AZ IGAZI ELVIS 160. – Gyülekező viharfelhők

Written by on 2024.10.22.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 160. – Gyülekező viharfelhők

Augusztus 10

Elvis, látván, hogy mennyire kifogyott a pénzből, felmondja a squash üzletet. Pénzzel már nem akarja támogatni a pályák megépítését, csak a nevét adná hozzá. A squash pályák építésének ügyét Don Kessenger baseball sztár veszi át. Elvis arra hivatkozva, hogy elfogyott a pénze, felmond Joe Espositonak és Dr. Nicknek.

Augusztus 27

Larry Geller, Elvis lelki vezetője, kilenc év elteltével, az ezredes külön kérésére ismét csatlakozik a Maffia tagjaihoz. Parker azért kéri erre Gellert, mert abban reménykedik, hogy ő talán tud hatni Elvisre, és vissza tudja fordítani rohamosan romló lelkiállapotát.

Larry Galler a színpadon guggolva Elvis műsorát hallgatja

Indul 24. országos stadion turnésorozata:

Augusztus 27, 20:30 Convention Center, San Antonio, Tx
Augusztus 28, 14:30 Hofneinz Pavillion, Houston, Tx
Augusztus 29, 14:30 Municipal Auditorium, Mobile, Al
Augusztus 29, 20:30 Municipal Auditorium, Mobile, Al
Augusztus 30, 20:30 University of Aalbama, Tuscaloosa, Al
Augusztus 31, 20:30 Macon Coliseum, Macon, Ga
Szeptember 1, 20:30 Coliseum, Jacksonville, Fl
Szeptember 2, 20:30 Curtis Hixon Hall, Tampa, Fl
Szeptember 3, 20:30 Bay Front Center, St.Pteresburg, Fl
Szeptember 4, 14:30 Civic Center, Lakeland, Fl
Szeptember 4, 20:30 Civic Center, Lakeland, Fl
Szeptember 5, 20:30 State Fair Coliseum, Jackson, Ms
Szeptember 6, 14:30 Von Braun Civic Center, Huntsville, Al
Szeptember 6, 20:30 Von Braun Civic Center, Huntsville, Al
Szeptember 7, 20:30 Convention Center, Pine Bluff, Ar
Szeptember 8, 20:30 Convention Center, Pine Bluff, Ar

A kritikák egyértelműen dicsérően szólnak a koncertek színvonaláról. Szinte mindegyik ugyanazt írja, bár az idő múlik, Elvis nem változik, a közönség még mindig rajong érte, hangja csodálatosabb, mint korábban, és hiába szedett fel néhány kilót, és hiába nem mutatja már be régi csípő mozdulatait, a varázsa még megvan, ami töretlen hatással van rajongóira. Valamennyi koncertről szól kritika, valamennyi elismerően állapítja meg, hogy még mindig ő a király. Egyedül talán Judy Sedgeman, a St. Pteresburg Press kritikusa nem annyira megértő. Ő a szeptember 3-i St.Petersburg-i koncertről számol be, “Oh Elvis, ifjúságunk elmúlt, és útjaink elváltak” címmel.

Elvis, 1976 szeptember 3.

A kritikus hölgy visszaemlékszik, amikor még az ötvenes években fekete-fehér televízión nézte az Ed Sullivan show-t, amikor Elvis belekezdett a csípő csavarásba, a képernyő egy pillanatra elsötétült, majd csak deréktól felfelé lehetett látni. “Undorító” –mondta a kritikus édesanyja, és a szobában lévő hölgyek, mert ők a csípőmozgást is szeretették volna látni. Oly kevés érdekes néznivaló volt a televízióban az ötvenes években- írja. Majd azt írja, az esti koncertet sem felejti el, Elvis hangja még mindig gyönyörű, de a mozgása, amikor megpróbálkozik a régi mozdulatokkal, inkább nevetséges. Amikor gyöngyöző homlokát megtörli egy kendővel majd azt a közönség közé dobja, édesanyja ismét megszólal mellette: “Undorító”. A koncert egy adott szakaszán virágokat szórnak a színpadra.

“Mi van veletek, Azt hiszitek, hogy én vagyok a pápa, és azt várjátok, hogy megáldjalak benneteket, vagy mi?” –mondja Elvis.

De néhány pillanattal később fiatal kezek simogatják a lábszárát, a térdét, a derakát. “Undorító– gondolja a kritikusnő magában – én ezt nem engedném meg a saját lányomnak.” Aztán elmosolyodik, hát persze időközben én felnőttem, ő (mármint Elvis) nem.

A 24. országos turné sorozatról a következő kalózlemezek jelennek meg:

Augusztus 28, délutáni koncert Houston we have a problem
Augusztus 29, esti koncert A metter of duty
Augusztus 30, esti koncert Old times they are not forgotten, One night in Alabama,Tuscaloosa night, Cuttin’ loose in Tuscaloosa
Augusztus 31, esti koncert Southbound, Bicentennial superstar
Szeptember 3, esti koncert Elvis at Bay
Szeptember 6, esti koncert Elvis in Aalabama, Still rockin’ the nation, The man in white Vol.2., Bicentennial superstar Vol.2.

Szeptember 11

Az a szóbeszéd, hogy Red, Sonny és Dave Hebler azon fáradozik, hogy kirúgásukat úgy bosszulják meg, hogy kiterítenek mindent Elvisről, valósággá válik, ugyanis sajtótájékoztatón jelentik be, hogy könyvet írnak az Elvisszel együtt töltött időről. A sajtótájékoztatón ezt úgy tálalják, hogy ezzel Elvisnek próbálnak segíteni. Elvis a hír hallatán rettenetesen feldühödik.

A kirúgott testőrök könyv írásába fogtak…

Október

Elvis kapcsolatot alakít ki Diana Goodmannel. Diana Goodman a Georgia állambeli Alma városában látja meg a napvilágot. Tíz éves, amikor szüleivel Forest Parkba költözik. A középiskolát itt végzi el, míg az egyetemet Atlantában, Georgia State University-n. Abban az évben, amikor Diana Goodman megismerkedik Elvisszel éppen a Miss Georgia USA szépségverseny nyertese. A győzelemmel együtt jár, hogy szerepet kap a “Hee Haw” szórakoztató televíziós show műsorban. Ugyanakkor az Atlanta Falcons rögbi csapat vezérszurkolója.

Diana Goodman és Elvis

Memphisben a Coppertone cég barnulást elősegítő krémeit népszerűsíti modellként. Amikor első ízben megy a munkahelyére taxit fogad.

„Hé, nézze csak, ott van Elvis háza. Járt már ott valaha?” -mondja neki a taxisofőr.

„Nem, és nem is szándékozom oda menni. Nem vagyok Elvis rajongó. A filmeit azért kedveltem”– válaszolja a taxisnak.

„Odaforduljak azért?” -így a taxis.

„Miért ne.”– így Goodman.

Amikor a kapuhoz érnek az őr megkérdezi, hogy be akar e menni.

„Miért, bemehetek?” -kérdezi csodálkozva. A válasz igen. Mint később kiderül, Elvis látja Goodmant az autóban a zárt láncú kamerán, és ő kéri meg a kapuőrt, hogy engedje be.

Ott áll a szalonban egyedül, igen hosszú ideig, és nem tudja, mitévő legyen. Végre megérkezik valamelyik fiú a Maffia tagjai közül, aki közli vele, hogy Elvis szeretne vele az este moziba menni, de most nem tud idejönni.

„Visszaviszem a szállodába.” -mondja a testőr. Amíg Goodman várakozik, a kis Lisa Marie ott biciklizik a szobában, háromkerekű biciklijén. Férfiak jöttek, mentek, a szobába be, a szobából ki, megjelent a szakácsnője, de a kislánnyal senki nem törődött.

11-re magáért megyek.” -mondja a testőr.

Goodman nem hisz a találkában, de az adott időre elkészül. Azt hiszi, maga Elvis jön érte, de amikor az autó megérkezik, ugyanaz a férfi ül benne, aki visszaviszi Gracelandbe, a ház elé. Arra kéri, hogy az autóban várakozzon. Ott ül a kocsiban a felhajtón, aztán egyszer csak kinyílik a dupla szárnyas bejárati ajtó és megjelenik Elvis. Integet neki, és beül egy másik autóba.

Szép kis randevú! -gondolja magában Goodman, aki a testőrrel kettesben megy a moziba, azt az autót kísérve, amelyikben Elvis ül. Elvis erre az estére az egész mozit kibérelte. Engem közvetlen mögé ültetnek, hogyha Elvisnek kedve tartja, hátra fordulhasson és beszélgessen velem. De ő csak nézi a vásznat, és én nem tudok kapcsolatot teremteni vele. Három filmet néztünk meg ezen az estén egymás után. A Rózsaszín párduc visszatér volt az egyik, amin hatalmasakat nevetett. A másik a 2001: A Space Odyssey volt, a harmadikra már nem is emlékszem. Reggelig maradtunk a moziban.” -meséli.

Aztán szó nélkül elválnak, a testőr hazaviszi a szállodába. A testőr még az autóban kioktatja, hogy ha azt akarja, hogy közte és Elvis között kapcsolat alakuljon ki, ne ugorjon a nyakába, ne akarjon fotót készíteni vele és ne kérjen autogramot. Nem mintha Goodman ezeket mind szerette volna. Szerencséjére, mert később Elvis elmondja, hogy erre az igen sajátos megismerkedésre azért volt szükség, mert biztos akart lenni benne, hogy Goodman megbízható e, van e önfegyelme, vagyis erre a viselkedésre elővigyázatosságból volt szükség.

Három héttel e sajátos megismerkedést követően Elvis New Yorkba repül egy fellépésre. Arra kéri Goodmant, hogy kísérje el. „Beköltöztem vele a hotel hatalmas lakosztályába, ahol volt a saját életterem, saját szobám. A kezdeményezés mindvégig nálam volt, ő nem követelt semmit.

Később kedveskedett, romantikusan közeledett hozzám, amiből arra következtettem, hogy szeretné, ha mellette maradnék. És így is lett. Szerelmesek lettünk egymásba, egészen belebolondultam. Nem gondoltam arra egy percig sem, hogy ez véget érhet. Nem törődtem a munkámmal, nem törődtem semmivel, csak vele. Egészen különleges személyiségnek találtam őt, rendkívül szeretetreméltónak, végtelenül kedvesnek, egy isteni pasinak. Mindig különleges helyet fog elfoglalni a szívemben, és azt hiszem, hogy én is különleges helyet foglaltam el az ő szívében.

Elvis nem tudott ellenállni hosszú, hátamra omló szőke hajfürtjeimnek és déli szépségemnek. Mindig oda volt a hosszú női hajért és a hosszú női körmökért. Amit nem tudott elviselni, az a farmernadrág volt nőkön. Erről így mesélt nekem:

„Nagy szegénységben voltunk, és édesapám, édesanyám nem engedhette meg magának, hogy nekem rendes ruhát vegyenek, mindig farmernadrágot kellett hordanom, ezért a farmer a szegénységre emlékeztet. Kérlek, hogy sose vegyél fel farmert, amikor együtt vagyunk.”

Sokat voltunk együtt. Természetesen nappal nem mehettünk ki együtt. Éjszaka éltünk. A fogorvosa éjjel 2 órakor fogadta. Izgalmas volt ez a fordított élet. Azt mondta, elvisz Kaliforniába, a Bel Airen lévő házába, és izgalmas helyekre. Nagyon édes pofa volt, és természetesen teljesen elvarázsolt, azt mondtam magamnak, látod, milyen szerelmes beléd. Én is fülig szerelmes voltam őbelé. Amikor azt mondtam neki: szeretlek, csendesen így válaszolt: én is szeretlek. Azt hittem ez a szerelem örökké tart majd.

Elvis felejthetetlen szerető volt.

Soha nem éreztem nagyobb biztonságban magam, mint a karjaiban. Úgy csókolt, mintha fel akart volna falni, és úgy szeretkezett, mint aki soha nem akar betelni velem.

Goodman hozzáteszi, hogy Elvis „éjjeli teremtmény volt”, a reflektorfényen kívül végtelenül egyszerű teremtés, akinek a legfőbb gondja az evés volt. Elvis szertett sokat és finomakat enni. A koncertjein csak a rajongói számítottak, de amikor nem volt a kamerák kereszttüzében, akkor szembetűnővé vált a másik oldala.

Amikor együtt jártunk, Elvis valójában egy őszülő középkorú férfi volt. Túlsúlyos, akinek az önérzetét folyton masszírozni kellett.

Goodmannak hamar feltűnik, hogy Elvis gyógyszereken él, serkentőket és altatókat szed, fájdalomcsillapítókat, és mindenfélét, amit senki nem tudott, hogy mire jók. A gyógyszerekkel a Maffia tagjai látják el. Amikor Goodman ezt Elvis szemére veti, ő csak annyit válaszol, hogy ezekre azért van szüksége, hogy képes legyen az igen leterhelő koncertsorozatait teljesíteni.

Kapcsolatuk igen furcsán szakad meg. Elvis rövid időre hazaküldi őt, arra hivatkozva, hogy koncertsorozata hónapokig fog elhúzódni, ami alatt úgysem tudnak találkozni. Azután hírt kap arról, hogy Elvis egészségügyi problémák miatt kórházba kerül. Meg akarja látogatni, felhívja telefonon Gracelandet, de Charlie Hodge azt mondja neki, hogy erre nincs semmi szükség.

Amikor kijött a kórházból virágokat küldtem neki és több könyvet, mert tudtam, mennyire szeret olvasni. Aztán megláttam az egyik napilapban egy fotót, amelyen egy másik nővel van- Ginger Alden volt az.

Visszatekintve Goodman már nem biztos benne, hogy Elvis valaha is őszinte volt vele. De az is lehet, hogy az őt körülvevő testőrök, a Maffia tagjai a felelősek Elvis hűtlenkedéseiért, mert mindig ők voltak azok, akik újabb és újabb nőket szereztek neki.

Még együtt voltunk, amikor újabb és újabb lányokat hoztak neki. Az én jelenlétemben. Borzasztóan dühös voltam. Tudtam, Elvis olyan, aki szeret újabb és újabb tollakat a kalapjába tűzni.

Goodmant az bosszantja leginkább, hogy nem kerül sor hivatalos szakításra, nem mondanak egymásnak búcsút.

Az egész egyszer csak elmúlt. Annyira fájdalmas volt. Abban reménykedtem, hogy szakít Aldennel és visszatér hozzám. De nem ez történt. A halál megakadályozta őt ebben. -emlékezik vissza.

Goodman túlteszi magát a történteken, élete halad tovább, újból szerelmes lesz, de kapcsolatát Elvisszel, a szívében egy életen át megőrzi.

Ez a kapcsolat igen különleges volt számomra, elárulhatom, hogy életem alakulását sok tekintetben meghatározta és formálta.– írja 2018-ban megjelent Hollywood lights, Nashville nights c. könyvében.

Október 5

Elvis Los Angelesbe repül, és felbéreli saját privát detektívjét, John O’Grady-t, hogy környékezze meg Redet, Sonny-t és Dave-et egy biankó csekkel, amire akkora összeget írhatnak, amekkorát akarnak, és amit akkor kapnak meg, ha felhagynak a könyv megírásának ötletével. A volt alkalmazottak nem fogadják el az ajánlatot.

Október 12

Elvis látva, hogy nem ért el eredményt, felhívja telefonon Redet és megpróbál kibékülni vele, anélkül, hogy felajánlaná neki, hogy visszaveszi alkalmazásba. Red titokban felveszi a teljes beszélgetést.

Október 14

Indul 25. országos turnésorozata

Elvis 1976 október

Erre a sorozatra ismét remek fizikai állapotba hozza magát, ismét lelkes a koncertjein, visszatér bele az életerő, a humor. Jól érződik ez azokon a kalóz lemezeken és CD-ken, amelyeket erről a koncertsorozatról kiadnak. A zenészekre is jó hatással van, a számok nem, de a zene az előző turné sorozathoz képest némileg változik, szebbek a zenei betétek, gitár és ének aláfestés. Több alkalommal szinte más dalt hallunk, annyira megváltozik a felfogás. A nyitó koncerten az egy óra alatt 18 számot énekel el, (igaz a Love letter dalt nem végig), ami annyit jelent, hogy ismét a dalokra koncentrál és kevesebbet törődik rajongóival, akik csak arra várnak, hogy rámászhassanak.

Október 14, 20:30 Chicago Stadium, Chicago, Il
Október 15, 20:30 Chicago Stadium, Chicago, Il
Október 16, 20:30 Duluth Arena, Duluth, Mn
Október 17, 20:30 Metropolitan Sports, Minneapolis, Mn
Október 18, 20:30 Sioux Falls Arena, Sioux Falls, Sd

Elvis 1976. október 18.

Erről a koncertről Hugh O’Gara számol be a Sioux Falls ArgusLeader lapban:

Elvis a rock and roll egykori fenegyereke elhozta utazó showját Sioux Falls arénába, és se a fiatalok, se az öregek, nem akarták őt elengedni. Presley, aki a középkorral harcol, még mindig friss, mágikus, vonzó és elragadó, ugyanolyan, mint amilyen 1957-ben az Ed Sullivan showban volt, amikor csak deréktól felfelé mutatták. Mozgása már nem olyan, mint régen, sokkal jobban kontrollált. A közönség imádta őt. A 8200 néző, akik végigélvezték az egyórás show-t nagy örömmel fogadták mind a 15 dalt, miközben a fények mindvégig bevilágították a nézőteret. 21 civil ruhás rendőrt rendeltek a színpad elé, hogy a magukról megfeledkező rajongóktól távol tudják tartani, de sikerült kijátszaniuk a felsorakozó rendőrsorfalat, és a színpadot megkerülve csapatostól tódultak Elvis közelébe a sálakért. Elvégre mégiscsak ő Elvis Presley, a mi generációnk tagja, és lehet, hogy soha nem látjuk őt többé!

(Vajon mi váltotta ki a kritikusnak ezt az előérzetét, nem tudhatjuk. Annyi bizonyos, hogy sejtése, sajnos igazzá válik. A szerző megjegyzése)

Október 19, 20:30 Dade County Coliseum, Medison, Wc
Október 20, 20:30 Notre Dame University, South Bend, In
Október 21, 20:30 Wings Stadium, Kalamazoo, Mi
Október 22, 20:30 University of Illionis, Champaign, Il
Október 23, 20:30 Cleveland Coliseum, Richfield, Oh
Október 24, 20:30 Roberts Municipal, Evansville, In
Október 25, 20:30 Memorial Coliseum, Fort Wayne, In
Október 26, 20:30 University od Dayton, Dayton, Oh
Október 27, 20:30 Southern Illionis, Carbondale, Il

Erről a koncertsorozatról a következő kalózlemezek jelennek meg:

Október 14, esti koncert Chicago beat, Chicago stadium
Október 15, esti koncert Bringing the house down, Chicago stadium
Október 17, esti koncert A Minnesota moment, City of lakes ’76
Október 20, esti koncert Eternal flame, Bicentennial superstar Vol.2.
Október 22, esti koncert Autumn revival
Október 23, esti koncert Fairy tales, Royal gambit in Richfield
Október 25, esti koncert Blue rainbow
Október 27, esti koncert Lost in the mail

Október 26

A The Star elnevezésű bulvárlap, amely Red, Sonny és Dave könyvének kiadója is, részleteket közöl a felvett telefonbeszélgetésből. Ezzel akarja a kiadó bizonyítani, hogy Elvis drogfüggő. Elvis a cikk hatására teljesen magába roskad.

Október 29

Igen fáradtan érkezik haza, de pihenésre nincs ideje, ugyanis Felton Jarvis itt talál annyi „lukat”, hogy új felvételeket készíthessen vele. A bútorszállítóból átalakított mobil stúdió-kocsi már ott parkol a ház háta mögött, és a Jungle Roomot ismét átalakították stúdióvá. A zenészei ugyancsak fáradtan érkeznek a turnéról, így kezdenek a lemezfelvételhez. Ezen napon ennek ellenére három dalt rögzítenek. Ezek: It’s easy for you, Way down, Pledging my love.

Október 30

Este tíz órakor, Elvis nélkül, a zenészek nekikezdenek további dalok rögzítéséhez. Ekkor veszik fel a There’s a fire down below című dalt, ami Jerry Sheff basszusgitáros szerzeménye. Sajnos, Elvis soha nem énekli fel azt a dalt.

A másik dal alapja, amit ekkor rögzítenek He’ll have to go.

Október 31

Elvis a zenészei nélkül, akik erre az estére távol maradnak, felénekli a He’ll have to go című dalt.

Ez az a dal, amit Elvis életében utoljára lemezre énekel.

Jarvis végtelenül csalódott, hogy nem sikerült egy újabb nagylemezre való felvételt elkészíteni.

Elvist az idegesíti, hogy Red és Sonny ki akar pakolni. Kétségek között vergődik, nem akartja elhinni, hogy legjobb barátai árulják el őt. Folyamatosan arra gondol, hogy csak pressziót akarnak rá gyakorolni, hogy hagyja abba a féktelen gyógyszerfogyasztást, és végül a könyvet nem fogják kiadni. Ugyanakkor érzi, hogy Sonny és Red ezúttal nem viccel, és véghezviszi azt, amit eltervezett. Ezért képtelen a lemezfelvételre koncentrálni.

November

Az olcsó kiadásokat piacra dobó, amerikai tulajdonban lévő, de angol terjesztővel rendelkező Pickwick Records megjelenteti a Frankie and Johnny filmzene albumának olcsó kiadását. Katalógusszáma az USA-ban: Pickwick ACL 7007. A lemez új borítót kap, és az eredeti albumról három dal, a Chesay, a Look out Broadway és az Everybody come aboard lemarad. A lemez nem kerül fel a Billboard listára.

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]