyben utolsó számaként jelent meg.

Turner egyedül írta a „South Carolina Low Country” c. dalt. A dalban arról énekel, hogy a Dél-Karolinában felnőve élete és tapasztalatai hogyan táplálták a zene és az éneklés iránti szeretetét.

Így énekel:

Az atlanti szellőben ringatózó pálmafák. Nyújtóznak, hogy elérjék a félholdat. Dél-Karolina vidéke, a zene, ami belőlem jön.

41. South Dakota: “South Dakota” – Chris Stapleton

Chris Stapleton Dave Cobbal, Derek Mixonnal valamint J.T. Cure-ral közösen írta a „South Dakota” című dalt, amely a 2023-as, Higher című albumának második felvételeként jelent meg.

Stapleton azzal nyitja a dalátt, hogy „másnaposan ébredt”. Rájön, hogy az élete nem alakul jól, és még csak nem is látja a bajok végét.

Majd így folytatja:

„Dél-Dakotában vagyok,  folyton lemaradok. Dél-Dakotában vagyok, ahol a bajt nem nehéz megtalálni”.

42. Tennessee: “My Tennessee Mountain Home” – Dolly Parton

Ahogy az várható volt, rengeteg country dal szól Tennessee-ről. Így helyénvalónak tűnt, hogy egy Tennessee-i születésű előadó a világhírű Dolly Parton dalát is bemutassuk.

Parton Pittman Centerben született, a Great Smoky Mountains Nemzeti Park, Gatlinburg és Pigeon Forge városok közelében. Ma már a Dollywood vidámparkot is meglátogathatjuk Pigeon Forge-ban.

Parton zenei ódát írt szülőállamához „My Tenessee Mountain Home” címmel. A számot 1972-ben adta ki, és ez inspirálta 1973-as, azonos című albumát.

A „My Tennessee Mountain Home” című dalában Parton szülővárosának, és annak környékének szépségéről énekel.

„Az én Tennessee-i hegyi otthonomban az élet olyan békés, mint egy csecsemő sóhaja. Tennessee-i hegyi otthonomban a tücskök énekelnek a közeli mezőkön”.

Tennessee több tiszteletbeli említést is megérdemel! Így az Osborne BrothersRocky Top„, Ronnie MilsapSmoky Mountain Home„, Chris StapletonTennessee Whiskey” című verziói, valamint az AlabamaTennessee River„, Patti PageTennessee Waltz” és a LonestarWalking in Memphis” című verziója.

43. Texas: “Amarillo By Morning” – George Strait

Nem kell sokat keresgélni, hogy találjunk egy jó kis country dalt a „The Lone Star State„-ről. Természetesen megfelelő választásnak tűnt, hogy magától a „The King of Country / A country királyától„, a texasi születésű George Strait-től hallgassunk meg egy dalt.

Bár Strait repertoárjában számos Texas-alapú dal található, az „Amarillo by Morning” kiemelkedik a tömegből. Strait nemrégiben kijelentette, hogy ez a valaha is felvett legkedvesebb dala.

A dalnak gyönyörű szövege van, mint például,

„Amikor a Nap magasan a texasi égbolton áll, én a megyei vásáron fogok lovagolni. Amarillo reggelre, Amarillo ott leszek.”

Texas egy másik olyan állam, amely megérdemel néhány extra tiszteletbeli említést, beleértve Marty RobbinsEl Paso„, Little TexasGod Blessed Texas„, Glen CampbellGalveston„, Blake SheltonAustin„, Tanya TuckerTexas (When I Die)„, Willie NelsonBeautiful Texas„, és természetesen StraitAll My Ex’s Live in Texas” című dalát.

44. Utah: “The Red Hills Of Utah” – Marty Robbins

Marty RobbinsThe Red Hills of Utah” című dalában Utah természeti szépségei előtt tiszteleg. A dal Robbins 1963-as Return of the Gunfighter című albumának B oldalán az utolsó számaként szerepelt.

Robbins érzi, hogy Utah hívja őt, és szeretné meglátogatni, hogy lássa, vajon ugyanolyan gyönyörű-e, mint álmaiban.

„Milyen zöldek a völgyek? Milyen magasak a fák? Milyen hűvösek a folyók? Milyen lágy a szellő?” – énekli. „Ha olyan, mint az álmaim, akkor el kell mennem és meg kell néznem. Mert Utah vörös hegyei hívnak engem.”

45. Vermont: “Moonlight In Vermont” – Willie Nelson

A „Moonlight in Vermont” volt az a dal, amely Nelsont az 1978-as, többszörös platinalemezes Stardust című albumának elkészítéséhez vezette. A számot korábban olyan előadók vették fel, mint Frank Sinatra, Ray Charles és Billie Holiday.

A született mesemondó, Nelson hangja tökéletesen illik a dallamhoz. Ahogy énekel, leírja Vermont szépségét éjszaka, ősszel, télen, tavasszal és nyáron.

A dalszövegek közül néhány:

„Esti nyári szellő, a réti pacsirta csicsergése, holdfény Vermontban”.

46. Virginia: “My Old Virginia Home” – The Carter Family

A legendás Carter család a virginiai Maces Springből származik. Helyénvalónak tűnt, hogy a „My Old Virginia Home” című 1935-ös felvételüket a lista ezen pontján szerepeltessük.

A „My Old Virginia Home” narrátora arról énekel, hogy miként hagyta maga mögött Virginiát, hogy egy új helyet keressen. Az idő és a távolság miatt azonban hiányzik neki a szülőföldje, és megfogadja, hogy visszatér és ismét gyökeret ereszt ott.

Ahogy a dal szól:

„Egy fiú vagyok a régi Virginiából, és jövök, jövök hazafelé. Ott telepszem le örökre, a régi virginiai otthonomban”.

47. West Virginia: “Take Me Home, Country Roads” – John Denver

John Denver 1971-es kislemeze, a „Take Me Home, Country Roads” a „Majdnem mennyország, Nyugat-Virginia” sorral kezdődik. A dalt régóta a „Hegyi Állam” szimbólumának tekintik, és 2014-ben az állam hivatalos dalává vált. Ez a Nyugat-Virginiai Egyetem himnusza is.

Megjelenését követően a dal a Hot Country Songs listán az 50. helyig jutott, és a Hot 100-as összes műfaji listán a második helyet szerezte meg.

2016-ban a „Take Me Home, Country Roads” egyike volt annak a három dalnak, amelyet a CMA Awards 50. évfordulójára készített „Forever Country” c. mashupban lejátszottak. A egyvelegben szereplő többi dal Willie NelsonOn the Road Again” és Dolly PartonI Will Always Love You” című dala volt.

A felvételen 30 country énekes szerepelt, és a Hot Country Songs listájának első helyét szerezte meg.

48. Wisconsin: “Milwaukee, Here I Come” – George Jones & Brenda Carter (Or Tammy Wynette)

George Jones a „Milwaukee, Here I Come” című dalt Brenda Carterrel vette fel, és duettjük 1968-ban jelent meg. Ám gyakran adta elő a dalt akkori feleségével, Tammy Wynette-tel is.

Az évek során a „Milwaukee, Here I Come„-ot olyan előadók is feldolgozták, mint Porter Wagoner & Dolly Parton és John Prine & Melba Montgomery.

A „Milwaukee, Here I Come” elbeszélői Milwaukee-ból költöztek Nashville-be. De amikor a nőt elvarázsolják a különböző Grand Ole Opry-sztárok, a férfi megfogadja, hogy hátrahagyja a nőt, és hazamegy:

„Nos, én most útra kelek azon a régi autópályán. Elhagyom ezt a várost, amíg nem döntesz. Melyiket akarod jobban, az Opry sztárjait vagy engem. Milwaukee, itt jövök, Nashville, Tennessee-ből.”

49. Wyoming: “I Can Still Make Cheyenne” – George Strait

A listát a „The King of Country / A country királyának”, George Straitnek egy dalával zárjuk. Az az „I Can Still Make Cheyenne„-t Aaron Barker és Erv Woolsey közösen írták Strait 1996-os, Blue Clear Sky című albumára.

Strait egy rodeó cowboy szerepében tettszeleg, aki otthon hívja fel a szeretőjét. Fel akarta adni a rodeózást Cheyenne-ben, hogy végleg együtt lehessen vele. A lány azonban elárulja, hogy talált valaki mást, mert megunta a férfi távollétét.

A cowboy a legjobb tudása szerint kezeli a hírt:

„Sajnálom, hogy idáig fajult a dolog. Annyi minden van benned, ami hiányozni fog. De semmi baj, bébi, ha sietek, még elérem Cheyenne-t.”

Tiszteletbeli elismerésben részesült Garth BrooksThe Beaches of Cheyenne„, Chris LeDouxTake Me Back To Old Wyoming„, LeDoux „Paint Me Back Home in Wyoming” és Aaron WatsonJuly in Cheyenne” című dala.

És legvégül! Nesztek emberek, egy jófajta country nóta, amely mind az 50 államot képviseli! Ezt hallván Johnny Cashhez hasonlóan elmondhatjátok, hogy „mindenhol jártatok” az Egyesült Államokban…. már… a country csodás dalain keresztül!

Forrás: countrymusicnation.com


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás