Az igazi Elvis 38. rész. Loving You.

Written by on 2022.01.12.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az igazi Elvis 38. rész.

(Elvis Presley élete és karrierje évekre, hónapokra és napokra lebontva)

Loving You

Március 28: International Amphitheater, Chicago, Illionis

Elvis 12 000 néző előtt lép fel Chicagóban, az International Amphitheaterben. Elvis a 2500 dolláros arany lamé ruháját viseli, amit az ezredes csináltatott számára Nudie Cohennel. Az ezredes eszessége itt is megmutatkozik. Bár kifelé azt mutatja, hogy ő aranyba öltözteti az aranyat érő fiát, valójában az a célja, hogy Elvis ne dobálja magát a színpadon.

Március 29: Kiel Auditorium, St. Louis,

Ezúttal a Kiel Auditoriumban lép fel St. Louis-ban. Ismét az arany lamé ruhában lép közönség elé. Elvis összekap Parker ezredessel, mert azt kéri, hogy Elvis ne dobálja magát az arany lamé ruhában, és főleg ne zuhanjon térdre, mert azzal veszélyezteti a ruha épségét, márpedig, ahogy az ezredes fogalmaz

az arany lamé igencsak sokba került neki.

Elvis ekkor határozza el, hogy a nadrágot, amint lehet, végleg lecseréli.

Március 30: Memorial Coliseum, Fort Wayne
Március 31: 17:00 Olympia Stadium, Detroit, MI
Március 31: 20:00 Olympia Stadium, Detroit, MI
Április 1: Memorial Coliseum, Buffalo, NY
Április 2: 18:00 Maple Leaf Gardens, Toronto, Kanada
Április 2: 21:00 Maple Leaf Gardens, Toronto, Kanada

Elvis életében először ad koncertet az Egyesült Államokon kívül. Kanadában, Torontoban a Maple Leaf Gardensben két koncertet tart, az elsőt este 6h-kor, a másodikat este 8h-kor. Ez alkalommal is teljes egészében viseli az „arany ruhát”. A koncert érdekessége, hogy Elvis önmagát kíséri zongorán, amikor előadja Fats Domino Blueberry Hill című számát.

Elvis, 1957 április 2, Maple Leaf Gardens.

Április 3: 16:30 Auditorium, Ottawa, Kanada
Április 3: 20:00 Auditorium, Ottawa, Kanada

Még Kanadában, ezúttal Ottawában, az Auditoriumban ad két koncertet. Elvis már csak az arany zakót viseli, fekete nadrággal és az arany cipőkkel, az arany nyakkendő is hiányzik róla. Mivel túl nehéznek és melegnek tartja, ezért később csak a zakót viseli fekete nadrággal, majd végül a ruhát nem veszi fel többet.

Április 5: Sport Arena, Philadelphia, PA (két koncert)
Április 6: Sport Arena, Philadelphia, PA (két koncert)

A koncerteken fekete öltönyt visel, és kihajtott nyakú fekete inget. A The Joradanaires tagjain a szokásos piros, szürke kockás tweed zakó van.

Április 8

Az RCA piacra dobja Peace in the Valley című középlemezét. Katalógusszáma: RCA EPA 4054. A korongon található felvételek: A oldal: Peace in the Valley/ It’s no secret (What God can do). B oldal: I believe/Take my hand Presious Lord. A felvételek 1957. január 12,13 és 19-én készülnek Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban.

A Peace in the Valley a neves gospel dalszerző, Thomas A. Dorsey 1937-es szerzeménye, aki a dalt Mahalia Jacksonnak írja. A gospelt a fiatal Sam Cooke is feldolgozza 1950-ben. Ezen a felvételen a The Soul Stirrers kvartett működik közre. Red Foley és a Sunshine Boys is feldolgozza 1951-ben, ez lesz az első gospel lemez a világon, amely eléri az egymilliós példányszámot. Elvis előtt még Jo Stafford is lemezre veszi, a felvétel Garden of prayer c. 1954-ben kiadott albumán hallható.




A dalt Elvisnek az Ed Sullivan televíziós show műsorban, az év elején az 56-os magyar menekültek megsegítésére tett támogatási felhívása tette számunkra híressé, de a nemzetközi rock történet is számon tartja Elvisnek ezt a nemes cselekedetét. A közép lemez No.25. helyre fut fel a Billboard 100-as középlemez listán.

Április 19

A Loving you című filmet forgatja. Megtetszik neki Yvonne Lime, aki egy kisebb szerep játszik a filmben, és randevúra hívja. A színésznő a Modern Screen c. film magazinban számol be arról milyen Elvisszel randizni.

Április 22

Elvis Gracelandben átveszi a kivitelezőtől az elkészült, és mára legendássá vált „zene” kaput.

Április 26

Az RCA piacra dobja Just for you című közép lemezét. Katalógusszáma: RCA EPA 4041. A korongon a következő dalok találhatók: A oldal: I need you so/Have I told you lately that I love you. B oldal: Blueberry Hill/It’s so strange.

A felvételek 1957. január 19-én és február 23-án készülnek Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban. A Blueberry Hill egy igen népszerű, 1940-ben készült Vincent Rose/ Larry Srock/ Al Lewis szerzemény, amit Fats Domino dolgoz fel rock and roll verzióban. A közép lemez nem kerül fel egyik hitlistára sem.

Április 30

Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban megkezdi a Jailhouse rock című filmhez kapcsolódó lemez felvételeit. E napon énekli fel a címadó dalt, a Jailhouse rock-ot.

A következő dalokat rögzíti még ezen a napon: Treat me nice, Young and beautiful.



Május 3

Visszatér a Radio Recorders stúdióba és tovább folytatja a felvételeket. E napon énekli fel a következő számokat: Treat me nice (végleges változat), I want to be free, Baby, I don’t care, Don’t leave me now.





Május 6

Ezen a napon találkozik Elvis a Jailhouse rock című szám filmbéli koreográfiájának tervezőjével, Alex Romeroval. Tévesen a köztudatban az terjedt el, hogy a számnak maga Elvis a koreográfusa, ami ilyen formában nem igaz. Tény, hogy Elvis és Romero hosszasan tárgyalnak a szám koreográfiájáról, amiben Elvis számos ötlete is benne van.

Alex Romero

Az is tény, hogy Romero kezdetben Fred Astaire szerű lépésekre kívánja kényszeríteni Elvist, aki ezt határozottan visszautasítja. Ekkor Romero arra kérte Elvist, mozogjon úgy, mint koncert közben a színpadon. Elvis előad néhány rock and roll számot a maga stílusában, mire Romero felkiált:

Megvan! Viszlát később, Elvis!, és elviharzik.

Másnap a kész koreográfiával tér vissza.

A koreográfia messze megelőzi a korát, a mai napig klasszikusnak számít, a videó klip őstípusának. Alex Romero lesz Elvis Clambake című filmjének koreográfusa is.


Május 8, 9

Elvis miután befejezi a stúdió nagylemezre készült számok feléneklését, ugyancsak Hollywoodban, de már az MGM Sound Stage stúdióban fog hozzá a filmzene rögzítéséhez. Ezeken a napokon véglegesíti a Baby I don’t care, és a Don’t leave me now című dalokat, és felveszi a Jailhouse rock filmzenei változatát, amely nagymértékben eltér a stúdió verziótól.

Május 11, 12

Nick Adams színész megismerteti Elvist Russ Tamblynnal, aki később olyan híres filmeket készít, mint pl. a West Side Story. A színész lánya, Amber Tamblyn televíziós show műsorok szereplője. Elvis lemegy velük tengerparti nyaralójukba, ahol Amberrel a Jailhouse rock koreográfiáját gyakorolja.

Nick Adams színész és Elvis.

Május 16

Megkezdődik a Jailhouse rock című szám koreográfiájának filmfelvétele. Az egyik mozdulatnál Elvis egyik fogtömése kiesik és Elvis az egyik ugrás közben félrenyeli azt. Azonnal kórházba szállítják. A sebész a híres hangszálakat egymástól elválasztva veszi ki a majdnem a tüdőbe kerülő fogtömést. Elvis a napot a kórházban tölti. Érdekes egybeesés, hogy a filmben Vince Everett, akit Elvis alakít, ugyancsak toroksérüléssel kerül kórházba.

Május 21

A Jailhouse Rock című film forgatásán megjelenik Robert Mitchum, aki felajánlja Elvisnek, hogy következő filmjében, Thunder Road-ban, amelyben Mitchum főszerepet játszik, játssza el filmbéli fia szerepét. Elvis arra hivatkozva, hogy számos, előre lekötött munkája van, nem tudja elvállalni a szerepet.

Robert Mitchum

Május 22

A forgatáson az ausztrál Elvis Presley Fan Klub, az „Elvis Ausztrália” tagjainak egy csoportja látogatja meg, és megajándékozza egy ausztráliai kenguru kölyökkel. Elvis nem tud mit kezdeni az állattal, ezért a helyi állatkertnek adományozza. Öt évvel később újabb látogatócsoport érkezik Ausztráliából, ők is kenguru kölyköt hoznak neki ajándékba. Elvis azt is a memphisi állatkertnek adományozza.

Május 24

A filmforgatás szünetében tűz üt ki Jennifer Holden öltözőjében. Elvis az ölébe kapja, úgy menti ki kolléganőjét a tűzből, és viszi biztonságos helyre.

Június 11

Következő filmje beharangozójaként megjelenik a Teddy Bear/Loving you kislemeze. Katalógusszáma: RCA VICTOR 47-7000 (45) és 20-7000 (78). Az A oldal felvétele 1957. január 16-án készül a Paramount Scoring Stage stúdióban, míg a B oldal február 24-én Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban.

A Teddy bear című szám szerzői Kal Mann és Bernie Lowe. Egy klasszikus blues szám átdolgozása, míg a Loving You ismét Leiber/Stoller szerzemény.

A kislemez No.1. listavezető lesz a Billboard kislemez listán, és nem rövidebb, mint hét héten át vezeti is a listát. Ugyancsak No.1. listavezető a Rhythm and Blues listán, és egy héten át vezeti a country listát is. Kétszeres platina lemez.

Június 20

New Yorkban, a Capital Theaterben „elővetítésen” bemutatják a Loving you című filmjét. A Variety filmlap másnapi kritikájában egyenesen áradozik a filmről és Elvisről:

Elvis Presley ebben a második filmjében igazán testre szabott szerepet kapott. Valódi rock and roll sztár, remek történettel, amely pontosan megfelel a tinik igényeinek. Bár a rock and roll némileg túl van a fénykorán, ez a film Elvis Presley-vel nagy részét visszahozza nekünk, és semmi kétség, hogy ez a nézők jókora részének örömére fog megtörténni. Mert nem nehéz megjósolni, hogy a nézők túlnyomó többsége a tini korosztályból fog kikerülni, akik majd a rock and rollos tüdejükkel végig fogják bírni a filmmel a versenyt.

Június 25

Befejeződik a Jailhouse rock c. film forgatása. Elvis vonatra ül és hazautazik Memphisbe.

Június 28

Elvis a Russwood Parkban rendezett jótékony célú koncerten megjelenik 11 000 néző előtt, de nem énekel. A jótékony célú koncertet a helyi St. Jude kórház megsegítésére rendezik. A Shower of Stars c. rendezvényen Danny Thomasszal beszélget a színpadon.

Elvis a russwood park-i eseményen. 1957.

Július 1

Megjelenik Loving You című, a filmhez kötődő albuma. Katalógusszáma: RCA LPM 1515. A lemezen hallható dalok felvételeit Elvis ez év január 15,16,17,18-án készíti el a Paramount Pictures Scoring Stage stúdiójában, valamint január 12, 13, 19-én és február 23,24-én a Radio Recorders stúdióban, Hollywoodban. A lemez producere: Steve Sholes.

A lemezen hét dal található, amely a Loving you filmhez készül. Ezeknek a daloknak a szerzői az Elvis Presley Music, valamint a Gladys Music zenekiadóval állnak szerződésben. Egy nyolcadik dal is készül a filmhez, azonban a Don’t leave me now c. dal kimarad a filmből. A dal ugyanakkor felkerül erre a lemezre, és egy új változat készül belőle a Jailhuse rock című film számára, ahol el is hangzik. A Teddy Bear eredetileg nem szerepelt volna a Loving you című filmben, személyesen Hal B. Wallis ragaszkodik hozzá, hogy kerüljön bele, annyira tetszik neki, és meg van róla győződve, hogy nagy sláger lesz belőle. A lemezre felkerül a Fats Domino által sikerre vitt, de eredetileg a világháború előtti swing korszak dala, a Blueberry hill.

A Have I told you lately that I love you a western énekegyüttes, a Son of the Pioneers slágere, de Bing Crosby az Andrews Sistersszel is lemezre veszi évekkel Elvis előtt.

A True love Cole Porter szerzemény az 1956-os High Society című musical számára készül. A dal remek lehetőséget biztosít Elvis és a The Jordanaires számára a harmónia éneklésre.

A korong tíz héten át vezeti a Billboard 100-as nagylemez listát. 1968. április 9-én válik aranylemezzé.

A lemezen hallható dalok:

A oldal

Mean woman blues (Claude Demetrius)
(Let me be your) Teddy bear (Kal Mann, Bernie Lowe)
Loving you (Jerry Leiber, Mike Stoller)
Got a lot of lovin to do (Aaron Schroeder, Ben Weisman)
Lonesome cowboy (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
Hot dog (Jerry Leiber, Mike Stoller)
Party (Jessie Mae Robinson)

B oldal

Blueberry Hill (Vincent Rose, Al Lewis, Larry Stock)
True love (Cole Porter)
Don’t leave me now (Aaron Schroeder, Ben Weisman)
Have I told you lately taht I love you? (Johnny Russel, Scott Wiseman)
I need you so (Ivory Joe Hunter)

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás