Alan Jackson

Written by on 2024.10.17.

Alan Jackson

Alan Eugene Jackson (született 1958. október 17-én) amerikai country énekes-dalszerző. A széles körben „neotradicionális country”-nak tekintett stílust képviseli, valamint számos saját dalát is ő írta. Jackson 21 stúdióalbumot készített, köztük két karácsonyi és két gospel albumot, valamint három greatest-hits albumot.

Alan Jackson

Jackson minden idők egyik legkelendőbb zenei előadója, világszerte több mint 75 millió lemezt adott el, ebből 44 milliót csak az Egyesült Államokban. 66 dala szerepelt a Billboard Hot Country Singles & Tracks listáján; a 66 címből és a hat bemutatott kislemezből 38 az első ötbe került, 35 pedig az első helyet szerezte meg.

A Billboard Top Country Albums listáján szereplő 15 címből kilenc többszörös platinalemezes minősítést kapott. Két Grammy-díj, 16 CMA-díj, 17 ACM-díj és számos más díj jelöltje. Tagja a Grand Ole Opry-nak, és 2001-ben beiktatták a Georgia Music Hall of Fame-be. 2017-ben Loretta Lynn beiktatta a Country Music Hall of Fame-be, 2018-ban pedig a Nashville Songwriters Hall of Fame-be.

KORAI ÉVEK

Jackson Joseph Eugene „Daddy Gene” Jackson (1927-2000) és Ruth Musick „Mama Ruth” Jackson (1930-2017) gyermekeként született a Georgia állambeli Newnanban, és négy nővére van. Ő és közvetlen családja egy kis házban éltek, amelyet nagyapja régi szerszámos kamrája köré építettek. A család elsősorban angol származású. 2017. január 7-én bekövetkezett haláláig édesanyja élt a házban. Zenét 1983-ban kezdett írni.

Felnőttként Jackson elsősorban gospel zenét hallgatott, amíg egy barátja meg nem mutatta neki Gene Watsont, John Andersont és Hank Williams Jr. dalait. Jackson a helyi Elm Street Általános Iskolába és a Newnan High Schoolba járt, majd érettségi után csatlakozott a Dixie Steel zenekarhoz.

Alan Jackson and the Dixie Steel (Jackson fölül középen látható)

Jackson építőmunkásként és targoncásként dolgozott, miközben Georgia-szerte kisebb klubokban játszott. Amikor 27 éves volt, Jackson és felesége, Denise Newnanból a Tennessee állambeli Nashville-be költözött, ahol azt remélte, hogy teljes munkaidőben a zenével foglalkozhat. 1987-ben, a Tennessee állambeli Hendersonville-ben található Doc’s Place-ben Jackson felvett a New Traditional című, demóalbumot. Ez az album rendkívül ritka, és csak Japánban jelent meg.

KARRIER

Tennessee-ben Jackson a The Nashville Network postázójában kapta első állását, felesége, Denise légiutas-kísérőként dolgozott. Munka közben kapcsolatba került Glen Campbell-lel, és tanácsot kért a férje számára. Campbell átadta neki menedzserének névjegykártyáját, és azt mondta neki, hogy hívja fel, ami segített beindítani a karrierjét. Jackson végül leszerződött az Arista kiadóval. 1989-ben ő lett az első előadó, aki az Arista Records újonnan alakult Arista Nashville-i ágához szerződött.

Az Arista 1989 végén adta ki Jackson debütáló kislemezét, a „Blue Blooded Woman„-t.

Bár a dal nem került a Hot Country Songs top 40-es listájára, 1990 elejére a harmadik helyig jutott a „Here in the Real World„-tel. Ez a dal szolgált címadó dalként a Here in the Real World című debütáló stúdióalbumához, melyen két további top 5-ös sláger („Wanted” és „Chasin’ That Neon Rainbow„) és első number one-ja, az „I’d Love You All Over Again” is szerepelt.

Az album dalai:

1990 elején a Don’t Rock the Jukebox volt Jackson második albumának címe. Ez 1991-ben jelent meg, és négy listavezető kislemezt tartalmazott: a címadó dalt, a „Someday„-t, a „Dallas„-t és a „Love’s Got a Hold on You„-t, valamint a harmadik helyezett „Midnight in Montgomery„-t.

Az album dalai:

Jackson több dalt is írt Randy Travis 1991-es High Lonesome című albumára, amelynek társszerzője volt.

Harmadik albuma, az A Lot About Livin’ (And a Little ’bout Love) a „She’s Got the Rhythm (And I Got the Blues)” (amelynek Randy Travis volt a társszerzője) és a „Chattahoochee” című slágereket, valamint a „Tonight I Climbed the Wall„, a „Mercury Blues” és a „(Who Says) You Can’t Have It All” című top 5-ös slágereket hozta. A „Chattahoochee1994-ben elnyerte a Country Music Association (CMA) díját is az év kislemeze és dala kategóriában.

Az album dalai:

1994-ben Jackson elhagyta menedzsmentcégét, a Ten Ten Managementet, amely addig felügyelte karrierjét, és Gary Overtonra váltott. 1994-ben negyedik albuma a Who I Am címet kapta, és négy listavezető slágert tartalmazott: Eddie Cochran rockabilly standardjének, a Summertime Bluesnak a country feldolgozását, majd a Livin’ on Love, a Gone Country és az I Don’t Even Know Your Name című számokat. Egy további szám az albumról, Rodney CrowellSong for the Life” című dalának feldolgozása a hatodik helyre került.

Az album dalai:

1994 végén Clay Walker elérte az első helyet az „If I Could Make a Living” című számmal, amelynek Jackson volt a társszerzője. 1994-ben Jackson szerepelt a Home Improvement 1996-os „When Harry Kept Delores” című epizódjában is, ahol a „Mercury Blues” című számot adta elő.

AZ 1990-ES ÉVEK KÖZEPE-VÉGE

A Greatest Hits Collection 1995. október 24-én jelent meg. A korong 17 slágert, két újonnan felvett dalt („I’ll Try” és „Tall, Tall Trees„), valamint a Here in the Real World című lemezről a „Home” című dalt tartalmazta, amely még soha nem jelent meg kislemezként. Ez az első két dal első helyezett lett.

Az album dalai:

Az Everything I Love 1996-ban következett. Az első kislemez, a Tom T. Hall által írt „Little Bitty1996 végén a slágerlisták élére repítette Jacksont. Az album tartalmazta továbbá a „There Goes” című első számú slágert és Charly McClain 1980-as „Who’s Cheatin’ Who” című kislemezének második számú feldolgozását. Az album ötödik kislemeze az „A House with No Curtains” volt, amely 1989 óta az első olyan kiadványa lett, amely nem került be a top 10-be.

Az album dalai:

Az 1998-as High Mileage-t a négyes számú felvétel, az „I’ll Go On Loving You” vezette fel. Ezt követte az album egyetlen number one slágere, a Phil Vassar és Charlie Black által közösen írt „Right on the Money„.

Az album dalai:

Az Under the Influence 1999-es megjelenésével Jackson kettős kockázatot vállalt: egy country-klasszikusok feldolgozásait tartalmazó albummal, miközben megtartotta a hagyományos hangzást, amikor a rock– és pop-hangzás uralta a country-rádiókat.

Az album dalai:

1999-ben, amikor a Country Music Association (CMA) arra kérte George Jonest, hogy az 1999-es CMA-díjátadóra 90 másodpercre rövidítse le a fellépését, Jones úgy döntött, hogy bojkottálja az eseményt. Szolidaritásból Jackson megszakította saját dalát, és belekezdett Jones Choices című dalába, majd lesétált a színpadról.

2000-ES ÉVEK

A countryzene hangzásának az 1990-es és 2000-es években a poposabb hangzás felé történő elmozdulása miatt George Strait-tel közösen kritizálta a countryzene állapotát a „Murder on Music Row” című dalban. A dal vitát váltott ki a country zenei közösségben arról, hogy a „hagyományos” country zene valóban halott-e.

Annak ellenére, hogy a dal hivatalosan nem jelent meg kislemezként, ez lett a legmagasabb listavezető nem szezonális album (nem kapható semmilyen kiskereskedelmi kislemez konfigurációban, vagy nem adták ki promóciós kislemezként a rádióknak), amely a Broadcast Data Systems korszakában a Hot Country Singles & Tracks listán szerepelt, megdöntve a korábban Garth Brooks Belleau Wood” című dalának rekordját.

A duót meghívták a 2000-es Academy of Country Music Awards (ACMA) megnyitójára a dal előadásával. A Rolling Stone így kommentálta Jackson stílusát:

Ha Garth és Shania Kiss-stílusú produkcióval és végtelen jelmezváltásokkal emelte a country koncertek színvonalát, akkor Alan Jackson mindent megtesz azért, hogy a mércét egy emberibb szintre terelje vissza.

A 2001. szeptember 11-i támadások után Jackson kiadta a „Where Were You (When the World Stopped Turning)” című dalt a 9/11-es terrortámadásokban elhunytak emlékére. A country/soft rock dal kislemezsláger lett, és rövid időre a mainstream reflektorfénybe repítette őt; Jackson a 2001-es CMA Awards-on debütált a dallal, és előadását általában a show fénypontjának tartották.

Jackson honlapja másnap összeomlott a szerverkérdésektől. A dal hirtelen került Jacksonhoz, és nem volt hivatalos kiadásra tervezve, de az élő előadás után a rádiók elkezdték játszani, és hamarosan kislemezként is megjelent. A dal felkerült a 2002-es Drive című albumára, mind az élő verzió a CMA-előadásról, mind a rádiós változat.

Az album dalai:

Jackson 2002. október 22-én kiadta második karácsonyi albumát (az 1993-as Honky Tonk Christmas után) Let It Be Christmas címmel.

Az album dalai:

2002-ben Jeannie Kendall felvette a kapcsolatot Jacksonnal, hogy készítsenek egy közös duett felvételt. Javaslatára a Timeless and True Love című dalt énekelték lemezre. A dal 2003-ban kiadott első szólóalbumán jelent meg.

2006 elején Jackson kiadta első gospel zenei albumát Precious Memories címmel. Az albumot édesanyja kérésére állította össze, aki szerette a vallásos zenét. Jackson ezt az albumot „mellékprojektnek” tekintette, és semmi túl hivatalosnak, de végül úgy is kezelték. Végül több mint 1,8 millió darabot adtak el belőle.

Az album dalai:

Alig néhány hónappal később Jackson kiadta következő albumát, a Like Red on a Rose-t. Az eredetileg bluegrass albumnak szánt Like Red on a Rose más producert és hangzást kapott. Keith Stegall feltűnően hiányzott erről az albumról, helyette Alison Krauss vette át a produceri teendőket. Jackson korábbi albumaitól eltérően az album elhagyta a Jacksonra jellemző neotradicionális country stílust, és helyette a soft rock/felnőtt kortárs hangzást választotta. Ez a lépés ellentmondásosnak bizonyult rajongói számára, akik azzal vádolták, hogy elhagyta jellegzetes stílusát, hogy egy kommerszebb pop útra lépjen.

Az album dalai:

Bár a kritikusok elismerően nyilatkoztak az albumról, kereskedelmi szempontból csalódást okozott. Következő albumán visszatért country gyökereihez. A Good Time 2008. március 4-én jelent meg. Az album első kislemeze, a „Small Town Southern Man2007. november 19-én jelent meg a rádiókban. A „Country Boy„, a „Good Time„, a „Sissy’s Song” és az „I Still Like Bologna„, szintén kislemezként jelent meg. A „Sissy’s Song” a Jackson család egyik régi barátjának (Leslie „Sissy” Fitzgerald) szól, aki minden nap a házukban dolgozott. Fitzgerald 2007 közepén egy motorbalesetben vesztette életét.

Az album dalai:

A 2010-ES, 2020-AS ÉVEK

Tizenhatodik stúdióalbuma, a Freight Train 2010. március 30-án jelent meg. Az első kislemezdal az „It’s Just That Way” volt, amely 2010 januárjában az 50. helyen debütált. A „Hard Hat and a Hammer” az album második kislemeze, amely 2010 májusában jelent meg.

Az album dalai:

2010. november 23-án Jackson újabb greatest-hits csomagot adott ki 34 Number Ones címmel, melyen Johnny CashRing of Fire” című slágerének feldolgozását, valamint a Zac Brown Banddel közös duettet, az „As She’s Walking Away„-t tartalmazza.

Az album dalai:

2011. január 20-án a Sony Music Nashville bejelentette, hogy Jackson és a Sony tulajdonában lévő lemezkiadója, az Arista Nashville elváltak egymástól. 2011 márciusában Jackson bejelentette új szerződését a Capitol tulajdonában lévő EMI Records Nashville-lel. Ez az ACR (Alan’s Country Records) és a Capitol közös vállalkozása volt. Minden lemezt a Capitol EMI Records Nashville kiadóján keresztül kellett kiadni és forgalmazni.

2012-ben Jackson kiadta a Thirty Miles West című albumát. Az albumról három kislemez jelent meg: „Long Way to Go„, „So You Don’t Have to Love Me Anymore” és „You Go Your Way„. A kislemezek egyike sem érte el a top 20-as listát. Az albumot 2013-ban egy turné is támogatta.

Az album dalai:

Jackson 2013. március 26-án adta ki második gospelalbumát, a Precious Memories Volume II-t.

Az album dalai:

Még ugyanebben az évben Jackson kiadta első (és eddig egyetlen) bluegrass albumát, egyszerűen The Bluegrass Album címmel. Az albumról két kislemez is megjelent: „Blue Ridge Mountain Song” és a „Blacktop„. Az album végül az első helyen végzett a Billboard Top Bluegrass Albums listáján és a No. 3. helyezett a country listán.

Az album dalai:

2014-ben Jackson felvette az A Million Ways to Die című film nyitócímdalát. A dalt Seth MacFarlane-nel és Joel McNeelyvel közösen írta.

2014 augusztusában a Country Music Hall of Fame kiállítással ünnepelte Jackson 25 évét a zeneiparban. Azt is bejelentették, hogy ő is rezidens művész, aki október 8-án és 22-én ad koncertet. A kiállítás a karrierjének különböző mérföldköveit emeli ki az évek során összegyűjtött emléktárgyakkal. Huszonöt éves „Keeping It Country” turnéja 2015. január 8-án kezdődött a floridai Esteróban. Áprilisban bejelentette huszadik stúdióalbumát, az Angels and Alcohol-t, amely július 17-én jelent meg.

Az album dalai:

2016-ban Jacksont beválasztották a 30 előadó egyikeként, hogy fellépjen a „Forever Country” című dalban, amely a „Take Me Home, Country Roads„, az „On the Road Again” és az „I Will Always Love You” című számok mash-upja, és amely a CMA Awards 50 éves fennállását ünnepli.

2016-ban és 2017-ben Jackson meghosszabbította „Keepin’ It Country” turnéját az American Idol öregdiákjával, Lauren Alaina-val. 2016 augusztusában a Legacy Recordings kiadta a „Genuine: The Alan Jackson Story-t” digitálisan és három CD-n, 59 számmal, köztük nyolc eddig kiadatlan számmal, amelyet Merle Haggard emlékének szenteltek.

Az albumok dalai:

2017 októberében Alan Jackson egy új dalt adott ki „The Older I Get” címmel egy tervezett jövőbeli stúdióalbumhoz. A Where Have You Gone című album négy évvel később jelenik meg; a lemezen Jackson szokásos repertoárjánál is keményebb, hagyományosabb country hangzást hallhatunk, Jackson pedig interjúkban megjegyezte, hogy attól tart, hogy „a country zene eltűnt, és nem jön vissza„.

Az album dalai:

DÍJAK, JELÖLÉSEK, ÉS A GEORGIA MUSIC HALL OF FAME

Jacksont 1989-ben hat CMA-díjra jelölték, 1994-ben pedig további négyre, köztük az Év Előadójának. 1991-ben a Grand Ole Opry tagja lett. Roy Acuff és Randy Travis iktatta be. Jackson volt a legtöbb jelölést kapott művész a 29. éves TNN/Music City News Country Awards-on (a Grand Ole Opry House-ban), amelyet 1995. június 5-én adtak le. Hat jelölése között szerepelt a legjobb előadó, férfi előadó, vokális együttműködés, album, kislemez és videó (két jelölés ebben a kategóriában). 2002-ben a CMA-n Jackson rekordot állított fel azzal, hogy egy év alatt a legtöbb jelölést kapta – tízet -, több is a Where Were You című dalából emelkedett ki. A 2002-es CMA-n Jackson állította fel a legtöbb jelölést egy évben – tízet -, sokan a Where Were You című dalból. Ezzel George Strait után a második legtöbb jelölést kapta pályafutása során. A „Where Were You„-t az év dalának Grammy-díjára is jelölték. A 2003-as Academy of Country Music Awards-on Jackson elnyerte az év albumát a Drive című dalért és az év videoklipjét a Drive (For Daddy Gene) című dalhoz készült videoklipért.

2004-ben Jackson szülővárosán, Newnanon keresztül az Interstate 85 egy 8 kilométeres szakaszát az énekes tiszteletére „Alan Jackson Highway„-nek nevezték el. Miután értesült a kitüntetésről, kijelentette:

„[Newnan] nagyszerű hely volt, ahol felnőttem. Nem vagyok biztos benne, hogy eléggé alkalmas vagyok a főútra. Talán egy földutat kellett volna választaniuk, vagy valami hasonlót.”

Jacksont 2001. október 22-én iktatták be a Georgia Music Hall of Fame-be Atlantában. Alan Jackson 2010-ben csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek sétányán. 2017-ben Alan Jacksont beiktatták a Country Music Hall of Fame-be.

TURNÉK

Jackson volt az 1995-ös Fruit of the Loom Comfort Tour főszereplője, amely 40 millió dolláros üzletet jelentett. A turné január 20-án kezdődött New Orleansban, és száz napon át tartott. 2004-ben Alan Jackson koncertkörútja január 23-án indult a floridai Fort Myersben, és a NAPA Auto Parts szponzorálta egy olyan megállapodás keretében, amely magában foglalta Jackson támogatását a televíziós szpotokban. A turné több mint 50 amerikai koncertet foglalt magában. Néhány koncert előzenekara Martina McBride volt. 2011 márciusában Ausztráliába látogatott, hogy fellépjen a CMC Rocks The Hunter zenei fesztiválon, ahol ő volt a szombat esti fő fellépő. 2015-ben Jackson elindította a 25. évfordulós Keepin’ It Country turnéját. 2015 január 8-án a floridai Esteróban, a Germane Arénában tartott koncerttel kezdődött a turné. Jon Pardi & Brandy Clark a turné legtöbb koncertjének különleges vendégei. A turné egy önálló koncerttel zárult az Illinois állambeli Highland Parkban, a Ravinia Pavilionban augusztus 31-én. 2022 márciusában Jackson bejelentette búcsúturnéját, a „One More For The Road Tourt„.

ZENEKARI TAGOK

Jackson stúdióalbumait nagyrészt élő zenekara, a Strayhorns néhány tagjának támogatásával rögzíti.

2022-től a zenekar tagjai:
Mark McClurg – akusztikus gitár, harmónia ének
Scott Coney – akusztikus és bariton gitár, bendzsó, alkalmi hegedű
Rusty Danmyer – steel gitár Danny Groah – szólógitár
Ryan Joseph – hegedű, mandolin, harmónia ének
Bruce Rutherford – dobok Joey Schmidt – billentyűs hangszerek
Roger Wills – basszusgitár

MAGÁNÉLET

Alan Jackson és felesége, Denise

Jackson 1979. december 15-én vette feleségül középiskolai szerelmét, Denise Jacksont. Három lányuk van: Mattie Denise Selecman (született 1990. június 19-én), Alexandra Jane „Ali” (született 1993. augusztus 23-án) és Dani Grace (született 1997. augusztus 28-án). A pár 2022 decemberében nagyszülők lettek, amikor lányuk, Ali és férje, Sam Bradshaw üdvözölte első gyermeküket, egy fiút. 1998-ban a pár több hónapra különvált ugyan Jackson karrierjének feszültségei, valamint hűtlensége miatt, de azóta kibékültek.

Alan Jackson a családjával

Denise Jackson könyvet írt, amely a The New York Times bestseller listájának élére került, és amely a Jacksonnal való életéről, kapcsolatukról, a hűtlensége miatti szakításukról és az egymás iránti újbóli elkötelezettségéről, valamint a kereszténység iránti elkötelezettségéről szól. A könyv, It’s All’s About Him: Finding the Love of My Life, 2007-ben jelent meg. 2008 májusában ajándékkönyvet adott ki The Road Home (Az út hazafelé) címmel. Jackson unokaöccse, Adam Wright szintén countryzenész, énekes-dalszerző. Adam és felesége, Shannon a The Wrights nevű duóban lépnek fel.

Wrighték két dal társszerzői és énekesek voltak Jackson What I Do című albumán. Jackson a korábbi Major League Baseball játékos Brandon Moss unokatestvére. 2009 júniusában Jackson eladásra kínálta a Tennessee állambeli Franklin mellett fekvő 135 hektáros (0,55 km2) birtokát, 38 millió dollárt kérve érte. Az ingatlan 2010 májusának végén 28 millió dollárért kelt el, ami az egyik legmagasabb ár volt, amit valaha is adtak egy házért Nashville környékén. 2010-ben az énekes aztán egy ugyanabban a Nashville-i külvárosban lévő másik házba költözött. Az énekes és felesége 2010 júniusában 3,675 millió dollárt fizetett az ingatlanért, de kevesebb mint egy évvel később 3,995 millió dollárért adták el az otthont.

Jackson szoros barátságot ápolt countryénekes kollégájával, George Jones-szal. Jones-t olyan dalokban említette, mint a „Don’t Rock the Jukebox” (Jones a dalhoz készült videoklipben is szerepelt) és a „Murder on Music Row„. A „Just Playin’ Possum” című dalt Jonesnak ajánlja, és arról szól, hogy Alan csak szeretne meghúzódni és oposszumot akar játszani (a „oposszum” George Jones beceneve és erre utal). Jones a „Good Time” c. klipjében is látható. 2008-ban Jones meglepetésvendég volt JacksonCMT Giants” ünnepségén, ahol megköszönte Jackson barátságát. Közeli barátságban van George Straittel is, akivel együtt énekelte a „Murder on Music Row„-t. A nagy sztárokkal való kapcsolatai mellett Jackson fenntartja a gyökereihez és régi barátaihoz fűződő kapcsolatait is.

George Jones temetési szertartásán, 2013. május 2-án Jackson a nashville-i Grand Ole Opryban tartott szertartás végén előadta Jones egyik klasszikusát, a „He Stopped Loving Her Today„-t. A klasszikus autók lelkes gyűjtője. Jackson gyűjteményében többek között egy Amphicar, egy 1968-as Shelby GT 500 KR Convertible és egy 1970-es Chevelle SS 396 szerepel.

2021-ben a The Today Show-ban való megjelenésekor Jackson bejelentette, hogy Charcot-Marie-Tooth betegségben (CMT) szenved, kijelentve, hogy

„…ez már évek óta hatással van rám. És egyre nyilvánvalóbbá válik. És tudom, hogy botladozom a színpadon. És most már az egyensúlyozással is gondjaim vannak, még a mikrofon előtt is, úgyhogy nagyon kényelmetlenül érzem magam.”

Forrás: Wikipédia


[There are no radio stations in the database]