AZ IGAZI ELVIS 159. – Az utolsó koncert Memphisben

Written by on 2024.10.16.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

AZ IGAZI ELVIS 159. – Az utolsó koncert Memphisben

Május 27

Indul a több hónapon áthúzódó, immár 21. országos stadion koncertsorozata. Elvis fizikailag és lelkileg jó állapotban van, a legjobb csapatával indul erre a sorozatra. Kedvenc zenészei és énekesei ott vannak vele, így James Burton– szóló gitár, John Wilkinson– ritmus gitár, Charlie Hodge– akusztikus gitár,ének, Jerry Sheff– basszusgitár, Ronnie Tutt– dobok, Tony Brown-zongora, David Briggs– elektromos zongora, orgona, Kathy Westmoreland, Sherill Nielsen -ének, The Sweet Inspirations, The Stamps –háttér ének, a Joe Guercio zenekar, vezényel Marty Harell.

Május 27, 20:30 University of Indiana, Bloomington, In
Május 28, 20:30 Iowa State University, Ames, Io
Május 29, 20:30 Myriad, Oklahoma City, Ok
Május 30, 14:30 Ector Country Coliseum, Odessa, Tx
Május 30, 20:30 Ector Country Coliseum, Odessa, Tx
Május 31, 20:30 Municipal Auditorium, Lubock, Tx

A májusi sorozatról csupán egyetlen kalózlemez jelenik meg, a május 30-i, esti koncertet tartalmazó Elvis in West Texas.

A júniusi turnésorozat állomásai:

Június 1, 20:30 Community Center Arena, Tucson

Ez a koncert Tucsonban egészen remek, Elvis kitűnő formában van, hangja erős, és érzelemmel teli. Ritkán hallott dalokat is előad, miután azt kérdezi a közönségtől, hogy mit szeretnének hallani.

Június 2, 20:30 Civic Center Grand Hall, El Paso, Tx
Június 3, 20:30 Tarrant County Convention, Fort Worth, Tx

Erről a koncertről igen érdekes beszámolót közöl a másnapi Dallas-Morning News. A lapban Pete Oppel számol be a koncertről, írásában Shakespeare-t idézve:

Elvis 1976. június 3.

„Tedd, hogy kövér nép foglaljon körül,
És síkfejű s kik éjjel alszanak.
A Cassius ott sovány, éhes színű
Sokat tűnődik s ily ember veszélyes”

(Shakespeare: Július Cézár, első felvonás, második szín.)

1956-ban Elvis volt a rock and roll Cassiusa, 1976-ban ő császára. 1956-ban a zenéje és előadása, faragatlan volt, dísztelen és izgalmas. 1976-ban pompázatos, túldíszített és unalmas. Presley-t ez már nem érdekli többé. Műsora olyan, mint az emléktárgyainak egy darabja, csak egy „szuper szuvenír”. Valamikor még érdekelte, hogy mit énekel, ma csak kiszórja magából a dalokat, mint Dean Martin. Valamikor úgy el tudta énekelni a Hound dog c. számot hogy az ember teste egészen lázba borult. Tegnap este a vállán keresztül hanyagul hátradobta, mint az összes többit, mintha a szemétdombra hajított volna ki a dalokat. Elmúlt a düh a Jailhouse rockból. Eltűnt az érzelem a Don’t be cruelból. Eltűnt a gyengédség a Can’t help falling in loveból. Eltűnt a sürgető vágy a Love meből. Minden faragatlanság hiányzott Elvis tökéletessé formált dalaiból. Nyomokban fellelhető volt régi énje, amikor előadta Timy Yuro dalát, a Hurt-öt. De Elvis Presley nem éhezik többé. És a legszomorúbb mindebben az, hogy bármikor képes lenne visszanyerni a régi formáját. Tehetsége, képessége még mind megvan. Azok a mozdulatok, amelyek valaha igazak voltak, de amelyek tegnap este már az önparódiába fordultak, egyszer újra igazak lehetnének.”

Június 4, 20:30 Omni, Atlanta, Ga
Június 5, 14:30 Omni, Atlanta, Ga
Június 5, 20:30 Omni, Atlanta, Ga
Június 6, 20:30 Omni, Atlanta, Ga
Június 25, 20:30 Memorial Auditorium, Buffalo, Ny
Június 26, 14:30 Civic Center, Providence, Ri
Június 26, 20:30 Civic Center, Providence, Ri
Június 27, 14:30 Landover Capital Center, Largo, Maryland
Június 27, 20:30 Landover Capital Center, Largo, Maryland
Június 28, 20:30 Spectrum, Philadelphia
Június 29, 20:30 Coliseum, Richmond, Va
Június 30, 20:30 Greensboro Coliseum, Greensboro, Nc

A júniusi koncertsorozatról kiadott kalózlemezek:

Június 1, esti koncert Tucson ‘76
Június 2, esti koncert El goes El Paso, Bicentennial superstar Vol.3.
Június 3, esti koncert Cajun tornado, Holding down the Fort, No more feedbacks

Vernon, aki soha nem kedvelte különösebben Red és Sonny Westet, letiltatja azokat a repülőjegyeket, amelyekkel a Sonny család Elvis után kívánt repülni, aznapi koncertjére.

Június 4, esti koncert Atlanta bound
Június 5, esti koncert One night at the Omni
Június 6, délutáni koncert Big boss in trouble

A júliusi országos stadion koncertsorozat állomásai:

Július 1, 20:30 Hirsch Coliseum, Shreveport, La
Július 2, 20:30 Louisiana State University, Baton Rouge, La
Július 3, 20:30 Tarrant County Convention Center, Fort Worth, Tx
Július 4, 20:30 Oral Roberts University Mabee Center, Tulsa, Ok
Július 5, 20:30 Midsouth Coliseum, Memphis, Tn

Elvis életében ekkor lép fel utoljára városában, Memphisben. A közönség mintha megérezné a búcsút, 12 000-en zsúfolódnak össze a teremben. Ugyanakkor kisebb ünnepségre is emlékezik ezen a napon, ugyanis napra pontosan 22 évvel ezelőtt vette fel Sam Phillips SUN stúdiójában lemezre a That’s all right mama c. számot.

A koncerten így vezeti fel a dalt:

„Néhányan azt mondogatják, hogy már nem tudom ezt a dalt rendesen elénekelni, nos, istenemre, csak figyeljenek jól ide!”

Walter Dawson a The Commercial Appeal c. napilap másnapi számában a következőket írja:

22 évvel ezelőtt Elvis besétált Sam Phillips Union Avenue 706 sz. alatt álló kis stúdiójába és lemezre vette a That’s all right és a Blue moon of Kentucky számokat. és ezzel új fejezetet kezdett az amerikai művészet történetében. Huszonkét évvel ezelőtt elkezdődtek a szuperlatívuszok, a hízelgés és a tömeghisztéria, ami azóta sem csökkent. Ha Elvis karrierje során tett is olyan lépéseket, amelyek inkább szolgálták az üzletet, mint az esztétikát (mint legtöbb filmje, és filmdalait tartalmazó lemezei esetében), hű maradt eredeti céljához, legalábbis, ami a koncertjeit illeti.

A július 25-től július 6-ig tartó 22. országos stadion koncertsorozatáról a következő kalózlemezeket adják ki:

Június 25, esti koncert One helluva night, The bicentennial king. Vol.1.
Június 26, délutáni koncert Matinee majesty
Június 27, délutáni koncert Beltaway to Largo
Június 30, esti koncert My it’s been a long time, Bicentennial superstar
Július 1, esti koncert Bicentennial king Vol.3.
Július 3, délutáni koncert Rockin’ across Texas
Július 4, délutáni koncert Heading for Tulsa
Július 5, esti koncert Goodby Memphis, The final homecoming

Július 6

1976. július 6.

„Elvis a rá jellemző tűzijátékával beragyogta a végső hazatérést jelentő éjszakát”

Ezzel a címmel ír kritikát a július ötödikei koncertről Charles Goodman a Memphis Press-Scimitar c. lap belső munkatársa.

Azon rajongók számára, akik összegyűltek a Coliseumban, hogy megünnepeljék a július 4-i bicentenáriumot, igen nagy ünneppé vált Elvis hazatérést jelentő koncertje. Amikor a színpadon fel és alá járkált, akkor az őt követő fénycsóvák egybeolvadtak a pirotechnikai tűzijátékkal, amely a folyópartot világította meg a vasárnap éjszakában.

„Hadd közöljem önökkel” -mondta a magánkívül lévő rajongóknak, telt ház előtt – „Minden dalt elénekelek, amit csak kívánnak. Ez turnénk utolsó állomása és annyi időm van önökre ma este, amennyit csak akarnak. A show közreműködői között volt a vérprofi Hot Hilton Horns zenekar és a gospel dalokat előadó The Stamps Quartet. Ők együtt szétszedték a házat a When the saints go marchin in c. dal előadásával.

Elvis betartotta az ígéretét, este 10 órától éjfél előtt 40 percig énekelt megállás nélkül, és azzal a hat dallal kezdte, ami karrierjének kezdetét jelentette itt Memphisben. Azok közül is a legelsővel, a That’s all right-tal, amit így vezetett fel: „Azt mondják, nem lenne szabad énekelnem a That’s all right c. dal többé, de a Jóisten figyel engem odafentről”, és már nyúlt is a gitárjáért. Csípőmozgása hatalmas ovációt és visítást, pillantásai óriási sóhajokat váltottak ki. „Ezzel az ünnepléssel soha nem leszek képes betelni.” -jelentette ki, miközben megvárta, hogy az üdvrivalgás hatalmas hullámai elüljenek.

Miközben énekelt, a rajongók igyekeztek áttörni a rendőrsorfalat, hogy a színpad elé juthassanak, hogy az ajándékokat, egy játékkatonát, hatalmas tortát, egy festményt, egy kék karácsonyfát, személyes leveleket, mindent, amiket hoztak neki átadhassák. Ő meg összeszorított homlokkal szemelte ki a feléje nyúló kezek erdejéből azokat, akiknek odadobta a nyakában lévő sálak valamelyikét.

Maga a show kellemesen megnyugtató és igen élvezetes volt. Elvis egy alkalommal letérdelt a színpad szélén és azt kérdezte a színpadhoz odapréselődött egyik hölgytől: „Mit szeretnél, kedvesem? Az egyik sálamat?”

Az egyik dalát, a Help me-t huncut mosollyal a szája szegletében adta elő arról a nagylemezről, amit két évvel korábban készített, és amelynek címe: Elvis in the gatter (Elvis a kanálisban)(Soha nem jelent meg hivatalosan ilyen címmel nagylemeze. A szerző megjegyzése.)

Egyetlen alkalommal komorult csak el. Minden bizonnyal az egészségét firtató cikkekre gondolva ezt találta mondani:”A legutóbb, amikor itt jártam, akkor néhány hétig beteg voltam, de túl vagyok rajta, ismét egészséges vagyok, boldog, és ismét dolgozom.” Nem kétséges, hogy ezért az Elvis rajongók hatalmas tömege is hálás és boldog.”

Július 13

Vernon meg van győződve róla, hogy Sonny és Red West Elvis rosszakarói, akik csak kihasználják Elvist, ezért telefonon felhívja őket és szóban felmond nekik. Ugyancsak felmond, Dave Heblernek, legutóbbi karate mesterének. Egy hét fizetéssel bocsájtja el őket.

Dave Hebler,Red West, Sonny West

Elvis eladja a Dessault-Falcon repülőgépet, amit még 1975-ben befektetési céllal vásárol. Eközben másik repülőgépét, a JetStart az FBI vizsgálat alá veszi, ugyanis felmerül a gyanú, hogy Elvis és Vernon a gép bérbevételét és felújítását adóelkerülési céllal teszi. Az ügy nem zárul le Elvis haláláig.

Július 14

Elvis Las Vegasba látogat, ekkor már csak alkalmi barátnőjével, Linda Thompsonnal.

Július 23

Folytatódik az országos stadion koncertsorozat. Ez immár a 23.

Július 23, 20:30 Freedom Hall, Louisville, Ky
Július 24, 14:30 Civic Center, Charleston, Wv
Július 24, 20:30 Civic Center, Charleston, Wv
Július 25, 20:30 Onondaga War Memorial, Syracuse, Ny

Erről a koncertről Ezra Greenhouse ír kritikát a Syarcuse Herald Journal július 26-i számába, „Minden idők legnagyobbja” címmel.

„Patricia Ann Cervone Long Islandból jött autóval idáig és leül a hátsó sorba. Átad nekem egy névjegykártyát, az áll rajta, hogy az igazgatónője az Elvis Presley Information Centernek, és az előző este volt a 150. Elvis koncerten. „Ő minden idők legjobbja” jelenti ki, mint egy megdönthetetlen történelmi igazságot. A több mint 8 300 minden korosztályból való rajongó nézőnek, valóban ő. Azóta, hogy a rádióból megszólaló jól képzett memphisi baritonja a csontjukba ivódott.”

1976. július 25.

Július 26, 20:30 Community War Memorial, Rochester, Ny
Július 27, 20:30 Community War Memorial, Syarcuse, Ny
Július 28, 20:30 Civic Center, Hartford, Ct
Július 29, 20:30 Civic Center, Springfield, Mass
Július 30, 20:30 Veteran’s Memorial, New Haven, Ct
Július 31, 20:30 Hampton Roads Coliseum, Hampton Roads, Va
Augusztus 1, 20:30 Hampton Roads Coliseum, Hampton Roads, Va
Augusztus 2, 14:30 Civic Center, Roanoke, Wv
Augusztus 3, 20:30 Cumberland County Memorial, Fayetteville, Nc
Augusztus 4, 20:30 Cumberland County Memorial, Fayetteville, Nc
Augusztus 5, 20:30 Cumberland County Memorial, Fayetteville, Nc

A 23. koncertsorozatról kiadott kalózlemezek:

1976 augusztus

Július 24, esti koncert Hurt, Charleston rocks
Július 25, esti koncert Storming Syracuse, Onondaga nights
Július 26, esti koncert The bicentennial king Vol.4.
Július 27, esti koncert Onondaga nights
Július 28, esti koncert Across the country Vol.1.
Július 29, esti koncert You ain’t nothing but a hounddog
Július 30, esti koncert New Haven ’76
Augusztus 1, délutáni koncert The bicentennial Elvis experience, Stra-spangled spectacular
Augusztus 3, esti koncert Next stop Fayetteville
Augusztus 4, esti koncert Next stop Fayetteville
Augusztus 5, esti koncert Next stop Fayetteville

(Folyt. köv.)


Continue reading

[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás