Az Igazi ELVIS 78. – A Viva Las Vegas a mozikban

Written by on 2023.02.27.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 78. – A Viva Las Vegas a mozikban

Április 4

Újabb Elvis rekord dől meg. A Beatles immár öt kislemezzel vezeti a Billboard kislemez listát (1: Can’t Buy Me Love, 2: Twist and Shout, 3: She Loves You, 4: I Want to Hold Your Hand, és 5: Please, Please Me). Ezen kívül hét további Beatles szám szerepel a listán, vagyis 12 felvétellel vannak egyszerre a Billboard listán. Ezt sem sikerült Elvisnek soha elérnie, ő mindössze 11 számmal szerepelt egyszerre a Billboard listán 1957. február 2-án.

Április 11

A Love Me Do lesz a Beatles negyedik No. 1. lemeze 1964-ben és ezzel újabb Elvis rekord dől meg, Elvisnek három-három kislemeze volt No.1 egy adott évben, 1956-ban és 1957-ben.

Április 14

Az RCA a Gold standard series sorozatban kiadja a Kiss me quick/Suspicion című. kislemezt. Katalógusszáma: RCA 447-0639. Az A oldali dal már 1962-ben megjelent kis és nagylemezen egyaránt, a B oldali pedig ugyancsak napvilágot látott már a Pot luck 1962-es albumán. Ennek ellenére az A oldal No.34. a Billboard 100-as kislemez listán, míg a B oldal csupán No.103. ugyanezen a listán.

Április 28

Megjelenik a What’d I say/Viva Las Vegas kislemeze. Katalógusszáma: RCA 47-8360. Az A oldal felvétele 1963. augusztus 23-án készül Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban. A B oldal felvétele 1963. július 10-én ugyanitt.

Az A olal a világhírű Ray Charles egyik legtöbbet feldolgozott 1958-as szerzeménye. A dal a „Minden idők legjobb 500 felvétele” között szerepel. Az Elvis által készített változat No.21. lesz a Billboard kislemez listán.

A B oldal Doc Pomus/Mort Shuman szerzemény, és Elvis elkövetkező filmjének címadó dala. A felvétel No.29. helyet éri el a Billboard kislemez listán. Nagy Britanniában No.12.

Érdekes, hogy ElvisLas Vegas” helyett „Los Vegas”-t énekel. Hogy ezt miért teszi, arra nincs magyarázat. A szakirodalom szerint hibázik, amit nem lehet elhinni, hiszen ha valaki igazán ismeri Las Vegast, az ő. Az is furcsa, hogy a hibát senki nem veszi észre, (vagy szándékosan hagyja így), minden esetre ezzel a kiejtéssel jelenik meg a lemez. (Az is lehet, hogy Elvis spanyolosan akarta ejteni a város nevét. A szerző megjegyzése.)

Elvisnek ezt a dalát dolgozzák fel a legtöbben, számos filmben és televíziós műsorban felhangzik mások előadásában. Maga Elvis soha nem énekli élőben.

2002-ben Las Vegas városának vezetősége azzal a kéréssel fordul az Elvis Presley Enterprises céghez, amely Elvis zenei hagyatékát is kezeli, hogy a dal lehessen a város hivatalos indulója.

A kislemez 1992. március 27-én, 500.000 eladott példány után aranylemez lesz.

Április 29

Hollywoodban, a Radio Recorders stúdióban befejezi a Rostabout filmzenei album és LP hangfelvételeit. Ezen a napon egyetlen dalt, a címadót véglegesíti. Évekkel később találnak egy acetát lemezt Scott, az egyik szerző pincéjében, amelyen a dalnak egy másik verziója hallható. Az RCA úgy dönt, hogy ezt a változatot is piacra dobja. A dal 2003-ban meg is jelenik az Elvis 2nd to none című albumon bónusz dalaként, és hogy a két változatot megkülönböztessék, ennek az I’m a roustabout címet adják.

Április 30

Elvis Hollywood leghíresebb fodrász szalonjában, ahová az ünnepelt művészek járnak csak, találkozik Larry Gellerrel, aki e találkozástól kezdve élete végéig nemcsak a személyi fodrásza, de lelki vezetője is lesz. Geller egy igen érdekes világot tár fel Elvis előtt, megismerteti a jógával és a keleti filozófiával.

Május 2

A Beatles-mánia közepette Elvis is visszakerül a hitlistákra, igaz messze lejjebb, mint ahol Elvis dalai szerepelni szoktak. A Kiss Me Quick felvétel, amely az 1962-ben kiadott Pot Luck albumon jelent meg, felkerül a Billboard kislemez listára, a 79. helyre. Hat héten át szerepel a listán és a legmagasabb, ahová eljut, a 34. hely.

Május 9

A Viva Las Vegas című dal ugyancsak felkerül a Billboard Hot 100 lista 87. helyére. Hét héten át szerepel a listán és a legmagasabb szint, ahová feljut a 29. hely. A dal napjainkra Elvis egyik klasszikus dalává válik, többféle feldolgozást, rádió mixet ér meg. A kislemez B oldala, a What’d I Say jobban szerepel a slágerlistán, eléri a 21. helyet.

Május 14

A Rostabout c. dal hangkeverése történik meg a Radio Recorders stúdióban.

Május 19

Az MGM által készített Viva Las Vegas c. filmet bemutatják az amerikai mozik.

A filmben Elvis mellett Ann-Margaret a másik sztár. Ez Elvis ebben a korszakban készült filmjei közül a legsikeresebb, 4.675 millió dollár hasznot hoz az USA-ban és 9.442.967, vagyis közel tízmillió dollárt világszerte. A Variety filmlista alapján a 11. helyre kerül, két hellyel előbbre, mint a Beatles A Hard Days Night filmje, ami annyit jelent, hogy ebben az évben, ezzel a filmmel sikerül Elvisnek megelőznie a négy gombafejűt.

A film bemutatójának több dátuma is szerepel a különféle Elvis filmarchívumokban, így május 20, március 13, és június 17. Ennek az az oka, hogy már régen nem tartanak film díszbemutatót, ahol maga Elvis is jelen van, hanem ugyanúgy, mint a többi filmet, egyszer csak elkezdik a mozik vetíteni, méghozzá az USA különböző államaiban más és más időpontban.

Mégis azért esett a választásunk május 19-ére, mert a Variety amerikai film szaklap, amely a filmeket értékeli, május 20-i számában számol be a bemutatóról, míg az ugyancsak e tekintetben megkerülhetetlen The New York Times május 21-i számában számol be a filmről.

A film Nagy Britanniában Love in Las Vegas címmel kerül a mozikba, ugyanis pont ebben az időben játsszanak az angol filmszínházak egy egészen más filmet Viva Las Vegas címmel. A film Franciaországban L’Amour en quatrieme vitesse (Szerelem negyedik sebességgel) címmel kerül a mozikba.

A Viva Las Vegas számos szakvélemény szerint Elvis legsikeresebb zenés filmkomédiája. A jó forgatókönyv, a divatos zenék, és mindenek előtt egy olyan női partner, aki Elvisnek igazi kihívást jelent, meghozta az eredményt, és a film bebizonyítja, hogy a Beatles mánia ellenére, Elvis még képes csúcsformában lenni, és a csúcsra kerülni, amennyiben megfelelő minőségű forgatókönyvet, és dalokat kap.

A film tartalma:


A filmben Elvis Lucky Jackson autóversenyzőt alakítja, aki bajban van, mert új motorra lenne szüksége versenyautójába ahhoz, hogy versenyezni tudjon Las Vegasban, a „Vegas Grand Prix” versenyen, de nincs elegendő pénze, hogy motort vásároljon. Szerencséjére Lucky Jordannak, aki szintén a versenyre érkezik, van egy tartalék motorja. A kívánatosan szép Rusty Martin ugyancsak a versenyre érkezik, és Lucky Jackson azonnal belehabarodik.

A lány azonban szőrén, szálán eltűnik, és mivel Jackson nem tudja sem a nevét, sem azt, hogy hol lakik a lány, arra gondol, hogy a Las Vegas-i kaszinók egyik táncosnője, így legnagyobb versenybeli ellenfelével, Elmo Mancini gróffal sorra látogatja a kaszinókat.

Kiderül, hogy a lány az egyik hotel úszómestere, aki gyerekeket tanít úszni. Jackson elkezd udvarolni neki, és egy dal éneklése közben Martin lelöki a trambulinról. A csuromvizes Jacksonnak kiesik a zsebéből a pénze, és a medence aljáról egy kis srác veszi fel, és a pénzt leúsztatja a lefolyón. Jackson kénytelen a hotelben pincéri munkát vállalni, hogy pénzt keressen.

Szabadidejét együtt tölti Martinnal, és szerelem alakul ki közöttük, de Jackson nem hajlandó felhagyni az életveszélyes autóversenyzéssel a lány kedvéért, ezért összevesznek. A lány elfogadja Mancini gróf vacsora meghívását, de az édes kettesből nem lesz semmi, mert Jackson a pincér, aki elrontja a hangulatot és a vacsorát.

Közben Jackson szerelőjének az jut eszébe, hogy a lány apjától kérjen kölcsön pénzt, amiből megveszi a motort. Mivel Martin apja is Jackson mellé áll, a lány beadja a derekát, a papa, a szerelő és Jackson megszereli az autót, és végül megnyeri a versenyt. Majd a fiatalok egybekelnek.

A kritika kiemeli, hogy végre koreografált táncok vannak a filmben, méghozzá oly módon, hogy a kortárs táncba belopják a rock and roll elemeit. A dalok elő vannak készítve, és igazi szerepük van a filmben. Ugyancsak kiemeli a kritika az autóverseny mesteri bemutatását.

Abban is egyetért valamennyi kritikus, hogy a filmet a két főszereplő, Elvis és Ann-Margaret közötti „dinamikus vibrálás” emeli ki a hasonló filmek közül. A kritikusok szerint Elvis korábbi filmes női partnerei mind alávetették magukat Elvis játékának, mintegy csak „másodhegedűs” szerepét nyújtva az igazi sztár, Elvis mellett.

Ezzel szemben Ann-Margaret felveszi a versenyt Elvisszel, megmutatja igazi tehetségét, remekül táncolva és énekelve, ezzel rákényszerítve Elvist, hogy ő is a legjobbat hozza ki magából, ha nem akar lemaradni Ann-Margaret mögött. Kettőjük között csak úgy forr a levegő, minden egyes közös táncuknál. Az évődés, az kettőjük közötti igaz szerelem átüt a filmvásznon és ez egészen különös hangulatúvá teszi a filmet. Elvis és Ann-Margaret közötti szerelem nem múlik el nyomtalanul, barátságuk életük végéig megmarad.

Parker ezredes, aki egyébként elégedett volt az eredménnyel, a rendező szemére hányja, hogy túl sok alkalommal időzik a kamerával Ann-Margaret „szépséges vonalain”, túl sokat adja őt be közeli képen, ezzel hátrányos helyzetbe hozva Elvist, a film igazi sztárját.

A sikerhez az is hozzájárult, hogy Elvis még soha ennyi zenésszel nem dolgozott együtt. A filmzenében közreműködő zenészek névsora:

Elvis Presley (ének), Scotty Moore, Tiny Timbrell, Billy Strange, Alton Hendrickson, Glen Campbell (guitár), Bob Moore, Ray Siegal (basszus gitár), D.J. Fontana, Buddy Harman, Frank Carlson (dobok), Roy Hart (ütő hangszerek), Floyd Cramer, Artie Cane, Calvin Jackson (zongora), Oliver Mitchell, James Zito (trombita), Randall Miller, Herb Taylor (harsona), Boots Randolph, William Green, Steve Douglas (saxofon). The Jordanaires, The Jubilee Quartet és a Carole Lombard Quartet (vokál).

A felvételeket úgy készítették, hogy a kész zenei alapra énekelte fel Elvis a dalokat, egyes esetekben, több változatban is. Így lehetséges, hogy a címadó Viva Las Vegas c. dal filmbéli változatában Elvis rendesen kiénekli a „Las Vegas” nevet, míg a kislemez változaton „Los Vegas”-t énekel, spanyolosan. A kritika szerint a ráénekléses módszerrel sokkal jobb minőségűek lettek a felvételek, mivel a keverésnél jobban érvényesült Elvis hangja.

A zenészek között szerepel az 2017. augusztus 8-án elhunyt Glen Campbell, dalszerző, énekes, gitáros, akinek a hatvanas, hetvenes években saját televíziós show műsora volt a BBC televíziónál, és akinek 12 arany, 4 platina lemeze jelent meg, és nem kevesebb, mint 80 country számmal szerepelt a Billboard 100-as lemez listán. 1965-ben már a legkiemelkedőbb country előadók között van.

Glen Campbell

Campbell az Elvis iránt tiszteletből vállalta el a „névtelen” gitáros feladatot, úgy, hogy Elvisszel személyesen nem is találkozott.

A filmet eredeti helyszíneken forgatják, így a Las Vegasban található kaszinókban, a szállodai jeleneteket a Sahara Hotelben forgatják,

a vízisí jelenetet a Mead Marina tónál,

a tornatermi jelenetet a University of Nevada egyetemen,

rövid jelenet a McCarran repülőtéren,

és a vízbelökéses jelenetet a Flamingo Hotel medencéjénél veszik fel.

Az esküvő a történelmi jelentőségű Little Curch of the West templom előtt zajlik. Ez a legrégebbi épület Las Vegasban, melyben számos híres sztár esküdött meg.

A női főszereplő, Ann-Margaret Olsson, aki nemcsak a filmen, de Elvis életében is fontos szerepet tölt be ebben az időben.

Ann-Margaret Olsson

Ann-Margaret 1941. április 28-án születik Stockholmban, Svédországban. Családjával 1946-ban vándorol ki az Egyesült Államokba. Kansas City-ben telepednek le. Ann-Margaret pályafutása még egyetemista korában innen indul. 1960-ban The Suttletemes néven zenekart alapít, majd Las Vegasba szerződik a Jack Benny televíziós sorozatra. Első filmje Egy maroknyi csoda 1961-ben, ahol Bette Davis oldalán láthatjuk.

Ann-Margaret az 1961-es „Egy Maroknyi Csoda” c. filmben

A Viva Las Vegas élete negyedik nagy játékfilmje. Bár 1972-ben lezuhan a színpadról és eltörik arccsontja és állkapcsa, a mai napig szerepel filmekben. Több mint hetven film van már a háta mögött.

A film rendezője George Sidney mögött már sikeres filmrendezői múlt áll. Az 1916-ban született rendező asszisztensként kezdi a pályafutását az MGM-nél. 21 évesen az MGM legfiatalabb filmrendezője lesz. Olyan sikerfilmeket rendez, mint a Három muskétás, a Show Boat, vagy a Kiss me Kate. Számos díj nyertese.

George Sidney a film rendezője, Elvis, és Ann-Margaret

A film operatőre Joseph F. Biroc, aki később a Pokoli torony című film operatőri munkájáért megkapja a legmagasabb film díjat, az Academy Award-ot.

A film forgatókönyvét Sally Benson jegyzi, akit ugyancsak felterjesztenek az Academy Award díjra.

A kritikusok szemében igen vegyes fogadtatásra talál a film. De ekkor még a lapok veszik a fáradtságot, hogy foglalkozzanak Elvis filmjeivel. A Varitey film magazin 1964. május 20-i számában közöl kritikát a filmről, amiben előre vetíti, hogy az izgalmas sztár kombináció eleve biztosítja a film sikerét. A kritika külön kiemeli az autóverseny professzionális feldolgozását, amely a kritika szerint a legizgalmasabb része a filmnek. Ugyanakkor ismét megjegyzi, hogy Elvis sokkal komolyabb filmforgatókönyvet érdemelne. Van azonban szigorúbb kritikai megjegyzése is a kritikusnak:

„Úgy tűnik, hogy George Sidney rendezőnek, és Joseph Biroc operatőrnek elég az, hogy a nézők elmerenghetnek a szép női testi bájakon. Ann-Margaret és a mellé rendelt bikinis hölgyek különlegesen vonzó bájainak közelről történő bemutatása igen kellemes a férfi szemeknek, de az anatómiai vizsgálaton túlmenően semmi mást nem hordoz magában, mint a leskelődés kielégítését. Miközben, legalábbis a vásznon, Elvis és Ann-Margaret között semmiféle romantikus kapcsolat nincs, sőt mindkettőjük nyakassága sokkal inkább egy ártatlan kamasz szerelemre emlékeztet. Ugyanis csak merev szemekkel bámulják egymást, és a szerelem nem áll másból, mint abból, hogy együtt vízi síelnek, együtt repülnek és együtt mennek az éjszakai lokálba mulatni. Mindezek ellenére az a mágikus vonzerő, amiről a magánéletükről szólva annyit pletykálnak, igenis működik Elvis és Ann-Margaret között a vásznon is.”

A The New York Times egy nappal később, 1964. május 21-én közöl kritikát a filmről. A lapban Howard Thomson a következőket írja a filmről:

„ Az új Elvis Presley film legalább olyan kellemes és felhőtlen, mint egy habos sütemény. Elbájoló élmény. Némi rockos kezdés után a film átmegy amolyan musical attitűdbe, amit oly könnyűszerrel fogad be a néző.”

A film hatalmas anyagi siker, eddigi filmjeinél sokkal több profitot termel,összességében, csupán az Egyesült Államokban 9 442 967 dollárt hoz.

A filmben elhangzott dalok listája:

Viva Las Vegas
What’d I Say
If You Think I Don’t Need You
The Lady Loves Me (duett Ann-Margret-tel),
I Need Somebody To Lean On
C’mon Everybody
Today, Tomorrow And Forever
Santa Lucia (olasz nyelven)
Do The Vega
Night Life,
Yellow Rose Of Texas / The Eyes Of Texas

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás