Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis (1935. szeptember 29. – 2022. október 28.) amerikai zongorista, énekes és dalszerző. A „The Killer” becenévre hallgatott, a „Rock&Roll” első nagy vadembereként” jellemezték. A „Rock&Roll” és a „Rockabilly” zene úttörője.

Jerry Lee Lewis

Lewis legelső felvételeit 1952-ben készítette Cosimo Matassa, J&M stúdiójában New Orleansban, Louisiana államban. Korai felvételeit pedig 1956-ban a Sun Recordsnál Memphisben, Tennessee államban. A „Crazy Arms 300 000 példányban kelt el az Egyesült Államok déli részén, de az 1957-es „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” című slágere volt az, ami Lewis-t világhírűvé tette. Ezt követte a „Great Balls of Fire„, a „Breathless” és a „High School Confidential” című nagy slágerek.

„Rock&Roll” karrierje megrekedt, miután házasságot kötött Myra Gale Brownnal, a 13 éves első unokatestvérével, akit korábban egyszer már eltávolítottak tőle.

Jerry Lee Lewis és Myra Gale Brown

Népszerűsége a botrányt követően gyorsan csökkent, és néhány kivételtől eltekintve, mint például Ray Charles „What’d I Say” című dalának feldolgozása, a hatvanas évek elején nem sok sikerrel szerepelt a slágerlistákon. Élő fellépései ebben az időben egyre vadabbak és energikusabbak voltak. Az 1964-es Live at the Star Club, Hamburg című élő albumát sok zenei újságíró és rajongó minden idők egyik legvadabb és legnagyobb élő rockalbumaként tartja számon.

JerryLeeLewis_”Live at the Star Club, Hamburg”

1968-ban Lewis áttért a country zenére, és olyan dalokkal aratott slágereket, mint az „Another Place, Another Time„. Ez újra fellendítette a karrierjét, és az 1960-as évek végén és az 1970-es években rendszeresen vezette a country-western listákat; hét évtizedes karrierje során Lewis 30 dala került a Billboard Country and Western Chart Top 10-es listájára. 1. helyezett country slágerei közé tartozott a „To Make Love Sweeter for You„, a „There Must Be More to Love Than This„, a „Would You Take Another Chance on Me” és a „Me and Bobby McGee„.

Lewis sikerei az évtizedek során is folytatódtak, és olyan dalokkal vállalta fel „Rock&Roll” múltját, mint a The Big BopperChantilly Lace” és Mack VickeryRockin’ My Life Away” című dalának feldolgozása. A 21. században Lewis továbbra is világszerte turnézott és új albumokat adott ki. A 2006-os Last Man Standing című albuma volt a legkelendőbb kiadványa, amely több mint egymillió példányban kelt el világszerte.

Ezt követte 2010-ben a Mean Old Man, amely szintén a legkelendőbb albumai közé tartozik.

Lewisnak tucatnyi aranylemeze volt a rock és a country területén. Négy Grammy-díjat nyert, köztük egy Grammy-életműdíjat és két Grammy Hall of Fame-díjat. Lewis 1986-ban bekerült a Rock and Roll Hall of Fame első osztályába, és a műfajhoz való úttörő hozzájárulását a Rockabilly Hall of Fame is elismerte. Szintén tagja volt a Memphis Music Hall of Fame-be beiktatott nyitó évfolyamnak. 2022-ben beiktatták a Country Music Hall of Fame-be is. 1989-ben életét megörökítette a Great Balls of Fire című film, Dennis Quaid főszereplésével. 2003-ban a Rolling Stone listázta All Killer, No Filler című válogatáskötetét, The Anthology című albumát a 242. helyre sorolta a „Minden idők 500 legjobb albuma” listáján. 2004-ben a 24. helyre sorolta a Minden idők 100 legjobb előadóját tartalmazó listáján. 2004-ben Lewis volt az utolsó túlélő tagja a Sun Records Million Dollar Quartetjének és a Class of ’55 című albumnak, amelyeken Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison és Elvis Presley is szerepelt.

Robert Christgau zenekritikus így nyilatkozott Lewisról:

„A lendülete, az időzítése, az offhand hangereje, az összetéveszthetetlen boogie-plusz zongora és az ürességgel szemben tanúsított abszolút magabiztossága Jerry Lee-t a rock and roller kvintesszenciájává teszi.”

KORAI ÉVEK

Jerry Lee Lewis 1935. szeptember 29-én született Elmo Kidd Lewis Sr. és Mary „Mamie” Herron Lewis gyermekeként a louisianai Ferridayben. Elszegényedett farmercsaládban nőtt fel Kelet-Louisianában. Fiatalkorában két unokatestvérével, Mickey Gilleyvel (a későbbi népszerű countryénekessel) és Jimmy Swaggarttal (a későbbi népszerű televíziós evangélistával) kezdett zongorázni.

Mickey Gilley

Szülei jelzálogot vettek fel a farmjukra, hogy vehessenek neki egy zongorát. Lewisra hatással volt egy zongorázó idősebb unokatestvére, Carl McVoy (aki később a Bill Black’s Combóval készített felvételeket), a rádió és a Haney’s Big House, egy fekete zenebár hangjai. 1949. november 19-én Lewis pályafutása első nyilvános fellépésén egy country&western zenekarral játszott egy ferriday-i autókereskedésben. Szettjének slágere az R&B előadó Stick McGheeDrinkin’ Wine, Spo-Dee-O-Dee” című dalának előadása volt. A „By Request, More of the Greatest Live Show on Earth” című élő albumon Lewis hallható, amint Moon Mullicant nevezi meg, mint olyan művészt, aki inspirálta őt.

Édesanyja beíratta a texasi Waxahachie-ban található Southwest Bible Institute-ba, hogy kizárólag keresztény, evangéliumi dalokat énekelhessen. Amikor Lewis egy templomi gyűlésen merészen eljátszotta a „My God Is Real” című boogie-woogie dalt, még aznap este véget vetett az iskolával való kapcsolatának. Pearry Green, a diáktanács akkori elnöke elmesélte, hogy egy tehetségkutató versenyen Lewis „világi” zenét játszott. Másnap reggel az iskola dékánja behívta Lewist és Greent az irodájába, hogy kicsapja őket. Az incidens után hazament, és elkezdett játszani Ferriday és Natchez klubjaiban és környékén, részévé vált a felvirágzó új „Rock&Roll” hangzásnak, majd 1952-ben elkészítette első demófelvételét a New Orleans-i Cosimo Matassa számára.

Cosimo Matassa

1955 körül Nashville-be utazott, ahol klubokban játszott és próbált érdeklődést kelteni, de a Grand Ole Opry elutasította, mivel már a shreveporti Louisiana Hayride country színpadon és rádióműsorban szerepelt.

KARRIER

Lewis 1952-ben készítette első felvételeit Cosimo Matassa J&M Recording Studiojában New Orleansban, Louisiana államban. Lefty FrizzellDon’t Stay Away (Till Love Grows Cold)” című dalát és saját instrumentális szerzeményét, a „Jerry’s Boogie„-t (más néven New Orleans Boogie) dolgozta fel.

SUN RECORDS STÚDIÓ

1956 novemberében Lewis a Tennessee állambeli Memphisbe utazott a Sun Records meghallgatására. A kiadó tulajdonosa, Sam Phillips Floridában tartózkodott, de a producer és hangmérnök Jack Clement felvette Lewis előadásában Ray PriceCrazy Arms” című dalát és saját szerzeményét, az „End of the Road„-ot.

1956 decemberében Lewis szólóelőadóként és más Sun-előadók, többek között Carl Perkins és Johnny Cash session-zenészeként is termékeny felvételeket kezdett készíteni. Jellegzetes zongorajátéka számos, a Sun-nál 1956 végén és 1957 elején felvett számon hallható, köztük Carl PerkinsMatchbox„, „Your True Love” és „Put Your Cat Clothes On” című számain, valamint Billy Lee RileyFlyin’ Saucers Rock’n’Roll” című dalán.

1956. december 4-én Elvis Presley beugrott Phillipshez, hogy meglátogassa régi cimboráját, miközben Perkins a stúdióban új számokat készített Lewis zongorakíséretével. Johnny Cash is ott volt és figyelte Perkinst. Ezután négyen rögtönzött „jam sessionbe” kezdtek, Phillips pedig futni hagyta a kazettát… Ezek a felvételek, amelyeknek csaknem fele gospel dal volt, Million Dollar Quartet címmel jelentek meg CD-n. A számok között szerepel Elvis PresleyDon’t Be Cruel” és „Paralyzed„, Chuck BerryBrown Eyed Handsome Man” és Pat BooneDon’t Forbid Me” című száma is.

Az albumon hallható dalok:

Lewis saját kislemezei (amelyeken „Jerry Lee Lewis And His Pumping Piano” néven szerepelt) 1957 folyamán nagymértékben előremozdították szólista karrierjét, olyan slágerekkel, mint a „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On„, ami egy Big Maybelle feldolgozás, és a „Great Balls of Fire„, a legnagyobb slágere, amelyek nemzetközi hírnevet hoztak neki, és a dalokat ért kritikák, amelyek miatt néhány rádióállomás bojkottálta őket.

2005-ben a „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” című dalt beválasztották a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvételi Nyilvántartásába (National Recording Registry of the Library of Congress). Több első kézből származó forrás – köztük Johnny Cash – szerint a hívő keresztényként élő Lewist zavarta saját anyagának bűnös volta, amely szerinte őt és közönségét a pokolba vezette. 2005-ben Waylon Payne ábrázolta Lewis karakterének ezt az aspektusát a Cash önéletrajzai alapján készült Walk the Line című filmben.

A színpadi mutatvány részeként Lewis a sarkával ütötte a billentyűket, félrerúgta a zongorapadot, és állva játszott, kezeivel fel-alá cikázott a billentyűkön, ráült a billentyűzetre, és ráállt a zongorára. A Pop Chroniclesnek elmondta, hogy a pad átrúgása eredetileg véletlenül történt, de amikor kedvező visszhangot kapott, megtartotta a számban. 1957. július 28-án a The Steve Allen Show-ban volt az első televíziós szereplése, ahol bemutatott néhányat ezekből a mozdulatokból, ahol a Whole Lotta Shakin’ Goin On-t játszotta.

Dinamikus előadásmódját olyan filmekben láthatjuk, mint a High School Confidential (a címadó dalt egy platós teherautó hátuljáról énekelte), vagy a Jamboree. Cub Koda „a Rock&Roll első nagy vademberének” és egyben „a Rock&Roll első nagy eklektikusának” nevezte őt. Michael Nyman klasszikus zeneszerző is Lewis stílusát említette saját esztétikájának elődjeként.

1960-ban Phillips új, korszerű stúdiót nyitott Memphisben, a Madison Avenue 639. szám alatt, elhagyva a régi Union Avenue-i stúdiót, ahol Phillips többek között B.B. King, Howlin’ Wolf, Elvis Presley, Roy Orbison, Carl Perkins, Lewis, Johnny Cash felvételeit készítette. Ezt követően Nashville-ben is nyitott egy stúdiót. Ez utóbbi stúdióban rögzítette Lewis egyetlen nagy slágerét ebben az időszakban, Ray CharlesWhat’d I Say” című dalának feldolgozását 1961-ben.

Európában a „Sweet Little Sixteen” (1962 szeptembere UK) és a „Good Golly, Miss Molly” (1963 márciusa) további frissített változatai kerültek be a slágerlistára. A népszerű EP-ken a „Hang Up My Rock and Roll Shoes„, az „I’ve Been Twistin’„, a „Money” és a „Hello Josephine” szintén lemezjátszó slágerekké váltak, különösen a születő diszkókban. Egy másik felvétel, amelyen Lewis a Glenn Miller OrchestraIn the Mood” című dalának instrumentális boogie feldolgozását játszotta, a Phillips International kiadónál jelent meg „The Hawk” álnéven.

Jerry Lee Lewis összes 1956-1963 között készített felvétele:

HÁZASSÁGI VITA

Lewis viharos magánélete egészen 1958 májusáig rejtve maradt a nyilvánosság elől, amíg egy 1958-as brit turné során Ray Berry, egy hírügynökség riportere a londoni Heathrow repülőtéren (az egyetlen jelenlévő újságíró) meg nem ismerte Lewis harmadik feleségét, Myra Gale Brownt. Ő Lewis első unokatestvére, és 13 éves volt, amikor összeházasodtak – bár Lewis, aki akkor 22 éves volt, azt állította, hogy valójában 15 éves volt. A hírverés felháborodást okozott, és a turnét mindössze három koncert után lemondták.

Jerry Lee Lewis és Myra Gale Brown

SMASH KIADÓ

Lewis Sun lemezszerződése 1963-ban lejárt, és a Smash Recordshoz csatlakozott, ahol több rockfelvételt készített, amelyek azonban nem vitték előrébb a karrierjét. A Smash (a Mercury Records egyik részlege) csapata előállt az „I’m on Fire” című dallal, amelyről úgy érezték, hogy tökéletes lenne Lewis számára, és ahogy Colin Escott írja az A Half Century of Hits című retrospektív kiadvány borítóján:

A Mercury lefogta a nyomdagépet, mert azt hitte, hogy megtalálta Lewis visszatérő slágerét, és ez talán meg is történt volna, ha a Beatles nem érkezik Amerikába, szinte egyik napról a másikra megváltoztatva a rádiók lejátszási listáit. A Mercury nem igazán tudta, mit kezdjen ezután Lewisszal.

A Smash egyik első döntése az volt, hogy felvegye a Sun slágereinek újrakiadását, a Golden Hits of Jerry Lee Lewis című lemezt, amelyet az európai rajongók folyamatos lelkesedése inspirált Lewis tűzrőlpattant Rock&Rollja iránt.

Az album dalai:

1963 júniusában Lewis az öt évvel korábbi, karrierjének majdnem véget vetett botrány óta először tért vissza az Egyesült Királyságba, hogy az MV Royal Daffodil nevű hajóval egy csatornán átívelő Rock&Roll hajóút főszereplője legyen, amely az essexi Southendből a franciaországi Boulogne-ba vezetett. Ezen a fellépésen Ritchie Blackmore és az Outlaws kísérte. Lewis korai Smash-albumai közül egyik sem volt kereskedelmi siker, köztük a The Return of Rock, a Memphis Beat és a Soul My Way.

ÉLŐBEN A HAMBURGI STAR KLUBBAN

Az egyik legnagyobb siker ezekben az elveszett években a Live at the Star Club, Hamburg című koncertlemez volt, amelyet 1964-ben rögzítettek a Nashville Teensszel, és amelyet minden idők egyik legjobb élő albumának tartanak. Joe BonomoLost and Found” című könyvében Siggi Loch producer azt állította, hogy a felvételek beállítása nem volt bonyolult, a mikrofonokat a lehető legközelebb helyezték a hangszerekhez, és egy sztereó mikrofont a közönségben helyeztek el, hogy a hangulatot rögzítsék. Az eredmény hangzásilag meghökkentő volt, Bonomo pedig megjegyezte:

„A kritikusok panaszkodnak az album csattanós zajosságára, a finomság hiányára, amellyel Jerry Lee újragondolja a dalokat, arra, hogy a zongora túl hangosan van bekeverve, de az biztos, hogy Siggi Loch ezen a tavaszi estén valami brutálisan őszinte dolgot örökített meg a Killerről, a legjobb rock & roll ősi és időtlen központjáról…”. Az album Lewis zongorista és énekes képességeit mutatja be, amelyeket a könyörtelen turnézás csiszolt ki. Milo Miles a Rolling Stone magazinban 5-ből 5 csillagos kritikájában azt írta, hogy „A Live at the Star Club, Hamburg nem egy album, hanem egy helyszín: Jerry Lee Lewis lemészárolja riválisait egy tizenhárom dalos szettben, amely olyan, mintha egyetlen hosszú görcsroham lenne”.”

A koncertfelvétel dalai:

„COUNTRYS STÍLUSÚ” VISSZATÉRÉS

A Smash sikertelensége miatt frusztrált Lewis már azt tervezte, hogy elhagyja a kiadót, amikor Eddie Kilroy promóciós menedzser felvetette az ötletet, hogy készítsenek egy tiszta country lemezt Nashville-ben. Mivel Lewisnak nem volt vesztenivalója, beleegyezett, hogy felvegye Jerry ChesnutAnother Place, Another Time” című dalát, amely 1968. március 9-én jelent meg kislemezként, és mindenki meglepetésére a country slágerlisták élére repítette.

A megjelenés idején Lewis éppen Jágót játszotta az Othello Catch My Soul című Rock&Roll darabban, Los Angelesben.

Jerry Lee Lewis Jágó szerepében az „Othello Catch My Soul” c. darabban

Azonban hamarosan visszasietett Nashville-be, hogy Jerry Kennedy producerrel felvegyen egy újabb adag dalt. Ami ezután következett, az egy sor olyan sláger volt, amit senki sem tudott megjósolni, bár a country zene mindig is fontos része maradt Lewis repertoárjának. Ahogy Colin Escott az 1995-ös Killer Country című összeállítás borítóján megjegyzi, az 1968-as átállás a country zenére

„akkoriban radikális váltásnak tűnt, de nem volt olyan hirtelen és váratlan, mint amilyennek látszott. Jerry mindig is vett fel country zenét, és az ‘Another Place, Another Time’ című country áttörést számtalan country lemez előzte meg, kezdve az elsővel, az 1956-os ‘Crazy Arms’ cíművel”. Lewisnak utoljára 1964-ben a „Pen and Paper”-rel volt dala a country slágerlistán, amely a 36. helyig jutott, de az „Another Place, Another Time” egészen a 4. helyig jutott, és 17 hétig maradt a slágerlistán.

1968 és 1977 között Lewis 17 Top 10-es slágerrel szerepelt a Billboard country listáján, köztük négy slágerrel. Slágerei közé tartozik a „What’s Made Milwaukee Famous (Has Made A Loser Out of Me)”, „To Make Love Sweeter For You”, „She Still Comes Around (To Love What’s Left of Me)”, „Since I Met You Baby”, „Once More With Feeling”, „One Has My Name (The Other Has My Heart)” és a „Sometimes A Memory Ain’t Enough”. Korai countryalbumainak, például az Another Place, Another Time és a She Even Woke Me Up To Say Goodbye címűeknek a produkciója gyér volt, egészen más, mint a countryrádióban akkoriban uralkodó sima „nashville-i hangzás”, és egyben kifejezte Lewis teljes elkötelezettségét a countryközönség iránt.

A dalok még mindig Lewis utánozhatatlan zongorajátékát tartalmazzák, de a kritikusokat leginkább a rock and roll úttörőjének könnyedén soulos éneke ragadta meg, amely olyan érzelmi rezonanciával rendelkezett, mint a kor legelismertebb countryénekesei, például George Jones és Merle Haggard. Jerry Lee Lewis: His Own Story című könyvében Rick Bragg életrajzíró megjegyzi, hogy a Lewis által felvett dalok „olyanok voltak, amelyeket ‘hard country’-nak kezdtek nevezni, nem azért, mert rockos ritmusuk volt, vagy mert valóban átmentek a rockba, hanem mert sokkal tartalmasabbak voltak, mint a country rádióban hallható nyálas, túltermelt zagyvaságok”.

Figyelemre méltó fordulatot véve Lewis a világ legmenőbb countrysztárjává vált. 1970-ben már olyan hatalmas volt, hogy korábbi Smash-producere, Shelby Singleton, aki 1969 júliusában megvásárolta a Sun Recordsot Sam Phillips-től, nem vesztegette az időt Lewis számos régi countryfelvételének újracsomagolására, méghozzá olyan hatásosan, hogy sok rajongó azt hitte, hogy azok friss kiadványok. Egyik későbbi, kiadatlan Sun-felvétele, a „One Minute Past Eternity” kislemezként jelent meg, és a country-listán a 2. helyig szárnyalt, Lewis legutóbbi Mercury-slágere, a „She Even Woke Me Up To Say Goodbye” után.

Singleton még évekig szállította ezeket a kiadatlan felvételeket, és a The Golden Cream of the Country-t később, 1970-ben követte az A Taste of Country.

FELLÉPÉS A GRAND OLE OPRY-BAN

Lewis csak egyszer, 1973. január 20-án lépett fel a Grand Ole Opryban. Ahogy Colin Escott írja az A Half Century of Hits kísérőfüzetében, a zeneváros iránti ambivalens viszonya azóta megmaradt, hogy feltörekvő zenészként elutasították a Sun Recordsnál töltött dicsőséges napjai előtt:

18 év telt el azóta, hogy elhagyta Nashville-t csődöt mondva és csüggedten… Lewis-t soha nem fogadták el igazán Nashville-ben. Nem költözött oda, és nem barátkozott ott. Nem illett bele a családi értékek tömegébe. Lewis családi értékei nem feltétlenül voltak rosszabbak, de mások voltak.

Ahogy azt Beville Dunkerly a Rolling Stone online 2015-ös cikkében elmesélte, Lewis az „Another Place, Another Time” című visszatérő kislemezével nyitott. Figyelmen kívül hagyva az időbeli korlátokat – és így a reklámszüneteket – Lewis 40 percig játszott (az Opry átlagos fellépése két dal, ami körülbelül nyolc perc színpadi időt jelent maximum), és meghívta Del Woodot – az Opry egyetlen tagját, aki kedves volt vele, amikor tinédzserként ott volt – a színpadra, hogy énekeljen vele. A „Whole Lotta Shakin’ Going On„-t, a „Workin’ Man Blues„-t, a „Good Golly, Miss Molly„-t és számos más klasszikust is elénekelt.

Jerry Lee Lewis a Grand Ole Opry színpadán

DÉLI GYÖKEREK

Lewis 1971-ben a „Me and Bobby McGee” és 1972-ben a „Chantilly Lace” című dalokkal tért vissza a poplistákra, és ez, valamint a vintage Rock&Roll iránti megélénkült közérdeklődés arra inspirálta a Mercury-t, hogy 1973-ban Londonba repítse Lewist, hogy egy sor brit és ír zenésszel – köztük Rory Gallagherrel, Kenney Jones-szal és Albert Lee-vel – felvételeket készítsen. A felvételek minden beszámoló szerint feszült hangulatban teltek. Lewis régi Sun-számának, a „Drinking Wine Spo-Dee-O-Dee„-nek a remake-je lett az album sláger kislemeze, amely a Billboard country listáján a 20., a poplistán pedig a 41. helyet érte el. A Session volt Jerry Lee Lewis legmagasabb poplistás albuma az 1964-es Golden Hits of Jerry Lee Lewis óta, amely a 37. helyet érte el.

A country albumok listáján sokkal jobban szerepelt, a 4. helyre emelkedett. Még abban az évben Memphisbe ment, és felvette a Southern Roots:Back Home to Memphis című, soulos rockalbumát, amelynek producere Huey Meaux volt. Rick Bragg 2014-es hitelesített életrajza szerint „a Killer” rossz hangulatban volt, amikor megjelent a memphisi Trans Maximus stúdióban, hogy felvételt készítsen:

„A felvételek során sértegette a producert, megfenyegette, hogy megöl egy fotóst, ivott és gyógyszereket szedett magába, de nem jött ki a ködből”.

Az egyik szóváltás során, amely a 2013-as Southern Roots: The Original Sessions című újrakiadáson hallható Meaux megkérdezi Lewistól: „Megpróbálod újra?”, mire Lewis azt válaszolja: „Csak ha lesz elég eszed a felvételhez.” Lewis még mindig a country albumokat nyomatta, bár a slágerek kezdtek elapadni. Utolsó nagy slágere a Mercuryval a „Middle Age Crazy” volt, amely 1977-ben a 4. helyig jutott.

KÉSŐI ÉVEK

1979-ben Lewis lemezkiadót váltott, ezúttal az Elektrához csatlakozott, és elkészítette a kritikusok által nagyra értékelt Jerry Lee Lewis c. albumot, bár az eladások kiábrándítóak voltak.

Az album dalai:

1986-ban Lewis egyike volt a Rock&Roll Hall of Fame első tagjainak. Bár a gyomorproblémák miatti többszöri kórházi kezelés után törékenynek tűnt, Lewis volt a felelős azért, hogy az est végén egy nem tervezett dzsembori kezdődött, amelyet a későbbiekben minden eseménybe beépítettek. Még abban az évben visszatért a memphisi Sun stúdióba, hogy Orbison, Cash és Perkins mellett egy olyan régi tisztelőjével, mint John Fogerty, összeálljon a Class of ’55 című album elkészítésére.

Az album dalai:

1989-ben a „Rock&Rollban” töltött korai életéről szóló Great Balls of Fire! című játékfilm hozta vissza őt a köztudatba, különösen, amikor úgy döntött, hogy az összes filmben hallható dalát újra felveszi a filmzene kedvéért. A film Lewis volt felesége, Myra Gale Lewis könyve alapján készült. Dennis Quaid alakította Lewis-t, Winona Ryder Myra-t, Alec Baldwin pedig Jimmy Swaggartot. A film Lewis korai karrierjére és a Myra-val való kapcsolatára összpontosít, végül az 1950-es évek végének botrányával fejeződik be.

Egy évvel később, 1990-ben Lewis ismét bekerült a hírekbe, mivel az általa rögzített „It Was the Whiskey Talkin’ (Not Me)” című dal az új Dick Tracy c. sikerfilm betétdala lett. A szám a filmben is hallható, a rádióban szól.

Unokatestvére, Jimmy Swaggart televíziós evangélista nyilvános bukása ugyanebben az időben még több negatív hírverést eredményezett a bajba jutott családnak. Swaggart szintén zongorázik, akárcsak egy másik unokatestvére, a countryzene sztárja, Mickey Gilley. Mindhárman ugyanazt a zenét hallgatták fiatalkorukban, és gyakran jártak a Haney’s Big House-ba, a Ferriday klubba, ahol fekete blues előadók léptek fel. Lewis és Swaggart között az évek során bonyolult kapcsolat alakult ki.

1998-ban Lewis Chuck Berryvel és Little Richarddal Európában turnézott. 2005. február 12-én a Recording Academy életműdíjjal tüntette ki. 2006. szeptember 26-án Last Man Standing címmel új albumot jelentetett meg, amelyen a „Rock&Roll” elitjének számos tagja vendégszerepelt. Az album pozitív kritikákat kapott, és négy különböző Billboard listán is szerepelt, köztük két hétig az első helyen állt az Indie listán. 2007 márciusában megjelent a Last Man Standing Live című DVD, amely koncertfelvételeket tartalmaz számos vendégművésszel.

A Last Man Standing album dalai:

2008 októberében, egy sikeres európai turné részeként Lewis két londoni koncerten is fellépett: október 25-én a 100 Clubban egy különleges zártkörű koncerten, október 28-án pedig a London Forumban Wanda Jackson és húga, Linda Gail Lewis társaságában. 2009 augusztusában, új albumát megelőzve, „Mean Old Man” címmel egy kislemez jelent meg, amelyet le lehetett tölteni. A dalt Kris Kristofferson írta. November 11-én megjelent egy EP is, amely ezt a dalt és még négy másikat tartalmaz. 2009. október 29-én Lewis nyitotta meg a Rock&Roll Hall of Fame 25. évfordulós koncertjét a New York-i Madison Square Gardenben.

2013 májusában Lewis új klubot nyitott Memphisben, a Beale Street-en. Lewis továbbra is aktív koncertezőnek számított, bár 2019. február 28-i agyvérzése után minden fellépését le kellett mondania, várva orvosai engedélyére. 2017-ben Lewis személyesen is jelen volt a The Country Music Television Skyville Live című műsorában.

2017-ben Lewis személyesen is jelen volt. Ez egy speciálisan felvett előadás volt, ahol művészek egész sora tisztelgett Lewis zenéje előtt.

2020 márciusában bejelentették, hogy Lewis T-Bone Burnett producerrel és James Burton gitárossal közösen egy új gospel albumot vesz fel. Ez volt az első alkalom, hogy az agyvérzése után stúdióba lépett. 2023 óta nem tudni, mennyit haladtak előre ezzel a gospelalbummal, vagy hogy elkészült-e valaha, mivel ezekből a felvételekből semmi sem jelent meg; Lewis később egy másik gospel albumot vett fel az unokatestvérével, Jimmy Swaggarttal, ami nem kapcsolódott a 2020-as projekthez Burnett-tel és Burton-nel.

Jimmy Lee and Jerry Lee: The Boys From Ferriday:

2020. október 27-én, Lewis 85. születésnapja alkalmából élő közvetítést sugároztak a YouTube-on, a Facebookon és a hivatalos honlapján. A Whole Lotta Celebratin’ Goin’ On című livestream különkiadásban Willie Nelson, Elton John, Mike Love, Priscilla Presley, Joe Walsh és mások is felléptek. John Stamos volt a házigazda. Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind című, 2022-ben megjelent dokumentumfilm Lewisról, Ethan Coen rendezésében. Ugyanebben az évben Lewis és unokatestvére, Jimmy Swaggart együttműködtek és kiadtak egy gospel albumot The Boys from Ferriday címmel.

ZENEI ÖRÖKSÉGE
Elismerések

Johnny Cash, Carl Perkins és Roy Orbison mellett Lewis kapta az első Grammy-díjat a spoken-word kategóriában a Class of ’55 album néhány korai példányával 1986-ban kiadott, nagyon ritka interjúalbumért. 1998-ban a „Great Balls of Fire” eredeti Sun-felvételét beválasztották a Grammy Hall of Fame-be, 1999-ben pedig LewisWhole Lotta Shakin’ Goin’ On” című Sun-felvétele kapta meg ezt az elismerést.  Csak olyan felvételek kaphatják meg ezt az elismerést, amelyek legalább 25 évesek és maradandót alkottak. 2005. február 12-én Lewis megkapta a Recording Academy életműdíját, egy nappal a Recording AcademyGrammy-díjátadó ceremóniája előtt, amelyen ő is részt vett.

1989 júniusában Lewis a lemeziparhoz való hozzájárulásáért csillaggal tüntették ki a Hollywood Boulevardon, a Hollywood Walk of Fame-en.

2007. október 10-én Lewis megkapta a Rock&Roll Hall of Fame amerikai zenei mesteri díját. Következő albuma, a Mean Old Man 2010 szeptemberében jelent meg, és a Billboard 200 albumlistán a 30. helyig jutott.

2007. november 5-én az Ohio állambeli Clevelandben a Rock&Roll Hall of Fame és a Case Western Reserve University hat napos konferenciával, interjúkkal, DVD-premierrel és filmrészletekkel tisztelgett Lewis előtt, amelyet The Life And Music of Jerry Lee Lewis címmel szenteltek neki. 2007. november 10-én a hét a Kris Kristofferson által összeállított tiszteletkoncerttel zárult. Lewis jelen volt, hogy átvegye az American Music Masters Awardot, és saját tribute show-ját az Over the Rainbow című dal előadásával zárta. 2008. február 10-én John Fogertyvel és Little Richarddal együtt lépett fel az 50. Grammy-díjátadón, ahol a „Great Balls of Fire„-t adták elő a „Good Golly Miss Molly„-val egy egyvelegben. 2008. június 4-én Lewist beiktatták a Louisiana Music Hall of Fame-be, és megjelent az A Capitol Fourth című műsorban, ahol a finálé utolsó felvonásaként a „Roll Over Beethoven„, a „Whole Lotta Shakin’ Goin On” és a „Great Balls of Fire” egyvelegét adta elő.

2019 decemberében Lewis-t a Mississippi Country Music Trail jelzéssel tüntették ki a Mississippi állambeli Nesbitben található farmján, hogy megünnepeljék a country zenéhez való hozzájárulását.

2022 májusában bejelentették, hogy Lewis a Country Music Hall of Fame megválasztott tagja, akit 2022 októberében iktatnak be.

Az idei beiktatottak olyan úttörők, akik mindannyian a saját egyedi útjukat egyengetik a country zenén belül – mondta Sarah Trahern, a CMA vezérigazgatója. Jerry Lee, Keith (Whitley) és Joe (Galante) mindannyian korán megtalálták a zenei hivatásukat, és határozott és heves szenvedélyt mutattak a zenélés iránt. Nagyon különböző módon mindannyian maradandó hatást gyakoroltak az iparágra és a rajongók generációira egyaránt. Örömmel üdvözlöm ezt a méltó csoportot a Country Music Hall of Fame-ben. Egyszerűen le vagyok nyűgözve, hogy ma ide hívtak – mondta a 86 éves Lewis a hét elején a nashville-i Country Music Hall of Fame-ben tartott rendezvényen, hozzátéve, hogy karrierje megtanította őt arra, hogy jó ember legyen és jól bánjon az emberekkel.

ZONGORA JÁTÉK STÍLUSA

Lewis „gyújtogató showman” volt, aki gyakran játszott ököllel, könyökkel, lábbal és hátsóval, néha koncertek alatt felmászott a zongora tetejére, és sajátos módon fel is gyújtotta azt. Chuck Berry gitárjátékához hasonlóan Lewis zongorastílusa a „Rock&Roll” szinonimájává vált, és zongoristák generációira volt hatással.

Egy 2013-as, Leah Harperrel készített interjúban Elton John felidézi, hogy

a „Great Balls of Fire”-ig „a zongorajáték, amit hallottam, nyugodtabb volt. Apám George Shearing lemezeket gyűjtött, de ez volt az első alkalom, hogy hallottam valakit aki a szart is kiverte egy zongorából. Amikor Little Richardot láttam a Harrow Granadában, ő állva játszott, de Jerry Lee Lewis tényleg ráugrott a zongorára! Ez megdöbbentő volt számomra, hogy az emberek képesek erre. Azok a lemezek óriási hatással voltak rám, és annyira nagyszerűek voltak. Megtanultam így játszani. Lewis elsősorban a „boogie-woogie” stílusáról volt ismert, amelyet a szabályos balkezes basszusfigura és a táncoló ütem jellemez, de a hangszer birtoklása és a rendkívül egyéni stílusa különböztette meg őt.

A Memphis Sounds című műsorában George Kleinnel 2011-ben Lewis idősebb zongorista unokatestvérét, Carl McVoy-t nevezte meg, mint aki döntő hatással volt rá:

Nagyszerű zongorista volt, nagyszerű énekes, és egy csinos ember, aki nagyon jól viselte magát. Nagyon hiányzik Carl.

Lewis Moon Mullicant is inspirációs forrásként említette. Bár Lewis szinte teljesen autodidakta módon tanult, 2014-ben Rich Bragg életrajzírónak elismerte, hogy Paul Whitehead, egy vak zongorista a Mississippi állambeli Meadville-ből, szintén kulcsfontosságú hatással volt rá a klubokban játszott első napjaiban.

MAGÁNÉLETE
Kapcsolatai, gyermekei

Lewis hétszer nősült, egy alkalommal kettős házasságban élt (bigámia)  valamint egy kiskorú unokatestvérével is házasságot kötött. Házasságai során hat gyermeke született.

Jerry Lee Lewis 16 éves volt, amikor feleségül vette Dorothy Bartont, egy prédikátor lányát. 1952 februárjától 1953 októberéig tartott a házasságuk.

Lewis 1953 szeptemberében kötött második házassága Sally Jane Mitchammel kétes érvényességű volt, mivel 23 nappal a Bartontól való válása előtt köttetett. Két gyermekük született: Jerry Lee Lewis Jr. (1954-1973) és Ronnie Guy Lewis (sz. 1956). Négy év után, 1957 októberében beadta a válókeresetet. Jerry Lee Lewis Jr. 1973-ban, 19 éves korában halt meg, amikor az általa vezetett Jeep felborult.

Harmadik házasságát 1957. december 12-én a 13 éves Myra Gale Brownnal, első unokatestvérével kötötte. Jane Mitchamtől való válása nem zárult le a szertartás előtt, így 1958. június 4-én újra feleségül vette Myrat. Két gyermekük született: Steve Allen Lewis (1959-1962) és Phoebe Allen Lewis (sz. 1963). Brown mindössze 14 éves volt, amikor a fiúk született. 1962-ben Steve Allen Lewis 3 évesen megfulladt egy medencebalesetben. 1970-ben Myra Brown házasságtörésre és bántalmazásra hivatkozva beadta a válókeresetet, mondván, hogy

„az elképzelhető fizikai és mentális bántalmazás minden fajtájának ki volt téve”.

Negyedik házassága 1971 októberétől 1982. június 8-ig tartott, Jaren Elizabeth Gunn Pate-tel. Pate belefulladt egy úszómedencébe egy barátja otthonában, akinél tartózkodott, néhány héttel azelőtt, hogy a válóper lezárult volna. Egy lányuk született, Lori Lee Lewis (sz. 1972).

Mary Kathy „K.K.” Jones (San Antonio, Texas) 1984-ben Lewis jövedelemadócsalási pere során azt vallotta a bíróságon, hogy 1980 és 1983 között együtt élt vele.

Lewis ötödik házassága Shawn Stephensszel 77 napig tartott, 1983 júniusától augusztusáig, és a nő halálával végződött, metadontúladagolás következtében. Richard Ben Cramer újságíró azt állította, hogy Lewis bántalmazta és talán meg is ölte őt, de egyiket sem sikerült bizonyítani.

Hatodik házassága Kerrie McCarverrel 21 évig tartott, 1984 áprilisától 2005 júniusáig. Egy gyermekük született: Jerry Lee Lewis III (sz. 1987).

1993-ban Lewis családjával Írországba költözött, amiről azt feltételezték (de cáfolták), hogy az adóhivatallal kapcsolatos problémák elkerülése érdekében tette. 1993-ban a dublini Foxrockban, a Westminster Roadon egy bérelt házban lakott, és az ott töltött idő alatt a Neue Constantin Film Production GmbH német cég beperelte, mert nem jelent meg egy 1993-as müncheni koncerten. 1997-ben Lewis visszatért az Egyesült Államokba, miután az ír promóter, Kieran Cavanagh rendezte az adóügyeit.

Lewis a Mississippi állambeli Nesbitben élt egy farmon a családjával.

Lewis 2012. március 9-én vette feleségül hetedik feleségét, Judith Lewist (született Brown, Myra Gale Brown bátyjának korábbi felesége). 2012. március 9-én Lewis megszakította üzleti kapcsolatait lányával, Phoebe Lewis-Loftinnal, aki a menedzsere volt, és visszavonta annak meghatalmazását. 2017-ben Lewis beperelte lányát és annak férjét, Zeke Loftint, azt állítva, hogy „jelentős pénzösszegekkel” tartozik neki. 2017-ben Lewis, Lewis felesége, Judith Lewis és fia, Jerry Lee Lewis III azt is állította a perben, hogy Loftin rágalmazta őket a Facebookon. A perben Lewis, felesége, Judith Lewis és fia, Jerry Lee Lewis III azt is állította, hogy Loftin rágalmazta őket. Lewis-Loftin és férje viszontperelt, azt állítva, hogy Judith Lewis és Jerry Lee Lewis III beavatkozott az üzleti kapcsolatukba. 2019 áprilisában Neal Biggers amerikai kerületi bíró úgy döntött, hogy a legtöbb követelés elévült a hároméves elévülési idő miatt, kivéve a rágalmazási követeléseket.

VALLÁSI MEGGYŐZŐDÉSE

Tinédzserként Lewis a texasi Waxahachie-ban lévő Southwest Bible Institute-ban tanult, mielőtt kirúgták, mert a „My God Is Real” boogie-woogie „világi” változatát játszotta, és ez a korai incidens előrevetítette egész életére szóló konfliktusát az Istenbe vetett hite és az „ördög zenéjének” szeretete között. Lewisnak volt egy rögzített vitája Sam Phillipsszel a „Great Balls of Fire” felvételei során, ami egy olyan dal, amelyet eredetileg nem volt hajlandó felvenni, mert istenkáromlónak tartotta („Hogyan mentheti meg az ördög a lelkeket? Miről beszélsz?” – kérdezi Phillips-től az egyik heves szóváltás során). A híres Million Dollar Quartet jam során, amelyben Lewis, Elvis Presley, Carl Perkins és Johnny Cash vett részt, több gospel-dalt is előadtak. Lewis életrajzírója, Rick Bragg elmagyarázza, hogy a felvételen részben azért csak Lewis és Elvis énekel, mert

csak Elvis és Jerry Lee [nevelkedett] az Assembly of Godban”, és „‘Johnny és Carl nem igazán ismerte a szöveget… ők baptisták voltak’, mondta [Lewis], és ezért kellett nélkülözni őket.

Az 1990-es The Jerry Lee Lewis Story című dokumentumfilmben Lewis azt mondta az interjúkészítőnek:

„A Biblia nem is beszél a vallásról. Egyetlen szó sincs a vallásról a Bibliában. Megszentelődés! Meg vagy szentelődve? Megmenekültél? Látod, jó prédikátor voltam, ismerem a Bibliát? Azon kapom magam, hogy alulmaradok Isten dicsősége előtt.

Előadói repertoárjának alapját a gospel zene képezte. Sikeres countryalbumok sora után 1970-ben vett fel először gospelalbumot (1971-ben jelent meg)

Az In Loving Memories (The Jerry Lee Lewis Gospel Album) dalai:

Lewis a televíziós evangélista Jimmy Swaggart unokatestvére volt.

GRACELAND-I LETARTÓZTATÁSA

1976. szeptember 29-én (Lewis 41. születésnapján) Lewis azzal szórakozott, hogy egy 357-es Magnummal egy kólásüvegre lövöldözött a hálószobájában. Egy golyó gellert kapott, visszapattant és véletlenül mellkason találta Butch Owens basszusgitárost. Owens túlélte.

1976. november 23-án Lewis-t letartóztatták Elvis Presley Graceland-i háza előtt, mert állítólag le akarta lőni őt. Rick Bragg 2014-ben megjelent Jerry Lee Lewis: His Own Story című hitelesített életrajzában Lewis azt mondta, hogy a visszahúzódó Presley próbálta elérni őt, és végül november 23-án sikerült, és könyörgött neki, hogy „jöjjön ki a házba”. Lewis azt válaszolta, hogy megtenné, ha lenne ideje, de éppen azzal volt elfoglalva, hogy apját, Elmót próbálja kihozni a tunicai börtönből, mert ittasan vezetett. Később aznap este Lewis a Vapors nevű memphisi szórakozóhelyen pezsgőzött, amikor kapott valakitől egy pisztolyt. Lewisnak hirtelen eszébe jutott, hogy Elvis látni akarja, és az új Lincoln Continentaljába szállva, a műszerfalon lévő töltött pisztollyal és egy üveg pezsgővel a hóna alatt, Graceland felé vette az irányt. Nem sokkal hajnali három óra előtt Lewis véletlenül nekiment a híres Graceland kapujának.

Presley döbbent unokatestvére, Harold Lloyd a kaput figyelte, amint Lewis megpróbálta kidobni a pezsgősüveget az autó ablakán, és nem vette észre, hogy az ablak fel volt tekerve, így mindkettő összetört. Bragg beszámol arról, hogy Lewis tagadja, hogy valaha is ártani akart volna Presley-nek, hogy ők ketten barátok voltak, de

Elvis, aki a zárt láncú televízión nézte, azt mondta az őröknek, hogy hívják a rendőrséget. A memphisi rendőrök megtalálták a fegyvert az autóban, és bilincsbe verték a tiltakozó, kiabáló, fenyegetőző Lewist. Lewis elmondta: A zsaruk megkérdezték Elvistől: ‘Mit akarsz, mit tegyünk? Erre Elvis azt mondta nekik: ‘Zárjátok be!’. Ez igen rosszul esett nekem. Az, hogy félt tőlem – úgy ismerve engem, ahogy ő -, nevetséges volt.

Lewist fegyverviselésével és nyilvános ittassággal vádolták. 250 dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, dacos arcképe pedig bejárta a világot. Presley maga kilenc hónappal később halt meg Gracelandben.

A jó öreg Jerry Lee lesittelve…

ADÓSSÁG

1979-ben az IRS lefoglalta Lewis vagyonát egy 274 000 dolláros adótartozás kiegyenlítésére. A vagyon több autót, egy traktort, öt motorkerékpárt, ékszereket, hangszereket, otthoni szórakoztató berendezéseket és lőfegyvereket tartalmazott. 1980-ban árverést tartottak, de csak 150 potenciális licitáló jelent meg. Az árverésen 91 382 dollár gyűlt össze, a tartozás egyharmada.

1984-ben Lewis-t ártatlannak találták az adóelkerülésben, de még mindig tartozott az IRS-nek. A következő évben az IRS lefoglalta a Mississippi állambeli Nesbitben lévő farmjának tulajdonát.

1988-ban Lewis csődöt jelentett, arra hivatkozva, hogy több mint 3 millió dollár adóssága van, beleértve 2 millió dollárt, amivel az IRS-nek tartozott.

EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA, HALÁLA

Lewis 2019. február 28-án Memphisben kisebb agyvérzést kapott.

2019. február 28-án több fellépését is le kellett mondania. 2022. október 28-án Lewis a Mississippi állambeli Nesbitben, 87 éves korában otthonában halt meg. Halálát tévesen jelentette a TMZ két nappal a halála előtt, egy képviselője azt nyilatkozta, hogy a TMZ „tévesen egy névtelen tipp alapján” jelentette.

2022. november 5-én tartották Lewis temetését szülővárosában, a louisianai Ferridayben. A szertartást unokatestvére, Jimmy Swaggart és Swaggart fia celebrálta.

Jerry Lee Lewis sírja

Forrás: Wikipédia


Continue reading

[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás