AZ IGAZI ELVIS 157. – „1976”

Written by on 2024.10.01.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 157. – „1976”

„1976”

Az Egyesült Államok ebben az évben ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból ebben az évben Elvis annyi városban ad koncertet, mint korábban még soha. Ennek köszönhetően a koncertek minősége igen változó, a csapnivalótól az egészen kiválóig. Ez életének utolsó teljes éve, ez év végén ismerkedik meg új szerelmével, Ginger Aldennel, akivel komoly kapcsolata lesz, de feleségül nem akarja venni, mert mellette más nőkkel is tart fenn kapcsolatot. Igaz, alig van szabad ideje, a sok koncert miatt.

Elvis és Ginger

Ezek a koncertek teljesen tönkreteszik és aláássák az egészségét. Egyre több gyógyszerre van szüksége, hogy bírja a tempót. Parker ezredes, pedig ahelyett, hogy visszafogná, ritkítaná a koncerteket, egyre többet kíván kicsikarni Elvisből, aki pedig szó nélkül tűr, és engedelmeskedik.

Magánéleti kudarcait a közönség szeretetével kívánja pótolni. Ezért folyamatosan retteg attól, hogy egyszer csak nem fog kelleni senkinek. Olyan álmok gyötrik, hogy ott áll fent a színpadon és a nézőtér üres. Ez az érzés igen mélyen él benne. Charlie Hodge budapesti látogatása során 1984-ben a sorok írójának a következő történetet meséli:

A stadion koncerteken a színpad mögötti helyeket is eladták, ahonnan természetesen nem lehetett látni semmit. Ezért arra kérték Elvist, hogy ilyenkor menjen a színpad mögé, ott is énekeljen el legalább egy dalt, és osztogasson kendőket, hogy az ott ülők is kapjanak valamit a pénzükért. Egy alkalommal Elvis hátramegy az ott ülő nézőkhöz, és azt tapasztalja, hogy nincs üdvrivalgás, senki nem nyúl a lobogtatott kendőkért. Nyomban előre siet, és ezt súgja Charlie fülébe: „Megbuktam! Nem szeretnek többé!” Mire Charlie: „Elvis, nyugodj meg, vakoknak adták el a helyeket.” Elvis kételkedve megy ismét hátra, a színpad mögé. Megsimogatja a vak lányokat, és a kezükbe nyomja a sálakat, akik akkor már érzik a jelenlétét, és ugyanúgy sikítanak, mint látó társaik.

Sajnos a „démonjai” –ahogy a napilapok egyre inkább beszámolnak viselkedéséről – egyre kevésbé hagyják nyugodni. Csupán egyetlen stúdiómunkát képes csak ebben az évben elvégezni, és az sem teljes. Gracelandben, a saját házában fogadja zenészeit, és az RCA mozgó stúdiójával, remek hangulatban rögzítenek egy tucat számot, de az utolsó napra már hiába várják, nem hagyja el a hálószobáját. Még októberben hajlandó két napon át dolgozni, ugyancsak a házában, a Jungle Room-ban, de mindösszesen négy számot vesz fel, megunja az egészet, bocsánatot kér a zenészeitől, otthagyja a felvételt és bezárkózik a hálószobájába. Élete során több felvételt már nem hajlandó készíteni.

Január 4

Váratlanul úgy dönt, hogy téli sportolásra van kedve, és elhatározza, hogy Coloradoba megy pihenni. E

Január 7

Elvis 41. születésnapjára időzítve az RCA Special Product megjelenteti Elvis in Hollywood dupla válogatás albumát. Katalógusszáma. RCA DPL2 0168. A dupla lemezen korábban kiadott, Elvis filmjeihez felhasznált dalok hallhatóak, a lemez borítójában többlapos színes füzet található.

A lemezen a következő dalok hallhatóak:

A oldal

Jailhouse rock
Rock-a-hula baby
G.I. Blues
Kissin Cousins 2
Wild in the country (monó változat)

B oldal

King Creole (elektronikus úton sztereósított változat)
Blue Hawaii
Fun in Acapulco
Follow that dream (monó változat)
Girl! Girls! Girls!

C oldal

Viva Las Vegas (monó)
Bossa nova baby
Flaming Star
Girl Happy
Frankie and Johnny

D oldal

Rostabout
Spinout
Double trouble
Charro
They remind me too much of you

Január 8

Születésnapján, Elvis és kísérete Colorado hegyeiben síel. Elvis, bár egész nap síruhában van, sí szemüveggel a szemén, nem vesz fel sílécet, csak az éjszakai órákban merészkedik ki a sípályára hó mobiljával. A többiek sí leckéket vesznek és csúszkálnak le a Vail Colorado sípályán. Elvis orvosának, Dr. George Nichopoulosnak a fia, Deen sí balesetet szenved és Elvis száguld be vele, és Dr.Nick-kel a városi kórházba. A recepciónál Dr. Nick átnyújtja az egészségbiztosításai kártyáját, amire az Elvis Presley Enterprise van írva munkahelyként. A recepciós hölgy felnéz:

És hol van Elvis? –kérdezi. Dr. Nick zavarában azt feleli: itt valahol. A recepciós ránéz a szemüveget viselő Elvisre: És ki maga Én egy magányos csavargó vagyok- válaszolja Elvis.

Ugyancsak születésnapjára időzítve megjelenik az A legenadary Performer különleges sorozatának második része. Katalógusszáma: RCA CPL 1 1349. Ezen eddig ki nem adott anyagok, valamint kiadott dalok más „take”-je, azaz változata hallható.

A lemezen hallható anyag:

A oldal

Harbour lights (egészen korai SUN felvétel, 1954, ez eddig kiadatlan volt, ezzel az RCA piacra dob valamennyi birtokában lévő SUN felvételt)
Részletek Elvis Jay Thompson-nak 1956. április 9-én adott interjújából
I want you, I need you, I love you ( Take 15)
Blue suede shoes ( a ’68 come back special showból, korábban kiadatlan)
Blue christmas
Jailhouse rock
It’ now or never (Monó változat)

B oldal

A cane and a high strached collar ( Take 2, monó)
Elvisnek adott kitüntetés átnyújtása (csak szöveg)
Blue Hawaii (koncertfelvétel, 1973. január 14.)
Such a night (take 2,3,4 )
Baby, what you want me to do ( ’68 comeback special showból, korábban kiadatlan)
How great thou art
If I can dream (monó)

A lemez 1977. október 25-én arany, 1999. július 5-én platina, majd ugyanezen a napon dupla platina lesz.

Január 14

Elvis, a rá vigyázó biztonsági szolgálat tagjai számára egy Cadillacet és két Lincoln autót vásárol 70 000 dollárért. Ugyanakkor vesz egy Cadillacet Joe Espositonak is.

Január 16

Befejeződik a fallabda pálya építése Gracelandben. Elvis, majd, amikor hazatér, éjszakánként, amikor nem tud aludni, itt játszik fallabdát a maffia valamelyik tagjával.

Január 20

Denverben elterjed a híre, hogy Elvis milyen adakozó, és a televíziós bemondó, Don Kinney, aki közli a hírt, hogy Elvis autókat vásárolt a város rendőreinek, talán csak viccből hozzáteszi:

Elvis, ha nézed a műsort, én is szeretnék egyet.

Elvis látja a műsort és a műsorvezetőnek vásárol egy Cadillac Seville autót.

Elvisre az éjszaka közepén jön rá, hogy Jerry Schillinget és barátnőjét átköltözteti egy másik szobába. Schilling, megelégelve Elvis különleges viselkedését végleg hátat fordít Elvisnek, és a maffia tagjainak.

Elvis és Jerry Schilling

Február 2, 3, 4, 5, 6, 7

Elvis otthon, Gracelandben, a Jungle roomban felállított mozgó stúdiójában dolgozik következő sorlemezén, amelynek címe az lesz, hogy From Elvis Presley Boulevard Memphis Tennessee. A téli pihenés jól jött neki, teljesen fel van szabadulva, könnyen dolgozik. Ekkor veszi fel a Moody blue és a She thinks I still care számokat is, ezek a következő évben megjelenő, Moody blue albumra kerülnek majd fel.

A mozgó stúdiót az RCA egy régi bútorszállító autóból alakítja át. A bútorszállítót kívülről pirosra festik, hatalmas fehér RCA betűkkel az oldalán. Belülre a legmodernebb keverőasztalt helyezik el, mikrofonokat és kábeleket, és egy kisebb pultot, amellyel a helyszínen lehet beállítani a hangerőt és a hangszínt. A mobil stúdió ötlete Felton Jarvistól származik. Ő gondol arra, hogy talán Elvis a saját otthonában oldottabb lesz, és szívesebben dolgozik. Az ötlet kedvező fogadtatásra talál Elvis részéről, így Jarvis megrendeli a stúdiót. Az autó motorja azonban éppen Graceland bejáratánál mond csődöt, a Maffia tagjainak kell betolniuk a ház háta mögé.

Itt áll, innen vezetik be a kábeleket a Jungle Roomba, amit Elvis soha nem nevezett így. Ő csak „odúnak” hívta ezt az eredetileg a konyha mögötti üres épületrészt. A felvételhez kiürítik a szobát, eltávolítanak minden bútort, elzárják a szobai vízesést, behúzzák a vastag sötétítő függönyöket, és felállítják a mikrofonokat. A szobában elhelyezett szőnyegek, amikből még a falra is jut, remekül felfogják a hangot.

Itt vannak vele az énekesei és zenészei is, így ismét élőben vehetik fel a dalokat, nem külön, külön hangszerenként, és nem kell a kész alapra ráénekelnie, ahogy a hetvenes éveken a hangfelvételei készültek. A felvétel este 9 órakor kezdődik, a szokásos gospel dalok énekélésével, mintegy bemelegítőként. A hat éjszaka alatt 13 számot rögzítenek. A dalokat a buszban Felton Jarvis technikusa, Brian Christian rögzíti, aki zárt láncú videó hálózat segítségével tartja a kapcsolatot a szobában lévőkkel. A világítást, ami eredetileg színét folyton változtató égőkből áll, pirosra cserélik.

Tegyünk be piros fényű körtéket –mondja Elvis – ez úgy hat majd, mintha egy kupiban lennénk, és ez jó hatással lesz a fiúkra.

Február 8

A „házi” felvétel hirtelen félbeszakad, ugyanis Elvis hangulata váratlanul megváltozik, és nem hajlandó elhagyni a hálószobáját. A zenészek több órán keresztül várakoznak rá, majd Jo Esposito bejelenti, hogy elmarad az aznapi stúdió munka, és kéri a zenészeket, hogy fáradjanak haza. Az RCA-nak azonban elegendő az eddig felvett anyag, igaz, az Elvis Presley Boulevard Memphis Tennessee albuma csak tíz számmal jelenik meg májusban.

A februári Grceland-i stúdiómunkán a következő dalokat rögzíti:

Február 2, 3 Bitter they are, harder they fall, She thinks I still care,The last farewell, Solitaire
Február 4, 5 Moody blue,I’ll never fall in love again, For the heart, Hurt, Danny boy
Február 6, 7 Never again, Love coming down, America the beautiful, Blue eyes crying in the rain

Február 10

A Memphisi Rendőrkapitányság tiszteletbeli rendőrkapitánynak nevezi ki.

(Folyt.Köv.)


[There are no radio stations in the database]