AZ IGAZI ELVIS 158. – From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee

Written by on 2024.10.11.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 158. – From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee

Február 13

Elvisnek annyira megtetszik a fallabda, hogy elhatározza, ilyen pályákat építtet szerte az országban, amelyek a nevét viselik majd.

Március 17

Elvis, 1976 március

Újabb stadionkoncert sorozat indul. Elvis az előző sorozatot 1975 júliusában fejezi be, azóta nem koncertezett. A következő turné indulása sokáig bizonytalan, ezért zenészei ezt az időt úgy töltik ki, hogy más előadóművészekhez is leszerződnek stúdió és koncertzenészként. Nem sokkal az indulás előtt derül ki, hogy Glen D. Hardin nem tud velük tartani. Peter Guralnick Careless love című könyvében azt írja, hogy Hardin megsértődött, mert Elvis több alkalommal is szarkasztikus megjegyzést tesz rá. Ezt azonban egy interjúban maga Hardin cáfolja. Mint mondja, Elvis soha egyetlen rosszalló megjegyzést sem tett rá, aki ilyent állít, az egyszerűen hazudik.

A szakításnak egyszerű oka van. Hardin Elvis mellett Emmylou Harrissel is dolgozik, az 1975-ös évet úgy dolgozza végig, hogy Elvis és Emmylou valamennyi koncertjén színpadon van, és ez sok neki. Úgy dönt, hogy Emmylou-nak nagyobb szüksége van rá, ezért őt választja. Hardint ezen a turnén Shane Kiester helyettesíti. Kiester mindössze nyolc alkalommal lép fel Elvisszel, akkor szólókarrierbe kezd, helyét Tony Brown zongorista veszi át.

James Burton pedig fizetésemeléshez köti további együttműködését. Parker eleinte hallani sem akar róla, de Elvis nem akar megválni kedvenc zenészeitől, így a saját zsebére mindannyiuk fizetését felemeli. Ugyanakkor Ronnie Tutt is otthagyja, mert a Greatful Dead zenekarral koncertezik, és ezt a turnét szeretné befejezni velük. Tutt helyett Larry Londin dobol Elvisnek.

Március 17, 20:30h Freedom Hall, Johnson City,Tn
Március 18, 14:30h Freedom Hall, Johnson City,Tn
Március 18, 20:30h Freedom Hall, Johnson City,Tn
Március 19, 20:30h Freedom Hall, Johnson City,Tn

Mindjárt az elő koncert majdnem botrányba fullad. A helybéli biztonság egyáltalán nincs megszervezve, sem a színpadon, sem azon kívül. Éppen csak elkezdődik a koncert, amikor több kamaszlány rohan fel a színpadra és ráugrik Elvisre. Red West és a zenészek igyekeznek megszabadítani Elvist a magukról megfeledkezett rajongóktól. Nem jobb a helyzet a szálloda körül sem, ahol Elvis lakik. A helyi rendőrség embereinek kell lecibálniuk a tűzlétráról jó néhány tini kamaszlányt, akik innen közelítve szeretnének Elvis közelébe jutni, vagy hotel szobájába belesni.

Elvis, és kísérete, 1976 március 17.

Március 20, 14:30h Charlotte Coliseum, Charlotte, Nc
Március 20, 20:30h Charlotte Coliseum, Charlotte, Nc

Ez a két koncert telt házakkal megy, 12 000 néző van mind a délutáni, mind az esti előadáson. Csak ezen a két koncerten a bevétel 260 000 dollár. A délutáni koncert itt sem zajlik le incidens nélkül. Elvis éppen a Steamroller blues számot énekli, amikor egy lánynak sikerül áttörnie a „védelmi falat”, felrohanni a színpadra és Elvist szájon csókolni. A csók olyan heves, hogy Elvis ajka megsérül, elkezd vérezni. A vérzés gyorsan eláll, de az incidens, megzavarja Elvist, belezavarodik a következő szám, a Burning love szövegébe, John Wilkinsonnak újra kell kezdenie a bevezető „intro”-t. Ezen a koncerten, ki tudja miért, Elvis piros-fehér, kockás nyári kalapot visel. A koncertet követően Cincinatiba repül, ahol a Netherland Hilton szálloda teljes 24. emeletét lefoglalja magának. A 23. emeleten vannak a zenészek és a kísérők.

Elvis a piros-fehér, kockás nyári kalapban

Március 21, 14:30 Riverfornt Coliseum,Cincinnati, Oh
Március 21, 20:30 Riverfornt Coliseum,Cincinnati, Oh
Március 22, 20:30 Kiel Auditorium, St. Louis, Miss

A márciusi turnéról kiadott kalózlemezek:

Március 17, esti koncert Phoenix over Tennessee, Springtime tours 1976-77
Március 18, esti koncert Back on track
Március 19, esti koncert Right direction in Johnson City
Március 20, délutáni koncert Running for president,
Steamrollin’ Charlotte, Springtime tours 1976-77
Március 21, esti koncert Holding back the years, A new kind of rhythm
Március 22, esti koncert St. Louis blues

Március 26

Elvis éppen arra jár autójával, amikor Memphisben több autó egymásnak ütközik. Azonnal felteszi rendőr jelvényét, és segítséget nyújt a sérülteknek, mielőtt a rendőrség és a mentők megérkeznek.

Március

Az RCA Elvis következő nagylemezének, a From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee reklámozására piacra dobja a Hurt/Had a dream (For the heart) kislemezt. Katalógusszáma: RCA PB 10601. A dalokat Elvis 1976. február 5-én rögzíti Gracelandben, a Jungle Roomban, a mobil stúdióban.

A Hurt Jimmy Crane és Al Jacobs 1954-es szerzeménye. Eredetileg Roy Hamilton veszi lemezre, és hét héten át szerepel vele a Billboard Hot 100-as listán, ahol a No.8. helyig fut fel. De a dal Timy Yuro-hoz kötődik leginkább.

Elvis felvétele a No.28. helyre fut fel a Billboard Hot 100-as listán, és No.7. az Easy listening könnyűzenei listán, valamint No.6. a country listán. A statisztika szerint 159 alkalommal énekli koncerten.

A Had a dream (For the heart) Dennis Linde 1975-ös szerzeménye. Első alkalommal Teresa Brewer veszi lemezre. Az Elvis féle változat No.45. a country listán.

Március

Az USA-ban is megjelenik, a Nagy Britanniában már 1975 júliusában kiadott The SUN sessions albuma. Az amerikai kiadás katalógusszáma: RCA APM 1 1675.

Az album dalai:

Az RCA ugyancsak piacra dobja a a His hand in mine, 1960-ban megjelent albumot, de más borítóval. Ennek a második kiadásnak a katalógusszáma: RCA ANL 1 1319.

Az áprilisi, az immár 17. országos stadionturné állomásai:

Április 21, 20:30h Kemper Arena, Kansas City, Mo
Április 22, 20:30h City Auditorium, Ohama, Ne

Az Ohamá-ban adott koncertet is rögzítik a keverőről, és a Follow That dream teljes egészében kiadja, America címmel.

A CD-n a következő dalok hallhatóak:

2001 theme/See see rider/I got a woman-Amen/Love me/If you love me (let me know)/You gave me a mountain/Trying to get to you/All shook up/Teddy bear-Don’t be cruel/Heartbreak hotel/America the beautiful/Polk salad Annie/a zenekar és a háttér énekesek bemutatása/Hurt/Hound dog/Help me/How great thou art/Little darlin’/It’s now or never/Funny how time slips away/Can’t help fallin in love/ instrumentális lezárás.

Valamint két dal, amelyeket április 27.-én Spokaneben rögzítenek az ottani koncerten: Burning love, My way.

Az album dalai:

Az áprilisi turnéra visszatér Elvishez Ronnie Tutt, ezeken a felvételeken már ő dobol.

Április 23, 20:30h Mcnicholes Sports Arena, Denver, Co
Április 24, 20:30h San Diego Sports, San Diego, Ca
Április 25, 14:30h Long Beach Arena, Long Beach, Ca
Április 25, 20:30h Long Beach Arena, Long Beach, Ca
Április 26, 20:30h Coliseum, Seattle, Wa
Április 27, 20:30h Coliseum, Spokane, Wa

Erről, az immár 20. országos stadion koncertsorozatról a következő kalózlemezek jelennek meg:

Április 21, esti koncert The beat is back
Április 22, esti koncert America
Április 25, délutáni koncert A brand new Cadillac honey, Packing the arena
Április 25, esti koncert California wave
Április 26, esti koncert The bicenntenial King Vol2., A brand new Cadillac honey”

Az április 23-i koncertről Will Hardesty számol be a Rocky Mountain News c. lapban,

Elvis pocakos 41 éves, de a hangja még mindig a régi” címmel. Igen Elvis kövérebb, de még mindig elég szexi ahhoz, hogy a lányok szex szimbóluma legyen szerte az országban. Karcsú, izmos, fiatal teherautó vezető kinézete már a múlté, de a hangja még mindig a régi. A mély regiszterekben erős, érzéki, szexi, melodikus, jól hangzó zeneszerszám, ami királlyá tette őt. A magasabb fekvésekben kifejező és erőteljes, ezzel ad komolyabb hangsúlyt éneklésének, és ezt használja a gyorsabb számok esetében is. A 19 000 néző a St. Nicholas arénában pénteken este odaadó tapssal üdvözölték Elvis éneklését, ahelyett, hogy az őrület lett volna úrrá rajtuk. A nézők mindenféle típushoz tartozóak voltak, legtöbbjük talán vidékről érkezett, ahol Elvis talán még mindig a legnépszerűbb. Elvis maga az életerő, de még maga az életerő sem tudja az időt megállítani. De ő az életerő marad, mindaddig, míg az utolsó lehelet el nem hagyja a testét. A király középkorú, sokáig éljen a király!

Április 30

Indul a Lake Tahoe koncertsorozat újabb, immár ötödik szakasza a Sarah Tahoe hotelben lévő High Sierra színházban. Elvis közel egy év kihagyása után tér vissza Lake Tahoe-ba. Ezúttal a s szezon alatt mind a tizennégy koncertjét megtartja. Annyi a változás, hogy az eddigi 9:30 perckor kezdődő vacsora show több napon este 10:00 órakor kezdődik, így ezeken a napokon nincs éjszakai koncert. A jegyvásárlás is ez alkalommal egyedi módon történik, nem lehet jegyet rendelni és azt félretetetni, hanem a jegyeket elővételben nyomban ki kell fizetni. A jegyek egyöntetűen 20 dollárba kerülnek. A fizetést levélben kell megtenni, mellékelni kell egy a feladó számára megcímzett borítékot is, ebben küldik vissza a jegyet. A kezelési költségre 50 centet számolnak fel. Erre a megoldásra azért van szükség, nehogy az történjék, hogy többen megrendelik a jegyeket és miután az első előadásnál kiderül, hogy Elvis nincs jó formában, nem veszik át azokat. A jegy árában két ital is bent foglaltatik.

A koncertsorozatról a következő kalózlemezeket adják ki:

Április 30, nyitó koncert Opening night at Lake Tahoe
Április 30, éjféli koncert Slippin’ and sliding’ with Elvis, Another night at Tahoe
Május 1, vacsora koncert Live at the lakeside
Május 1, éjféli koncert Marching in one line
Május 2, vacsora koncert A triple threat
Május 3, vacsora koncert A crazy show at Lake Tahoe
Május 6, vacsora koncert The bicentennial king Vol. 5.
Május 7, vacsora koncert …then sings my soul CD.1.
Május 7, éjféli koncert …then sings my soul CD.2.
Május 8, vacsora koncert A night at the Sahara
Május 8, éjféli show Holding his own in Tahoe
Május 9, záró show …and then the lights went down, Exceeding all expectations

Május 16

Az RCA piacra dobja a From Elvis Presley Boulevard Memphis Tennessee stúdió albumát. Katalógusszáma: RCA APL 1 1506.

A felvételek 1976. február 2,3,4,5,6,7,-én készülnek Gracelandben, a Jungle roomban, az RCA 16 sávos magnóval ellátott mozgó stúdiójában. A borítón megtévesztő módon az van feltüntetve, hogy “élő felvétel”, így sokan azt gondolják, hogy koncertlemezről van szó, holott ez nem így van. Az „élő felvétel” arra utal, hogy Elvis a zenészeivel „élőben” rögzíti a felvételeket, ellentétben a kor szokásos felvételi technikájával, ahol hangszerenként sávokra veszik a dalt, majd összekeverik, és erre énekel az énekes. Elvis úgy veszi fel a dalokat, ahogy egy koncerten előadná őket.

A lemezen a következő felvételek hallhatóak:

A oldal

Hurt ( Jimmie Crane, A Jacobs)
Never again (Billy Edd Wheeler, Jerry Chesnut)
Blue eyes crying in the rain ( Fred Rose)
Danny boy (Frederic E. Weatherly)
The last farewell (Roger Whittaker, Ron. A. Webster)

B oldal

For the heart (Dennis Linde)
Bitter they are, harder they fall (Larry Gatlin)
Solitaire (Neil Sedaka, Phil Cody)
Love coming down (Jerry Chesnut)
I’ll never fall in love again ( Lonnie Donegan, Jimmy Currie)

Az album 1977. október 10-én egymillió példányban eladott aranylemez lesz.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás