Az igazi Elvis 33. rész. Elvis-56. 8. rész. Az Ed Sullivan show, és a második nagylemez.

Written by on 2021.12.28.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 33. rész.

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

Elvis-56. 8. rész. Az Ed Sullivan show, és a második nagylemez.

Szeptember 1,3,4, 5

Újabb dalfelvételek, ezúttal ismét Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban. A dalok, amelyeket ekkor rögzít: Playing for Keeps, Love me, How do you think I feel és a How’s the World treating you, Paralyzed, When my blue moon turns to gold again, Long tall Sally, Old Shep, Too much, Anyplace is Paradise, végül Rip it up, Ready Teddy, First in line.

Szeptember 6

Habár Ed Sullivan korábban kijelentette, hogy nem akarja látni Elvist a showjában, mégis meggondolja magát, látva, hogy a The Steve Allen Shownak kétszer akkora volt a nézettsége, amikor Elvis fellépett benne, mint az ö show-jának. Ezért tárgyalást kezdeményez Parker ezredessel.

A megbeszélés eredménye, Elvis eddig soha nem látott hatalmas gázsit, 50 000 dollárt kap összesen három fellépésért a show-ban, ezek dátumai: szeptember 9, október 28, és 1957. január 6.

Szeptember 8

Az RCA Victor kislemezen is megjelenteti az első nagylemezen már kiadott Blue Suede Shoes című számot, a Tutti Frutti-val a B oldalán. (Katalógusszám: RCA VICTOR 47-6636 (45-ös kislemez esetében)és 20-6636 (78-as bakelit esetében).

A kislemez mindössze a No. 20 helyre fut fel, míg a dal szerzője, Carl Perkins, Elvis barátja és SUN-beli volt kollégája, ugyanebben az időben listavezető No.1. a saját szerzeményű dalával.

Szeptember 9: The Ed Sullivan Show, CBS Studios, Hollywood, CA

Elvis először lép fel Ed Sullivan CBS show műsorában. Sullivant 1956. augusztus 6- án, hajnali 2-kor Seymour-nál (Coonecticat) autóbaleset éri, egy másik autóval ütközik. Bordatörest szenved. Éppen vidéki házába tartott feleségével. Csak szeptember 16- án vezeti a műsort újra. A baleset miatt nem tudja vállalni a műsor vezetését.A show-ban Elvis a Don’t Be Cruelt, a Love Me Tendert, a Ready Teddyt és a Hound Dogot adja elő, de csak deréktól felfelé mutatják.


Szeptember 12

Az RCA piacra dobja az I got a woman/ I am counting on you című kislemezét. A felvételek még január 10-én és 11-én készülnek Nashville-ben, az RCA stúdiójában. A kislemez katalógusszáma: RCA VICTOR 47-6637 (45-ös) és 20-6637 (78-as). A kislemez egyetlen listára sem kerül fel.

Szeptember 18

Az RCA piacra dobja a Tryin’ to get to you / I love you because című kislemezét. Katalógusszáma: RCA VICTOR 47-6639 (45-ös) és 20-6639 (78-as). Ismét az Elvis szerződésével egy időben megvásárolt SUN felvételek egyikéről van szó. Az A oldal 1955. július 11-én készül a SUN stúdióban, míg a B oldal ugyancsak 1955, de július 5-én. A kislemez nem kerül fel egyetlen hit listára sem.

Szeptember 20

Az RCA piacra dobja a Blue Moon/Just because című kislemezét. Katalógusszáma: RCA VICTOR 47-6640 (45-ös) és 20-6640 (78-as). Ismét két SUN felvételről van szó, az A oldal 1954. augusztus 19-én, míg a B oldal 1954. szeptember 11-én készül a SUN-nál. A Blue moon egy 1934-es Richard Rogers/Lorenz Hart szerzemény. A kislemez 55. helyet éri el a Billboard 100-as kislemez listán.

Szeptember 22

Az RCA piacra dobja a Money Honey/One sided love affair című kislemezét. Katalógusszám: RCA VICTOR 47-6641 (45) és 20-6641 (78). Mindkét szám az első nagylemezről, az Elvis Presley albumról való.

Az A oldal felvétele 1956. január 10-én készült az RCA Nashville-i stúdiójában, míg a B oldal 1956. január 30-án New Yorkban, az RCA ottani stúdiójában. A kislemez a 76. helyre kerül fel a Billboard 100-as kislemez listán.

Szeptember 23

Az RCA piacra dobja a Shake rattle and roll/Lawdy Miss Clawdy című kislemezét. Katalógusszáma: RCA VICTOR 47-6642 (45-ös) és 20-6642 (78-as). Az A oldal felvétele 1956. február 3-án készül az RCA New York-i stúdiójában, a B oldal ugyancsak 1956. február 3-án ugyanott.

Az A oldal eredetileg egy blues szám, szerzője Jesse Stone ( dalszerzői neve: Charles E. Calhoun). Eredetileg Big Joe Turner vette lemezre, de a legnagyobb sikert Bill Haley éri el vele. Ez a lemez nem kerül fel egyetlen hit listára sem.

Szeptember 26: Mississippi-Alabama Fair And Dairy Show, Tupelo, MS

Elvis visszatér szülővárosába, Tupeloba, ahol két koncertet is ad a Mississippi-Alabama Fair and Dairy Show-ban, ugyanabban a műsorban, amelyben tíz éves korában lépett fel és lett a tehetségkutató versenyen második, vagy talán ötödik helyezett.

A napot a város polgármestere Elvis Presley Napnak nyilvánítja. Önkéntes rendfenntartóknak és a nemzeti gárda tagjainak kell biztosítaniuk a rendet, akkora a tömeg.


Szeptember 28

Az RCA piacra dobja a Love me tender/ Any way you want me című kislemezét. Katalógusszáma: RCA VICTOR 47-6643 (45-ös) és 20-6643 (78-as).

Az A oldal felvétele 1956. augusztus 24-én készül a 20th Century Fox Stage filmstúdióban, Hollywoodban. A B oldal 1956. július 2-án New Yorkban, az RCA stúdiójában.

Az A oldali dal szerzője Ken Darby (dalszerzői álneve: Vera Matson). A dal tulajdonképpen egy polgárháborús ballada, az Aura Lee feldolgozása. Ez a kislemez kirobbanó siker, öt héten át hit lista vezető No.1. a Billboard 100-as kislemez listán és az eladást jegyző Cashbox listán is. A rhythm and blues listán No.3. helyre fut fel.

Elvis és Ken Darby (Vera Matson)

A kislemez Nagy Britanniában is siker, ott a No.11. helyet éri el. Elvis ezzel a kislemezzel újabb rekordot állít fel, 16 héten át folyamatosan listavezető valamelyik lemezével. Ilyent szóló énekesnek még soha nem sikerült elérnie.

A kislemez mára háromszoros platina. A kislemez B oldala is felkerül a Billboard 100-as kislemez listára, ahol No.27. helyet éri el, míg a RandB listán No.12.


Szeptember 30

Az RCA piacra dobja Elvis Presley című középlemezét. Katalógusszáma: RCA EPA 830. A korongon a következő négy szám található: A oldal: Shake rattle and roll/ I love you because. B oldal: Blue Moon/Lawdy Miss Clawdy.

Texasi koncert turné:

Október 11: Cotton Bowl, Dallas, TX
Október 12: Heart O’ Texas Coliseum, Waco, TX
Október 13: Sam Houston Coliseum, Houston, TX
Október 14: Bexar County Coliseum, San Antonio, TX

Október 16

Az RCA piacra dobja The Real Elvis című középlemezét. Katalógusszáma: RCA EPA 940. A korongon a következő dalok találhatók: A oldal: Don’t be cruel/I want you, I need you,I love you. B oldal: Hound dog/My baby left me.

Október 18

Egy benzinkúton, közel Memphishez verekedésbe keveredik. Kocsijának fékcsövéből folyik az olaj, azt szeretné megjavíttatni. Amíg a kocsin dolgoznak nagyszámú rajongó veszi körbe Elvist. Miután végeznek a szereléssel, az egyik benzinkút kezelő arra kéri Elvist, hogy álljon odébb, mert zavarja a munkát. Elvis arra kéri, várjon, ad még néhány autogramot.

Szó szót követ, a kútkezelő meglöki Elvist, aki behúz a kezelőnek egy jókorát. A kútkezelő segítségére siető tulajdonossal is dulakodik. Bíróság elé állítják, de elengedik. Ezt követően hazamegy pihenni. Néhány nappal később, a benzinkút tulajdonosa nyilvánosan bocsánatot kér Elvistől, de a két kútkezelő, jó pénz reményében beperli Elvist. Számításuk nem jön be, a városi bíróság mindössze megrovásban részesíti.

Október 19

Megjelenik második stúdió albuma, Elvis címmel. Katalógusszáma: RCA LPM 1382. A kiadó ismét az RCA Victor, és a lemez monó változatban lát napvilágot. A felvételeket Elvis 1956. január 30-án, New Yorkban, az RCA stúdiójában, illetve 1956. szeptember 1,2,3,-án készíti a Radio Recorders stúdióban, Hollywoodban. (Egy szám kivételével, amely még az előző albumhoz készült, de kiadatlan maradt). Nagy Britanniában Elvis Presley No.2. címmel jelenik meg. Az angol kiadás katalógusszáma: His Master’s Voice CLP 1105. Ugyancsak Rock and roll No.2. címmmel megjelent kiadása is van ennek az LP-nek a szigetországban.

Ennek az albumnak már van zenei rendezője, Steve Sholes személyében. Ennek ellenére a dalokat Elvis válogatja önmaga számára. Bátran merít a különféle stílusú dalokból, Otis Blackwell-től, három Little Richard nótáig. Ugyancsak kiválaszt három country balladát, ezt az Everly Brothers repertoárjából. A lemez hangmérnöke nem más, mint Stan Kesler, aki a SUN Recordsnál készítette Elvisszel a felvételeket. Ő Elvis kérésére szerződik át az RCA-hez.

Két olyan szerző dala is felkerül a korongra, akik még hosszú éveken át fognak Elvisnek dalokat írni. Ők Aaron Schroeder és Ben Weisman. Ők ketten Tom Parker kiadójánál, a Hill and Range-nél vannak alkalmazásban. Egy olyan dal is felkerül a lemezre, amellyel Elvis tízévesen, egy dalversenyen második helyzet lett, ez a dal Red Foley 1941-es szerzeménye, az Old shep.

A lemez érdekessége, hogy a The Jordanaires nemcsak a háttér éneket adja, hanem a kvartett vezetője, Gordon Stoker maga játszik zongorán, szinte valamennyi számban. A New Yorkban felvett So glad you’re mine, valamint az Old shep, How’s the world treating you című dalokon nem ő, hanem maga Elvis játszik a zongorán. Bár ez nincs sehol feltüntetve hivatalosan, de Elvis több hitelt érdemlő életrajzírója is ezt állítja, mint Ernst Jorgensen az Elvis Presley- A study in music című könyvében.

A korong december 8-án ugrik a Billboard 100-as nagylemez lista élére, és négy héten át vezeti azt. Elvis a világ első előadója, akinek az első két albuma a nagylemez lista élén debütál.

1960. február 17-én lesz egymillió példányban eladott arany lemez, 2011. augusztus 10-én platina.

Az albumon a következő dalok találhatók:

A oldal

Rip it up (Robert Blackwell, John Marascalco)
Love me (Jerry Leiber, Mike Stoller)
When my blue moon turns to gold again (Gene Sullivan, Wiley Walker)
Long tall Sally (Robert Blackwell, Enotris Johnson, Richard Penniman)
First in line (Aaron Schroeder, Ben Weisman)
Paralized (Otis Blackwell, Elvis Presley)

B oldal

So glad you’re mine (Arhur Crudup)
Old shep (Red Foley)
Ready Teddy (Robert Blackwell, John Marascalco)
Anyplace is paradise (Joe Thomas)
How’s the world treating you (Chet Atkins, Boudleaux Bryant)
How do you think I feel (Webb Pierce, Wayne Walker)

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás