Az Igazi ELVIS 125. – Elvis és Nixon

Written by on 2023.07.16.

Barcs Endre “Az igazi ELVIS” c. regénye folytatásokban közölve.

Az Igazi ELVIS 125. – Elvis és Nixon

November 14

A két show-műsor között, amit a Forumban ad Los Angelesben, eleget tesz a bírósági idézésnek. A még mindig folyó apasági kereset ügyében kell a Los Angeles-i bíróság előtt tanúként megjelennie.

November 18

Elvis találkozik Paul Frees színésszel, aki megmutatja neki a jelvényét. Elvis nyomban elhatározza, hogy ő is szerez magának egy ilyent.

Paul Frees

November 21

Elvis Palm Springsben vakációzik és összefut Spiro Agnew amerikai alelnökkel, aki ugyancsak éppen ott tölti a szabadságát.

Spiro Agnew

November

Az RCA piacra dobja 39. sorlemezét, amely az olcsó Camden kiadásban jelenik meg Almost in love címmel. Katalógusszáma: RCA Camnden CAS 2440.

Az album, akárcsak a korábbi Camden kiadások ismét, itt kettő kivételével, filmdalokat tartalmaz. A lemezen hallható a Little less conversation a Live a little, love a little filmből. Ezt a dalt Elvis újraénekli az 1968-as TV Special műsorához. Ezt az újraénekelt változatot újrakeveri (remixeli) 2002-ben Tom Holkenborg, művésznevén Junkie XL, amely listavezető No.1.lesz. A Rubberneckin’ a Change of habit filmben hangzik el, de Elvis ezt is újraénekli az 1969-es stúdió munkája során a memphisi American Sound Studio-ban, és ezt a dalt is újra keverik 2003-ban, ezúttal a remix Paul Oakenfold munkája.

A lemez szerkesztője hibát követ el, ugyanis a Stay away Joe, amely az azonos című Elvis filmben hangzik el, már szerepel a Let’s be friends Camden kiadáson. Az RCA is észreveszi a hibát, és az 1973-as új kiadáson már az a dal kerül fel a lemezre, amit eredetileg is oda szántak, a Stay away, amely korábban még nem szerepelt nagylemezen.

Maga a lemez címadó dala, az Almost in love a Live a little, love a little című filmben hangzik el.

Ezt a Camden albumot is kiadja a Pickwick Records 1975-ben, de más borítóval. A lemez 2004. január 6-án egyszerre lesz arany és platina.

A lemezen hallható dalok:

A oldal
Almost in love (A Live a little, love a little. filmből) Luiz Bonfá, Randy Starr
Long legged girl (with a short dress on) (A Double trouble. filmből) John Leslie McFarland, Winfield Scott
Edge of reality (A Live a little, love a little. filmből) Bill Giant, Bernie Baum, Florence Kaye
My little friend Shirl Milete
Little less conversation (A Live a little, love a little. filmből) Billy Strange, Mac Davis

B oldal

Rubberneckin’ (A Change of habit filmből) Dory Jones, Bunny Warren
Clean up your own backyard (A Trouble with girls filmből) Billy Strange, Mac Davis
U.S. male Jerry Reed
Charro (A Charro! filmből) Billy Strange, Mac Davis
Stay away Joe (A hasonló című filmből) Ben Weisman, Sid Wayne
és az 1973- as újra kiadásban ezen utlsó szám helyett:
Stay away Sid Tepper, Roy C. Bennett

November

Ugyancsak ekkor dobja piacra az RCA az 1969. október 14-én már megjelentetett From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis dupla lemezének két szimpla album változatát. A From Memphis to Vegas koncertlemez ezúttal az In person at the International Hotel, Las Vegas, Nevada címet kapja. Katalógusszáma: RCA LSP 4428. A dupla album másik fele, amely eredetileg a From Vegas to Memphis címet viseli, most a címet kapja. Katalógusszáma: RCA LSP 4429.

Maga a tartalom semmit nem változik, mindössze a dupla lemezt két szimpla lemezre bontják és így dobják piacra, annak ellenére, hogy a dupla lemezes kiadás is kapható az üzletekben. Az RCA-nál nagyon jól tudják, hogy a lemezgyűjtők képesek Elvis mindenféle lemezkiadását megvásárolni, akkor is, ha azon semmiféle új anyag nincs. Ezzel élnek vissza, ami már a nem becsületes kereskedelem irányába mutat.

December 3

Miután titokban 7.000 dollár adományt ad a Narkotikum és Veszélyes Drogok Elleni Hivatalnak, maga is kap egy tiszteletbeli tagi jelvényt. Ezt követően betér egy helyi fegyverüzletbe és 20.000 dollárét vásárol magának kézifegyvereket, ugyanis azt hiszi, hogy a jelvény felhatalmazza, hogy fegyverrel harcolhasson a drogkereskedők ellen.

December 5

Elvis részt vesz George Klein esküvőjén, Klein Barbara Little-t veszi feleségül, aki Elvis International Hotelbeli lakosztályában dolgozik szobalányként. Az esküvőn jelen van Priscilla is, és ott van Elvis egykori gitárosa, az immár híres country előadó, Glen Campbell is.


December 9

Az ezredes, aki hetek óta hírét sem hallotta Elvisnek, táviratot küld neki, figyelmeztetve őt arra, amit a nyakában hord, vagyis arra, hogy tegyen eleget a szerződéses feladatának, azaz, hogy „gondoljon az üzletre”. Azt írja:

Csak akkor ér valamit az ékszer, ha meg is fogadod azt, amit jelent.

December

Az RCA piacra dobja, ezúttal olcsó Camden kiadásban Elvis Christmas album c. lemezét. Katalógusszáma: Camden CAL 2428.

Ezen a kiadáson lecserélik a négy gospel számot, amely eredetileg a Peace in the valley középlemezen jelenik meg az 1966-ban. Helyettük, a már kislemezen megjelent If every day was like Christmas, valamint az 1970-es, nem karácsonyi Mama liked the roses kerül fel az albumra. Így a kiadás két számmal rövidebb, mint az eredeti album, ezért maga a nagylemez időtartama is lerövidül, ahogy az az olcsó kiadásoknál immár megszokott.

A borítóra olyan kép kerül fel az eredeti helyett, ahol Elvis behavazott hegyek előtt látható, két fehér hosszanti csíkos kék sí dzsekiben, karba tett kézzel. A fotó egyébként az 1968-es Speedway filmjéhez készül eredetileg. Nagy Britanniában is ugyanezzel a borítóval jelenik meg a lemez. Az innen lemaradt négy gospel szám majd a következő Camden kiadású, a You’ll never walk alone címet viselő nagylemezen jelenik meg újra. A kiadás mára tízszeres platina lemez!

December 16

Elvis ügyvédje tanácsára ellenkeresetet nyújt be Patricia Parker ellen, aki apasági pert indított ellene. Délután megnézi a That’s The Way It Is végső változatát a stúdióban.

Elvis és Patricia Parker

December

Az RCA piacra dobja I really don’t want to know/There goes my everything kislemezét. Katalógusszáma: RCA 47 9960. A felvételek 1970. június 7-én és 8-án készülnek Nashville-ben az RCA B stúdiójában. A kislemez a borítóján a That’s the way it is MGM dokumentum filmjét reklámozza.

A I really don’t want to know Don Robertson amerikai zongorista és dalszerző, valamint Howard Barnes szerzeménye. A dal 1953-as születésű, első ízben Les Paul és Mary Ford veszi lemezre még 1953-ban. Az a felvétel No.11. helyet éri el a Billboard 100-as kislemez listán. Tommy Edwards fekete bőrű énekes 1960-ban veszi lemezre, a Top 20-ra kerül fel a dallal. Elvis feldolgozása ugyan csak No.21. a Billboard kislemez listán, de aranylemez lesz.

A B oldali There goes my everything szerzője Dallas Frazier. Első ízben 1966-ban Jack Greene veszi lemezre. Az ő felvétele nem kevesebb, mint hét héten át vezeti a Country listát. Elvis feldolgozása a Billboard 100-as kislemez listára nem kerül fel, de No.9. helyre fut fel a Country listán. Mindkét dal megtalálható az Elvis country albumon.

December 19

Visszatér Gracelandbe, ahol nyomban összevész Priscillával, amiért az a szemére veti, hogy hosszú hetekig haza sem néz, és nem érdeklődik sem iránta, sem a gyermeke, Lisa Marie iránt. Priscilla azt is Elvis szemére veti, hogy számolatlanul szórja a pénzét mindenféle butaságokra, ami csak az eszébe jut, sőt teljesen ismeretlen személyek számára is vásárol fegyvert vagy ékszert.

Elvis nem szól semmit, szó nélkül elrepül Washingtonba, Dallasba, Los Angelesbe teljesen egyedül, minden kíséret nélkül. Végül Los Angelesben összefut Sonny Westtel, akit megkér, közöljön annyit a családjával, hogy biztonságban van, de semmi többet.

December 20

Los Angelesben orvoshoz fordul, mert vörös kiütések lepik el az arcát és a nyakát. Kiderül, hogy allergiás tünetei vannak egyfajta csokoládétól, amit egyik repülőútján, a gépen fogyaszt. Az orvos után ismét repülőre ül és visszarepül Washingtonba. A menetrend szerinti repülőjáraton találkozik George Murphy kaliforniai szenátorral. Az amerikai társadalmi életről, a szociális helyzet romlásáról kezdenek beszélgetni. Elvis nyomban ír egy levelet kézzel Richard Nixon elnöknek, amelyben hivatalosan kéri felvételét a drogellenes iroda tagjai sorába, és az ezzel járó hivatalos jelvényt. A levelet a szenátor viszi magával és adja át személyesen az elnöknek.

A levél az American Airlines levélpapírjára íródott, igen remegő kézzel. A lapok 1-től 5-ig meg vannak számozva. A 6. oldalon fel van ragasztva egy halványkék „telefonszámok” cédula, amire kézzel felírták Elvis és az ezredes elérhetőségeit. A memphisi telefonszámok át vannak húzva. Lejjebb, Elvis kézírásával a Washington Hotel telefonszámai, és bekeretezve ez a szöveg:

Privát és bizalmas,

valamint ez a szöveg:

„Nixon elnök figyelmébe, George Murhy szenátoron keresztül, Elvis Presley-től.”

Elvis levele Nixon elnöknek (teljes szöveg):

Tisztelt Elnök Úr!

Mindenekelőtt szeretnék bemutatkozni. Elvis Presley vagyok, és nagyra becsülöm Önt valamint nagyra becsülöm kabinetjének munkáját. Három héttel ezelőtt megbeszélést folytattam Vince alelnök úrral Palm Springsben, amely során kifejtettem aggodalmamat az ország iránt. A kábítószer kultúra, a hippi elemek, a fiatalok váratlan halála (a drogok miatt), a Black Panthers(*) stb. , de ne úgy tekintsen rám, mint ez utóbbi ellensége, vagy annak támogatója, ahogy ezek a fennálló társadalmi rendhez viszonyulnak. Én ezt a (mozgalmat) amerikainak nevezem és kedvelem.

Uram, én megteszek, és meg is fogok tenni minden tőlem telhető szolgálatot, hogy segítsem ezt az országot. Nincs más motivációm, vagy szándékom, mint az, hogy ezt az országot segítsem. Így nincs szükségem arra, hogy bármilyen pozíciót vagy megbízást kapjak. Én képes lennék többet tenni, és többet is teszek, amennyiben általános Szövetségi Ügynök lehetnék, és a magam módján, szabadon cselekedhetnék, valamennyi korosztályhoz tartózó emberekkel való kommunikációm segítségével. Elsősorban, és mindenekelőtt én egy szórakoztató iparos vagyok, és minden, amire szükségem van, egy szövetségi ügynöki felhatalmazás. Egyazon repülőgépen ülök George Murphy szenátorral és éppen azokról a problémákról beszélgetünk, amelyekkel ennek az országnak szembesülnie kell.

Uram, én a Washington Hotel 505-506-507-es szobáiban szállok meg. Van velem két személy, akik nekem dolgoznak, név szerint Jerry Schilling és Sonny West. Én Jon Burrows álnév alatt jelentkezem be. Addig maradok majd itt, amennyi időre szükség van ahhoz, hogy megkapjam a Szövetségi Ügynök meghatalmazást. Mélyreható tanulmányt készítettem a kábítószer fogyasztási szokásokról, és a kommunista agymosási technikákról, így most teljesen felkészülve állok, hogy minden hasznosat megtehessek ott, ahol és akkor, amikor erre a leginkább szükség van.

Örömömre szolgál, hogy további segítséget nyújthatok, mert ezt eddig igen erősen magánügyként kezeltem. Alkalmazottainak bármelyike, vagy bárki, bármikor felhívhat ma, ma éjjel, vagy holnap. A most következő évre Amerika Legkiemelkedőbb Tíz Fiatalembere díjra jelöltek. A díj átadására január 18-án, lakóhelyemen, Memphisben, Tennessee-ben kerül sor. Eljuttatom önhöz rövid életrajzomat, így majd jobban megérti ez irányú elkötelezettségemet. Szeretnék találkozni önnel, csak egy hellót mondani, ha nem nagyon elfoglalt.

Tisztelettel:
Elvis Presley

Utóirat: Úgy emlékszem, hogy uram, ön is elnyerte Amerika Legkiemelkedőbb Tíz Embere díjat.
Van egy személyes ajándékom az ön számára, amit szeretnék önnek átnyújtani, amit ön vagy átvesz tőlem, vagy addig magamnál tartok, míg (személyesen) át nem adhatom.(**)

(*)A Black Panthers, a Fekete Párducok egyike volt azoknak az amerikai radikális csoportoknak, akiknek célja az volt, hogy az Egyesült Államokban emberszámba vegyék a feketéket. Azt vallották, hogy végső soron olyan közösségeket, talán államokat kell létrehozni, ahol a hatalom „a fekete nemzet” érdekeit szolgálja.

(**) A levél a Washingtonban található Nemzeti Archívum halljában, a Függetlenségi Nyilatkozat mellett jobbra, golyóálló üveggel lefedett vitrinben látható kiállítva. A levél története, valamint Elvis és Nixon elnök találkozója az amerikai Nemzeti Archívum online oldalán itt található:
http://www.archives.gov/exhibits/nixon-met-elvis/page-1.html.

December 21.

Elvis hiába próbálkozik közvetlenül felvenni a kapcsolatot a drogellenes iroda vezetőjével Washingtonban. Szerencséjére Nixon utasítja egyik tanácsadóját, Egil Kroghot, hogy hívja fel telefonon Schillinget a hotelben, (mert ezt a számot adja meg levélben Elvis) és közölje Elvisszel, hogy az elnök hajlandó találkozni vele a Fehér Ház Ovális Termében háromnegyed óra múlva. Elvis miután megkapja a hírt, nyomban a Fehér Házhoz megy.

A találkozó rövid, de hasznos Elvis számára, Elvis ajándékként egy második világháború idejéből származó 45-ös Colt pisztolyt ad át Nixonnak, ezüst töltényekkel, míg az elnök megajándékozza Elvist az annyira vágyott jelvénnyel. Ugyanakkor felhatalmazza Elvist, hogy beszámoljon az amerikai központi kormánynak droggal kapcsolatos tevékenységéről. Az elnök szemszögéből az ajándék mindössze annyit jelent, hogy példaképük drogellenes magatartásával a fiatalokat arra serkentse, ahogy Elvis, ők is harcoljanak a drog ellen, mindenekelőtt maguk ne fogyasszanak kábítószert.

December 24

Karácsonyi ajándékként és házassági ajándékként Elvis egy Mercedes autót ad Sonny Westnek.

December 28

Elvis ellátogat szülővárosába, Tupeloba, ahol a helyi sheriff-től, Bill Micheltől újabb tiszteletbeli sheriff jelvényt kap. Elvis még gyerekkorából ismeri a sheriffet, aki akkor még a Mississippi Slim country együttes hegedűse. Elvis gyakran hallgatja előadásukat a helyi WELO rádióállomáson.

Elvis és Bill Michel

December 29

Visszatér Gracelandbe. Ezen a napon ő a vőlegény tanúja Sonny West esküvőjén Memphisben. Elvis telerakva fegyverekkel, és sheriff jelvényekkel érkezik meg az esküvőre. A templomi szertartás után az esküvői ebéd Gracelandben van. Itt készül az a fotó, ahol a Memhpis Maffia minden tagja rajta van, és valamennyi mutatja azt a sheriff jelvényt, amit Memphis sheriffjétől, Roy Nixontól kaptak.

December 30

Ismét Washingtonba repül, itt tölti a következő néhány napot. Először meglátogatja az FBI irodáit, és keresi a lehetőséget, hogy találkozzék az FBI főigazgatójával J. Edgar Hooverrel. Az igazgató megígéri, hogy keres időpontot a találkozóra, mert az év utolsó napja erre nem alkalmas, de a találkozó soha nem jön össze. Elvis az őt fogadó FBI ügynöknek elmondja, mennyire nagyra értékeli az FBI tevékenységét, és különösen Hoover igazgatóját,.

Kevesen tettek annyit ezért az országért, mint ő. Ő az egyik legnagyobb élő amerikai– jegyzi meg.

Elvis a találkozó után felajánlja segítségét az FBI-nak a kábítószer elleni küzdelmében, és felmutatja azt a jelvényt, amit Nixon elnöktől kapott. Elmondja azt is, hogy számos alkalommal szembesült azzal, hogy bizonyos körök az ő hírnevével visszaélve olyan meg nem engedett üzletbe kezdtek, amelyek kívül esnek a jogon, de amihez neki az égvilágon semmi köze sincs.

Ugyancsak felajánlja, hogy ezekre a megkérdőjelezhető erkölcsi magatartással rendelkező „üzletemberekre” minden ellenszolgáltatás nélkül felhívja az FBI figyelmét. Egyben szeretné közölni Hoover igazgató úrral, hogy bármiben, amiben az FBI-nak szüksége van, és az ő területére esik, azaz a szórakoztató iparra vonatkozik, az iroda rendelkezésére áll. Elvis rosszalló megjegyzést tesz a Beatles együttes tagjaira, mondván,

ők indították el azt a mozgalmat, ami napjaink legtöbb problémáját okozzák, nekik köszönhetően öltöznek fiataljaink, mocskos ruhákba és jelennek meg ápolatlanul.

(Elvis itt a hippy mozgalomra gondol, aminek a kirobbanásához és elterjedéséhez a Beatlesnek vajmi kevés köze van. Elvis mondatait a Hoover igazgatónak írt belső, hivatali feljegyzésben szóról szóra olvashatjuk az FBI hivatalos online oldalán közzétett dokumentumból. A szerző megjegyzése.)

A szilveszteri bulira Elvis visszaér Memphisbe, a T. J.’s – be, ahol ismét Ronnie Milsap lép fel.

Kellemes meglepetés éri, hogy Nixon elnök levelet küld neki ezzel a szöveggel:

1970. December 31

Kedves Mr. Presley!

Nagy öröm volt számomra, hogy nemrégiben találkozhattam önnel az irodámban, és szeretném még egyszer az emlékezetébe idézni, hogy milyen nagyra értékelem azt a figyelmességét, hogy egy második világháborúbeli 45-ös Colt pisztollyal ajándékozott meg, egy csinos fa díszdobozba ágyazva. Ön volt olyan figyelmes, hogy ezzel a lenyűgöző ajándékkal, valamint családi fotóival kedveskedett nekem, és, nagy örömömre szolgál, hogy ezeket gyűjteményem darabjainak tekinthetem, mint igen egyedi emlékeket.

A legjobbakat kívánom önnek, Mrs. Presley-nek és kislányuknak, Lisanak egy boldog és békés 1971. évre.

Őszinte híve:

(A levél nincs aláírva, csak egy Richard Nixon pecsét van az aláírás helyén. A címzés: Mr. Elvis Presley, Box 417, Madison, Tennessee, 37115 )

(Folyt. Köv.)


[There are no radio stations in the database]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás