Az Igazi ELVIS 77. – A „csókos fiaskó”

Written by on 2023.02.25.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 77. – A „csókos fiaskó”

Március 2

Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban megkezdi következő nagylemezének, a Rostabout-nak a hangfelvételeit. E két napon felvett dalok: Little Egypt, Poison Ivy League, Hard knocks, It’s a wonderful world.

Március 3

Folytatja a felvételeket. Ezen a napon a következő dalokat rögzíti: Big love, big heartache, One track heart, I’m a roastabout, It’s carnival time, Carny town, There’s a brand new day on the horizon, Wheels on my heels, Little Egypt.

Március 6

Elvis első 1964-ben készített filmjét, a Kissin’ Cousins-t (Unokatestvéri csókok) vetíteni kezdik az amerikai mozik. A film a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió gondozásában, Panavision Metrocolor formában készül. A forgatókönyvet Gerald Drayson Adams, és a film rendezője, Gene Nelson írja. A Viva Las Vegas című filmjét korábban forgatja, de annak a bemutatására ez után a film után kerül csak sor.

A film Észak-Karolina híres hegységén, a Smokey Mountainen játszódik. Ez a terület az amerikai bluegrass countryzene szülőhelye.

Elvis kettős szerepet játszik a filmben, ő alakítja az egymásra igen hasonlító két unokatestvért, a fekete hajú Josh Morgant, és a szőke hajú Jodie Tatumot.

A film tartalma

Az amerikai hadsereg rakétatámaszpontot akar kiépíteni a Great Smokey Mountainen, és egy csapat, Josh Morgan repülős tiszt irányításával elindul felfedezni a területet, de a helybéliek puskalövésekkel fogadják őket. Morgan vállalja, hogy felveszi a kapcsolatot a lövöldözőkkel, és kiderül, hogy unokatestvérével, Tatummal, Azaleával és Selenával kerül szembe. Természetesen a két lány belebolondul Joshba, aki Azaleát választja párjául. Josh azt is eléri, hogy a Tatum család eladja a hegy egyik oldalát az amerikai kormánynak, azzal a feltétellel, hogy nem háborítják a hegy másik oldalán élő család birtokát.

Elvis 1963. szeptember 16-án kapja meg a film dalait, amelyeket a film rendezője, Gene Nelson, és zenei rendezője, Fred Karger választ ki a film számára.

A film érdekessége, hogy Elvis kettős szerepet játszik benne, két főcímdalt is íratnak, természetesen ugyanazzal a címmel. A film elején elhangzó Kissin’ Cousins című dal szerzői Fred Wise és Randy Starr. Ez az a dal, amely kislemezen felkerül a No.12. helyre a Billboard 100-as kislemez listán.

A film végén felhangzó Kissin’ Cousins (No.2.) dal szerzői Bill Giant, Bernie Baum és Florence Kaye. A film zenéit tartalmazó nagylemezre ez a változat kerül fel.

Azalea Tatumot a filmben Yvonne Craig alakítja, aki már szerepel Elvis mellett az It happened at the world’s fair filmben. Craig és Elvis egy ideig járnak is egymással.

Yvonne Craig és Elvis

Selena Tatumot Pamela Austin alakítja, aki Elvis oldalán szerepel a Blue Hawaii filmben, és aki a film forgatása idején jár Elvisszel. Főleg a Dodge autóreklámból ismert az amerikai nézők számára. Austin később férjhez megy Charles Britt rögbi játékoshoz.

Pamela Austin

A hegyi lányokat, akik kétségbeesetten keresnek maguknak férfit, és akiknek éppen kapóra jön a hadsereg megjelenése, a Kittyhawks lányok alakítják. A lányokat a film mellékszereplőinek szereposztásáért felelős Maureen Reagan, a volt amerikai elnök, Ronald Reagan lánya. A Kittyhawks lányok között van Beverly Powers, aki majd a Viva Las Vegas és a Speedway filmekben fog Elvis mellett szerepelni.

Arthur O’Connell alakítja a Tatum család fejét. Ez immár a második film amiben Elvis filmbeli apját alakítja. A másik film, amiben ez a szerepe, a Follow that dream.

Arthur O’Connell

A gyors-beszédű Glenda Farrell (390 szót tud kimondani egy perc alatt) alakítja Tatum mamát. A filmben Glenda Farell fia, Tommy Farrell alakítja az egyik katonát.

Glenda Farrell (balról a második)

Jack Albertson alakítja a filmben Robert Salbo kapitányt. Albertson játssza Lout a „Rostabout” c. Elvis filmben.

Elvis és Jack Albertson

A film producere Sam Katzman, aki arról híres, hogy nagyon gyorsan és nagyon olcsón képes leforgatni egy filmet. Rá azért esett Parker ezredes választása, mert a Viva Las Vegas film forgatásának költsége túllépte ez előirányzott költségvetést, ezért Elvis gázsiját le kellett csökkenteni. Parker biztos benne, hogy Katzman kihozza ezt a filmet az előirányzott 800 000 dollárból. Csak összehasonlításképpen, a Blue Hawaii film költségvetése 4 millió dollár volt.

Parker úgy érzi, hogy Elvis népszerűsége csökken, és egy nagy költségvetésű film nem hozna kellő hasznot, ezért úgy dönt, hogy gyorsan és olcsón fogja a következő Elvis filmeket előállítani. Ez a döntés alapvetően befolyásolja Elvis következő filmjeinek a minőségét.

Katzman ragaszkodik hozzá, hogy mivel a film vidéken, méghozzá a country zene egyik szülőhelyén játszódik, Elvis a zenei felvételeket ne a szokásos hollywoodi stúdióban készítse, ahol egyébként a filmdalait felvenni szokta, hanem Nashville-ben, a country zene „fővárosában”. Más kérdés, hogy a film dalainak többsége (nyolc dal) messze távol esik a kor country stílusától, egyáltalán a country-tól.

Charlie Hodge 1984-ben az Első Magyar Elvis Presley Klub meghívására Budapestre érkezik. Ekkori látogatása során mesél el egy esetet, többek között e sorok írójának is. Elmondása szerint a film forgatását követően történt egy majdnem baleset, amely végzetes is lehetett volna Elvis és barátai, így az ő számára is. A film forgatásának végeztével Elvis és kísérete abban a lakókocsiban indul le a Nagymedve hegyről, amely öltöző és pihenőhelyül szolgált Elvisnek a forgatás idején.

A lakókocsit maga Elvis vezeti a kanyargós hegyi úton lefelé, amikor a fék teljes egészében felmondja a szolgálatot. Elvis igyekszik az egyre gyorsuló autót az úton tartani, a bent ülők már attól tartanak, hogy valamelyik kanyarban a lakókocsi felborul, és valamelyik szakadékban köt ki, de Elvis igen ügyesen manőverezik. Amikor már úgy tűnik, ő sem ura a kocsinak, végre sík terepre érnek. Elvis az autót belevezeti az út mellett húzódó mezőbe, és az szép lassan megáll a sáros talajon. A bent ülők Elvis rendkívüli lélekjelenlétének és ügyességének köszönhetik az életüket.

A forgatókönyvíró Gerald Drayson Adamsot és Gene Nelsont, aki a film rendezője is egyben, 1965-ben a legjobb forgatókönyv díjra, valamint a „Az év legjobb amerikai musical” díjra terjesztik fel.

A Variety filmmagazin 1964. március 4-i számában (tehát a bemutató előtt) közöl kritikát a filmről.

„Ez az új Elvis Presley kotyvalék igencsak gyönge próbálkozás, nem lesz valami népszerű. Elvis sokkal jobb forgatókönyvet érdemelne ahhoz, hogy karrierje ugyanúgy íveljen felfelé, mit a múltban. Még néhány ilyen alkotás, és Parker ezredes megnyomhatja a pánikgombot!”

Nem kíméli a filmet a The New York Times c. napilap sem, amely 1964. április 2-i számában számol be róla. Howard Thompson kritikus a következőket írja:

„Ha össze akarjuk vetni ezt az alkotást a Fun in Acapulco frissességével, azt kell mondanunk, hogy Elvis ezzel a filmmel zuhanórepülésbe kezdett. Az egész Sam Katzman produkció fáradt, szánalmas erőlködés, unalomig ismert sablon, még a megkettőzött mindkét Elvis is az. Szedjék össze már magukat, vagy menjenek vissza Acapulcoba!”

Bár a Variety iránymutató mozi magazin szerint a film az abban az évben készült filmek közül csak a 26. helyezést éri el, mégis 3 millió dolláros nyereséget hoz. Lehet, hogy a kritikusok szerint ez Elvis egyik legrosszabb filmje, de a filmdalokkal kiadott album felkerül a Top Ten (Legjobb tíz) listára.

A filmben elhangzó dalok listája:

Kissin cousins No.2.
Smokey Mountain boy
There’s a gold in the mountains
One boy, two little girls
Catchin’ on fast
Tender feeling
Anyone (could fall in love with you)
Barefoot ballad
Once is enough
Kissin cousins

Március 14

A Beatles együttesnek immár három kislemeze vezeti a Billboard kislemez listát (I Want to Hold Your Hand, She Loves You, Please, Please Me), Elvis ilyen sikert soha nem ért el.

Április 2

Megjelenik huszadik nagylemeze, a Kissin’ Cousins. Az LP monó és sztereó változatban kerül a boltokba. Katalógusszáma: LPM/LSP 2894. A felvételek 1963. május 26-án és 27-én, valamint 1963. szeptember 30-án készülnek Nashville-ben, az RCA B stúdiójában.

Mivel a Viva Las Vegas film messze meghaladta a kiszabott költségvetést, ezért Parker ezredes gondoskodik róla, hogy ennek a filmnek a zenéjét ne Hollywoodban vegyék fel, ahol számos, ám annál drágább stúdiózenész áll rendelkezésre, hanem készüljön Nashville-ben, a lehető legkevesebb közreműködővel, és a lehető legrövidebb idő alatt, hogy pénz tudjanak spórolni.

Az ezredes legszívesebben nagylemezt sem adatott volna ki, csak a kis- és középlemezek népszerűsége ebben az időben nagyot zuhan, e mellett az RCA szerződés alapján amúgy is kötelessége Elvisnek nagylemezt készítenie. Parker azon is spórol, hogy szigorúan kiköti, hogy ettől kezdve csak a nála szerződésben lévő dalszerzők írhatnak dalokat Elvisnek. Ezzel végre sikerül megszabadulnia a Leiber/Stoller szerzőpárostól. (Az Elvis rajongók legnagyobb sajnálatára. A szerző megjegyzése.)

Elvis a fentiek miatt tíz dalt az RCA kiadó házi zenekarával, a The Nashville A-Teammel kénytelen lemezre venni. Ennél az albumnál is azt a taktikát alkalmazzák, mint a Fun in Acapulco esetében, hogy annak érdekében, hogy meglegyen a nagylemez hossza, a filmdalokhoz bónusz dalokat adnak. Szerencsére az 1963. májusában félbeszakadt stúdiómunkából még maradtak dalok, így erre a lemezre kerül fel az Echoes of love és a (It’s a ) Long lonely highway című dal. Ezekkel 12 dal kerül fel a nagylemezre.

A One boy, two little girls, a Once is enough dalok filmben elhangzó változata az 1995-ös Command performances: The essential 60s masters II filmzenei válogatás albumra kerülnek fel.

A korong No.6. lesz a Billboard 100-as nagylemez listán. 1992. március 27-én aranylemez lesz.

A nagylemezen hallható dalok:

A oldal

Kissin cousins (Number 2) (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)
Smokey mountain boy (Lenore Rosenblatt, Victor Millrose)
There’s a gold in the mountains (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)
One boy, two little girls (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)
Catchin’ on fast (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)
Tender feeling (Bernie Baum, Bill Giant, Florence Kaye)

B oldal

Anyone (could fall in love with you) (Bennie Benjamin, Luchi de Jesus, Sol Marcus a dal kimarad a filmből)
Barefoot ballad (Dolores Fuller, Larry Morris)
Once is enough (Sid Tepper, Roy C. Bennett)
Kissin cousins (Fred Wise, Randy Starr)

bónusz dalok
Echoes of love (Bob Roberts, Paddy McMains)
(It’s) a long lonely highway (Doc Pomus, Mort Shuman)

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás