Az Igazi ELVIS 122. – Worldwide 50 Gold Award Vol. 1

Written by on 2023.06.25.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 122. – Worldwide 50 Gold Award Vol. 1

Június 22

Elvis vásárol magának három motoros hó szánkót, amivel képes a Gracelandet övező mezőn, a füvön száguldozni. Ezt követően Nashville-be megy a kevert dalok véglegesítése céljából. Majd Dallasban marad két napig, majd hazarepül. A repülőjegyet John Carpenter álnévre váltatja ki.

Július

Az RCA piacra dobja I’ve lost you/Next step is love kislemezét. Katalógusszáma: RCA 47 9873. A felvételek 1970.június 4-én és 7-én készülnek Nashville-ben, az RCA B stúdiójában.

A kislemez érdekessége, hogy az ötvenes évek óta első ízben úgy jelenik meg a kislemez, hogy a borítóján nem Elvis látható, mindössze a két dal címe, és az, hogy „Recorded 1970”, vagyis az, hogy 1970-ben vették fel. Parker ezredes nyomban telefonál az RCA kiadónak, hogy ez így nem kerülhet az üzletekbe, ezért az RCA elkészít egy másik borítót is, és ugyanezzel a katalógusszámmal már a 68 comeback specialból vett fotóval küldi a kislemezt az üzletekbe. Igaz, a már kinyomtatott „feliratos” borítókat sem semmisítik meg, azzal is több példány kerül az üzletekbe, a gyűjtők nagy örömére.

Az I’ve lost you Alan Blaikley angol dalszerző, akinek a nevéhez egyébként az angol listavezető Have I the right, valamint a The legend of Xanadu is fűződik, valamint Kenneth Charles Howard, ugyancsak angol dalszerző munkája. A dal igen szép siker, szinte valamennyi listán jól szerepel, a Billboard 100-as kislemez listán No.32., míg az Easy Listening listán No.5., és a Cash Box listán No.18. Az Adult Contemporary (a kortárs felnőtt) listán No.5. Végül aranylemez lesz.

A B oldali The next step is love. dal Paul Evans amerikai rock&roll énekes, és Paul Parnes közös szerzeménye. A dal egyetlen listára sem kerül fel.
Mindkét dal megtalálható a That’s the way it is című nagylemezen.

Augusztus 4

Elvis megkezdi következő Las Vegas-beli koncertsorozatának próbáit. Ezeknek a próbáknak a felvételei kerülnek majd fel a That’s The Way It Is próbajelenetei közé.

Augusztus 8

Délután 15:00h-kor a Hilton hotel egy nyilvános telefonfülkéből távolsági hívást kap, amelyben egy ideges hölgy értesíti a szállodást, hogy nem tud kapcsolatba lépni egy potenciális gyilkossal, aki feltehetően azért indult Las Vegasba, hogy Elvist elrabolja és váltságdíjat kérjen érte. 45 perccel később ugyanez a személy telefonál, és közli, hogy a férfi egy elvetemült gyilkos, aki bármikor hajlandó lelőni Elvist. Hangtompítós revolverrel van felszerelve és feltehetően a koncert alatt támad.

A hölgy szerint Elvis egy évvel ezelőtt valami rosszat tehetett a férfivel, aki most készül ezt megbosszulni. A hölgy úgy tudja, hogy apasági ügy játszik közre a gyilkolási szándékban. A hölgy ezt követően közli, hogy 50 000 dollárt kér kis címletekben, aminek a fejében elárulja, hogy ki a gyilkolni készülő férfi.

Gregory Hookstratten, Elvis ügyvédje, az Elvist ért fenyegetés kapcsán, arra kéri a Los Angeles-i rendőrséget, hogy egy állandó rendőri felügyeletet biztosítson Elvis számára, amíg Los Angelesben tartózkodik. A Los Angeles-i rendőrség eleget tesz a kérésnek és kinevez egy közrendőrt, akinek a feladata, hogy esténként a fellépések előtti óráktól, mindaddig, míg Elvis nyugovóra nem tér, ott legyen a közelében és vigyázzon rá. Emellett Priscilla és Lisa Marie is szoros biztonsági kíséretet kap, amíg Las Vegasban tartózkodik.

Az FBI szakértői elemzik a felvett két telefonhívást és arra a következtetésre jutnak, hogy a telefonáló szellemileg nem beszámítható, a fenyegetés nem valós, így nem indítanak akciót, a feljegyzések az FBI archívumába kerülnek. Ennek ellenére ettől kezdve Elvis nem érzi biztonságban magát a Las Vegas-i fellépések során, ezért hord magánál, a csizmája szárában, egy apró, hatlövetű revolvert.

Augusztus 9

Patricia Ann Parker, egy Los Angeles-i felszolgálónő apai keresetet nyújt be Elvis ellen, azt állítva, hogy születendő gyermekének Elvis az apja. Elvis Los Angeles-i ügyvédje azonnal közbelép, szakorvosokkal vizsgáltatja ki az ügyet. Elvis fél, hogy hírnevének komolyan árt az ügy, ezért esti koncertjén megszondázza a nézőket, humoros formában felvetve az ügyet.

Augusztus 10

Az este 20:30-kor induló showjával megkezdődik következő, több mint egy hónapig, szeptember 14-e éjszakáig tartó, szünnap nélküli, napi két showból álló koncertsorozata Las Vegasban, az International Hotelben. Az augusztus 12-i éjjeli koncertet később CD-n teljes terjedelmében kiadják.

Az augusztus 13-i esti koncert felvételéről kerül kislemezre a The wonder of you című szám. A Follow that dream kiadó később az egész koncertet megjelenteti az eredeti 16 sávos felvételről sztereó hangzásban CD-n. A kiadó azonban keményen átdolgozza a koncert anyagát, újra keveri, hangszerekkel feldúsítja, további háttér vokált ad hozzá, hogy a hangzás a kornak jobban megfeleljen. A Wonder of you címmel ellátott CD-n olyan, koncertfelvételeken ritkán hallható dalok találhatók, mint a Stranger In The Crowd, az In The Ghetto, a Make The World Go Away,a Sweet Caroline, a The Wonder Of You, és a Don’t Cry Daddy.

Erről a koncertsorozatáról készül a legtöbb kalózlemez, nem kevesebb, mint 51 lát napvilágot. Érdekes, hogy That’s the way it is címmel hat koncert lát napvilágot, ezek az augusztus 10-i nyitó, az augusztus 11-i vacsora, az augusztus 11-i éjféli, az augusztus 12-i vacsora, az augusztus 12-i éjféli, az augusztus 13-i vacsora koncertek. A lemezek érdekessége, hogy a borítóján ugyanaz a fénykép található, mint az RCA által hivatalosan kiadott That’s the way it is nagylemezen, csak nincsenek rajta feliratok.

A további kalózlemezek erről a koncertsorozatról:

Augusztus 10, vacsora show nyitó koncert One night in Vegas, The complete work TTWII
Augusztus 11, vacsora show The complete work TTWII, Something
Augusztus 11, éjféli show Live in Las Vegas, The complete work TTWII
Augusztus 12, vacsora show The complete work TTWII , Twenty days and nights
Augusztus 12, éjféli show The complete work TTWII, Sittin on the top of the world (A világ tetején ülve)
Augusztus 13, vacsora show The wonder of you
Augusztus 14, éjféli show The man in white Vol.3. (Utalás Johnny Cash lemezére és híres számára, amelynek címe The man in black B.E. megjegyzése.)
Augusztus 19, vacsora show Double dynamit, International tiger man, Loose as a goose
Augusztus 19, éjféli show Double dynamit, Loose as a goose
Augusztus 20, vacsora show A dinner date with Elvis, A dinner bell in Vegas Elvis 70 Hot to trot
Augusztus 20, éjféli show Standing room only , Midnight inspirations, Bright midnight with Elvis
Augusztus 21, vacsora koncert From Vegas to Macon, August reloaded, Ol snake hip is back in town
Augusztus 21, éjféli koncert You’ve lost that lovin’ feelin’, Ol snake hip is back in town
Augusztus 23, vacsora koncert The hillbilly cat live
Augusztus 24, éjféli koncert The night Elvis sang when the snow is on the roses, The hillbilly cat returns
Szeptember 4, vacsora show September nights
Szeptember 5, éjféli skow The midnight hour
Szeptember 6, éjféli koncert Vegas variety Vol.5.
Szeptember 8, vacsora és éjféli koncert September nights

Augusztus 17

Az esti koncert különös eseményt hoz, Millie Kirkham elbúcsúzik a nézőktől és Elvistől.

Elvis balján, fehér ruhában Millie Kirkham

Helyét Kathy Westmoreland veszi át. Kirkhamnek olyan kötelezettségei vannak Nashville-ben, az RCA B stúdiójában, hogy nem tud tovább Elvis mellett maradni. Eleinte a csere ideiglenes, így Westmoreland-del csak háromhetes szerződést kötnek, végül hét évig marad Elvis mellett.

Elvis és Kathy

Augusztus

Az RCA ismét teljesen új kezdeményezést indít útjára, négy albumból álló dobozt ad ki Elvis dalainak válogatásával, Worldwide 50 Gold Award Vol. 1 címmel. Katalógusszáma: RCA LPM 6401. Bár válogatásról és boxról van szó, ez számít hivatalosan 38. sorlemezének.

Elvis ebben is világelső, soha korábban több lemezes úgynevezett „box” kiadás egyetlen előadóval sem látott korábban napvilágot. Az RCA úttörő munkáját azonban gyorsan átveszik más lemezkiadók is, és Elvist követve, többlemezes gyűjteményes kiadások látnak napvilágot, természetesen csak olyan előadóktól, akik életművükkel erre már rászolgáltak.

A négy lemezre Elvis eddigi tizennégy éves pályafutásának legsikeresebb dalait szedik össze, első RCA-nal megjelent dalától, a Heartbreak hoteltől, egészen 1969. február 20-án megjelent Kentucky rain című számig. A negyedik album B oldalának végén interjú részletet hallhatunk, ami Elvis bevonulásakor, 1958. szeptember 22-én készül, és ami már az Elvis sails nagylemezen korábban már megjelent.

Bár a gyűjteményes kiadás csak olyan dalokat tartalmaz, amelyek már korábban vagy kis,- vagy nagylemezen megjelentek, a kezdeményezés hatalmas siker. Igaz, a Billboard 200-as nagylemez listán csak a No.45. helyre fut fel, míg a country listán No.25., de 1973. február 13-ára már arany, 1992. március 27-én platina, 1992. június 17-ére pedig kétszeres platina lemez lesz.

A lemezeken hallható dalok

1. lemez

A oldal

Heartbreak hotel Mae Boren, Tommy Durden, Elvis Presley
I was the one Aaron Shroeder, Claude demetrius, Hal Blair, Bill Peppers
I want you, I need you, I love you Maurice Mysels, Ira Kosloff
Don’t be cruel Otis Blackwell, Elvis Presley
Hound dog Jerry Leiber, Mike Stoller
Love me tender Vera Matson, Elvis Presley

B oldal

Any way you want me Aaron Schroeder, Cliff Owens
Too much Lee Rosenberg, Leonard Weinman
Playing for keeps Stanley Kesler
All shook up Otis Blackwell, Elvis Presley
That’s when your heartache begin Willian Raskin, George Brown, Fred Fisher
Loving you Jerry Leiber, Mike Stoller

2. lemez

A oldal

(Let me be your) Teddy bear Karl Mann, Bernie Lowe
Jailhouse rock Jerry Leiber, Mike Stoller
Treat me nice Jerry Leiber, Mike Stoller
I beg of you Rosemarie McCoy, Kelly Owens
Don’t Jerry Leiber, Mike Stoller
Wear my ring around your neck Bert Caroll, Russel Moody
Hard headed woman Claude Demetrius

B oldal

I got stung Aaron Schroeder, David Hill
A fool such as I Bill Trader, Bob Miller
A big hunk o’ love Aaron Schroeder, Sid Wyche
Stuck on you Aaron Schroeder, Leslie McFarland
A mess of blues Doc Pomus, Mort Shuman
It’s now or never Aaron Schroeder, Wally Gold

3. lemez

A oldal

I gotta know Paul Evans, Matt Williams
Are you lonesome tonight? Roy Turk, Lou Handman
Surrender Doc Pomus, Mort Shuman
I feel so bad Chuck Willis
Little sister Doc Pomus, Mort Shuman
Can’t help falling in love Hugo Peretti, Luigi Creatore, George Weiss

B oldal

Rock-a-hula baby Fred Wise, Ben Weisman, Dolores Fuller
Anything that’s part of you Don Robertson
Good luck charm Aaron Schroeder, Wally Gold
She’s not you Doc Pomus, Mike Stoller, Jerry Leiber
Return to sender Otis Blackwell, Winfield Scott
Where do you come from? Ruth Bachelor, Bob Roberts

4. lemez

A oldal

(You’re the) devil in disguise Bill Giant, Bernie Baum, Florence Kaye
Bossa nova baby Jerry Leiber, Mike Stoller
Kissin’ Cousins Fred Wise, Randy Starr
Viva Las Vegas Doc Pomus, Mort Shuman
Ain’t that loving you baby Clyde Otis, Ivory Joe Hunter
Wooden heart Fred Wise, Ben Weisman, Kay Twomey

B oldal

Crying in the chapel Artie Glenn
If I can dream Walter Earl Brown
In the ghetto Mac Davis
Suspicious minds Mark James
Don’t cry daddy Mac Davis
Kentucky rain Eddie Rabbitt, Dick Heard
Elvis sails (Elvis bevonul) interjú részlet

(Folyt. köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás